Overslaan en naar de inhoud gaan

In 1981 was Joker bij de eerste reisorganisaties om in te zetten op duurzaam toerisme. Iets waar we nu, 36 jaar later, nog steeds elke dag mee bezig zijn!

Na de Milleniumdoelstellingen zetten de Verenigde Naties 17 nieuwe doelstellingen uit: de Sustainable Development Goals kortweg SDG’s. Joker ondertekende – samen met 80 andere organisaties het Belgische SDG-charter. Dat betekent dat we ons engageren om samen de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te halen. Op o.a. onderstaande vlakken zetten we de SDG’s nu al om in te praktijk!

Met de bus van Moses door Oeganda

Het community-based tourism project ‘Empaako’ werd opgericht door één van onze reisbegeleiders in samenwerking met lokale partner Moses Sanyu. Moses neemt je mee in zijn bus langs dorpen waar je tijdens homestays meedraait in het gemeenschapsleven. Zo werken we samen aan “SDG 11: sustainable cities en communities”. Lees hoe Moses reizigers laat kennismaken met zijn community en het échte Oeganda. 

H(eerlijk) smullen

SDG 12 gaat over verantwoorde consumptie & productie, zowel op onze kantoren in België als op reis. Zo verplaatsen we ons thuis én op reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, kiezen we voor lokale restaurants en logies, drinken we fair trade koffie, zorgen we voor een net kantoor met ecologische schoonmaakproducten en drukken we onze brochures op FSC-papier.

Onderwijs voor iedereen (SDG 4)

Het Joker projectenfonds steunt de Professional Tourguide School in Arusha, Tanzania. De studenten organiseren trips, ook voor onze Jokerreizen. De ViaVia Tourism Academy traint dan weer lokale tourguides in Malawi. ViaVia Copán geeft een deel van zijn winst aan ‘Nachos por todos’, een lokaal project dat kinderen op het platteland voorziet van schoolboeken.

Slurfvriendelijke reizen

Op geen enkele groepsreis maken we nog olifantenritten. Wel trekken we naar tehuizen waar we helpen bij de verzorging van achtergelaten olifanten (nadat ze in shows en als last- of rijdier gebruikt werden). Voor onze inspanningen om “SDG 15: leven op het land” te behalen, kreeg Joker in 2016 het label van World Animal Protection.

Een duwtje in de rug voor de lokale economie

Om ervoor te zorgen dat jij het avontuur van je leven kan beleven, zetten wij heel wat mensen aan het werk! Niet alleen in België creëren we werkgelegenheid, maar ook wereldwijd binnen het netwerk van ViaVia Reiscafés. Joker’s belangrijkste bijdrage aan “SDG 8: aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei bevorden” is echter ons prijsbeleid waarbij al het geld dat jij ter plaatse besteedt rechtstreeks naar de lokale economie gaat, zonder commissie voor Joker of grote multinationals.

Ook niet te vergeten: in 2014 ontving Joker als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat. Het label, dat 2 jaar geldig is, bevestigt dat we bij Joker aan meer dan 150 criteria voldoen in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2016 kregen we het certificaat natuurlijk opnieuw!

Misschien is dit ook interessant voor jou?