Overslaan en naar de inhoud gaan

Johannesburg klinkt velen bekend in de oren, maar weinigen nemen de moeite om de stad écht te verkennen. Johannesburg is vaak niet meer dan een aankomst- of vertrekplaats voor wie een rondreis in Zuid-Afrika maakt. Onterecht!

Tijdens een korte studiereis in Zuid-Afrika snuiven collega’s Sarah en Carla even de sfeer op in Johannesburg. Dat doen ze met Marcelle en Aart, 2 Nederlanders die al jaren wonen en werken in het noorden van Zuid-Afrika.

24 uur aan verhalen en avonturen in Johannesburg. Hier lees je hoe ze dat ervaren hebben…

Wil je nog meer lezen over Johannesburg? Check ook onze blog Johannesburg en omgeving: 7 dingen die je reis onvergetelijk maken >>

1. Jo’burg by car

Een gouden tip: voorzie een transfer van aan de luchthaven en een gids of begeleider om Johannesburg te verkennen. Wij reden de stad binnen via het noordoosten. Lees: een autosnelweg die ondanks zijn 5 rijvakken zeer filegevoelig is. En best complex!

Het klinkt ook verleidelijk om Johannesburg in je eentje te ontdekken met de auto. Maar een lachertje is het niet. Johannesburg is een kluwen van straten en straatjes. Als je de weg niet kent, raak je makkelijk verdwaald.

2. Victoria Yards

Een mooi, groeiend project! Victoria Yards was een oude, vervallen wijk in Johannesburg. Het initiële plan was om de hele wijk plat te gooien. Maar dan hebben de bewoners hun verhaal gebracht en hun noden uit de doeken gedaan. Het resultaat: prachtige Victoriaanse gebouwen met ateliers voor kunstenaars, schilders, meubelmakers en designers, een brouwerij en een restaurant. En heel wat ruimte voor nog veel meer!

Tussen de gebouwen vind je groene perkjes waar groenten worden geteeld en fruitbomen staan. Ook dat zorgt voor extra jobs.

3. Fietstocht in Soweto

30 jaar geleden was het echt not done om als blanke een voet te zetten in de township Soweto. Dat is gelukkig helemaal veranderd. Vandaag is Soweto een smeltkroes van nationaliteiten. Tijdens de 2 uur durende tocht fietsten we zowel door de zeer arme wijken als door wijken met stenen huizen. De sfeer was relaxt en de inwoners groetten ons keer op keer hartelijk. We voelden ons de hele tijd 100% veilig.

De fietstocht is een absolute aanrader. Hij is ook voor iedereen toegankelijk, kinderen incluis. Zij die twijfelen kunnen eenzelfde tocht door Soweto maken met een tuktuk.

4. Jazz tour

Een unieke manier om onze 24 uur in Johannesburg af te sluiten: 2 haltes, 2 prachtige jazzconcerten. De jazzmuzikanten verwelkomden ons in hun woonkamer, waar we mochten genieten van een live optreden. Tussen de nummers door kregen we de kans om in gesprek te gaan met de artiesten. Heel casual, en een mooie manier om Johannesburg van binnenuit te leren kennen.

Onze conclusie?

Het loont zeker om enkele dagen Johannesburg op te nemen in je reisprogramma. Cultureel is er enorm veel te beleven in de stad. Onze gidsen namen ons mee naar rijke en arme buurten, om ons zo het contrast én de realiteit te laten zien.

Houd er rekening mee dat niet alle wijken even veilig zijn. Maar daar kan jouw gids of ho(s)tel wel bij helpen. Met de professionele begeleiding van onze gidsen hebben wij ons in ieder geval nooit onveilig gevoeld!

Zin in meer Zuid-Afrika?

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?