Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kaapregio in Zuid-Afrika is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Vanuit het plaatsje Hermanus ga je per boot de zee op om (hopelijk) maar liefst drie soorten te bewonderen, en dat best tussen juni en half november.

Gabriela, reisspecialist bij het reiskantoor Joker Online, deed de test en deelt haar whalewatching-tips!

Walvissen zijn vroege vogels

Wil je zo veel mogelijk walvissen zien, dan sta je best vroeg op. De eerste afvaarten starten rond zeven uur. Nadat je je toegangskaartje gekocht hebt, krijg je uitleg van de gids. Die vertelt je hoe de boottocht in zijn werk gaat, en waar je op moet letten.

Gabriela
De gids geeft niet alleen praktische info mee, maar overstelpt je ook met interessante weetjes. Zo leerden we dat een volwassen walvis ongeveer even lang is als 9 à 10 volwassen olifanten naast elkaar , een balein of walvis’tand’ ongeveer 2,5 meter lang is, en een walvis 6 maanden kan overleven zonder voedsel.

Gabriela vertelt: “Nadat de gids klaar is met zijn uitleg, is het tijd om de theorie in praktijk om te zetten. Iedereen stapt op de boot, die groter is dan ik eigenlijk had verwacht. Aan boord kun je zowel binnen als buiten zitten (of staan).

Ik dacht dat de walvissen mijlenver van de kust verwijderd waren, maar dat had ik helemaal verkeerd ingeschat. Na ongeveer 5 minuten varen - tussen 400 en 500 meter van de kust - zagen we de eerste twee walvissen! Het waren een moeder-walvis en een baby-walvis, een heel schattig beeld.”

Walvissen spotten is eigenlijk heel gemakkelijk

"De gids heeft een microfoon in zijn hand en spreekt het publiek op de boot regelmatig aan. Hij geeft aan waar de walvis zal verschijnen op basis van de golfpatronen die hij in het water ziet. Jij kijkt dus gewoon naar de aangewezen plek. Dat is erg handig, want voor ons was het niet altijd even duidelijk waar de walvissen zullen opduiken.

Neem de tijd om te genieten en laat je camera gerust achterwege, want tijdens de boottocht maakt een drone een video die je achteraf kunt kopen. En dat is heel handig. Zonder ervaring blijkt het best moeilijk om de walvissen en de hele ervaring mooi in beeld te brengen. Daarnaast is het natuurlijk ook een prachtig souvenir."

Gabriela
De spanning stijgt al als je net onder het wateroppervlak beweging ziet. Het moment waarop de walvis boven het zeeoppervlak komt is écht magisch! Die algehele stilte vlak voordat je het indrukwekkende dier ziet verschijnen: echt een kippenvelmoment.

De gepaste kledij om te gaan walvisspotten

Voor de boottocht kleed je je best in laagjes. In de zon is het aangenaam, maar op zee kan het erg winderig worden. De tocht duurt ongeveer drie uur. Voorzie voldoende warme kledij en een windstopper. Ook is het aan te raden om preventief medicatie tegen zeeziekte te nemen. Zo kan je zeker ten volle van je ervaring genieten.

Vanop de boot kan je maar liefst drie soorten walvissen spotten: de zuidkaper, de bultrug en de brydevinvis. Gabriela: “Op onze tocht zagen we twee soorten walvissen én een school dolfijnen. Een leuk extraatje!”

Gabriela
Whalewatching in Zuid-Afrika is een unieke kans om de grootste dieren op aarde te zien. Je komt zó dicht bij de walvissen… het is moeilijk te geloven dat ze zo dicht bij de boot zwemmen. Om het gevoel in één woord te omschrijven: ontzagwekkend!

Klaar om walvissen te zien in Zuid-Afrika?

Walvissen spotten kan op groepsreis doorheen Zuid-Afrika of tijdens een trip met je eigen reisgezelschap.

In het walvisseizoen, van juli tot november, kan je de excursie walvisspotten toevoegen aan je reisschema als je langs de tuinroute reist.  

Misschien is dit ook interessant voor jou?