Overslaan en naar de inhoud gaan

Robberg is een schiereiland dat niet enkel een natuurpark is, maar ook een Unesco-werelderfgoedsite. Je vindt er grotten met tekenen van bewoning tijdens de Steentijd en, dankzij de variatie aan ongelooflijke uitzichten, één van de mooiste wandelingen in Zuid-Afrika. Ankie, travel specialist in het Joker-reiskantoor in Hasselt, ging je voor en vertelt over de prachtige Robberg Hike.

In het natuurgebied kan je kiezen uit drie wandelingen.

  1. Korte wandeling: Gap Circuit (2,1 km - 30 minuten wandeltijd)
    Dit is de kortste route die rechtstreeks naar de kleistenen klif leidt. Hier zie je nog sporen van 120 miljoen jaar geleden.
  2. Middellange wandeling: Witsand Circuit (5,5 km - 2 uur wandeltijd)
    Deze route brengt je langs de noordelijke bergkam van het schiereiland. Ze loopt vervolgens langs de hoge duin, met terugkeer via de kustlijn waar een zeehondenkolonie verblijft. 
  3. Lange wandeling: Point Circuit  (9,2 km - 4 uur wandeltijd)
    De wandeling start via de noordelijke bergkam en loopt verder langs de zuidelijke rotsachtige kust, waar je zeker vogels als Jan van Gent, aalscholvers en sterns ziet. De overnachting op Robberg kan alleen als je voor deze route kiest. Deze hike is niet aan te raden met jonge kinderen.

Ankie vertelt over het Witsand Circuit op Robberg

Joker-collega Ankie deed de middellange wandeling.

"Deze volg je eenvoudig door het symbool van de zeehond te volgen. Je hebt dus geen gids nodig. De wandeling is niet erg moeilijk, maar wel super afwisselend. Je stapt over rotsen, zand, aarde en plankenpaden en hebt aan de westelijke kant zicht op de baai van Plettenberg. Vergeet niet te stoppen aan de uitzichtpunten, want met wat geluk kan je daar zeehonden, walvissen of dolfijnen spotten!"

Terwijl je klimt en daalt zie je de verschillende kustvegetatie, afgewisseld met prachtige vergezichten. Na ongeveer anderhalf uur rustig wandelen, kom je aan een bredere zandvlakte. Hier scheiden de wandelingen zich. Je kan hier verder wandelen naar het uiterste punt van het schiereiland (The Point). Neem je de korte wandeling (Gap Circuit), dan keer je hier terug via het oostelijke stuk strand.

"Wij kozen de middellange wandeling op Robberg en gaan de duin naar beneden richting de zee. Met wat geluk zie je hier zeehonden spelen in de golven. Op het einde kan je nog een bewandelbare rots omhoog gaan. Van daaruit heb je zicht op de Indische Oceaan, en krijg je nog een laatste kans om walvissen en dolfijnen te spotten. Neem zeker je verrekijker mee!"

Ankie
Leuk om te weten: wij deden er precies 10.600 stappen over om de wandeling te maken.

Voor deze wandeling draag je gewone wandel- of sportschoenen, die voldoende grip hebben. Neem zeker ook genoeg water en snacks mee, en een regenjas of warme trui bij wisselvallig weer. Wil je graag dieren zien, dan is een verrekijker altijd handig! Een kaart met de goed bewegwijzerde wandelroutes krijg je aan de ingang van het park.

Ankie
Mijn food tips? Als je van oesters houdt, vind je zeker je gading in Knysna. In de bakkerij île de païn op Thesen Island in Knysna vind je ook de allerbeste broodjes.

Wat kan je nog doen in de buurt van Robberg? 

Voor je wandeling graag een kopje koffie in een hippe bar, of achteraf bekomen met een Zuid-Afrikaans wijntje? Dat kan in de stadjes Knysna of Plettenberg Bay. Beiden liggen op ongeveer 15 à 30 min rijden van het startpunt van de wandeling.

Plettenberg Bay – of ‘Plet’ volgens de locals – is een gezellig kleine stad met een schitterende baai en leuke restaurants. Het is ook de perfecte plek voor een wijnproeverij of paardrijtocht.

Knysna is gekend voor haar mooie lagune. Je kan er lekker eten en ook een township tour doen.

Zelf op reis naar Zuid-Afrika?

De wandeling in Robberg is een ontspannende uitstap als je reist langs de Tuinroute tussen Mosselbaai en Port Elisabeth. In de meeste reisprogramma's zijn er 2 dagen voorzien om de Tuinroute te verkennen. Tijd genoeg dus voor deze wandeling.

Wil je toch graag meer tijd in deze regio, dan passen we met plezier je reis aan! Ook op de Joker-groepsreizen naar Zuid-Afrika staat de Robberg hike af en toe op het programma. 

Misschien is dit ook interessant voor jou?