Overslaan en naar de inhoud gaan

Adembenemende tempelcomplexen, bruisende steden, ongerepte jungle en stranden én een keuken om van te watertanden: het mag niet verbazen dat Thailand een erg populaire bestemming is. Helaas is niet alles zo idyllisch als het op het eerste zicht lijkt. Wantoestanden zoals sekstoerisme, kinderarbeid, milieu-issues: op reis door Thailand kan je er al eens mee geconfronteerd worden. Bij Joker proberen we steeds zo duurzaam en respectvol mogelijk te reizen; dankzij onze tips doe jij straks (hopelijk!) hetzelfde!
 

Duurzaam reizen in Thailand: de nachttrein

De beste manier om je te verplaatsen in Thailand is zonder twijfel de nachttrein. Een ticketje is niet duur en bovendien reis je zo een pak ecologischer dan wanneer je een auto of minibus zou huren. Bovendien win je tijd door ’s nachts te reizen en kan het met de vele locals ‘s avonds héél gezellig worden op de trein! Reserveer in het hoogseizoen wel op tijd je plekje.

Verrukkelijke streetfood, goed voor de economie

Wat je op reis uitgeeft, komt beter terecht bij de lokale bevolking dan in de zakken van multinationals. Aan eetstandjes op straat eet je voor geen geld en geloof ons: alles wat goed verhit is, is veilig. Ook door te slapen in kleine guesthouses steun je de lokale economie. Iets kopen van kinderen is dan weer dubbel: worden ze niet uitgebuit (zelfs door hun familie) en zouden ze niet beter op school zitten om kans te maken de vicieuze cirkel te doorbreken?
 

Sekstoerisme: een ‘red light district’ bezoeken of niet?

Thailand is (helaas) bekend om zijn sekstoerisme. Op reis met Joker bezoeken we zulke plekken alleen wanneer de reisbegeleider de nodige achtergrondinformatie kan geven over het ontstaan ervan tijdens de Vietnamoorlog en de prostitutieproblematiek. Zelf op pad? Beperk je tot de ‘front bars’ en vermijd gogo bars en de beruchte ping pong shows. De red light districts Patong en Soi Cowboy in Bangkok kan je bezoeken, uit Nana blijf je beter weg.

Op trekking bij etnische minderheden, mag dat?

Op sommige website kan je tochten door de jungle boeken, waarbij je dorpen bezoekt waar mensen zich voor de gelegenheid even uitdossen in traditionele klederdracht. Het respect voor de bevolking is hier soms ver te zoeken. Natuurlijk is een trekking een geweldige ervaring die je niet mag overslaan. Kies daarom voor een duurzame trekking met respect voor de natuur en de lokale cultuur. Alles wat iets te commercieel aangeboden wordt en de combinatie “water rafting, waterfall & elephant riding” bevat en naar grote groepen toeristen ruikt, doe je beter niet.

Informeer je over lokale gebruiken

Voordat je vertrekt informeer je je best even over de lokale gebruiken, en dat geldt niet alleen voor reizen naar Thailand. Met een verkeerde beweging heb je al snel iemand onopzettelijk beledigd. De meest gemaakte fouten:

  • En typische Thaise groet heet ‘wai’. Handen geven is not done; bij begroeting plaats je de handen tegen elkaar en maak je een hoofdbuiging. Hoe belangrijker de persoon, hoe hoger de handen en hoe dieper de buiging. Een vriend groet je met de handen voor de borst, een monnik met de handen aan het voorhoofd.
     

  • Het aanraken van iemands hoofd is in Thailand erg onbeleefd. Zeker opletten bij kinderen, want voor je het weet geef je ze per ongeluk een vriendelijk bedoelde aai over hun bol.

  • Eet je bij een lokale familie? Schep dan eerst rijst op en daarna één bijgerecht. Meerdere dingen tegelijk op je bord scheppen is onbeleefd, net als een schotel naar je toe trekken. Tijdens het eten hou je de vork in je linkerhand en de lepel in je rechter, eten naar je mond brengen doe je met je rechterhand.
     

  • Voeten worden als iets erg vuils beschouwd. Daarom vouw je bij het zitten beter je voeten onder je lichaam. Zo kan je niet per ongeluk met je voeten naar iemand wijzen (en al helemaal niet naar (Boeddha)beelden!), iets wat de Thai als erg beledigend ervaren.

  • Thai zijn in het algemeen uiterst trots op hun land en hun koning. Ga rechtstaan wanneer het volkslied gespeeld wordt – gewoonlijk elke dag om 8 en 18u -, laat je nooit negatief uit over het koningshuis en behandel voorwerpen waar de koning opstaat (munten, postzegels,…) met het nodige respect.
     

  • Als vrouw moet je elk fysiek contact met monniken vermijden, doe dus uit voorzorg een stapje opzij. Bij een bezoek aan een tempel bedek je bovenarmen en benen, maar ook op straat kleed je je best netjes.
     

  • Knuffelen, innig verstrengeld lopen en zoenen in het openbaar met de liefde van je leven laat je beter zo want komt erg vrijpostig over. In Thailand zijn de vakantiekiekjes inderdaad wat afstandelijker dan in pakweg Brazilië!
     

  • Laat niemand gezichtsverlies lijden en toon ook zelf geen tekenen van woede of een andere felle emotie. De eeuwige glimlach vangt alles op…

Met dank aan Michael Van Den Hove (bestemmingsverantwoordelijke Thailand) en Greet Huybrechts (duurzaamheidscoördinator).

Zelf duurzaam op reis naar Thailand?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?