Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens je reis naar Zuid-Afrika kan een safari écht niet ontbreken. Maar kies je dan voor het spotten van dieren in een nationaal park, of toch liever in een privé-wildpark?
Joker-medewerker Ellen testte beiden uit en deelt graag haar ervaringen!

Veel vrijheid in Addo Elephant Park

Addo Elephant Park is een Nationaal Park en wordt dus beheerd door de Zuid-Afrikaanse overheid. Aan de ingang koop je een inkomticket en krijg je een kaart met de verschillende wegen in het park. Je stippelt je eigen route uit en mag zelf rondrijden.

Ellen: “Wij zitten met 6 dames in een minibus en de sfeer is top. Het zal je niet verbazen dat Addo Elephant Park vooral bekend is om zijn olifanten. Die blijken ondanks hun formaat in het begin moeilijk te spotten, vooral door de dichte bebossing. Maar dan verandert het landschap en zien we een moeder- en baby-olifant voor ons de weg oversteken. Fantastisch!”

“De asfaltweg gaat over in een gravelweg en een hele groep olifanten wandelt langzaam voorbij. Het is muisstil in onze auto. We vinden het zó impressionant! Tijdens onze rit zien we ook nog een buffel, wrattenzwijnen, hartebeesten, koedoes en zebra’s, en genieten we volop van het uitgestrekte landschap en onze autonomie op deze safari."

Intense beleving in Kariega Game Reserve

In een privé-wildpark mag je niet zelf vrij rondrijden. Een ervaren ranger neemt je mee in een open safarivoertuig. Andere auto’s zijn er niet. Deze gidsen kennen het park en de dieren door en door, en dat zorgt voor een heel intense ervaring.

Ellen: “De ranger vertelt ons vanalles over de dieren, en we genieten. Een groep van meer dan 40 olifanten flaneert rustig langs ons voertuig. Omdat er geen deuren en ramen zijn, voelen we ons echt vlakbij de dieren.”

Ellen
Stilte, rust, natuur en wildlife zijn hier de keywords waar de hele beleving om draait.

“We spotten giraffen, neushoorns, buffels, zebra’s en gnoes. Wanneer een andere gids een groep leeuwen spot, brengt deze onze ranger op de hoogte zodat we ter plaatse kunnen gaan om mee te genieten. Indrukwekkend! Tussendoor stoppen we ook even voor een sundowner: een apero-moment bij zonsondergang tijdens een safari. Echt genieten is dat!”

Privé- of nationaal park, wie wint?

Voor Ellen is het duidelijk: “In Addo National Park hadden we zelf de leiding en genoten we van onze autonomie en vrijheid. In het privé-wildpark Kariega lieten we ons leiden. Daardoor lag de focus meer op genieten en beleven. Beiden zijn fantastische, maar erg verschillende ervaringen. Mijn mening? Doe ze gewoon allebei!”

Op safari in Zuid-Afrika

Een safari in Zuid-Afrika kan je zowel beleven op groepsreis als op een trip met je eigen reisgezelschap. We werkten enkele programma's uit voor koppels, vrienden en gezinnen die je hier kan vinden.

Wil je graag een specifiek wildpark bezoeken? Laat het ons zeker weten, dan voegen we deze ervaring graag toe aan je reis! 

Reizen naar Zuid-Afrika

Misschien is dit ook interessant voor jou?