Overslaan en naar de inhoud gaan

In de lente van 2023 opent het allernieuwste ViaVia Joker Reiscafé op een erg bijzondere plek: de wilde steppe van Mongolië. Wat 13 jaar geleden begon als een vriendschap tussen de Belgische Katrien en de Mongoolse Bat , groeide uit tot een ViaVia-samenwerking tussen België en Mongolië. 

De start van yurtkamp Harganat

In 2010 reist de Belgische Katrien met vrienden door Mongolië. Op de bus ontmoet ze Bat, en van het één komt het ander. Ze maken samen lange reizen en krijgen twee kindjes. In 2015 neemt het jonge gezin het bestaande yurtkamp Harganat over. In de daaropvolgende jaren bouwen ze het uit tot de Harganat River Lodge. Na enkele gesprekken reist ViaVia-oprichter Bob Elsen zelf af naar Mongolië om Harganat River Lodge te bezoeken, en de samenwerking is geboren.

Van de drukte naar het eindeloze niets

Als reiziger kom je gewoonlijk aan in de drukke hoofdstad Ulaanbaatar. Maar eens je die verlaat, begint het grote niets. Je rijdt naar het noorden, door eindeloze vlaktes, met af en toe kuddes dieren.  Soms over goede banen, maar soms wordt het ook érg hobbelig. In dan, op een klif aan de oever van de rivier die kronkelt doorheen de uitgestrekte graslanden, vind je ViaVia Harganat. Je verblijft er in je eigen yurt - een typisch Mongoolse ‘tent’ - middenin de adembenemende natuur.

Bat
“Mongolia is the country of nomads as travellers are. We had a lot of backpackers visiting through the years, searching their life path by passing Harganat. It’s special to see how travellers change experiencing the wide and open steppe without borders and feel the spirit of horses roaming free under a clear blue sky. Leaving behind a hectic modern lifestyle to practise simplicity in a pure landscape.”

ViaVia en duurzaam reizen gaan steeds hand in hand

ViaVia Harganat in Mongolië is, zoals alle ViaVia Joker Reiscafés, erg begaan met duurzaamheid, zowel op ecologisch als sociaal vlak.

  • De lodge was de eerste in de wijde omgeving met ondergrondse tanks om water te zuiveren en maakt gebruik van hernieuwbare energie.  
  • Het gebruik van plastic (bijvoorbeeld waterflesjes) wordt zo veel mogelijk vermeden
  • Bij de bouw werkten locals samen met internationale vrijwilligers via het WWoof-uitwisselingsprogramma: een culturele verrijking langs beide kanten!
  • Bat is zelf een gepassioneerd vliegvisser en werkt samen met lokale rangers om de taimen-vissen en de waterloop te beschermen.
  • Bat groeide zelf op in de regio en kent het land en de levensstijl als geen ander. Hij communiceert met de nomaden en bekijkt wat zij samen met de reizigers kunnen doen om er beiden voordeel uit te halen.

Verse groenten: een zeldzaamheid in Mongolië

De Mongoolse keuken bestaat vooral uit vlees en melkproducten. Niet verwonderlijk, als je weet dat de bewoners er traditioneel een nomadische levensstijl op nahouden en samen met hun kuddes rondtrekken. Omdat reizigers na een tijdje in Mongolië rondgereisd te hebben ook wel eens houden van verse groenten, kweken Katrien en Bat deze zelf in hun serre. Dit in combinatie met vers vlees van dieren die vrij op de steppe rondlopen, eieren van de eigen kippen, yoghurt van verse melk en bessen geplukt in de bergen zorgt ervoor dat je zal smullen in hun restaurant. Voor wie het echt niet kan missen wil Katrien ook wel eens een Belgische wafel bakken. En hebben we het al over het uitzicht gehad?

Leer jij paardrijden of boogschieten op de steppe?

Het ViaVia Reiscafé organiseert verschillende typische activiteiten die je laten proeven van het traditionele leven op de Mongoolse graslanden.

Paardrijden

Er wordt weleens gezegd dat Mongoolse kinderen leren paardrijden voordat ze leren lopen, en dat is niet zo ver van de waarheid. Paarden spelen een gigantische rol in het leven van de nomaden, dus een paardrijtocht of -les kan niet ontbreken. Je leert rijden in Mongoolse stijl: met de teugels in één hand. Tijdens je rit zie je misschien wel groepen wilde paarden galopperen door het weidse landschap. Indrukwekkend! 

Bij de ViaVia heeft Bat 150 paarden. Zijn (over)grootouders langs moederskant werkten al in 1920 met hun paarden voor de post. Dit systeem is een heel oud postsysteem dat de verbinding maakte tussen Europa en Azië. Om de 30 km was er een station en een familie die verantwoordelijk was om de paarden klaar te maken voor wanneer de postbode kwam. Deze reden dan mee aan volle snelheid tot aan het volgende poststation. Daar wisselde de postbode van paard en de paarden werden terug meegenomen naar hun thuisbasis. Op die manier kon een brief in 6 weken van Hongarije naar Mongolië reizen.

Vliegvissen

Vliegvissen doe je met één hengel, netten komen er niet aan te pas. Je vangt vooral forel. Misschien zie je ook wel een taimen: de grootste soort zalm in de wereld. Deze soort is beschermd en mag je dus niet vangen.

Boogschieten

Boogschieten kent een lange geschiedenis in Mongolië. Mannen gebruikten het in oorlogsvoering, vrouwen leerden boogschieten om hun yurt te verdedigen. Vandaag wordt er -gelukkig – niet meer gevochten, maar blijft het een populaire sport. Samen met de Archers Academy kan je leren boogschieten, als je wil zelfs vanop een paard.

Bezienswaardigheden in de omgeving

De nabijgelegen Holy Mountains zijn perfect voor mooie wandelingen en tochten met de mountainbike, zeker wanneer de rode avondzon de granieten rotsformaties een mooie gloed geeft. In de bergen vind je duizenden graven uit de Bronstijd. Tijdens je tocht kan je dieren spotten zoals marmotten, adelaars, gieren en valken. ‘s Avonds zie je misschien wel een vos of een wolf. Als je helemaal tot op de bergtop gaat zie je de stad Mörön in de verte en heb je een prachtig zicht over de rivier die tussen de weiden meandert.

En wanneer je moe terugkomt na een dag in de natuur, wacht er een sauna, zwembad, Mongoolse massage of yogasessie op je.

Op twee uur rijden van Harganat vind je Hovsgol Lake National Park, een prachtig bergmeer met helderblauw water waar je een (frisse) duik in kan nemen. De Mongolen noemen het Dalai Eej of ‘moeder oceaan’, want voor hen is het als een zee. In de zomer is het een populaire vakantieplek voor locals en in maart wordt er het ijsfestival gevierd.

Daarnaast zijn er in de omgeving nog heel wat memorial sites waar lokale helden herdacht worden. Bezoek ook eens Hiadag bron, waarvan het water medicinale krachten zou hebben. Of bewonder er gewoon de harige yaks die vaak in de nabijheid van de bron vertoeven. 

Helemaal gewonnen voor een trip naar ViaVia Mongolië?

In juni kan je mee op een speciale Limited Edition groepsreis doorheen Mongolië, waarbij we te gast zijn op het openingsfeest van de nieuwe ViaVia.

Vanaf 2024 gaat de groepsreis naar Mongolië ook naar ViaVia Harganat.

Wil je liever reizen op andere data, dan kan je mee op reis in internationale groep met onze partner Intrepid Travel. De vliegtickets boeken we apart voor je, dus voor of na de reis kan je gerust nog de tijd nemen om ViaVia Harganat te bezoeken.

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks contact opnemen met Katrien en Bat van ViaVia Harganat via harganat@viavia.world. Je vliegticket regelen wij graag voor je via een Joker-reiskantoor.

 

Misschien is dit ook interessant voor jou?