Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor je reis

Bij de voorbereiding van je reis kan je al heel veel voor vrouwen in toerisme betekenen zonder dat je er zelf bij stil staat. Je zal er heel wat door bijleren en veel inspiratie kunnen opdoen als je even op zoek gaat! Dit zijn enkele van onze tips: 

1. Leer bij over de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties Hoe kan je bijdragen als individu aan een duurzame toekomst? Eén van de doelstellingen, SDG 5, gaat echt specifiek over gendergelijkheid. Lees hier welke resultaten de Verenigde Naties tegen 2030 op dit vlak wil bereiken. Genderongelijkheid is helaas nog overal ter wereld aanwezig, bekijk hier enkele infographics met facts & figures over vrouwen in toerisme. 

2. Plan je overnachtingen bij lokale en kleinschalige accommodaties. Worden die uitgebaat door vrouwen? Genieten de vrouwen die er werken van goede arbeidsomstandigheden? Hebben ze oog voor de SDG’s?
Dit zijn allemaal vragen die je je kan stellen om meer duurzame keuzes te maken op reis. Voor onze Jokerreizen stellen we ons deze vragen ook en kiezen we onze partners bewust. Door bij (vrouwelijke) lokale ondernemers te overnachten, steun je rechtstreeks de lokale gemeenschap én draag je bij aan het verduurzamen van de bestemming. 

3. Nood aan reistips? Ontdek podcasts, facebookgroepen, blogs (bv Travel Rebel, Unearth Women, Alice Goes Wild en Impact Travel Alliance) of platformen die duurzaam toerisme promoten. Er zijn er een heleboel met een sterke vrouw aan het roer. Ga op zoek naar goede tips van andere reizigers: welke sterke vrouwen zijn zij op je reisbestemming al tegengekomen? Lees zeker ook de verhalen op onze blog om inspiratie op te doen bij welke vrouwen je wereldwijd zoal terecht kunt. En op je reis met Joker ontmoet je ongetwijfeld ook ‘women with impact’!

 

Tijdens je reis

Eenmaal op je bestemming ben je je misschien bewuster van de vrouwen rondom je. Sta naast je fantastische reiservaringen ook eens stil bij hoe je de positie van de vrouw op je bestemming ervaart. Waar kom je voornamelijk vrouwen op je bestemming tegen? Hoe ervaar je de verhouding tussen mannen en vrouwen? Praat erover met je reisgenoten of ga het gesprek eens aan met een lokale vrouw. Hier volgen nog enkele andere tips wat je zelf op reis kan doen: 

4. Zoek uit welke restaurants of barretjes gerund worden door vrouwen. Hoe ervaar je de vrouwelijke gastvrijheid op je bestemming? 

5. Onmisbaar tijdens je reis is eens op stap gaan met een lokale gids. Ga op zoek naar organisaties die originele tours aanbieden waarbij je in contact komt met lokale bewoners. Is er een vrouwelijke gids waarbij je je kan aansluiten? Of heb je wel eens aan een vrouwelijke safarigids gedacht? Tijdens onze Joker-reizen werken we vaak samen met een aantal straffe vrouwelijke gidsen. Een vrouwelijke gids biedt vaak een ander perspectief. Ze is dan ook de aangewezen persoon om je al vragen aan te stellen, zoals over de positie van vrouwen in de lokale cultuur en hoe het gesteld is met de gendergelijkheid in het land. En wie weet kan ze je nog in contact brengen met andere sterke vrouwen op je reisbestemming.

6. Ga op zoek naar sociale ondernemingen die actief zijn op je reisbestemming. Een sociale onderneming zal altijd een sociale missie vooropstellen die de gemeenschap ten goede komt. Ze zetten hun activiteiten in toerisme in om een antwoord te bieden aan een maatschappelijk probleem. Zo dragen ze ook bij aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Ze werken vaak met kwetsbare groepen, zoals vrouwen, maar ook daklozen. Je ervaring zal ongetwijfeld uniek zijn én je blik zal er zeker door verruimen! Op onze Joker-reizen zetten we ook steeds meer in op de samenwerking met lokale sociale ondernemers.
 

7. Het is altijd leuk om op reis souvenirs te kopen of om een uniek object mee naar huis te nemen. Stap eens binnen bij een winkel van een vrouwelijke handelaar. Vraag tips aan de mensen die je kruist. In welke buurten tref je originele winkeltjes aan? Wat zijn hippe of duurzame lokale labels?

8. Soms kan je op bestemmingen ook spulletjes kopen rechtstreeks bij de makers zelf. In heel wat landen (zeker in het Zuiden) zijn er vrouwencoöperaties die crafts of lokale lekkernijen maken. Steun daarbij organisaties die inzetten op empowerment en educatie voor vrouwen. De werkplaats zelf bezoeken geeft je de kans om zelf eens met deze vrouwen te spreken en naar hun verhaal te luisteren.

9. Wil je eens iets anders doen dan een stadswandeling of een museumbezoek? Steek je graag de je handen uit de mouwen? Sluit je aan bij een kookworkshop of krijg een lokale ambacht onder de knie. Vaak zijn het de lokale vrouwen die zo’n type activiteiten organiseren. Het kan een fijne manier zijn om eens echt iets samen met deze vrouwen te doen. En elk excuus om lekker te eten is goed, toch?
 

Na je reis

Op reis heb je ongetwijfeld heel veel bijgeleerd en heb je contacten gelegd met vrouwen die je misschien nog lang zullen bijblijven. Terug thuis zijn wil niet zeggen dat je niet meer kan bijdragen! Wat kan je nog doen na je reis?

10. Niet iedereen heeft dezelfde kansen als jij om zo’n mooie reis te maken, maar verruim de horizon van de mensen in je omgeving door jouw verhalen. Praat over wat je hebt meegemaakt, wat je hebt gezien, hoe de mensen er zijn. Vaak hebben mensen een verkeerd beeld bij bepaalde landen. Welke stereotypen kan jij mee de wereld uit helpen door er simpelweg over te praten? Door de verhalen die je uit eerste hand hoorde te delen, kan je bijdragen aan een juiste beeldvorming, ook over de situatie van vrouwen.

11. Spread the word! Gebruik onze hashtag #WomenWithImpact op sociale media. Vertel over de sterke vrouwen die je op je reis bent tegengekomen en waarom ze jouw reis net dat ietsje beter hebben gemaakt. En wie weet inspireer je zo toekomstige reizigers om diezelfde vrouwen te gaan ontmoeten of om andere sterke vrouwen te gaan opzoeken. Hiervoor moet je eigenlijk niet zelf op reis zijn geweest, maar: lees alle boeiende en inspirerende verhalen op onze pagina over Women with Impact! Het zal je beeld van vrouwen in toerisme ongetwijfeld veranderen. Vertel ons gerust wat deze verhalen met jou gedaan hebben! Via #WomenWithImpact op sociale media, of mail ons op hannelore@vvta.be met je reactie, we horen het graag!

12. Door de huidige crisis worden heel wat kleinschalige sociale projecten hard getroffen, gezien ze op de inkomsten uit toerisme rekenen om te kunnen overleven. Nu jij verplicht thuis zit, kan je hen misschien wel een extra hart onder de riem steken. Een kleine bijdrage van jou kan een groot verschil betekenen om deze moeilijke tijd te kunnen overbruggen. Denk er dus eens over na om te doneren aan de women with impact die je kent van op reis, of die je leert kennen door onze verhalen.

Misschien is dit ook interessant voor jou?