Overslaan en naar de inhoud gaan

Eind 2022 bracht Joker-collega Julien 2 nachten door in Oudtshoorn (Zuid-Afrika). Dé plek waar je alles te weten kan komen over struisvogels en kan genieten van een zonsopgang met stokstaartjes.

Op de struisvogelboerderij

In Oudtshoorn, een provinciestad in de Karoo, draagt iedereen struisvogels in zijn hart. Zowel het vlees, het leder als de eieren zijn een belangrijke bron van inkomsten. En de boerderijen trekken natuurlijk ook de nieuwsgierige en geïnteresseerde blikken aan van reizigers.

We bezoeken de struisvogelboerderij in de late namiddag, met gids Jako. Bij aankomst draaien tientallen kleine kopjes in onze richting. Struisvogels hebben weinig hersenen, vertelt Jako ons. Daardoor kan je ze niet domesticeren. Ze zijn 100% gericht op overleven.

Jako neemt ons mee naar de broedmachines. Daar is het schattigheid troef: er kwam net een kleine struisvogel uit een ei gekropen! Al na twee uur kunnen de dieren zelfstandig lopen. Het kleintje zal terechtkomen bij Adam en Eva, een struisvogelkoppel van de boerderij dat meerdere struisvogelkuikens onder zijn hoede neemt en hen leert hoe te overleven.

”Struisvogels leggen normaal om de 2 dagen een ei, telkens exact op hetzelfde moment van de dag. Na 42 dagen in een broedmachine komen de eieren uit. Zo’n struisvogelei is trouwens belachelijk sterk. Je hebt wel 200 à 300 kg kracht nodig om het ei kapot te duwen!”

Voor we terugkeren naar onze verblijfplaats voor een typische Zuid-Afrikaanse braai (barbecue) met struisvogelvlees, springen we nog even binnen in het aanpalende atelier. Daar staan tientallen met de hand beschilderde struisvogeleieren. Echte kunstwerken!

Wist je dat…

  • het ’s avonds in Oudtshoorn sterk kan afkoelen als je reist in de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer)? Een warme trui is dus geen overbodige luxe.
  • de broedmachines maar een paar jaar geleden in Oudtshoorn werden opgericht? Na een vogelgriep moesten heel wat dieren worden afgemaakt en moesten verscheidene boerderijen noodgedwongen sluiten. Om dat in de toekomst te vermijden, investeerden een paar van de grootste en rijkste boerderijen in broedmachines. Nadat de kuikens zijn uitgekomen, gaan ze terug naar ‘hun’ boerderij en worden daar grootgebracht door struisvogelkoppels.
  • struisvogelvlees heel mager vlees is? Je kan het op verschillende manieren bereiden (op de barbecue, als carpaccio, gebakken, …) en smaakt eerder als steak dan als gevogelte. Maar mispak je niet: het is niet eenvoudig om te bereiden.
  • struisvogelleder heel erg sterk is? Het behoort tot het sterkste leder van de wereld en is wit. Je kan het dus makkelijk kleuren.
  • struisvogels best agressief zijn? Je gaat dus beter niet té dicht bij het hek staan. Zelfs een laag hek volstaat om een struisvogel tegen te houden. De dieren kunnen immers niet springen. Word je toch achtervolgd door een struisvogel, stop dan, leg je handen op het hoofd en wacht.

Op de koffie met stokstaartjes

Dag 2 in Oudtshoorn.

Voor zonsopgang zijn we al vertrekkensklaar. Onze gids Jako neemt ons mee naar een natuurreservaat om daar, bij zonsopgang, het ochtendritueel van stokstaartjes te observeren.

Na een korte rit en verse kop koffie/thee installeren we ons bij enkele schuilplekken en kijken we naar een mooie zonsopgang. Voor we het goed en wel beseffen, komen er twee stokstaartjes uit hun schuilplaats. En nog een paar, en nog een paar, en nog een paar, inclusief een baby.

"Stokstaartjes komen naar buiten om op te warmen in de zon na een koude nacht. Daarom kruipen ze ook dicht tegen elkaar aan, zoals een groepsknuffel. In een groep stokstaartjes heeft iedereen trouwens een andere taak. Je hebt de spotters die op hun achterste poten op uitkijk gaan staan en de anderen waarschuwen bij potentieel gevaar. Maar er zijn ook jagers en zelfs babysitters.”

Waar verblijven in Oudtshoorn?

In Oudtshoorn zijn er vele actieve struisvogelboerderijen waar je kan verblijven en meer kan leren over het leven zoals het is.

Onze uitvalsbasis is een voormalige struisvogelboerderij in Oudtshoorn. De hartelijke ontvangst in het Zuid-Afrikaans, de lange oprijlaan met bloemen, de rustieke kamers, de mooie bergen en zonsopgang vanop het terras, de dansende vlammen in de openhaard, de elektrische dekens om je op te warmen terwijl het ’s nachts flink afkoelt (het was immers nog winter in Zuid-Afrika) en een lekker ontbijt met struisvogelei: vele kleine elementen die bijdroegen aan een fijn verblijf in deze provinciestad.

”Eén struisvogelei komt overeen met een 20-tal kippeneieren. De smaak is niet helemaal hetzelfde als een kippenei en de textuur is iets minder stevig. Wij vonden het alvast lekker.”

Van en naar Oudtshoorn

Een rondreis in Zuid-Afrika is extra boeiend door de enorme diversiteit aan landschappen redelijk dicht bij elkaar.

Oudtshoorn ligt in de Karoo-regio, wat letterlijk ‘land van grote dorst’ betekent in de taal van de oorspronkelijke San-bevolking. De stad zelf ligt in de Kleine Karoo. Het regent er vrij weinig, maar dankzij de ligging in de vallei en de nabijheid van twee rivieren is het in Oudtshoorn vrij vruchtbaar. De Grote Karoo in het noorden is dan weer halfwoestijn.

  • Rijd je vanuit Kaapstad of wijngebied Stellenbosch naar Oudtshoorn, dan rijd je over de scenic route R62, zowat de Route 66 van Zuid-Afrika. Tijdens de rit, die ongeveer 4u30 à 5 uur duurt, geniet je van uitgestrekte open vlaktes, vele planten, rotsen en bergen. Ook een hele mooie rit om bij zonsopgang te doen.
  • Na Oudtshoorn is de Tuinroute de perfecte volgende ‘stop’. Deze scenic route loopt langs de kust van de Indische Oceaan. Verwacht je aan een prachtig decor van uitgestrekte Protea-velden, hoge geelhoutbomen, rotskusten, zandstranden, lagunes en verborgen baaien.

Onze tip: verblijf 2 nachten in Oudtshoorn. Dan heb je voldoende tijd om ook te genieten van de Circle Route langs o.a. de Meiringspoort en die beroemde Swartbergpas (Unesco-werelderfgoed). Stop onderweg voor de mooiste views, maak foto’s van het uitzicht op de Kleine en Grote Karoo, en verken het gebied te voet.

Oudtshoorn: de moeite of niet?

Zeker doen!

In België zijn we heel vertrouwd met kippen, varkens en koeien op de boerderij. Maar weides met allemaal struisvogels in, dat kennen we totaal niet. Het is boeiend om dat een keer te zien en daarover meer uitleg te krijgen. Als je struisvogelvlees of struisvogelei wil eten, is zo’n boerderij ook the place to be. Verser kan niet!

Stokstaartjes zijn geen evidente dieren om te spotten in het wild. De gidsen weten waar hun schuilplekken zijn en waar ze dus bij zonsopgang naar buiten zullen komen. De combinatie van de stilte van de ochtend, de mooie omgeving, de zonsopgang en dan die schattige dieren die buiten komen is echt de moeite, ook al moet je vroeg uit je bed. Wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat stokstaartjes enkel buiten komen bij goed weer. Als het regent of het bewolkt is, zal je ze dus niet zien.

Bezoek aan de struisvogelboerderijen en stokstaartjes in Oudtshoorn

In onze inspiratieroutes voor individuele rondreizen in Zuid-Afrika die ook de Kaapregio verkennen, is een verblijf op een struisvogelboerderij opgenomen in de reisprogramma’s.

Ook in een aantal groepsreizen in Zuid-Afrika brengen we een nacht door in Oudtshoorn.

Misschien is dit ook interessant voor jou?