Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Johannesburg naar Kaapstad maken we met onze huurwagens een mooie rondreis door Zuid-Afrika, eSwatini (de geprefereerde naam voor Swaziland) & Lesotho die ons het beste van de Regenboognatie toont. We spotten wildlife in het Krugerpark, bezoeken een Zoeloedorp, gaan stevig stappen in de Drakensbergen, dompelen ons onder in de geschiedenis van deze 3 naties, genieten van de grasgroene Tuinroute met een lekker Kaaps wijntje en een braai erbij en beklimmen als apotheose de Tafelberg.

De hoogtepunten van deze reis

wandelen

Uitzicht op de machtig grootse Blyde River Canyon en de Drie Rondavels, imposante rotsformaties in de canyon, en vergezichten op waar de Treur en Blyde River samenkomen

tafelberg

De Tafelberg beklimmen en onderweg even stoppen voor de fauna, flora en Kaapstad beneden te bewonderen

neushoorn

'The big five' en nog véél meer wildlife spotten in Kruger Park

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-6
Welkom in Zuid-Afrika en de Panormaroute!

Na landing in Johannesburg pikken we onze huurwagens op en reizen we meteen door. Afhankelijk van de tijd maken we eerst een tussenstop in Pretoria om er het Zuid-Afrikaanse parlement te bezoeken, waarna we doorrijden naar het Blyde River Canyon Nature Reserve in de Transvaalse Drakensbergen. De desolate bergen bieden fenomenale uitzichten op de eindeloze savanne van het Laagveld. Dit is een eerste introductie met het diverse Zuid-Afrikaanse landschap. Adembenemend!

Na deze stop sturen we onze huurwagens richting Mpumalanga, het voormalige Oost-Transvaal.

2 Dag 7-9
Op safari in Kruger National Park

Het beroemde Kruger National Park is de natuurlijke habitat van een uitgebreide fauna. We doorkruisen gedurende enkele dagen het open grasland op zoek naar de ’big five: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard.

3 Dag 10-11
Het land van de Zoeloes

We rijden door en zetten onze safari te voet verder in de bush van het Umkhunyane Eco Reserve.

In de uitgestrekte grasvlakten van noordelijk KwaZulu Natal wonen de Zoeloes. We bezoeken eventueel een Zoeloedorp en het historische monument bij Bloedrivier.

4 Dag 12-13
Stappen in de Natalse Drakensbergen

Op de grens ligt een ongeschonden en ruw wandelgebied met toppen die boven de 3.000 m reiken: de Natalse Drakensbergen! Dit is een ideale plaats om stevige stapskoene aan te trekken voor een dagtocht.

5 Dag 14-18
Koninkrijk Lesotho en de Oost-Kaap

We sturen onze wagens naar het hooggelegen koninkrijk Lesotho dat een heel andere sfeer uitademt. Met Basothogidsen trekken we te paard of te voet door het overweldigende berglandschap. We rijden erna verder zuidwaarts.

In het Tsitsikamma National Park wacht een mooie wandel trail. Voor de avonturiers en durfals zijn er de canopy tour of de hoogste bungeejump ter wereld (213 m hoog, facultatief, richtprijs: 1400 ZAR of ca. 70 euro). We amuseren ons in Oudtshoorn, de plek waar struisvogels heer en meester zijn. Van juli tot november reizen we ook nog door naar Hermanus en de befaamde walvisbaai om dolfijnen te spotten en op zoek te gaan naar bultrugwalvissen.

6 Dag 18-22
De Kaap

Eindelijk... de Kaap! Vanuit het idyllische Stellenbosch volgen we een traject langs vruchtbare en diepgroene valleien en bezoeken er de bekendste wijndomeinen. De Tafelberg torent hoog boven de skyline van Kaapstad uit. We overwinnen  deze mythische berg te voet of met de kabellift. Via Hout Bay en de indrukwekkende Chapman‘s Peak Drive verkennen we het schiereiland tot aan Kaap de Goede Hoop.

7 Dag 23-24
The Mother City, Kaapstad

Nog wat laatste souvenirs inslaan doen we in het bruisende Kaapstad. Een mooiere plek om afscheid te nemen van de regenboognatie bestaat er niet!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 13/09/2023
Terug: 06/10/2023
Basisprijs: €2.765
+ 16.000 ZAR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-252
26-355
36-451
46-551
+652
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 20/08/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023
Volzet
Vertrek: 11/10/2023
Terug: 03/11/2023
Basisprijs: €2.752
+ 16.000 ZAR budget
al 6 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
36-452
46-551
56-652
+651
Geslacht
mannen3
vrouwen3
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/03/2023
Vertrek: 10/09/2024
Terug: 03/10/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 19/10/2024
Terug: 11/11/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Johannesburg en Kaapstad - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 22 dagen huurwagens/minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Voorschotten logies t.w.v. ZAR 5.000
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, wegentaksen, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis:

We wandelen waar het kan om afwisseling te bieden met de lange autoritten. Zo ervaren we de schoonheid van het landschap ten volle. We gaan wandelen in de Drakensbergen, Tsitsikamma National Park en als het weer het toelaat beklimmen we de Tafelberg. Goede wandelschoenen zijn dus zeker nodig!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis:

Om het duurzame karakter van deze reis wat in de verf te zetten, organiseren we een safari wandeltochten, gaan we pony rijden in Lesotho en trekken we waar kan er ook te voet op uit, in de Drakensbergen, in Lesotho, de Tafelberg ... We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject met minibusjes af te leggen. Verder proberen we zo vaak mogelijk te koken met lokale producten en zijn we aandachtig voor plastieken verpakkingen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Tijdens deze prachtige roadtrip in Zuid-Afrika kom je met allerlei verschillende bevolkingsgroepen in contact: de zwarte bevolking in Lesotho en Zuid-Afrika, de blanke Afrikaners, internationale expats zoals Amerikanen, Chinezen en Indiërs in de steden,... Kortom, een prachtige mix van verschillende bevolkingsgroepen, kleuren en talen zoals Mandela het zo graag zag: Zuid-Afrika behoort aan iedereen toe.

Wees niet bang om in een pub een praatje te maken. Dit zal erg geapprecieerd worden!

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 13/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 13/09/23 - 19:45
JOHANNESBURG - O. R. TAMBO INT 14/09/23 - 06:50
CAPE TOWN - INTERNATIONAL 05/10/23 - 15:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/10/23 - 06:15

Reis met vertrek op 11/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/10/23 - 19:45
JOHANNESBURG - O. R. TAMBO INT 12/10/23 - 06:50
CAPE TOWN - INTERNATIONAL 02/11/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/11/23 - 06:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Ter plaatse rijden we met 2 huurwagens (dit zijn minibusjes): die zijn heel comfortabel en bieden plaats voor 12 mensen (telkens 6 personen). Ruimte genoeg voor de bagage/rugzakken! Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! De wegen in Zuid-Afrika zijn heel goed (lees: westers) met nauwelijks verkeer. Men rijdt links dus dat is even wennen! Naast de autoritten - we rijden gemiddeld 200 km per dag - ondernemen we vaak enkele dagtochten, gaan we klimmen in de Drakensbergen en rijden we zelfs in Lesotho op een pony door dit schitterende koninkrijk hoog in de bergen.

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen, is niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk. Uiteraard zorgt iedereen als een goede huisvader voor het voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering worden hier de nodige afspraken over gemaakt.

Opgelet: sinds 2007 moeten toeristen die een huurwagen besturen in Zuid-Afrika in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. Niet vergeten! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken. Meer informatie verneem je op de vertrekvergadering.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de ganse reis is de verhouding guesthouses, lodges, hostels en tenten 50/50. Dit zijn comfortabele Joker-(2pers)tentjes. De guesthouses en lodges zijn comfortabel, en hebben vaak zelfs een eigen keuken. Ideaal om zelf de braai (barbecue) aan te steken.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een hoge marktwaarde. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van €65. De reisbegeleider krijgt een budget mee om enkele kampeerspullen aan te kopen. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - Misschien is bobotie wereldwijd wel het meest bekendste Zuid-Afrikaanse gerecht. En terecht, want boboti is een heel bijzonder avondmaal. Het is een mengsel van gehakt, witbrood, melk en andere ingrediënten. Meestal wordt het gerecht met rijst, komkommersalade en chutney geserveerd, zoals echte Zuid-Afrikanen dat doen.

 • Zoals wij in Europa een Mars of een Twix kopen voor de snelle hap, is biltong is een typisch Zuid-Afrikaans tussendoortje. Eigenlijk is het niet meer dan gedroogd vlees met kruiden, maar de Zuid-Afrikanen zijn er dol op.

 • Naast deze typische lekkernijen is het plezierig om bijna dagelijks te picknicken: we doen onze aankopen in een supermarkt (supermarktketen Spar is alom aanwezig in Zuid-Afrika), een prachtig uitzicht krijgen we er gratis bij. Vaak koken (of braaien) we zelf.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak (geen koffer of reistas!)
 • dagrugzak
 • kantoenen of andere herbruikbare zakken: tegen regen, vuile was
 • stapschoenen: degelijk profiel, sportschoen alleen niet voldoende

 • drinkzak of drinkfles

 • eventueel stevige rugzakhoes
 • geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!)

Kleding:

 • sokken
 • licht schoeisel en/of sandalen
 • ondergoed
 • T-shirts (licht en makkelijk te wassen) , ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(tje) (wol) of fleece
 • Regenjas (of creatief met plastic)
 • Zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief, evtl. strandhanddoek
 • Teenslippers (o.m. voor douche)
 • sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
 • deftiger kledij om ’s avonds een stapje in de wereld te zetten
 • slaapkledij

Toiletgerief + toiletpapier, (papieren) zakdoeken

Extra handig

 • gsm en oplader (evtl. lokaal nummer)
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader/powerbank (controleer of deze zeker in de handbagage mag)
 • verrekijker (evtl. Pantanal)
 • hangslotje
 • wereldstekker
 • zakmes (niet in handbagage!)
 • oordopjes
 • een mini gezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • wasknijpers + stuk touw
 • pen en papier , evtl. dagboekje
 • wasmiddel

Persoonlijke reisapotheek

Overnachting in tenten:

 • slaapmatje
 • slaapzak (koude nachten)
 • lakenzak
 • hoofdzaklamp
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Zuid-Afrika is de officiële munteenheid de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR).

De nationale munteenheid in Swaziland is de lilangeni en in Lesotho de maloti, maar de rand wordt overal als munt aanvaard.

Je neemt bij voorkeur cash euro’s mee. Dit omdat er regelmatig periodes zonder elektriciteit zijn, waardoor men dan niet met kaart kan betalen of geld kan afhalen.

Kredietkaarten worden alleen in grote steden aanvaard, dus enkel meenemen voor noodgevallen. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteit:

 • bungeejumpen van de Bloukrans Bridge in Tsitsikamma N.P.: richtprijs: 990 ZAR of 60 euro
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider overeventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Lees grondig deze Praktische Infofiche. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor Zuid-Afrika zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd hierin te zwemmen of pootje te baden.

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die door de Anophelesmug wordt overgedragen. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en -opgang. Neem een goed insectenwerend middel op basis van DEET mee; gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Daarom is het ook belangrijk om muggensteken te voorkomen door enkele praktische maatregelen in acht te nemen zoals het dragen van losse kleding in lichte kleuren, de huid zoveel mogelijk bedekken door lange mouwen en een lange broek te dragen, geen parfums te gebruiken, enz.

Voorzichtigheid is sterk aangeraden wanneer je gaat zwemmen in de zee in Zuid-Afrika. Verraderlijke stromingen en hoge golven kunnen zwemmers meesleuren. Het is aan te raden om enkel aan bewaakte stranden te gaan zwemmen. Kom je in een 'rip current' terecht, zwem dan met de stroom mee tot deze minder wordt. De stroming is te krachtig om tegenin te zwemmen. Zwem schuin weg en ga over de zandbanken terug naar de kant.

Als je in transit bent geweest in een land met risico op gele koorts (zie WHO) dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht bij binnenkomst in eSwatini, onafhankelijk van de tijd in transit. Voor Zuid-Afrika is dit enkel van toepassing als je 12u of meer in transit bent geweest.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Gemiddeld 5 tot 6 uur stappen per dag. In Royal Natal N.P. moet een hoogteverschil van ongeveer 450 m overwonnen worden. De hoogste top (3.457 m) situeert zich in de Natalse Drakensbergen op de grens met Lesotho. Meestal rijden of wandelen we niet hoger dan 1.200 m. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Tijdens het kamperen wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht. Hou ook rekening met de lange afstanden die we met de wagens afleggen!

Reisperiode en klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. De hoogvlakte (boven 1.200 m) in het noordoosten kent droge, zachte winters (van juni tot september) met koude nachten. Gemiddelde dagtemperaturen tot 16°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot 5°C en soms zelf tot vriestemperaturen. In Gauteng (Johannesburg & Pretoria) heeft men ongeveer dezelfde lentetemperaturen als bij ons. De oostelijke kuststreek ten zuiden van Swaziland heeft een subtropisch klimaat met relatief warme winters en af en toe wat regen. Gemiddelde dagtemperaturen tot 20°C, ‘s nachts rond 10°C. De zuidkust kent dan weer wat lagere temperaturen en ook wat meer regen. In Lesotho, de Natalse Drakensbergen, Swaziland en de Blyde River Canyon is het in de winter koud. Regen en zelfs sneeuw zijn er mogelijk. In de winter is het ook reeds rond 18.00 u. donker. De Kaapprovincies kennen een mediterraan klimaat. De provincies Limpopo, Mpumalanga & KwaZulu Natal zijn eerder subtropisch. ’s Avonds kan men overal tijdens de lente best een trui verdragen (koele avonden), behalve in de laatst vermelde regio’s. Daar blijft het ’s avonds aangenaam zacht.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Zuid-Afrika
Over Swaziland
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid
Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Zuid-Afrika Swaziland Lesotho groepsreis rondreis selfdrive

Wat andere reizigers vinden

"Zuid-Afrika was voor mij een overweldigende natuurreis met een gepaste afwisseling voor cultuur."

 

Liesbeth Mutert

"Zuid-Afrika is echt de wereld in één land!"

Frank Blomme

"Ik vond de Drakensbergen echt prachtig, het beklimmen van de Tafelberg gaf erg veel voldoening en de bungeesprong in Bloukrans was zeer grensverleggend!"

Catherine Blancquaert

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".