Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als... iedereen duurzaam zou reizen?

Toerisme is de sterkst groeiende industrie wereldwijd en neemt zo’n 10% van de wereldeconomie voor haar rekening. 1 op 10 jobs heeft te maken met toerisme. Stel nu dat iederéén op een verantwoorde manier reist. Dat zou een gi-gan-tische impact betekenen. Voor reisorganisaties en reizigers ligt er een enorme kans om een betekenisvol verschil te maken. Want  als 10% van de wereldwijde inkomsten van toerisme komt, dan moeten we ervoor zorgen dat: 

  1. die inkomsten bij de lokale bevolking terechtkomen. 
  2. hun levenskwaliteit zo een comfortabele hoogte in gejaagd wordt.
  3. we dat blijven doen, generaties lang. 

Bij Joker reizen we op een duurzame manier en zijn we trots op de impact die onze reizen hebben. Alles weten over hoe wij dit aanpakken?  

 

Duurzaam reizen met Joker

1. Een duurzaam reisconcept

We reizen in kleine groep. Zo verstoren we het gewone leven niet en wegen we minder op het eco-systeem. We zweren bij openbaar vervoer en kleinschalige pensions of restaurants waar mogelijk. Bovendien verplaatsen we ons vaak te voet, met de fiets, te paard, een kano enz.
> Kom alles te weten over onze manier van reizen met Joker Avontuur en Go-26 of met onze reisformule Joker Comfort Editions.

2. Rechtstreekse inkomsten voor de plaatselijke bevolking

Het geld dat jij als reiziger ter plaatse besteedt aan bv. logies, maaltijden, lokale gidsen, transport en toegangsgelden gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking, zonder commissie voor Joker. Je betaalt het tijdens je reis, rechtstreeks en ter plaatse. Dat betekent meer inkomsten voor de mensen die op onze bestemming wonen. In 2018 ging dit om een bedrag van €3.500.294. 

3. Eerlijke fooien, eerlijke lonen

Een eerlijk loon betekent een wereld van verschil voor de mensen die we ontmoeten: degelijke huisvesting, gezonde voeding voor het gezin, de mogelijkheid om je kinderen naar school te sturen, medische bijstand. Nog op onze checklist om de Rechten van de Mens te respecteren: recht op veiligheid, gelijke behandeling van mannen en vrouwen, oog voor de rechten van minderheden, geen kinderarbeid. 

4. Respect voor wildlife

Geen olifantenritten, wel duurzame, slurfvriendelijke alternatieven! Ook geen excursies naar kwetsbare (baby)schildpadden in Indonesië. We selecteren onze safaripartners zorgvuldig: hun werknemers krijgen een eerlijk loon, werken in veilige omstandigheden en respecteren de dieren. Lees meer over onze inspanningen voor dierenwelzijn en het World Animal Protection Label

5. Onze 3 projecten in Peru, Honduras en Oeganda

Bij 3 gemeenschappen in Peru, Honduras en Oeganda zijn we erg nauw betrokken. Met onze lokale contactpersonen hebben we er een duurzame samenwerking opgezet. We beheren hiervoor een speciaal fonds, het Projectenfonds, dat jaarlijks investeert in deze 3 sociale ondernemingen. Lees wat we al bereikten met de Entwiga Community Experience, Mama Alice en Nachos para Todos.

6. 18 ViaVia Joker Reiscafés

Wereldwijd ondersteunen we 15 ViaVia Joker Reiscafés. Het zijn ontmoetingsplaatsen tussen reizigers en lokale bevolking. Naast restaurants met wereldkeuken zijn het ook populaire hostels. Muziek, kunst, sociale projecten, trips en cursussen brengen er mensen en culturen samen. Met de ViaVia's zorgen we ervoor dat 300 mensen in eerlijke omstandigheden werken. 

7. Investeren in duurzame energie via Greenseat

Joker compenseert de CO2-uitstoot van de vluchten van onze reisbegeleiders door te investeren in duurzame energieprojecten. Ook dit jaar zullen we er zo voor zorgen dat honderden huishoudens in India, Oeganda en Tanzania toegang krijgen tot windenergie en biogas (mest). Boek je een groepsreis, dan kan je zelf ook voor CO2-compensatie van jouw vlucht kiezen! 
> Alles over deze projecten en wat zelf compenseren kost

8. Greet, onze eigen Green Queen

Onze duurzaamheidscoördinator Greet houdt de vinger aan de pols. Ze zet neuzen in dezelfde richting, houdt medewerkers (en meteen ook de hele sector) alert en begeleidt nieuwe projecten om reizen en ondernemen duurzamer te maken. 

9. De essentie van reizen: mensen ontmoeten

Duurzame labels, checklists en concepten kunnen alleen iets concreet betekenen als je onderweg ook mensen ontmoet. Dat doen we dus voortdurend op reis. Daar is geen énkel excuus voor, tenzij in the middle of nowhere.

10. Ons duurzame Joker ViaVia Netwerk

Met elk onze eigen insteek, staan we in ons netwerk voor duurzaam reizen en ondernemen, voor eerlijke horeca en (inter)nationale opleidingen. Al sinds 1972, toen onze eerste telg, Karavaan, het licht zag. Ondertussen volgden Joker (°1981), de ViaVia Joker Reiscafés, Anders Reizen en de ViaVia Tourism Academy. Lees meer over ons netwerk. 

 

Trots op...

SDG Voice 2018

Joker werd in 2018 gekozen als 1 van de 6 Belgische SDG Voices. Dat wil zeggen dat we er alles aan doen om de Sustainable Development Goals van de VN bekender te maken, zodat we ze tegen 2030 samen realiseren. 

Travelife label

Omdat we aan 150 criteria i.v.m. duurzaam reizen en ondernemen voldoen, zijn we de trotse eigenaar van het Travelife duurzaamheidscertificaat. De Travelife standaard voor touroperators is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC ( Global SustainableTourism Criteria) voldoet. 

Lees meer over de impact van onze reizen