Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-medewerkster Lotte bezocht voor ons Kaapstad, de Moederstad van Zuid-Afrika. Tijdens haar 14-daagse trip in Zuid-Afrika verbleef ze 24u in Kaapstad. Ze kwam terug met een boeiend reisverhaal en deelt met jou haar tips en tricks voor een geslaagde trip in de stad.

Kuieren langs het Waterfront

00.00 - De eerste nacht brengen we door in een Zuid-Afrikaanse guesthouse, uitgebaat door een koppel sympathieke Belgen. Wij hebben geluk want het prachtige uitzicht op de Tafelberg krijgen we er gratis bij!

09.00 - Zo gezegd, zo gedaan! We nemen ’s anderendaags de taxi richting het stadscentrum en het blijkt inderdaad heel makkelijk te zijn. Kaapstad, here we come! Als eerste bezoeken we The Waterfront met z’n grote shoppingcenter.

10.00 - We kuieren gezellig langs de waterkant en shoppen al leuke souvenirs voor het thuisfront. De leuke restaurantjes langs het water doen me watertanden naar de smakelijk gerechten uit Zuid-Afrika. Maar daar hebben we nu geen tijd voor want we worden verwacht voor een fietstocht door een bijzondere wijk.

Het leven in de sloppenwijk

11.00 - De wijk Masiphumelele is een sloppenwijk op zo’n 45 minuten rijden van het stadscentrum. Via een lokaal project kunnen we een glimp opvangen van het leven in de sloppenwijk. Er wonen ongeveer 38.000 mensen in deze township. We rijden met de fiets langs kleine huisjes, genaamd ‘Mandela Houses’. Dit zijn kleine huizen waar Zuid-Afrikanen recht op hebben, maar helaas is de wachtlijst vaak te groot.

12.00 - Hierna krijgen we de kans om een misdienst bij te wonen. Wat een toeval dat we er zijn op zondag en op Moederdag. Dit maakt het extra speciaal. Verwacht je bij een Zuid-Afrikaanse misdienst aan een echt gospelkoor, veel gezang, vreugde en af en toe een traan. Deze dienst dringt tot in het diepste van m’n poriën bij me door, wat een beleving! Later bezoeken we ook de kinderopvang, de kliniek en het gemeenschapscentrum. We lunchen in een lokaal restaurantje met een heerlijke, Zuid-Afrikaanse braai (bbq).

13.00 - Onze tocht door het formele gedeelte van de township zit erop. Het is een wereld van verschil als we ons met de fiets door het informele gedeelte begeven. Dit deel van de township bestaat vooral uit zelfgemaakte hutjes van golfplaten en gevonden materiaal. Hier zijn de leefomstandigheden van de inwoners erbarmelijker dan voordien.

Op de set van Happy Feet in Boulders beach

14.00 - In de namiddag rijden we naar Boulders Beach, gelegen op 25 minuten van de sloppenwijk. We betalen toegang tot het strand en via een houten looppad wandelen we een stukje langs de kust. Wanneer het pad uiteindelijk stopt, lijkt het alsof we op de filmset van Happy Feet staan. Tientallen pinguïns staren ons aan maar verroeren duidelijk geen vin bij onze aankomst.  

16.00 – Na het pinguïnbezoek rijden we richting de Bo-Kaap. We komen terecht in een prachtige wijk in Kaapstad. Bo-kaap is een kleurrijke wijk in Kaapstad met mooie felgekleurde huizen. Hier word je echt vrolijk van! Leuk om hier even rond te wandelen en veel jaloersmakende foto’s te nemen.

Een palet aan Zuid-Afrikaanse smaken

20.00 - ’s Avonds dineren we op z’n Zuid-Afrikaans in Kaapstad. Een lekker palet van lokale gerechten passeert de revue. Gelukkig verschijnen er meerdere tapas, zo kan iedereen van alle lekkernijen een beetje proeven. Na het diner swingen we onze heupen los op de beats van de djembé.

22.00 – Heb je nog energie over, ga dan een avondje stappen. Kaapstad biedt een resem aan trendy nachtsclubs, wijnbars en cafés. Vooral Waterfront, Sea Point, Camps Bay en Observatory zijn leuke plekken waar er tot in de vroege uurtjes gedronken en gedanst wordt.

Misschien is dit ook interessant voor jou?