Overslaan en naar de inhoud gaan

Elk jaar wordt er meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd. De helft is wegwerpplastic. De vele internationale en binnenlandse toeristen zorgen mee voor die bergen plastic afval. Tegelijk wil niemand verblijven in een natuurgebied of stad vol met rondzwervend plastic.

Hetzelfde geldt voor de CO2-uitstoot. Toerisme (en dan voornamelijk transport) is nu verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. CO2 is één van de broeikasgassen die mee de klimaatopwarming veroorzaakt. En die heeft, opnieuw, een impact op vele sectoren, waaronder toerisme.

Deze indrukwekkende cijfers waren in 2022 de aanleiding voor de start van het project ‘Spectaculair Circulair’, met focus op:

  • meer bewustzijn over de CO2-uitstoot
  • reizen zonder plastic afval

Onze leidraad? De Reisgids Spectaculair Circulair, een handig document voor iedereen die reizen begeleidt en reizen ontwerpt.

1. Verminderen van de CO2-uitstoot

Bij Joker reizen we, eens ter plaatse, maximaal met het openbaar vervoer. Dat is al jaren ons uitgangspunt. Op onze Joker-groepsreizen gaat dat vaak over korte of langere afstanden met de (nacht)bus, (nacht)trein of ferry. Maar ook de fiets, de kajak, de mototaxi, etc. zijn onze transportmiddelen op reis. Heel wat van onze individuele rondreizen zijn selfdrives met de huurwagen of camper(van). Ook daar bieden we steeds meer alternatieve routes aan met openbaar vervoer. Binnenlandse vluchten vermijden we zo veel mogelijk.

Het meest vervuilende aan onze reizen is dus het transport naar en van de bestemming. Dat gebeurt vaak met het vliegtuig, zeker buiten Europa. En wie vliegt, stoot CO2 uit. Investeren in bossen is een deel van de oplossing, na het verminderen van de CO2-uitstoot. Want bossen halen CO2 uit de lucht, slaan die op, en zorgen zo voor schonere lucht. Daarom moedigen we alle reizigers aan om via BOS+ te investeren in het behoud en herstel van bossen.

In 2006 (tot eind 2023) moedigden we, als eerste in de reissector, reizigers al aan om de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren. Eerst via GreenSeat, later via BOS+. Nu zetten we volop in op het investeren in bosbehoud en -herstel. Wie via Joker een reis met vlucht boekt, krijgt enkele weken voor vertrek automatisch een mail met de vraag om een bijdrage te doen aan BOS+. Per reisbegeleider van een Joker-groepsreis met vlucht, gaat er sowieso €40 naar BOS+. Joker investeert ook €40 voor elke medewerker die op zakenreis gaat.

In 2019 lanceerden we voor onze Joker-groepsreizen een nieuw label: Zonder Vliegen, een selectie groepsreizen binnen Europa zonder vliegtuig. Heel wat rondreizen binnen Europa met je eigen reisgezelschap zijn mogelijk met de eigen wagen.

2. Plasticvrij op reis

Sinds 2022 zetten we actief in op het verminderen van wegwerpplastics op onze reizen. ‘Een hervulbare drinkbus’ staat, samen met een herbruikbare koffie/theebeker, linnen winkelzakken en een goeie regenjas, standaard op de bagagelijst.

Voor onze reizen binnen Europa gaan we maximaal voor het gebruik van kraantjeswater en dus een eigen drinkbus. Buiten Europa is het minder evident om overal drinkbaar water te vinden en zo plastic flesjes (afval) te vermijden. Daar kijken we per bestemming wat mogelijk is en gaan hierover in gesprek met lokale partners.

In alle reisdocumenten staan ook al enkele jaren tips om een toiletzak samen te stellen die goed is voor het milieu. Op de Landencocktail van 2023, onze beurs over groepsreizen, konden reizigers een typevoorbeeld van zo’n toiletzak bekijken.

3. Dierenwelzijn

In 2016 ondertekende Joker een verklaring bij World Animal Protection, in 2023 ondertekenden we de vernieuwde versie. Het bijhorende label is een erkenning van onze inspanningen om uitbuiting van (wilde) dieren tegen te gaan en steevast te kiezen voor diervriendelijke alternatieven.

Het blijft natuurlijk niet louter bij een handtekening. Zo hakten we in 2015 de knoop door om geen ritjes meer op olifanten te maken. We bezoeken wel nog opvangcentra voor geredde olifanten. We gaan niet zwemmen met dolfijnen en bezoeken geen circussen die werken met dieren. En we vermijden contact met babyschildpadden in Indonesië en Sri Lanka, die er vaak uitgezet worden wanneer ze nog te zwak zijn of  ’s nachts in de war gebracht worden met felle lichten.

4. Vele kleintjes maken één groot

  • 98% van al het drukwerk is op duurzaam gecertifieerd papier (FCS of PEFC)
  • Voor vroegboekcadeau’s die we uitdelen aan onze reizigers kiezen we voor duurzame merken zoals Vaude – uitgeroepen tot meest duurzame outdoormerk
  • De tenten van onze groepsreizen, ook van het duurzame merk Vaude, verkopen we aan een voordelig tarief door aan een partner in Turkije. Hij gebruikt deze verder voor trekkings in de bergen. In september 2015 schonken we een 30-tal tenten aan Dokters van de Wereld (Maximiliaanpark, Brussel) als tijdelijk onderdak voor vluchtelingen. In september 2023 schonken we 30 tenten aan Marrakech (aardbeving Atlasgebergte, Marokko)
  • Eveneens bovenop het Joker-hoofdkantoor staan 28 zonnepanelen die onze computers en verlichting op groene stroom doen draaien.
  • Oude computers werden meermaals in samenwerking met Natuurpunt en Out Of Use correct gerecycleerd. Voor elke gerecycleerde computer wordt er zo 1m2 bos en een boom geschonken aan ‘Bos voor Iedereen’. In totaal zorgden we al voor 105 m2 bos. Daarnaast geven we oude pc’s/laptops ook door aan vzw’s die ze in hun werking kunnen gebruiken.
  • Iedereen op het Joker-hoofdkantoor heeft zijn/haar eigen glazen fles. Bijtanken doen we met gefilterd kraantjeswater.
  • Liever een koffie? Die is natuurlijk Fairtrade. En we drinken losse biologische thee rechtstreeks van de theeboer in Malawi.
  • Bij Joker zijn er maar 4 bedrijfswagens, die we delen. Bovendien zijn ze allemaal hybride, op de parking vind je ons oplaadpunt.
  • De meerderheid onze medewerkers komt te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk.
  • Alle poetsproducten en handenzeep worden gekocht in bidons van 5 liter.
  • Activiteit voor medewerkers met eten? Dan is de basismaaltijd vegetarisch, aangevuld met opties vis / vlees (in plaats van omgekeerd)
  • We nemen deel aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker. 
  • De hoesjes van onze reiswaardebonnen werden gemaakt van oude brochures i.s.m. een sociale werkplaats