Overslaan en naar de inhoud gaan

Reisbegeleider en Afrika-kenner Francis neemt ons graag mee op sleeptouw langs de beste safariparken van Zuidelijk-Afrika: van de Central Kalahari via Moremi Game Reserve, Savuti, Chobe, Hwange, Matobo naar Mapungubwe National Park! Met een 4x4 (met tenten op het dak) zijn we enkele dagen weg van de bewoonde wereld en duiken we de woeste natuur in. Ook de machtige Victoria Falls mogen in deze reis niet ontbreken! Francis vertelt je graag meer over deze reis in deze blog

De hoogtepunten van deze reis

Kalahari

Even weg van de bewoonde wereld en dieren spotten in de Central Kalahari, Moremi en Savuti Game Reserve

Moremi

Kamperen onder onvergetelijke sterrenhemels en reizen per 4x4's

Victoria Falls

Adrenaline-activiteiten (facultatief) aan de Victoria Falls

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Johannesburg (Zuid-Afrika)

Na landing in Johannesburg pikken we onze huurwagens op en doen we onze inkopen voor de volgende dagen aangezien dit we de komende de ruige natuur induiken. Daarna rijden we door naar het noorden, naar de grens met Botswana.

2 Dag 3-5
Eén met de natuur in de Central-Kalahari (Botswana)

We steken de grens over met Botswana. Er wacht ons een lange rit (ca. 600 km) naar Kubu Island in het zuidwestelijke gedeelte van de Makgadikgadi-zoutpannen. Maar de ervaring is de kilometers dubbel en dik waard! Kamperen op Kubu Island staat garant voor prachtige nachten onder de sterren en leven op het ritme van de natuur. De (basic) kampeerplaatsen liggen tussen de vele baobab-bomen en grote granieten rotsen. Kubu Island heeft zijn naam te danken aan de nijlpaarden die hier vroeger leefden en betekent nijlpaard in het Setswana.

De volgende dag rijden we (ca. 274 km) verder naar een andere fotogenieke plek, Deception Valley, in het noordoosten van het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) en heeft als één van de weinige valleien in de CKGR een eigen waterpoel. Dankzij deze poel valt hier eigenlijk altijd wild te spotten! Deception Valley is bij het grote publiek bekend geworden door het onderzoek van Amerikaanse wetenschappers Mark en Delia Owens die jarenlang research voerden naar de bruine hyena en die ze bundelden in hun bestseller-boek 'A Cry of the Kalahari'. Hopelijk kunnen we er vele spotten!

3 Dag 6-10
Nog meer wildlife en safari’s in Moremi en Savuti (Botswana)

Na Deception Valley logeren we één nacht in Maun (ca. 290 km) waar we vanuit een klein vliegtuigje een wonderbaarlijk zicht op de machtige Okavangorivier krijgen en zien hoe die uitwaaiert en uitmondt in de Kalahariwoestijn. Via de South Gate duiken we erna het Moremi Game Reserve in. Moremi ligt in het oostelijke deel van de Okavangodelta en heeft dankzij zijn uitgestrekte moerassen en graslanden een grote aantrekkingskracht op wild. Voor de 4x4-rijdende safari-ganger is Moremi, net als de CKGR, dé plek om op (off the beaten track) safari te gaan aangezien je er enkel met een 4x4 geraakt. Ook gaan we vanuit Moremi op mokorotocht in de delta. 

De volgende dag rijden we naar Savuti (ca. 320 km), onderdeel van Chobe National Park en de thuisbasis van vele leeuwen, luipaarden en hyena’s. Kenners zeggen dat dit dé beste plek is in Zuidelijk Afrika om katachtigen te spotten! 

Daarna houden we halt in Kasane (ca.320 km) waar we op jeepsafari (allemaal in één voertuig en voor de verandering niet in onze eigen 4x4's) in Chobe N.P en op sunset cruise op de Okavango gaan. Dit wordt een trage zonsondergang ‘once in a lifetime’ want wie Chobe zegt, zegt: grote kuddes olifanten, traag huppelende giraffes, loerende krokodillen, badende nijlpaarden en buffels.  

4 Dag 11-12
De Victoria Falls (Zimbabwe)

De Vic Falls zullen, eens we oog in oog staan met die immense kolkende watermassa, nog lang op ons netvlies branden! We verkennen de Zimbabwaanse kant. Maak je klaar voor een explosie van water! Diegenen die willen, kunnen zich hier aan adrenaline-activiteiten zoals bungeejumpen,... wagen (facultatief).

5 Dag 13-15
Safari’s in Hwange N.P en Matobo (Zimbabwe)

Een van Zimbabwe’s meest bekende wildparken, Hwange, mag in deze reis niet ontbrekenNet als Bulawayo, een bruisende Afrikaanse stad met winkelstraten, kunstateliers, smakelijke restaurants en leuke muziekbarretjes. De volgende dag reizen we Matobo National Park, waar we gaan kamperen, en dat behalve geschiedenis (het graf van Cecil Rhodes bevindt zich hier) ook een mooi assortiment aan rotsformaties biedt. Hier wordt ook een grote populatie van witte en zwarte neushoorns met succes gefokt en een voetsafari kunnen we dan ook niet links laten liggen.

6 Dag 16-17
Onbekende parel Mapungubwe N.P. (Zuid-Afrika)

Terug in Zuid-Afrika, helemaal in het noorden van de onbekende provincie Limpopo (ca. 400km), vinden we dit achtduizend vierkante kilometer grote natuurgebied tegen Zimbabwe en Botswana. Jarenlang probeerde South African National Parks er een beschermd gebied van te maken. In 2003 verdiende Mapungubwe National Park dan eindelijk een plekje op de Werelderfgoedlijst. Samen met een lokale gids die het park als zijn broekzak kent, proberen we luipaarden te spotten.

7 Dag 18-19
Johannesburg

Na een laatste nacht in Johannesburg en onze wagens ingeleverd te hebben, keren we terug naar huis. We landen op dag 19.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 29/07/2022
Terug: 16/08/2022
Basisprijs: €3.233
+ 1.785 USD budget
Vertrekvergadering op: 09/07/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Inschrijvingen afgesloten

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Johannesburg en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Huurwagens (4x4 jeeps met tenten op het dak), verzekering, e-tolls Zuid-Afrika, brandstof en franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, visa, luchthaventaksen ter plaatse, (andere) wegentaksen, toegangsgelden en maaltijden. 
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Safari's, adrenaline-activiteiten aan de Vic Falls, een boottocht in Chobe N.P., ... dragen hier zeker aan bij!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Dit is een echte roadtrip, we kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject al rijdend (in bus, gecharterd vervoer en trein) af te leggen. Ook logeren we op/aan/in camspsites, gezellige guesthouses in handen van lokale mensen zodat we rechtstreeks de lokale economie steunen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Tijdens deze prachtige trip komen we dankzij onze lokale gidsen met verschillende bevolkingsgroepen in contact.

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. Voor Botswana is enkel een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot minstens 6 maanden na aankomst. Voor Zimbabwe heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst in Zimbabwe geldig is, evenals een visum. Op Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 29/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 29/07/22 - 16:35
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 29/07/22 - 23:45
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 30/07/22 - 02:30
JOHANNESBURG - O. R. TAMBO INT 30/07/22 - 09:55
JOHANNESBURG - O. R. TAMBO INT 15/08/22 - 13:55
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 15/08/22 - 23:15
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 16/08/22 - 01:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/08/22 - 07:30
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Ter plaatse rijden we met 4x4 huurwagens. Ruimte genoeg voor bagage/rugzakken en kampeermateriaal. Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! De wegen in Zuid-Afrika zijn heel goed (lees: westers) met nauwelijks verkeer. In Botswana en Zimbabwe is het terrein in de (nationale) parken ruw tot zeer ruw.

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen, is niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk. Uiteraard zorgt iedereen als een goede huisvader voor het voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering worden hier de nodige afspraken over gemaakt.

Opgelet: sinds 2007 moeten toeristen die een huurwagen besturen in Zuid-Afrika in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. Niet vergeten! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken. Meer informatie verneem je op de vertrekvergadering.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Tijdens de reis slapen we meestal in tenten (op het dak van onze 4x4-wagens, op campsites) en guesthouses. De guesthouses zijn heel comfortabel en hebben meestal ook een eigen keuken. Ideaal om zelf de braai (barbecue) aan te steken. Tijdens de ganse reis is de verhouding camspites- guesthouses, 80/20 %.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Als voormalige Engels kolonies merk je de deze invloed terug in het eten in deze landen. Zo kan je er meat pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeegbroodje. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. De alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In Botswana en Zimbabawe wordt veel geïmporteerd van buurland Zuid-Afrika. Drink best geen kraantjeswater.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak
 • dagrugzak
 • slaapzak (voor de nachten kamperen)
 • geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor kleingeld (geen dikke portefeuille!)
 • sokken
 • licht schoeisel en/of sandalen
 • ondergoed
 • T-shirts (licht en makkelijk te wassen), ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(tje) (wol) of fleece
 • regenjas
 • zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief, eventueel strandhanddoek
 • slaapkledij
 • gsm en oplader
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader
 • wereldstekker
 • oordopjes
 • een minigezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • pen en papier , eventueel dagboekje
 • persoonlijke reisapotheek
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Zuid-Afrika is de officiële munteenheid de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Richtkoers (29/08/2019): 100 Rand = € 5,87 op oanda.com/currency/converter/

In Zimbabwe is de officiële munteenheid de Zimbabwe dollar (ZWL), maar meer courant zijn betalingen met Amerikaanse dollar. Richtkoers (op 29/8/2019): 100 ZWL = € 0,24

In Botswana is de officiële munteenheid de Botswana Pula (BWP). Richtkoers (op 29/8/2019): 100 BWP = € 8,03

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Je neemt bij voorkeur cash euro’s mee. Kredietkaarten zijn ook handig, om de 3 à 4 dagen is er wel een punt waar geld kan afgehaald worden. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten:

 • Devil's Pool Tour aan Vic Falls: ca.90 USD
 • Helicoptervlucht boven Vic Falls: ca.110 USD
 • Bungeejump aan Vic Falls: ca. 160 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, enkel Zambia is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 09020/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en het kamperen in tenten (bovenop onze huurwagens).

Reisperiode en klimaat

Deze landen liggen op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. December tot april: warm en nat, mei tot augustus: koel en droog, september - november: heet en droog. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 25 - 35 graden. In de winter liggen de temperaturen tussen de 6 en 24 graden. Wij gaan in het droge seizoen, en de temperaturen zullen behoorlijk hoog zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Afrika
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie

De Okavangodelta in Botswana is ontstaan door de bedding van de rivier Okavango die zijn oorsprong in Angola vindt. In plaats van in zee uit te monden loopt de rivier dood in een wirwar van kreekjes in de Kalahari-woestijn. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Fauna en flora

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. De meeste camps en lodges zijn niet omheind, waardoor het wil bijna vlak voor je accommodatie te spotten valt. Botswana richt zich niet op massatoerisme, maar op een laag volume maar met een des te authentiekere belevenis.

Staatsvorm

Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Democraat Mokgweetsi Masisi is momenteel aan het bewind.

Bevolking

In Botswana is het grootste deel van de inwoners (2,25 miljoen) Tswana wat 'Bosjesman' betekent. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam. Nu heet iedereen die in Botswana woont zo. Andere bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.

Economie

Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van de diamant begin jaren '70 zorgde voor een enorme economische groei. De meeste mensen zijn actief in de landbouw. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Maar de werkloosheid blijft in bepaalde regio's een probleem, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle. Niettegenstaande is Botswana is vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer welvarend.

Religie

Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele Afrikaanse tradities, zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Botswana moet je, voor je iets vraagt (bijvoorbeeld de weg), iemand steeds begroeten en vragen hoe het met hem gaat. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. Vooral op het platteland is het als vrouw aan te raden je dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes daar dragen.

Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil. In onze winter is het in Botswana één uur later.

Elektriciteit

Voor Botswana neem je best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Botswana is een relatief veilig land. Wegen zijn bovendien doorgaans goed berijdbaar. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika. Het grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.

Zimbabwe kan al naargelang de hoogte opgedeeld worden in vier gebieden. Het hart van Zimbabwe bestaat uit een hoog plateau met aan beide zijden het iets lager gelegen middenveld. De bekkens van de rivieren de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen samen het laagveld. Aan de grens met Mozambique ligt een bergachtige regio.

De hoofdstad van Zimbabwe is Harare.

Fauna en flora

In de parken en reservaten van Zimbabwe zit veel wild, o.a. leeuwen, giraffen, zebra’s en olifanten. In het Karibameer zitten krokodillen en nijlpaarden.

Een groot deel van het land bestaat uit savanne. Aan de grens met Mozambique komen regenwouden voor. In het oosten, op de Eastern Highlands, zijn er theeplantages. Hier vind je ook veel bos en exotische bomen en planten, o.a. mahonie, orchideeën, azalea’s etc.

Staatsvorm

Zimbabwe heeft als staatsvorm een republiek. De president is Emmerson Mnangagwa (de vroegere vicepresident) die eind november 2017 de derde president van Zimbabwe werd nadat militairen de macht overnamen. De vorige president Mugabe (die sinds 1980 het land regeerde) moest aftreden nadat een afzettingsprocedure was opgestart.

Mnangagwa is 75. Hij heeft de bijnaam gekregen van 'De Krokodil', omdat hij ooit verzetstrijder was tegen de blanke minderheids­regering. Hij beloofde de grondwet te respecteren en de rechten van alle Zimbabwanen te beschermen. Hij blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar daar is nog geen datum voor bekend.

De Zimbabwanen hopen op verandering. Maar Mnangagwa maakt deel uit van de heersende elite. De oppositie spoort hem aan om een einde te maken aan de corruptiecultuur in het land. Kenners vrezen dat de wissel van de macht voorlopig niet veel verandering zal brengen voor de Zimbabwanen, die gebukt gaan onder een zware economische crisis.

Ex-president Robert Mugabe (93 jaar) en zijn vrouw Grace worden vrijgesteld van vervolging. Het koppel mag ook in Zimbabwe blijven wonen. Hij wordt al jaren verdacht van massamoord en het uitschakelen van politieke tegenstanders. Zijn mogelijke misdaden zullen evenwel geen gevolg krijgen: hij en zijn vrouw hebben een deal gesloten met de nieuwe machthebbers, die hen immuniteit en een veilig verblijf in Zimbabwe garandeert.

De Shona, een groep van prehistorische jagers, en de Ndebele waren de oorspronkelijke bewoners van Zimbabwe. Zelfs nu nog vormen de Shona de grootste etnische groep in Zimbabwe. Eind 19de eeuw arriveerden er onder leiding van de Brit Cecil Rhodes een groep Europeanen op zoek naar minerale voorraden. De exploitatie van de mijnen werd een minder groot succes dan gedacht, maar de Europeanen bleven en vestigden zich als boeren.

South Rhodesia (Cecil Rhodes' Asia), zoals het land heette, werd tot 1923 geleid door Rhodes' British South Africa Company. (Zambia werd in die tijd North Rhodesia genoemd.) De regering in Groot-Brittannië had weinig interesse in het land (mede door de tegenvallende mijnexploitatie) en liet het land (d.w.z. de blanke minderheid) in 1923 de keuze tussen inlijving bij Zuid-Afrika of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Het werd het laatste.

In 1962 kwam een nieuwe partij aan de macht, het Rhodesian Front (RF), die vasthield aan de blanke (minderheids-)overheersing en voor volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië was. Ian Smith, leider van het RF, verklaarde Zimbabwe in 1965 onafhankelijk. Deze eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werd door Groot Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties en een VN-handelsembargo.

Begin jaren '60 ontstond er een georganiseerde Afrikaanse beweging die zich verzette tegen de jarenlange blanke overheersing. De eerste grote organisatie was de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) onder leiding van Joshua Nkomo. Een afsplitsing hiervan, de Zimbabwe African National Union (ZANU), ging zich later voornamelijk richten op de belangen van de Shona terwijl de ZAPU haar aanhang vooral onder de Ndebele vond. In de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid kwam Robert Mugabe (ZANU) als grote winnaar naar voren en vormde later Zimbabwe's eerste regering. Op 18 april 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk. De ZANU heerste sinds 1980 tot 2000 met een vrijwel absolute meerderheid. Van oppositie was geen sprake. Openlijke protesten en kritiek werden vele jaren door de regering in de doofpot gestoken. Sinds eind 1997 zag een officiële oppositie het levenslicht, the Movement for Democratic Change (MDC).

Bevolking

In Zimbabwe leven een aantal etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de Shona. Zo'n 16,15 miljoen mensen leven in Zimbabwe.

Economie

De officiële munteenheid van Zimbabwe was de Zimbabwaanse dollar (ZWD), maar door de sterke waardedaling kan je hier niet meer mee betalen. De US dollar en de Zuid-Afrikaanse rand worden wel geaccepteerd.

De economie steunt vooral op de landbouwsector. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, thee, katoen, suiker en koffie.

Religie

De meest voorkomende geloofsovertuigingen in Zimbabwe zijn het christendom en enkele inheemse religies.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Zimbabwe een uur later dan in België. In de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Zimbabwe bedraagt de netspanning 220 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

In Zimbabwe kan je over het algemeen veilig reizen. Wel moet je goed opletten voor de toenemende criminaliteit, vooral in de hoofdstad Harare en andere toeristische centra. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".