Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Afrika, de regenboognatie. Het land doet zijn bijnaam alle eer aan. De mix van culturen en talen wakkert onmiddellijk je nieuwsgierigheid aan. De afwisseling tussen hoog- en laagvlaktes (en een occasionele bergketen) zorgen voor een adembenemend landschap. Het krioelt er van de dieren, waaronder ‘the big five’. Alleen al in de Kaap, het meest zuidelijke gebied, kan je de geur opsnuiven van 8.500 plantensoorten.

Zuid-Afrika bereis je heel makkelijk met een huurwagen. Zodra je het gewoon bent om aan de linkerkant van de weg te rijden, wordt die selfdrive een fluitje van een cent. De steden Kaapstad en Johannesburg zijn de perfecte uitvalsbases om Zuid-Afrika in al zijn verscheidenheid te ontdekken.

Kaapstad: de beroemde Tafelberg, mondaine stranden en een donker verleden

1. Tafelberg en Robbeneiland

De Tafelberg is dé toeristische topper van de oudste stad van Zuid-Afrika. Beklimmen van de Tafelberg kan te voet, o.m. vanuit de kleurrijke botanische tuin, of met de lift.

Eenmaal op de top kan je een glimp opvangen van die andere twee highlights: Robbeneiland, waar voormalig president Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat, en Kaap de Goede Hoop. Die laatste staat garant voor spectaculaire vergezichten en een stevige bries. De kans is groot dat je tijdens je tocht naar Kaap de Goede Hoop het gezelschap krijgt van enkele bavianen en zelfs struisvogels.

2. Wijn en strand

Het bruisende Kaapstad heeft meer in zich: je kan er genieten van de geurige specerijen en kleurrijke huizen in de wijk Bo-Kaap, vonkelwijn (schuimwijn) drinken op Signal Hill, flaneren in het Waterfront of langsheen de mondaine stranden van Camps Bay & Clifton, zwemmen met de pinguïns, snorkelen tussen de pelsrobben en wijn proeven in Constantia, de oudste wijnstreek van het land.

Wijn en ongerepte natuur

Eenmaal buiten Kaapstad zorgt Zuid-Afrika voor nog meer verwondering. Zeker het overwegen waard:

 • wijnkelders en wijngaarden verkennen in de excellente wijnstreek Stellenbosch
 • walvissen spotten in Hermanus, vooral van juni tot half november
 • met de auto door het ruige, weidse gebied De Karoo (letterlijk: plaats van droogte) met zijn bijzondere rotsformaties en desolaat landschap, warmwaterbronnen en lokaal gebrouwen Witblits-likeur
 • struisvogels spotten (én historische ‘verenpaleizen’ en struisvogelboerderijen) in Oudtshoorn
 • de duizelingwekkende Swartbergen (met gelijknamige pas) verkennen
 • de Tuinroute, een decor van uitgestrekte Proteavelden en andere Fynbos-begroeiing, beschermde wouden met hoge geelhoutbomen, rotskusten afgewisseld met zandstranden, lagunes en verborgen baaien
 • canopy tour of de hoogste bungeejump ter wereld (213 m) in Tsitsikamma National Park

De liefhebbers van cabaret moeten zeker een bezoek brengen aan Evita se Perron in Darling. Dat is het cabarettheater en restaurant met Zuid-Afrikaanse keuken van Pieter-Dirk Uys, aka Evita Bezuidenhout. De Dame Edna van Zuid-Afrika dus!

Drie naties en ‘the big five’

Ben je eerder geïnteresseerd in natuurparken en de etnische diversiteit van Zuid-Afrika? Dan zullen Johannesburg, overigens de grootste stad van het land, en omgeving je niet teleurstellen.

1. Safari's

De stad ligt op slechts enkele uren rijden van het Krugerpark, het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Ga met je eigen wagen op zoek naar the big five. Sta op voor dag en dauw en wees getuige van het ontwaken van de Afrikaanse savanne. Of laat je begeleiden door een ranger tijdens een safari in een privéwildpark grenzend aan het Krugerpark.

2. Drie naties

Johannesburg is ook het ideale startpunt om je te laten onderdompelen in de geschiedenis van drie naties: de zoeloe’s, het koninkrijk Swaziland en Lesotho. De zoeloe’s zijn de grootste etnische groep van Zuid-Afrika en wonen in de uitgestrekte grasvlakten van noordelijk KwaZulu Natal. Laat je tijdens een bezoek aan een zoeloedorp meeslepen op het ritme van de Zoeloe-drums en hun intense oorlogsdansen.

In Swaziland kan je met de mountainbike door prachtige natuurlandschappen fietsen of erop uit trekken in de bergen. Lesotho ligt op het hoogste plateau van Afrika. Daar vind je in de winter wat je niet verwacht in Afrika: sneeuw. De Natalse Drakensbergen verwelkomen je om dit deel van Afrika te voet te verkennen: het is een ongeschonden en ruw wandelgebied met toppen die boven de 3.000 m reiken.

De andere highlights van Johannesburg en omgeving

Andere hoogtepunten in en rond Johannesburg:

 • een fietstocht in township Soweto, met o.m. het huis van Nelson Mandela
 • het indrukwekkende Apartheid Museum
 • watervallen en panorama’s in Mpumulanga of een bezoek aan Pelgrim’s Rest, een gerestaureerd gouddorpje uit vervlogen tijden
 • natuurreservaat Kosi Forest, aan de grens met Mozambique (Unesco-werelderfgoed). Je kan er o.m. op zoek gaan naar zeeschildpadden die hun eieren gelegd hebben in het strandzand (van half november tot half januari)
 • nijlpaarden en krokodillen spotten op het meer van St. Lucia, een Unesco-werelderfgoed
 • zwarte én witte neushoorns spotten tijdens een safari in een privéwildpark grenzend aan het HluhluweImfolozi wildpark

Zin in een reis naar Zuid-Afrika?

De beste vliegtickets naar Zuid-Afrika

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Johannesburg

Johannesburg Brussel Swiss International Airlines 01/01/23 - 25/06/23

Boek tot 31/03/23 vanaf € 417 Boek of kies andere reisdata

Kaapstad

Kaapstad Brussel Lufthansa 01/01/23 - 25/06/23

Boek tot 01/04/23 vanaf € 585 Boek of kies andere reisdata

Wat te doen in Zuid-Afrika? Tips en reisinspiratie

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?