Overslaan en naar de inhoud gaan

Een kort gesprekje op de trein of metro, een kookworkshop, een homestay in een bergdorp, … Ontmoetingen – met medereizigers, met de lokale bevolking, met de wereld of met jezelf – zijn voor Joker de essentie van reizen. Dat was zo bij de oprichting in 1981, en dat geldt vandaag nog steeds.

Want hoe meer mensen en culturen je ontmoet, hoe meer (en beter) je elkaar zal begrijpen. Je leert je eigen kijk op de wereld relativeren en die van anderen waarderen.

1. Weg van de platgetreden paden

Ook de manier waarop je met Joker reist, is de voorbije 40 jaar niet veranderd. We kiezen voor kleinschalige accommodaties, lokale restaurants en excursies met plaatselijke gidsen. Populaire internationale hotelketens, all-in resorts, grote cruises en drukke (bad)plaatsen vermijden we zoveel mogelijk. Op die manier zijn we zeker dat wat jij, als toerist, uitgeeft, rechtstreeks naar de lokale bevolking gaat.

Bij onze Joker-groepsreizen kunnen we dat heel duidelijk meten. Elke Joker-groepsreis heeft een prijs (= wat je vooraf betaalt aan Joker) en een budget. Met het budget betaal je je uitgaven ter plaatse, rechtstreeks aan de lokale bevolking. Dat gaat dan over logies, maaltijden, gidsen, transport, toegangsgelden, enz.
In 2023 spendeerden al onze groepsreizigers samen 4.463.811 euro ter plaatse. Minstens, want wat we lokaal uitgeven aan souvenirs en drankjes zit niet in dat bedrag.

Tegelijk bezoeken we op onze reizen de highlights, én de minder toeristische sites en regio’s. We bieden ook heel wat reizen aan naar weinig bezochte landen. Zo verspreiden we de druk van reizigers en zorgen we voor inkomsten voor de bevolking in minder bereisde gebieden. Bij de Joker-groepsreizen krijgen deze reizen de labels Vergeten Routes en Limited Editions.

2. Duurzame partners, eerlijke lonen, faire fooien

Via onze partners organiseren we het transport, de logementen en heel wat activiteiten op onze reizen. Ze kennen ons, weten hoe we via Joker reizen en spelen daar perfect op in. Met sommige partners werken we al heel lang samen. Tegelijk zijn we vaak op zoek naar nieuwe partners om ook duurzaam mee samen te werken.

Daarom hebben we in 2022, samen met Karavaan (de vzw verantwoordelijk voor de opleiding en opvolging van reisbegeleiders van de Joker-groepsreizen) afspraken gemaakt over het type partners waarmee we willen samenwerken. Via de ‘checklist voor de duurzame reisbegeleider’ worden reisbegeleiders o.a. aangemoedigd om vooraf na te gaan of potentiële nieuwe contactpersonen duurzaam ondernemen, maar ook om eerlijk feedback (en dus een nieuwe kans) te geven aan lokale partners als het aanbod niet duurzaam is. Dat werk gaat ook de komende jaren verder: met onze partners blijven we op zoek gaan naar duurzame acties om onze positieve impact op reis te vergroten.

Een eerlijk loon verdienen betekent in vele landen een wereld van verschil. Daarom kiezen we heel bewust voor partners die correct omgaan met hun medewerkers en met de planeet. Ook al vraagt dat soms een extra (financiële) inspanning.

Ook fooien horen in heel wat landen bij een eerlijk loon. Op onze groepsreizen zorgt de reisbegeleider er mee voor dat fooien steeds correct gegeven worden. Onze individuele reizigers worden aangemoedigd om dit voorbeeld te volgen.

In onze eigen ViaVia Joker Reiscafés wereldwijd geven we het goede voorbeeld. Het zijn stuk voor stuk sociale ondernemingen die lokaal werken met eerlijke lonen en goede sociale zekerheid, en actief inzetten op diversiteit, zero waste en fairtradeproducten.

3. Mensenrechten: vrouwen en de inheemse bevolking

Bij Joker reizen we graag dicht bij de lokale bevolking. We zijn extra aandachtig voor activiteiten die georganiseerd worden door inheemse gemeenschappen, om zo meer te leren over hun manier van leven. Denk bv. aan een wandeling met de San in Namibië, een kennismaking met de Masai in Tanzania of een homestay in Laos. In 2023 zetten we, via een blog, een aantal memorabele stopplaatsen, accommodaties en activiteiten in en rond Québec door/over de First Nations in de kijker. Een absolute meerwaarde voor wie een rondreis in Oost-Canada plant.

We moedigen ook al meer dan 40 jaar alle reizigers aan om hun kledij op reis aan te passen waar nodig, en om respect te tonen voor lokale gebruiken en plaatsen. Zo beklommen we Ayers Rock (Australië) al niet meer lang voor het verboden werd, uit respect door de heilige locatie.

Met de hashtag #womenwithimpact verspreidden we in 2020 meerdere verhalen van vrouwen wereldwijd die werken in de toeristische sector. Ze zetten zich onvermoeibaar in om het verschil te maken voor zichzelf en hun gemeenschap. Via het traject Sundry Seeds ondersteunen we jongeren, vrouwen en nieuwkomers in België om hun eigen zaak uit te bouwen en te verbeteren.

Sinds 2015 hebben we bij Joker een eigen Charter Mensenrechten.

4. Sensibilisering en opleiding

Tijdens twee interne workshops over klimaatverandering in de lente van 2023 bogen alle Joker-medewerkers zich over de CO2-uitstoot en het plastic-gebruik op reis en in de dagelijkse werking. De output van de uitgebreide brainstormoefening was de basis voor heel wat concrete acties op korte en lange termijn. Voortgang en moeilijkheden worden elke 6 maanden teruggekoppeld aan alle medewerkers.

Voor de Joker-duurzaamheidsexperten, de collega’s die – per team – aanspreekpunt zijn, volgde in december 2023 nog een aparte opleiding.

Reisbegeleiders van onze groepsreizen leren tijdens hun tweejarige opleiding door onze partner Karavaan alles over duurzamer reizen en regeneratief toerisme. Zij nemen op hun beurt de reizigers mee in het duurzaamheidsverhaal.

Professionals uit de reissector, docenten en studenten kregen in 2019 een introductie in regeneratief toerisme op het Congres Duurzaam Toerisme met thema The Travel Responsability We Really Take.

Via het boek ‘Reis naar Duurzaam Ondernemen met de Sustainable Development Goals als kompas’ van Joker-oprichter Bob Elsen, de VDAB-opleiding tot duurzaamheidsadviseur én de website, nieuwsbrief en social media van Joker wordt ook het brede publiek bereikt.