Overslaan en naar de inhoud gaan

Mei 2018 was voor 9 Joker-reisexperts een topmaand. Ze trokken naar Zuid-Afrika om het land, zijn bevolking en zijn troeven beter te leren kennen. De reis werd begeleid door Africa Genius, één van de Afrika-specialisten waarmee Joker samenwerkt.

Collega Loraine (Joker Online) laat ons mee genieten.

Loraine
Zuid-Afrika blijf één van mijn topbestemmingen. Het is verrassend, trendy, kleurrijk en uniek in zijn totaliteit!

Geen last van jetlag

We landen in Johannesburg rond 10 uur ’s ochtends. De zon verwelkomt ons. De vlucht was lang, maar echt moe voelen we ons niet. Tussen België en Zuid-Afrika is er geen tijdsverschil in onze zomer, hun winter. Handig, want daardoor moeten we niet herstellen van een jetlag.

Links rijden, maar niet voorbereid!

We halen onze huurwagen op, een automatische 4x4. En dat betekent: direct wennen aan het links rijden! We zetten een paar keer onze ruitenwissers aan in plaats van onze richtingaanwijzers. Dan nog een paar keer schokken met de rem en gaspedaal, en we zijn klaar om ons linksrijdende avontuur te beginnen.

En dat blijkt minder erg dan gevreesd: voor je het weet ben je het al gewoon. Bovendien zijn de wegen in Zuid-Afrika zeer bereisbaar en is de infrastructuur uitstekend. Een 4x4 is wel aan te raden voor de hobbelige, niet-geasfalteerde wegen in de privéwildparken.

De Panoramaroute

We nemen de Panoramaroute, een schilderachtige weg die in Nelspruit begint en loopt langs de indrukwekkende Blyde River Canyon.

In ons eerste logement worden we hartelijk ontvangen door onze gastheer Paddy en gastvrouw Amanda. Hun villa/guesthouse bevindt zich op amper 20 minuten rijden van het Kruger Park. We genieten er van een heerlijke avondmaaltijd gemaakt met lokale producten.

Geckoing in het Sabie rivier

Op onze tweede dag in Zuid-Afrika rijden we naar Hazyview, waar Geckoing als activiteit op de planning staat. Geckoing of White Water Tubing is een van de meest populaire avontuurlijke activiteiten in deze regio. Met een Gecko, een ovale waterbuis waarin we kunnen zitten, verkennen we stroomafwaarts de Sabie River. Halverwege krijgen we de kans om van enkele watervallen van 4, 6 of 9 meter te springen. Gewoon fantastisch!

Na de adrenalinestoot en het afkicken van deze grensverleggende activiteit rijden we verder naar Hoedspruit. Onderweg krijgen we een voorproefje van onze eerste safari: enkele giraffen en zebra’s die zich aan de omheining van een privéwildpark bevinden, begroeten ons.

Mountainbiken in een privaat wildreservaat

Onze lodge in Hoedspruit is opnieuw prachtig: vanop ons terras hebben we zicht op het privéwildreservaat.

Rond half acht ’s morgens doen we een mountainbiketocht van een half uurtje om een beetje wakker te worden en de spieren te oefenen. Onderweg spotten we enkele impala’s. Ze komen heel dichtbij omdat ze blijkbaar weinig schrik hebben van Joker-reisexperts.

Blyde River Canyon

We houden halt aan de Blyde River Canyon. Deze stop is een absolute must! We bewonderen het adembenemende uitzicht en worden hier erg stil van. Met zijn 25 km is de Blyde River Canyon de derde grootste canyon ter wereld. Zeker de moeite waard dus!

Loraine
Stoppen aan Blyde River Canyon is een absolute must!
reis Zuid-Afrika Blyde River Canyon

Onze eerste safari-ervaring: Chacma Camp

Rond 4 uur in de namiddag vertrekken we op onze eerste safari. Het is dan nog licht, maar niet voor lang. In Afrika valt de avond snel. Rond 6 uur ’s avond wordt het flink donker. En dat is toch een aparte ervaring.

We hebben geluk! Na nog geen kwartier rijden van het basiskamp vinden we een kudde olifanten die zich verfrissen in een vijver. Enkele babyolifanten maken dit moment nog meer uniek. Het uitzicht is memorabel en daarom nemen we de tijd om enkele foto’s te nemen. Ook giraffen komen we tegen, net als impala’s en koedoes.

We vervolgen onze route in het donker. En focussen ons nu op het zoeken van contact met de ogen van de wilde beesten.

Tijdens onze safari’s in het Mabula Game Reserve, die later op de reis plaatsvinden, kunnen we onze zoektocht naar de Big Five bijna vervolledigen: we zien neushoorns, buffels, leeuwen en verse voetsporen van twee luipaarden. De rangers weten goed waar het wild zich bevindt omdat ze heel vaak met elkaar communiceren. Een ervaring om nooit te vergeten.

Kruger Park

We reizen noordwaarts richting de provincie Limpopo, en stoppen onderweg aan het fameuze Kruger Park. We rijden met onze eigen 4x4. Hier hoeven we niet door een ranger met jeep begeleid te worden.

Vlakbij de weg zien we al snel een mannelijke olifant. We kunnen hier ook zebra’s en enkele buffels bewonderen.

Op eigen houtje door een natuurpark is een heel andere ervaring dan een begeleide safari in een privéwildpark. Maar beide hebben absoluut hun charmes.

Loraine
Op eigen houtje door een natuurpark is een heel andere ervaring dan een begeleide safari in een privéwildpark. Maar beide hebben absoluut hun charmes.
reis Zuid-Afrika safari olifant wildlife

Makhado, het voormalige Louis Trichardt

In de stad Makhado verblijven we in een gasthuis in de bergen. We worden opnieuw hartelijk ontvangen door de gastvrouw en gastheer.

De uitbaters voeren hier al jaren fantastische projecten uit. Ze leiden lokale mensen op om ze een betere toekomst aan te bieden. Sommigen worden kok, anderen gids of kunstenaar.

We volgen een workshop waar we onze eigen armbanden en kettingen van glazenkralen leren maken. De opbrengst uit verkoop van die juwelen gaat naar kinderen met HIV. Dit is echt een duurzaam project.

Onze lokale gids Mashudu geeft ons een rondleiding in het gebied van de Venda, de oorspronkelijke bewoners van de regio. Ze vertelt ons dat de Venda een van de 9 zwarte bevolkingsgroepen is van Zuid-Afrika. We leren over het leven in de dorpen, ‘the village’, en over de koning of ‘chief’ van deze dorpen. En worden voorgesteld aan Thomas en Pilatos, 2 creatieve kunstenaars die een voorbeeld zijn voor veel anderen in hun dorp.

Makhado heette vroeger trouwens Louis Trichardt, genoemd naar een blanke boer die tegen de zwarte bevolking vocht. Op verkeersborden zie je vaak nog de naam Louis Trichardt staan.

Johannesburg

Na een lange rit komen we aan in Johannesburg, stad van kunstenaars, muzikanten en hartverwarmende mensen. We bezoeken Victoria Yards. Dat was vroeger een oude fabriek, en nu een stedelijk complex van ateliers en trendy galerijtjes. Een mooie manier om de buurt op te waarderen.

‘s Avonds neemt onze gids Mike ons mee op jazz-safari. Twee jazzmuzikanten verwelkomen ons in hun woonkamer en we genieten van 2 fantastische privéconcerten met contrabas en elektrische gitaar.

Fietstour in Soweto

We kunnen township Soweto niet overslaan en doen een fietstocht die ons meeneemt naar de geschiedenis van de Apartheid. Onze gids maakt enkele stops en vertelt ons over de lange strijd en ongelijkheid tussen blanken en zwarten. Ook het huis waar Nelson Mandela verbleef na zijn vrijlating ligt op onze route.

Conclusie: Zuid-Afrika blijf één van mijn topbestemmingen. Het is verrassend, trendy, kleurrijk en uniek in zijn totaliteit!

Misschien is dit ook interessant voor jou?