Overslaan en naar de inhoud gaan

Olifantenritten waren voor veel reisorganisaties lange tijd een standaard onderdeel van trips naar Thailand, Nepal, Sri Lanka,… Ook bij Joker was het niet anders. Maar eigenlijk is rijden op de rug van een olifant helemaal niet verantwoord, en bovendien hoorden we van reisbegeleiders en reizigers dat zij deze mening deelden. Daarom hakten we in 2015 de knoop door: Joker biedt sindsdien op geen enkele van zijn reizen nog olifantenritten aan!

Waarom zijn olifantenritten niet duurzaam?

Olifanten in toeristencircuits worden vaak mishandeld

Dieren die gebruikt worden in de omgang met toeristen, worden weggehaald uit hun natuurlijke habitat en krijgen vaak niet de voeding en verzorging die ze nodig hebben. Vaak worden ze al als baby weggehaald bij de moeder en vervolgens gemarteld en op gruwelijke wijze klein gekregen. Zo worden de olifanten tammer en kunnen ze opgeleid worden om allerlei kunstjes te doen.

De rug van de olifant is niet gemaakt om veel gewicht te dragen

De rug van een olifant is de zwakste plaats van hun kolossale lichaam. Daarom zal je een mahout (goede olifantenverzorger) altijd net achter de oren van de olifant zien zitten, nooit op de rug.

Om toeristen een rit op een olifant te laten maken, wordt er een houten zitje op de rug geplaatst. Dit weegt al snel 50 kg. Tel daarbij het gewicht van de toeristen (150 – 200 kg), en we spreken over een gewicht van 200 à 250 kg, wat veel te zwaar is voor de rug van een olifant. Ook ritjes zonder zitje maar met enkel dekens op de rug van de olifant, doen we niet.
 

Baby-olifanten worden gescheiden van hun moeders

Wanneer de moeder op trektocht gaat met toeristen op de rug, worden moeder en kind brutaal van elkaar gescheiden. Omdat olifanten echte gevoelsdieren zijn, is de kans groot dat ze hierdoor letterlijk sterven van verdriet. Het alternatief is al niet beter: de babyolifant wordt gedwongen om mee de trekking te ondernemen. Daar is het kleintje nog niet sterk genoeg voor, waardoor ze de tocht soms niet overleven.
 

Olifanten voederen: niet gezond

Olifanten worden soms ook gebruikt als bedelaars: je betaalt geld aan zijn begeleider en mag dan de olifant voederen. Op die manier krijgt het dier voedsel dat niet altijd voor olifanten bestemd is en eten ze de hele dag door in plaats van op gezette tijdstippen.

Joker schrapt olifantenritten en kiest voor duurzame alternatieven

Hoewel het commercieel niet interessant is om olifantenritten te bannen uit onze reisprogramma’s, is dat toch precies wat we doen! Sinds 2016 wordt er in geen enkel reisprogramma meer een olifantenrit aangeboden. Sta je erop om dit ondanks ons negatief advies toch doen, dan kan het eventueel nog in de eigen vrije tijd op reis. De reisbegeleider neemt sowieso niet deel.

Komen we dan helemaal niet meer in contact met deze prachtige dieren op reis? Toch wel! Voor sommige bestemmingen zochten en vonden we fantastische alternatieven.

Duurzaam contact met olifanten in Thailand

Op een aantal reizen naar Thailand bezoeken we in Chiang Mai een project dat – mede dankzij ons entreegeld – mishandelde olifanten opkoopt of van de straat haalt om ze verder te laten opgroeien in een natuurlijke habitat. Daarnaast zijn ze ook bezig met het aanplanten van nieuw regenwoud voor een betere voedselvoorraad, werken ze samen met de plaatselijke dorpen en minderheden en is er een educatief centrum voor al hun bezoekers. Ook geven ze lezingen aan lokale bevolkingsgroepen om hen te informeren over het duurzaam omgaan met olifanten. Als reiziger ga je er op wandel met de braafste kolossen en help je bij het voederen. Tot voor kort mocht je met de olifanten mee in bad, maar dat heeft het opvangcentrum eind 2018 afgeschaft. De reden? Ze willen de olifanten een zo natuurlijk mogelijk leven geven.

Onze groepen Go-26 waren in 2015 zo enthousiast over dit project dat we het sindsdien standaard opgenomen hebben in het programma.

Olifanten spotten in het wild of in een olifantenweeshuis in Sri Lanka

In Sri Lanka is de kans veel groter dat je olifanten in het wild spot. Soms moet je zelfs in het midden van de straat wachten omdat een olifant besliste net daar even van zijn omgeving te genieten. Tijdens de reis doen we een jeepsafari waar het makkelijk olifanten spotten is. Projecten die we kunnen bezoeken, afhankelijk van begeleider, groep en route, zijn de olifantenweeshuizen. Met de olifant het water in kan ook hier.

Duurzame alternatieven met olifanten in Nepal, Laos & Cambodja

In Nepal, Laos en Cambodja vonden we voorlopig geen duurzame alternatieve activiteiten met olifanten. Hier werden de olifantenritten dus gewoon geschrapt. Ken jij in deze landen een duurzaam project met olifanten dat je ons graag wil aanbevelen? Stuur ons gerust een bericht via mail (online@joker.be) of sociale media!

Update: omdat we erg begaan zijn met dierenwelzijn op reis ondertekende Joker in 2016 de olifantvriendelijke intentieverklaring van World Animal Protection en de vernieuwde verklaring in 2023.

Misschien is dit ook interessant voor jou?