Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 26 mei vertrok de eerste ‘Good Night Train’ van Brussel naar Berlijn. Myriam, onze transportcoördinator voor groepsreizen, zat erop en vertelt over haar ervaring met deze gloednieuwe nachttrein!

Joker ging mee op de eerste rit

Myriam regelt alle transport voor de Joker-groepsreizen: vluchten, minibussen, huurwagens, treinen, … en binnenkort wellicht ook deze nachttrein! Myriam: “Op uitnodiging van de oprichters Elmer Van Buuren en Chris Engelsman, kreeg ik de eer om op 26 mei 2023 de eerste rit met “ The Good Night Train” (European Sleeper) van Brussel-Zuid naar Berlijn mee te maken. Spannend! Eerst was er een inhuldigingsplechtigheid, waar oprichters Elmer Van Buuren en Chris Engelsman aan het woord kwamen, net als minister van mobiliteit Georges Gilkinet.”

Zonder gedoe snel aan boord van de nachttrein

Myriam: “Nadat iedereen geklonken had op de nieuwe treinroute, was het tijd om aan boord te gaan. Dat gaat heerlijk vlot en snel. Geen check-in, geen paspoortcontrole, geen securitycontrole; kortom, geen tijdverlies maar recht naar spoor 5!”

Myriam, transportcoördinator
“Bij Joker zijn we als duurzame reisorganisatie altijd op zoek naar duurzamere manieren om te reizen; trips binnen Europa met de nachttrein zouden perfect zijn! Helaas is het aanbod voorlopig uiterst beperkt en zijn de mogelijkheden om plaatsen te reserveren voor groepen niet altijd flexibel genoeg. Deze nachttrein naar Berlijn is dus een fijne stap in de goede richting!”

Drie comfortklassen om uit te kiezen

Op de European Sleeper nachttrein kan je kiezen uit drie comfortklassen.

  • Sleepers – Deluxe: deze compartimenten tellen drie netjes opgemaakte bedden boven elkaar, net als een zitplaats met tafeltje. Er is ook een wasbak (met handdoeken) in het compartiment. Je krijgt een welkomstdrankje en ontbijt.
  • Couchette – Comfort: deze compartimenten bieden 6 zitplaatsen en een tafel tijdens de dag, die omgevormd worden tot 6 slaapplaatsen in de nacht. Ook hier zijn een deken, laken en kussen inbegrepen. De wastafel is, net als de toiletten, wat verderop in de gang. Ontbijt is inbegrepen.
  • Seats – budget: ben je op zoek naar de goedkoopste manier om te reizen met de nachttrein, dan kan je ook een gewone stoel boeken in een compartiment met 6 zitplaatsen. Hier kan je enkel zitten (niet liggen) en er zijn geen extra’s inbegrepen.

De meeste compartimenten kunnen door iedereen geboekt worden, al is er ook steeds minstens eentje ‘woman only’. Ook voor je fiets is er een plaats voorzien; het kost 19 euro om deze mee te nemen.

“Deze trein is enkel ‘nieuw’ in de zin van dat het concept van een nachttrein tussen Brussel en Berlijn nieuw is”, vertelt Myriam. “Het toestel zelf is dat niet. Aan de buitenkant ziet de trein er zelfs wat oud uit, het interieur is wél comfortabel en zeker in orde.”

Myriam’s ervaring met de nachttrein naar Berlijn

“Stipt om 19u22 trekt de lange trein zich op gang”, gaat Myriam verder. “Eerst gaat het richting Antwerpen-Centraal en dan zijn er ook nog stops voorzien in Rotterdam, Amsterdam, Deventer en vervolgens Berlijn. Vanaf 2024 zal de trein nog doorrijden naar Dresden en Praag.”

Myriam
Vorige zomer had ik met mijn gezin de nachttrein Wenen – Brussel (Nightjet) geboekt, maar die werd helaas last-minute geannuleerd. Daardoor is dit mijn allereerste ervaring met een nachttrein! Gelukkig had ik voor vertrek nog een broodje gekocht, want een restauratiewagon is er vreemd genoeg niet. Wel kan je kleine snacks zoals chips en drankjes kopen bij het boordpersoneel.

Myriam: “Ik deel op deze speciale openingsrit een ‘couchette’-compartiment met 6 bedden met slechts één andere persoon. Ik kies het bovenste bed, dat lijkt me het meest comfortabel en bovendien is er een stopcontact en ruimte voor mijn bagage. Veel ruimte om die op te bergen is er overigens niet, grote koffers zullen op de gang moeten staan. Ik maak mijn bed klaar, verfris me aan de wasruimte in de gang, en klim op mijn bed. Er is een nachtlampje dus ik kan nog even lezen. Dit gaat allemaal erg vlot, maar als je je hier met zes personen moet klaarmaken voor de nacht wordt het wel krap. Iedereen zou ook op hetzelfde moment moeten gaan slapen, omdat de stoelen omgevormd moeten worden tot bedden.”

“Een steward komt ’s avonds nog langs om ons ontbijtpakket af te geven en vraagt of we ’s morgens koffie of fruitsap willen. Groot is mijn verbazing als hij een paar minuten later terugkomt met … een zakje CapriSun.”  

“De gordijntjes, die heel goed het licht van buiten tegenhouden, gaan dicht en om iets voor middernacht doe ik mijn lichtje uit, klaar voor de nacht. Ondertussen wiebelen we verder richting Berlijn. Dat wiebelen wordt bij momenten wel heel voelbaar, zeker als er van sporen gewisseld wordt. Ik voel dat er nog een keer lang gestopt wordt, een teken dat ik niet in een diepe slaap ben… en dat zal ook niet gebeuren. Oordopjes waren misschien wel handig geweest.”

“Om 6u15 wordt er zachtjes op de schuifdeur geklopt. Ik voel me niet echt uitgerust, maar dat had ik ook niet verwacht. In mijn ontbijtpakket vind ik een croissant in plastic verpakking, een paar crackers, een potje confituur en het fruitsap dat ik de avond voordien kreeg.  Normaal komt deze trein aan om 06u48, door geplande werken aan het spoor wisten we dat wij pas om 08u01 zouden aankomen en dat gebeurde ook stipt. Mijn weekendje Berlijn kan beginnen! Eerste stop: een uitgebreid ontbijt met verse koffie!”  

Myriam
Mijn conclusie: de nachttrein is perfect als je wat zin hebt in avontuur! Je moet wel opstappen met de juiste mindset: beschouw het eerder als een ‘jeugdherberg op wielen’ dan als een ‘hotel op wielen’. De wastafel/toilet en het ontbijt zijn van het niveau zoals je zou verwachten op een vliegtuig. Heel goed uitgeslapen kom je wellicht niet aan, maar toch is het ideaal voor wie het maximum uit een weekendje weg wil halen. Op vrijdagavond kan je na het werk naar Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal reizen, waar je slechts een half uurtje op voorhand moet zijn en geen gedoe hebt met securitycontrole en dergelijke; heerlijk relaxed! Op maandagochtend kom je terug en kan je zo naar je werk pendelen. Maar zorg dan wel dat je zelf een lekker ontbijtje bij hebt 😉”

Misschien is dit ook interessant voor jou?