Overslaan en naar de inhoud gaan

1001 verschillende landschappen, 1001 dieren spotten, 1001 ontmoetingen: dit is de ultieme roadtrip door zuidelijk Afrika! Met open mond staren? Het mag, want we rijgen de hoogtepunten aan mekaar, met als einddoel genieten van een cocktail aan de Victoria Falls. Dit is drie weken puur genieten van het beste dat Afrika te bieden heeft!

De hoogtepunten van deze reis

Namibië

De woeste woestijnduinen in Sossusvlei bewonderen

zaaa

Safari in Chobe National Park, waar de grootste olifantenpopulatie van Afrika leeft

Zuid-Afrika

Van het platgetreden pad stappen om het echte Zuid-Afrika te ontdekken

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Aankomst in Kaapstad

We starten op dag 2 in het levendige Kaapstad waar de top van de Tafelberg ons een eerste 360° perspectief op het prachtige Afrikaanse continent geeft. We klinken met een lekker glaasje fonkelwijn op het begin van een prachtige reis!

2 Dag 3
Naar Kaap Goede Hoop

Het meest zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland, Kaap de Goede Hoop, is garantie voor spectaculaire vergezichten en golven die tegen rotsen beuken. Rijdend door het park spotten we onze eerste baviaan.

3 Dag 4
Robbeneiland

Een bezoek aan Robbeneiland waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat, mag absoluut niet ontbreken. Een voormalige gevangene vertelt ons zijn verhalen over zijn tijd op het eiland. Een kippenvelmoment!

4 Dag 5
Wijn proeven naar Stellenbosch

Wie Stellenbosch zegt, zegt lekkere wijntjes! In de buurt verkennen we de wijnkelders en wijngaarden van deze excellente wijnstreek. We genieten van deze godendrank in de zon op het terras van een wine estate. Schol!

5 Dag 6
Springbok en Cedar Mountains

Vandaag maken we een lange rit van Kaapstad naar Springbok. 's Middags lunchen we aan de Cedar Mountains waar we kunnen genieten van een deugddoend Afrikaans kopje rooibos thee. (+/- 600km, ca. 7 uur rijden)

6 Dag 7
De Fish River Canyon

We vertrekken vroeg om na de rit naar Fish River Canyon nog voldoende tijd te hebben om dit natuurfenomeen te bewonderen. De 150 km lange canyon, ook wel eens Afrika's Grand Canyon genoemd, is onze eerste stop in Namibië.  Wat een zicht! (7,5 u rijden; ca. 600 km)

7 Dag 8
Luderitz

We zetten koers naar kuststad Luderitz en passeren onderweg ghost town Kolmanskop, tijdens de jaren '40 hét centrum van de diamantwinning in Namibië. Blootgesteld aan de natuurelementen is deze stad vandaag de dag volledig door de woestijn overgenomen. (375 km; ca. 4u rijden)

8 Dag 9-10
Sesriem / Sossuvlei

We rijden door naar Sesriem, onze uitvalsbasis om de Sossusvlei te bezoeken. Het schitterende schouwspel van de opkomende zon, een passerende oryx en okerkleurige woestijnduinen bewonderen we van op de hoogste zandduinen ter wereld (dag 10).  Een moment om stil bij te bewonderen. Tijdens de vrije namiddag (dag 10) hebben we genoeg tijd om onze ervaringen te laten bezinken aan het zwembad. (+/-500km: ca. 6u rijden)

9 Dag 11-12
Windhoek

Onze volgende stop is Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Een vrije dag (dag 12) in deze stad nodigt ons uit tot een stadswandeling, township tour, een gamedrive in Daan Viljoen Game Park (op 20 km van Windhoek) of tot het inslaan van enkele souvenirs voor het thuisfront.  (347 km; ca. 4u30 rijden)

10 Dag 13-14
Ontmoeting met de San in Botswana

Een lange rit naar de Bosjesmannen in D’kar, maar een onvergetelijk verblijf gegarandeerd! We bezoeken (dag 14) een inleefproject waar de Sanbevolking hun tradities met ons delen. De Sanvrouwen nemen ons mee in de onherbergzame Kalahariwoestijn die voor hun een onuitputtelijke bron van bruikbare vruchten en wortels is. 's Avonds maken we vuur en delen we verhalen onder de sterrenhemel.

Hier is het comfort wat minder, want we logeren we bij de San bevolking. We hebben hier ook kamers met eigen sanitair, maar het comfort is hier minder luxueus als in de andere logies. De ervaring is hier echter des te intenser! (6u30 rijden, ca. 580 km)

11 Dag 15-16
De machtige Okavangodelta

Met onze huurwagens rijden we naar Maun, de uitvalsbasis voor de Okavangodelta. Vanop een traditionele bootje, een mokoro, spotten we de nijlpaarden en vogels die huizen in de prachtige lagunes (dag 11). Ook is het mogelijk om vanuit een klein vliegtuigje een wonderbaarlijk zicht op de machtige Okavangorivier te krijgen en te zien hoe die uitwaaiert en kleine eilandjes vormt. De olifanten lijken vanop deze hoogte wel muizen. Qua Afrikabeleving kan dit tellen! (+/- 250km, ca. 2u30)

12 Dag 17-18
Op safari in Chobe National Park

De rit naar Kasane brengt ons naar Chobe National Park. In onze lodge genieten we 's avonds van een heerlijke braai of een ander typisch zuidelijk Afrikaans gerecht. De volgende dag verkennen we het nationale park met een safariboot. Dit gebied wordt bevolkt door meer dan 50.000 olifanten en het wemelt er van krokodillen, badende nijlpaarden en behoedzame buffels met kalveren. Ook maken we een gamedrive waar we kudu’s, impala’s, giraffen, olifanten, nijlpaarden en luipaarden spotten. Een verrekijker komt hier goed van pas! (+/- 615 km; ca. 6u rijden)

13 Dag 19-20
Livingstone in Zambia

We reizen naar de Victoria Falls waar de Zambezi over een breedte van 1.300 m steil naar beneden dondert. We verkennen eerst de Zambiaanse kant van de watervallen. Onze thuisbasis hiervoor is Livingstone. Je hebt niet geleefd als je de zon nooit hebt zien ondergaan aan 'Mosi-oa-Tunya', de lokale naam voor deze watervallen. Prachtig! (90 km; ca. 2u) 

14 Dag 21
Vrije dag aan de Victoria Falls, Zimbabwe

Deze laatste dag geven we iedereen nog de kans om op zijn eigen manier afscheid te nemen van zuidelijk Afrika. Op deze vrije dag hebben we dan ook de keuze om een adrenaline-activiteit zoals een bungeejump te ondernemen, te fietsen, zwemmen of gewoon te genieten van het uitzicht met een drankje in de hand. 

15 Dag 22-23
Vlucht vanuit Victoria Falls naar Brussel

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 09/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €5.647
+ 1.155 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kaapstad en Livingstone-Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • 17 dagen huurwagens/minibus omnium verzekerd, met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, visa, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

 

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 600 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis zijn we vaak onderweg, van hoogtepunt naar hoogtepunt en we overbruggen een afstand van meer dan 4.000 km. Een niet te onderschatten onderneming! Onze enige rustdag genieten we in Windhoek. Centraal staat de beleving van de overweldigde en wondermooie natuur, waar we doorheen rijden met onze minibusjes en safari jeep (Chobe N.P.), of vanuit een boot of al wandelend in ons opnemen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Een natuurreis vraagt speciale aandacht voor de figuurlijke voetafdruk die we er nalaten: correct omgaan met afval, voorzichtig zijn met kampvuur in een droge omgeving, op de paden blijven enz... We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject met huurwagens/minibusjes en gecharterd vervoer af te leggen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. - Een aangrijpend bezoek aan een township in Kaapstad

 • Een dag bij de hartverwarmende Sanbevolking in D'qae (Botswana)

 • De blije gezichten van de kinderen bij het bezoek aan een schooltje in Livingstone

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. voor Namibië heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is. Een internationaal rijbewijs kan, maar ook het nationaal rijbewijs met opschrift “driving licence” wordt aanvaard. Meer info op: www.diplomatie.be. Belgische burgers moeten geen speciaal visum aankopen om Namibië binnen te mogen.

Voor Botswana is enkel een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot minstens 6 maanden na aankomst. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. Voor Zambia heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens. Voor Zimbabwe heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst in Zimbabwe geldig is, evenals een visum. Op Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. Gedurende 17 dagen - van Kaapstad tot Kasane in het noorden van Botswana - maken we gebruik van huurwagens (2 minibusjes die elk 6 passagiers en bagage kunnen vervoeren). We kunnen zelf het reistempo bepalen en tijd maken voor wandelingen, een picknick of andere activiteiten. De wegeninfrastructuur is uitstekend, soms rijden we tot 600 km per dag. Men rijdt links dus dat is even wennen! Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Na Kasane maken we gebruik van openbaar en/of gecharterd vervoer (nog 80 km naar Vic Falls).

Voor reizen met huurwagens vragen we dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, zoals autorijden en kaartlezen, is dan ook noodzakelijk. Wie zal autorijden, dat wordt afgesproken tijdens de vertrekvergadering.

De chauffeurs moeten in het bezit zijn van een Belgisch en internationaal rijbewijs dat je kan aanvragen in je gemeentehuis. Alle deelnemers en zeker de chauffeurs moeten als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering worden hier de nodige afspraken voor gemaakt.

Elke hoofdchauffeur moet ook over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We verblijven in charmante, mooi gelegen lodges, bed and breakfast's en hotels. Eén tot 2 nachten is het comfort wat minder, dan logeren we bij de San bevolking in Ghanzi. Hier hebben we ook kamers met eigen sanitair, maar het comfort is hier minder luxueus als in de andere logies. Maar de ervaring is hier des te intenser!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Een reis met een 'hoog' culinair niveau en keuzemogelijkheden te over! Ofwel gaan we voor een gezellig restaurant 's avonds , maar evengoed, als we daar zin in hebben, organiseren we een braai (barbeque) op de camping. Bovendien is het plezierig om bijna dagelijks te picknicken: we doen onze aankopen in een supermarkt, een prachtig uitzicht krijgen we er gratis bij.

2 specialiteiten uit Zuid-Afrika in de kijker: Boboti en Biltong. Boboti is wereldwijd misschien wel het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. En terecht, want Boboti is een heel bijzonder avondmaal. Het is een mengsel van gehakt, witbrood, melk en andere ingrediënten. Meestal wordt het gerecht met rijst, komkommersalade en chutney geserveerd, zoals echte Zuid-Afrikanen dat doen. Biltong is dan weer een typisch tussendoortje van gedroogd vlees met kruiden.

De keuken van Namibië wordt beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en Duitse keuken. Er zijn dus zowel lokale als westerse gerechten te vinden. Vooral vlees- (wild, lamsvlees, rundvlees) en vis wordt veel gegeten. Een bekend gerecht is Sadza, een maïspap die met de hand gegeten wordt. De pap wordt tot balletjes gerold en gedipt in saus of gegeten met vlees of gevulde groenten.

De gerechten in Botswana zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse keuken. De braai (barbecue) is erg populair. Er wordt sowieso veel vlees, met name rundvlees en wild, gegeten. In Botswana is veel minder fruit dan in de omliggende landen omdat het land te droog en zanderig is. Alles wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika.

In Zambia heeft de lokale keuken als ex-Britse kolonie dan weer veel Engelse accenten. Meat Pie vind je er zeker en vast terug.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - dagrugzak

 • geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!

 • stapschoenen

 • licht schoeisel en/of sandalen

 • ondergoed

 • t-shirts (licht en makkelijk te wassen), ook met lange mouwen

 • broeken, lang en kort of afritsbaar

 • warm trui(tje) (wol) of fleece

 • Zonnepet/zonnebril

 • zwemgerief

 • sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)

 • gsm en oplader

 • fototoestel en geheugenkaartjes

 • batterijlader

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In ZUID-AFRIKA is de officiële munteenheid de Rand (ZAR). Richtkoers (24/10/2020): 100 Rand = € 5,21

In NAMIBIË is de officiële munteenheid de Namibische Dollar (NAD). Richtkoers (op 24/10/2020): 100 NAD = € 5,21

In ZAMBIA is de officiële munteenheid de Zambiaanse Kwacha (ZMK). Richtkoers (op 24/10/2020): 10 ZMW = € 0,42

In BOTSWANA is de officiële munteenheid de Botswana Pula (BWP). Richtkoers (op 24/10/2020): 10 BWP = € 0,73

In ZIMBABWE is de officiële munteenheid de Zimbabwe dollar (ZWL), maar meer courant zijn betalingen met Amerikaanse dollar. Richtkoers (op 24/10/2020): 100 ZWL = € 0,23

Neem bij voorkeur cash euro’s en dollars mee. Kredietkaarten worden alleen in grote steden aanvaard, dus enkel meenemen voor noodgevallen. Ook ATM's zijn alleen beschikbaar in de grote steden. Opgelet: sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis gebruik wil maken van je kaart!

Goed om weten:

 • De Namibische Dollar en de Rand hebben dezelfde waarde en de Rand wordt ook zonder probleem aanvaard in Namibië. Omgekeerd is dit niet het geval! Namibische Dollars kunnen buiten Namibië niet meer worden ingewisseld.

 • Aan de grensovergang met Botswana moeten we vermelden met hoeveel geld we de grens oversteken en we moeten hiervan een bewijs krijgen. Dit bewijs moet worden voorgelegd wanneer je geld wisselt in Botswana.

 • In Zimbabwe aan de Victoria Falls betalen we voornamelijk met Amerikaanse Dollars.

Facultatieve activiteiten:

 • Devil's Pool Tour (aan Vic Falls): ca. 90 USD
 • Helikoptervlucht boven Vic Falls: ca. 110 USD
 • Bungeejump aan Vic Falls: ca. 160 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte vaccinaties, aanbevolen zijn wel TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: van juli tot en met oktober is de inname van malariatabletten niet nodig, maar moet je wel antimugmaatregelen toepassen tussen zonsondergang en zonsopgang, en bij koorts ook aan de mogelijkheid van malaria denken. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem dus een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit water te zwemmen of pootje te baden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. De enige 2 tochten in het programma zijn de beklimmingen van de Tafelberg in Kaapstad en de hoge zandduinen in Sossusvlei – Namibië. Indien gewenst kan je ook met de lift naar de top van de Tafelberg, i.p.v. 3 uur te klimmen. De hoge zandduinen in Sossusvlei zijn haalbaar voor iedereen. Belangrijk zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de vermoeidheid na lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. We komen dus aan te midden van de Kaapse lente. Gemiddelde dagtemperaturen in Kaapstad variëren tussen 15 en 25°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot 2°C en soms zelf tot vriestemperaturen. In The Great Karoo heeft men ongeveer dezelfde lentetemperaturen als bij ons. Vanaf Botswana genieten we van meer zomerse temperaturen zoals wij ze gewoon zijn. Dagtemperaturen van 25 tot 30°C en soms hoger zijn hier te verwachten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Afrika
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Namibië bestaat uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Namibië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Fauna en flora

Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. Er zijn een groot aantal wildparken (zoals Etosha N.P.) waar je enorm veel wilde dieren aantreft.

Staatsvorm

Namibië is een parlementaire democratie. Het staatshoofd wordt rechtstreeks voor vijf jaar door het volk gekozen en is eenmaal herkiesbaar. Namibië was van 1884 tot 1915 een Duitse kolonie. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. Van 1921 tot eind jaren '60 kwam het onder bewind van Zuid-Afrika. Deze laatste bleef Namibië echter bezetten. Pas sinds 1990 verkreeg Namibië officieel zijn onafhankelijkheid. Huidig president is Hage Geingob.

Bevolking

In Namibië wonen 2,48 miljoen mensen. Bijna de helft van de bevolking behoort tot de Ovambostam, een Bantoevolk dat voornamelijk in het noorden van het land woont. Zij kwamen later in het land dan de oorspronkelijke bewoners: de Khoi-Khoi en de San. In de Kalahariwoestijn woont nog wel een kleine groep San. Verder komen de volgende stammen voor: de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en de Kaokovelders.

Economie

De grote voorraden bodemschatten in Namibië zoals diamant, uranium, goud en koper leveren een groot deel van alle export inkomsten. Toch is zo'n een derde van de bevolking werkloos en wordt deze problematiek versterkt door de jaarlijkse groep schoolverlaters, waarvoor nauwelijks werk is.

Religie

De grote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. Ook is de Nederland Hervormde Kerk er groot. Dat laatste komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst. Vooral in het noorden leven nogal wat rooms-katholieken. Zij stammen af van bekeerlingen van Portugese evangelisten, die Namibië via de Portugese kolonie Angola binnentrokken. De meeste niet-christelijke volken, zoals de Himba, San en sommige Herero groepen geloven in Afrikaanse animistische tradities zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

Ongevraagd foto's nemen van mensen is niet beleefd in Namibië, net als ongevraagd hun huis (hut) binnenlopen.

Tijdsverschil

Tijdens onze juli-reis is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze septemberreis is er geen tijdsverschil. De zon komt er gemiddeld op om 06u30 en gaat onder rond 18u00.

Elektriciteit

De netspanning in Namibië is 220 volt (50 Herz), met drie rond pinnen in een driehoek (driepootstekker – type D). Neem best ook een adaptor mee. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.

Veiligheid

In Namibië is het veilig reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika. Het grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.

Zimbabwe kan al naargelang de hoogte opgedeeld worden in vier gebieden. Het hart van Zimbabwe bestaat uit een hoog plateau met aan beide zijden het iets lager gelegen middenveld. De bekkens van de rivieren de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen samen het laagveld. Aan de grens met Mozambique ligt een bergachtige regio.

De hoofdstad van Zimbabwe is Harare.

Fauna en flora

In de parken en reservaten van Zimbabwe zit veel wild, o.a. leeuwen, giraffen, zebra’s en olifanten. In het Karibameer zitten krokodillen en nijlpaarden.

Een groot deel van het land bestaat uit savanne. Aan de grens met Mozambique komen regenwouden voor. In het oosten, op de Eastern Highlands, zijn er theeplantages. Hier vind je ook veel bos en exotische bomen en planten, o.a. mahonie, orchideeën, azalea’s etc.

Staatsvorm

Zimbabwe heeft als staatsvorm een republiek. De president is Emmerson Mnangagwa (de vroegere vicepresident) die eind november 2017 de derde president van Zimbabwe werd nadat militairen de macht overnamen. De vorige president Mugabe (die sinds 1980 het land regeerde) moest aftreden nadat een afzettingsprocedure was opgestart.

Mnangagwa is 75. Hij heeft de bijnaam gekregen van 'De Krokodil', omdat hij ooit verzetstrijder was tegen de blanke minderheids­regering. Hij beloofde de grondwet te respecteren en de rechten van alle Zimbabwanen te beschermen. Hij blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar daar is nog geen datum voor bekend.

De Zimbabwanen hopen op verandering. Maar Mnangagwa maakt deel uit van de heersende elite. De oppositie spoort hem aan om een einde te maken aan de corruptiecultuur in het land. Kenners vrezen dat de wissel van de macht voorlopig niet veel verandering zal brengen voor de Zimbabwanen, die gebukt gaan onder een zware economische crisis.

Ex-president Robert Mugabe (93 jaar) en zijn vrouw Grace worden vrijgesteld van vervolging. Het koppel mag ook in Zimbabwe blijven wonen. Hij wordt al jaren verdacht van massamoord en het uitschakelen van politieke tegenstanders. Zijn mogelijke misdaden zullen evenwel geen gevolg krijgen: hij en zijn vrouw hebben een deal gesloten met de nieuwe machthebbers, die hen immuniteit en een veilig verblijf in Zimbabwe garandeert.

De Shona, een groep van prehistorische jagers, en de Ndebele waren de oorspronkelijke bewoners van Zimbabwe. Zelfs nu nog vormen de Shona de grootste etnische groep in Zimbabwe. Eind 19de eeuw arriveerden er onder leiding van de Brit Cecil Rhodes een groep Europeanen op zoek naar minerale voorraden. De exploitatie van de mijnen werd een minder groot succes dan gedacht, maar de Europeanen bleven en vestigden zich als boeren.

South Rhodesia (Cecil Rhodes' Asia), zoals het land heette, werd tot 1923 geleid door Rhodes' British South Africa Company. (Zambia werd in die tijd North Rhodesia genoemd.) De regering in Groot-Brittannië had weinig interesse in het land (mede door de tegenvallende mijnexploitatie) en liet het land (d.w.z. de blanke minderheid) in 1923 de keuze tussen inlijving bij Zuid-Afrika of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Het werd het laatste.

In 1962 kwam een nieuwe partij aan de macht, het Rhodesian Front (RF), die vasthield aan de blanke (minderheids-)overheersing en voor volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië was. Ian Smith, leider van het RF, verklaarde Zimbabwe in 1965 onafhankelijk. Deze eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werd door Groot Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties en een VN-handelsembargo.

Begin jaren '60 ontstond er een georganiseerde Afrikaanse beweging die zich verzette tegen de jarenlange blanke overheersing. De eerste grote organisatie was de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) onder leiding van Joshua Nkomo. Een afsplitsing hiervan, de Zimbabwe African National Union (ZANU), ging zich later voornamelijk richten op de belangen van de Shona terwijl de ZAPU haar aanhang vooral onder de Ndebele vond. In de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid kwam Robert Mugabe (ZANU) als grote winnaar naar voren en vormde later Zimbabwe's eerste regering. Op 18 april 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk. De ZANU heerste sinds 1980 tot 2000 met een vrijwel absolute meerderheid. Van oppositie was geen sprake. Openlijke protesten en kritiek werden vele jaren door de regering in de doofpot gestoken. Sinds eind 1997 zag een officiële oppositie het levenslicht, the Movement for Democratic Change (MDC).

Bevolking

In Zimbabwe leven een aantal etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de Shona. Zo'n 16,15 miljoen mensen leven in Zimbabwe.

Economie

De officiële munteenheid van Zimbabwe was de Zimbabwaanse dollar (ZWD), maar door de sterke waardedaling kan je hier niet meer mee betalen. De US dollar en de Zuid-Afrikaanse rand worden wel geaccepteerd.

De economie steunt vooral op de landbouwsector. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, thee, katoen, suiker en koffie.

Religie

De meest voorkomende geloofsovertuigingen in Zimbabwe zijn het christendom en enkele inheemse religies.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Zimbabwe een uur later dan in België. In de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Zimbabwe bedraagt de netspanning 220 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

In Zimbabwe kan je over het algemeen veilig reizen. Wel moet je goed opletten voor de toenemende criminaliteit, vooral in de hoofdstad Harare en andere toeristische centra. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Zambia bestaat voornamelijk uit plateaus, met uitzondering van het zuiden waar je meer rivieren en meren vindt. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia: de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. Beroemd zijn de Victoriawatervallen in de Zambezi, ruim 100 meter hoog en bijna twee kilometer breed. De Zambezi stort zich hier donderend omlaag in de lange zigzaggende Batoka Gorge en stroomt dan in het kunstmatige Karibameer achter de Karibadam. Het Karibameer is 274 kilometer lang en tot 48 kilometer breed. Het grootste deel van de bodem van Zambia bestaat uit een combinatie van zand en leem; West-Zambia is overdekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. In het noordoosten en in de Central, Southern en Eastern Province regent het veel meer en daar vinden we kleigrond.

Fauna en flora

Zambia kent een uitgebreid netwerk van 19 nationale parken en wildreservaten. Het bekendst zijn het Kafue National Park en de reservaten in het dal van de Luangwarivier. De Luangwa Valley behoort tot de rijkste Big Five-gebieden (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) van Afrika. Vogelliefhebbers zullen hier ook zeker hun hart ophalen.

Staatsvorm

Zambia, vroeger een slavenkolonie onder de naam Noord-Rhodesië, werd onafhankelijk van de UK in 1964 en is een presidentiële republiek binnen het Gemenebest, met aan het hoofd een voor vijf jaar gekozen president. De president kan slechts één keer herkozen worden en volgens de grondwet dienen beide ouders van een presidentskandidaat van Zambiaanse afkomst te zijn. Momenteel is Edgar Lungu president van Zambia.

Bevolking

Ruim 98% van de Zambianen behoort tot een van zeven taalgroepen: Bemba, Tonga, Nyanja, Lunda, Luvale, Lozi en Kaounde. De basis van zo'n stam is de ‘clan’, een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De ‘chief’ van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Dit is nog zo vooral in de dorpen. Een minderheid van de bevolking zijn Aziaten en Europeanen. Zambia telt zo'n 16,5 inwoners.

Economie

De lokale munt in Zambia is de kwacha. De meeste Zambianen zijn actief in de landbouwsector. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: koper, zink, kobalt, lood en tabak. De belangrijkste industriële activiteiten zijn voedsel- en dranken-, textiel-, chemische en lichte ijzerproductie. Er wordt nauwelijks voor de export geproduceerd. Het land kampt met enorme betalingsbalanstekorten en een hoge buitenlandse schuld.

Religie

Zambia is een christelijk land volgens de grondwet maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Een deel gelooft sterk in de traditionele, vaak animistische Afrikaanse manier van leven (=voorouderverering), ongeveer 72% zijn christenen en protestanten. Ook de Jehova’s getuigen, pinkstergemeenten, evangelische gemeenschappen en zevendedagsadventisten hebben een groeiende aanhang. Een klein deel is islamiet of hindoe.

Lokale gebruiken en gewoonten

Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Je moet in Zambia ook iemand altijd eerst groeten voor je hem of haar iets vraagt. Ook moet je als man wachten tot de (Zambiaanse) vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat. Als je ergens te gast bent, ontvang je vaak een welkomstcadeautje. Een gift weigeren is erg onbeleefd.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.

Elektriciteit

In Zambia neem je voor alle zekerheid best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Wees in Zambia op je hoede voor zakkenrollers in grote steden en neem best geen al te grote sommen cash op zak mee. Het is een veilig land om in te reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Geografie

De Okavangodelta in Botswana is ontstaan door de bedding van de rivier Okavango die zijn oorsprong in Angola vindt. In plaats van in zee uit te monden loopt de rivier dood in een wirwar van kreekjes in de Kalahari-woestijn. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Fauna en flora

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. De meeste camps en lodges zijn niet omheind, waardoor het wil bijna vlak voor je accommodatie te spotten valt. Botswana richt zich niet op massatoerisme, maar op een laag volume maar met een des te authentiekere belevenis.

Staatsvorm

Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Democraat Ian Khama, zoon van Botswana's eerste president Seretse Khama, is momenteel aan het bewind.

Bevolking

In Botswana is het grootste deel van de inwoners (2,25 miljoen) Tswana wat 'Bosjesman' betekent. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam. Nu heet iedereen die in Botswana woont zo. Andere bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.

Economie

Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van de diamant begin jaren '70 zorgde voor een enorme economische groei. De meeste mensen zijn actief in de landbouw. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Maar de werkloosheid blijft in bepaalde regio's een probleem, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle. Niettegenstaande is Botswana is vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer welvarend.

Religie

Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele Afrikaanse tradities, zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Botswana moet je, voor je iets vraagt (bijvoorbeeld de weg), iemand steeds begroeten en vragen hoe het met hem gaat. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. Vooral op het platteland is het als vrouw aan te raden je dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes daar dragen.

Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil. In onze winter is het in Botswana één uur later.

Elektriciteit

Voor Botswana neem je best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Botswana is een relatief veilig land. Wegen zijn bovendien doorgaans goed berijdbaar. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Van Kaapstad naar Victoria Falls Zuid-Afrika Namibië Botswana Zimbabwe Zambia groepsreis

Wat andere reizigers vinden

“Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op het continent Afrika! Emotioneel, adembenemend en prachtig. Alleen maar superlatieven. Puur genieten!”

Annelien Vandenborne

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.