Overslaan en naar de inhoud gaan

Je hoeft niet per se naar Duitsland voor bierproeverijen, naar Londen voor moderne kunst of naar New Orleans voor een jazzy avond. Afrika heeft de meest uiteenlopende activiteiten te bieden.

Hier zijn 12 must do’s voor een reis naar dit verrassende continent.

1. Bierbrouwerijen in Zuid-Afrika

Bierliefhebber met grote dorst? Zuid-Afrika is "the place to be". Het favoriete drankje van de inwoners is er verrassend genoeg niet wijn, maar bier! Naast enkele grote biermerken heb je er een overvloed aan microbreweries. Ondertussen zelfs meer dan 180! Perfect dus om een bierroute uit te stippelen langs kleine bierbrouwerijen. Let wel op, want een “biertje” kan soms verschijnen in de vorm van een fles van 75cl.

Bierliefhebber met grote honger? Food-pairing is momenteel razend populair in Zuid-Afrika. Bier wordt dan gematcht aan eten, vooral aan heerlijke Zuid-Afrikaanse vleessoorten. 

2. Waaghalzen, wees gewaarschuwd

Aan alle durfallen met nood aan een adrenalinekick: je hoeft niet per se naar Canada of Nieuw-Zeeland. De Victoria Falls op de grens tussen Zambia en Zimbabwe hebben iets in petto voor jou. Wildwaterraften op de Zambezi wordt beschouwd als ‘s werelds beste rafting trip! Bereid je voor op stroomversnellingen met namen als The Terminator, The Washing Machine of Judgement Day, en een hele natte broek.

Zoek je het liever wat droger en hoger? De Kilimanjaro in Tanzania is een beest van een berg. Met haar 5.895 meter wordt deze kanjer ook wel het dak van Afrika genoemd. Waag je aan een zesdaagse klim. Meer dan de helft haalt de top, de rest keert om.

3. Cape Town Fashion Week

New York Fashion Week, Londen Fashion Week, Parijs Fashion Week. Het is vast niet de eerste keer dat je ervan hoort. Maar Cape Town Fashion Week? Jaarlijks laten verschillende Afrikaanse designers hun nieuwste fashion items zien op de catwalk in Kaapstad. Ze tonen een prachtige mix van nieuwe trends met authentieke vibes.

4. Bulawayo, een walhalla voor jazzliefhebbers

Wie jazz zegt, zegt New Orleans. Maar waarom eigenlijk niet Bulawayo? Jazzmuziek is alive and kicking in deze Zimbabwaanse stad. 80 jaar geleden ontstond er een mix van Amerikaanse jazz en de typische Afrikaanse sound: township music. In de lokale jazz clubs kan je nog steeds genieten van live Zimbabwaanse jazz.

5. Filmfestival Burkina Faso

Het filmfestival in Cannes, daar staan de sociale media vol van. Het filmfestival in Burkina Faso verschijnt minder snel op onze newsfeed. Toch is het ‘s werelds grootste Afrikaanse filmfestival en een niet te missen evenement voor elke filmfanaat. Het wordt elk oneven jaar gehouden in de maand februari of maart.

6. De wel heel bijzondere Malagassische girafkever

De orang-oetan vind je enkel nog in Indonesië, de muskusos enkel in Noorwegen en Canada. Maar ook Afrika verbergt enkele unieke prachtbeestjes. Zoals de Malagassische girafkever, een kever die op een giraf lijkt. Het beestje is enkel te vinden op Madagaskar, net zoals de tomaatkikker, de fossa en de lemuur (ja, dat is King Julien uit de film ‘Madagascar’).

Ook de gorilla en de chimpansee zijn unieke Afrikaanse diersoorten. Je kan deze mensapen in Centraal- of West-Afrika bespeuren. Zo zit de gorilla bijvoorbeeld in Congo en Gabon, terwijl de chimpansee rondloopt in onder andere Senegal en Tanzania. En in Oeganda en Rwanda, daar vind je ze allebei!

7. Brown’s Cheese Factory & Farm

Kaasboerderij. Denk jij aan Afrika? Brown’s Cheese Factory & Farm in Kenia maakt nochtans al sinds 1979 prijswinnende kaas, volledig gemaakt van lokale, organische melk. Geniet van een rondleiding door de fabriek en proef hun uitgebreid aanbod aan kazen, met lekker zelfgebakken brood of een salade erbij.

8. Zeitz MOCAA, moderne en hedendaagse kunst in Kaapstad

Zeitz MOCAA verzamelt, bewaart, onderzoekt en stelt Afrikaanse kunst van de 21ste eeuw tentoon. Het is het grootste museum van moderne en hedendaagse kunst in Zuid-Afrika, en wordt ook wel eens Afrika’s Tate Modern genoemd. Een hip en indrukwekkend gebouw vlakbij het Victoria & Alfred Waterfront.

9. Koffiebars in Ethiopië

Koffie linken we meestal direct aan de Italianen. Maar de Ethiopiërs kennen het zwarte goud eigenlijk al veel langer. Toch lijkt het dat Italië ook een bijdrage heeft geleverd aan de Ethiopische koffie. Het Afrikaanse land dankt vermoedelijk haar fantastische cappuccino aan de Italianen. Addis Abeba staat vol leuke koffiebars waar je kunt genieten van een heerlijke cappuccino in een authentieke Ethiopische omgeving.

10. Stand-up comedy en cabaret in Zuid-Afrika

Zin om nog eens goed te lachen? Zuid-Afrikaanse cabaret en stand-up comedy helpen je daarbij. Deze vorm van entertainment bloeit in Zuid-Afrika. Verschillende cafés, restaurants of nachtclubs in Kaapstad vormen zich minstens één keer per week om tot een bruisende stand-up comedyzaal.

Daarnaast vind je in Evita Se Perron in Darling de Dame Edna van Zuid-Afrika: Evita Bezuidenhout. Je kan er een show volgen in het Engels, of in het Afrikaans (misschien nog extra grappig). Een leuk alternatief voor cabaret of stand-up comedy in Parijs of Londen.

De interesse in comedy en cabaret is bovendien zodanig gegroeid in Zuid-Afrika dat in 2018 “Just For Laughs Africa” er voor het eerst zal plaatsnemen. Dat is het grootste comedy festival ter wereld, waar zowel artiesten uit Afrika als uit de rest van de wereld het beste van zichzelf laten zien.

11. Spaans, Portugees of Duits oefenen? Dat kan ook in Afrika!

Afrika is een paradijs voor taalfanaten. Veel Afrikaanse landen werden vroeg of laat gekoloniseerd. Daardoor kwamen ze in contact met andere talen. Zo bestaat Equatoriaal-Guinea uit twee oude Spaanse koloniën, en is het Spaans er nu ook een officiële taal. Kaapverdië heeft als kolonie van het Portugese Rijk dan weer het Portugees overgenomen.

Namibië was jarenlang een kolonie van Duitsland. Ook zij namen de taal van hun kolonisten over. Zo kan je nu nog altijd terecht bij Café Anton in Swakopmund voor een Duitse babbel, een heerlijke Namibische pint "Windhoek Lager" en een typische versgemaakte Duitse Kuchen und Kaffee.

12. Het Louvre van de woestijn

Dwaal je maar al te graag rond in het Louvre in Parijs? Dan heeft Botswana een leuke verrassing voor jou: Tsodillo, “Het Louvre van de Woestijn”. Er is geen Mona Lisa, maar wel meer dan 4.500 rotsschilderingen die bewaard zijn gebleven in een gebied van slechts 10 km² in de Kalahariwoestijn.

Zin in meer Afrika?

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?