Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbal, caipirinha’s, het strand Copacabana uit het bekende liedje,… Het zijn maar enkele van de dingen waar het woord ‘Brazilië’ je ongetwijfeld spontaan aan doet denken. Wat weinigen echter weten, is dat Brazilië ook het land is dat de grootste wetland-jungle ter wereld herbergt. Welkom in de Pantanal!

De Pantanal, wat voor beest is dat?

Avontuurlijk aangelegd? Hou je van dieren spotten? Klaar voor een uitzonderlijke jungle-ervaring? Dan is deze Braziliaanse wetland-jungle the place to be. Enkele feitjes:
 

  •  Naam? Pantanal – afkomstig van het Portugese word pântano, wat ‘moeras’ betekent.

  • Grootte? 150.000 km²

  • Ligging? Grotendeels in het westen van Brazilië, maar ook in Bolivia en Paraguay.

  • Wat? Het grootste wetland (drasland) gebied ter wereld, bestaande uit een mix van rivieren en gebieden die in het regenseizoen overstomen. Het is een uniek ecosysteem met de grootste collectie aan waterplanten in de hele wereld en duizenden diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan het reuzengordeldier, de capibara, de laaglandtapir maar evengoed kaaimannen en jaguars!

Intens avontuur in de Pantanal

Eén van de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld, hoe verken je dat het beste? Joker-reisbegeleiders en medewerkers geven je 7 tips voor niet-te-missen activiteiten!

 

1. Zeldzame dieren spotten op safari

Al wandelend tijdens een safari zie je de meeste dieren. Wat dacht je van de kaaiman, reuzenooievaar, capibara, reuzenotter, reuzenmiereneten, gordeldier, blauwe ara, toekan, ibis, ijsvogel, en veel, veel meer? De Pantanal is natuurlijk ook het jachtgebied van de jaguar, maar om deze te spotten moet je heel diep in het gebied doordringen en vooral veel geluk hebben.

2. Kaaimannen spotten vanop de boot

De beentjes even laten rusten? Scheep in voor een tocht met een klein bootje en ga op zoek naar kaaimannen. Hoewel, veel zoeken zal je niet moeten doen!

 

3. Kanovaren op één van de vele rivieren

De vele rivieren in de Pantanal lenen zich perfect tot een kanotocht. Vanop het water bekijk je het gebied vanuit een ander perspectief. Wie stil is spot niet alleen kaaimannen maar ook anaconda’s, vogels, en een heleboel dieren aan de oevers.

4. Vissen op piranha’s

Lang wachten hoef je niet te doen wanneer je vanuit een bootje een vislijntje uitgooit, want de bijtgrage piranha’s happen snel toe. Al is snelheid wel belangrijk als je er eentje wil binnenhalen. De vis van de lijn halen is de echte uitdaging in dit verhaal, vanwege de scherpe tandjes. Na een paar uurtjes piranhavissen keer je terug met een mooie buit, en nog even later sissen de visjes lekker op de barbecue. Genieten!

5. Overnachten in een hangmat

Natuurlijk kan je kiezen voor een comfortabele lodge, maar we willen het je niet aanraden, want slapen in de jungle is een overweldigende ervaring. Bevestig je hangmat tussen twee stevige bomen/palen en wieg jezelf in slaap met de geluiden van de jungle op de achtergrond. Vergeet zeker je muskietennet en muggenmelk met DEET niet! Op een heel aantal plaatsen wordt dit type logies aangeboden. Eten is gewoonlijk voorzien, een douche niet altijd. Maar dan neem je toch gewoon een frisse duik in de rivier!

6. Niet voor doetjes: een nachtsafari

Een hemel met meer sterren dan je ooit voor mogelijk hield, oplichtende oogjes in het duister en een overweldigende stilte die slechts af en toe door de roep van dieren doorbroken wordt. Ook al heb je niet altijd het geluk om heel veel dieren te spotten, een nachtsafari moet je gewoon eens meegemaakt hebben.

 

7. Paardrijden door het moeras

Er lopen enkele wegen de Pantanal in, maar na een tijdje stoppen die en kan je alleen over water of te voet verder. Of te paard natuurlijk. De Pantaneiro cowboys doen dit al honderden jaren, en nemen je graag te paard op sleeptouw door moerassige gebieden die te voet of per boot moeilijk bereikbaar zijn.

En ook nog…

  • Leer alles over geneeskrachtige planten tijdens een medicine tour

  • Drink een glaasje cachaça terwijl je van een kleurrijke zonsondergang geniet

  • Help wetenschappelijk onderzoek een handje, bijvoorbeeld door cameravallen te plaatsen

  • Boek een vlucht met een luchtballon en aanschouw de weidsheid van de Pantanal vanuit de lucht

En nu jij!

Zelf op avontuur in de Pantanal? Dan neem je best Campo Grande als uitvalsbasis, vanwaar je kan vertrekken voor een meerdaagse ontdekking van het gebied. De Joker groepsreis naar Brazilië slaat dit indrukwekkende natuurgebied natuurlijk niet over; voor andere reisinfo kan in de Joker-reiskantoren terecht!

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Vanessa (Joker Brugge), Isabel (Joker Harelbeke) en Aline (touroperating).

Misschien is dit ook interessant voor jou?