Overslaan en naar de inhoud gaan

Afrikaanse fauna staat bekend om haar Big Five. Maar er is veel meer wildlife te bespeuren in Zuidelijk Afrika! Van aapjes die je plat wil knuffelen tot wilde zwijnen die je Hakuna Matata-vibes geven.

1. De aap

Hoe omvergeblazen je ook zal zijn door The Big Five, niets zal je hart zo doen smelten dan de Afrikaanse aapjes. De bavianen van Botswana, Kenia en Tanzania (foto 1-3), de blauwe meerkat van Tanzania (foto 4) en de vervet van Botswana (foto 5) zorgen voor instant happiness. Maar de rode franjeaap van Tanzania is toch de queen van de cuties (foto 6-7).

2. De flamingo

Naast de giraf heeft ook de flamingo een behoorlijk lange nek en bijzonder lange poten. Deze balancerende ballerina hebben we gespot in Namibië. Je komt ze er vooral tegen aan de kust van Walvisbaai. De knobbel in het midden van de poot is trouwens geen knie, maar een enkel! Mind = blown.

3. De klipdas

Nu je mind toch al blown is: olifanten zijn de meest verwante familie van de rotsklipdas! Klipdassen lijken op knaagdieren, maar zijn familie van de hoefdieren. Wij zagen ze rondhuppelen in Zuid-Afrika (foto 1-4) en Tanzania (foto 5). In Zuid-Afrika noemen ze dit diertje trouwens een "dassie", schattig toch!

4. De antilope

Een sprong van 3 meter hoog? Easy peasy lemon squeezy voor deze elegante planteneter. De koedoe, de oryx, de gazelle, de impala: allemaal geslachten van antilopen die ronddartelen in Namibië (foto 1-3), Tanzania (foto 4-7), Zuid-Afrika (foto 8-11), Zimbabwe (foto 12), Botswana (foto 13-16).

5. Het knobbelzwijn

Hakuna Matata! Heerlijke Leeuwenkoning-vibes wanneer je Pumbaa tegenkomt. Het knobbelzwijn zagen we genieten van het leven in Kenia (foto 1), Botswana (foto 2), Zuid-Afrika (foto 3-4) en Tanzania (foto 5).

6. De mangoeste

Wie Pumbaa zegt, denkt natuurlijk meteen aan Timon. Maar deze gekkerds zijn geen stokstaartjes zoals de Disney-ster. Het zijn zebramangoestes die leven in het Etosha National Park van Namibië. Jammer dat je niet mee onder de grond kan kruipen met deze aardmannetjes. Ze hebben er een mooi stulpje met slaapkamers, kraamkamers en toiletten. Bovendien hebben ze een persoonlijke kuisploeg die hun toiletten proper houdt: de mestkevers!

7. Het wild paard

In Namibië woont een merkwaardige kudde paarden. Hun voorouders zijn vermoedelijk uit de handen geglipt van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een wonder dat ze kunnen overleven in de Namibische hitte!

8. De gnoe

De gnoe is nog zo’n niet te onderschatten beest. Jaarlijks migreren de gnoes van het Serengeti National Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. Zelfs de jonkies, al zijn ze nog maar 10 minuten oud.

Vanaf april tot november, met als piekmaanden juli en augustus, kan je dus een prachtig natuurfenomeen zien in Tanzania en Kenia (foto 1-2). Maar ook in Namibië laat de gnoe zijn voetstappen achter (foto 3-4).

9. De pinguïn

Wie op Boulders Beach in Zuid-Afrika opeens het gebalk van een ezel hoort, moet niet schrikken wanneer hij een pinguïn ziet. De zwartvoetpinguïn of brilpinguïn balkt als een ezel. Hun kuikens sissen bij gevaar.

10. Het nijlpaard

Het nijlpaard is zo’n beest waar je niet naast kan kijken. Tenzij hij je geniepig vanuit het water bespioneert, de sloeber. We zagen hem in het Chobe National Park van Botswana (foto 1), in Mabula Private Game Reserve in Zuid-Afrika (foto 2) en aan de Zambezi-rivier in Zambia (foto 3-7).

11. De giraf

Ook de giraf, met haar volumineuze wimpers waar elke vrouw naar snakt, paradeert door Afrika. Deze langnekkige gabber zit onder andere in Botswana (foto 1), Zuid-Afrika (foto 2), Namibië (foto 3-5), Tanzania (foto 6-7) en Zambia (foto 8-9).

12. De jakhals

Deze hondachtige is misschien net iets minder lief dan jouw Fifi thuis. De jakhals jaagt op kleine zoogdieren of teert op de prooi van grotere roofdieren. Slim of profiteur? Dit wolfachtig roofdier ligt op de loer in het Etosha National Park van Namibië (foto 1 en 2) en in het Serengeti National Park van Tanzania (foto 3). 

13. Zeedieren

De kust van Zuid-Afrika wordt naast pinguïns ook overspoeld met zeeleeuwen en verbergt haaien en walvissen in haar helderblauwe zee. Deze zeedieren vormen samen met de pinguïns en de dolfijnen The Marine Big 5!

14. De zebra

Van de zebra kunnen we nog wat leren over soliditeit. Ze laten niemand achter en schieten meteen te hulp wanneer nodig. Is Karel ziekjes? Dan lopen we allemaal op Karels tempo! Wordt Manuela aangevallen? Tegen Manuela is tegen ons! We zagen de Zebra in Namibië (foto 1-4), Tanzania (foto 5-6) en Zambia (foto 7).

15. De struisvogel

Vogelspotters, zet je schrap! Deze grootste, zwaarste en snelste loopvogel ter wereld vind je enkel en alleen op Afrikaanse grond. Wij stonden oog in oog met de struisvogel in het Etosha National Park van Namibië (foto 1) en Zuid-Afrika (foto 2-6).

Misschien is dit ook interessant voor jou?