Overslaan en naar de inhoud gaan

De ViaVia Joker Reiscafés. Prachtige locaties waar je als reiziger in contact komt met de lokale bevolking, en waar sociaal en duurzaam ondernemen centraal staat.

In december 2017 werd ViaVia Ayacucho erkend met een prijs van de wedstrijd “Buenas Practicas Laborales" oftwel “Bedrijf met Goede Arbeidsomstandigheden”, georganiseerd door het Peruaanse Ministerie van Arbeid. Het doel van deze wedstrijd? Bedrijven in heel Peru in de kijker zetten die zich extra inzetten voor SDG 8 “decent work for all”. De SDG’s zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties tegen 2030 gerealiseerd willen zien.

Pauline Evers, medeoprichter van ViaVia Ayacucho, neemt ons mee in het verhaal van het reiscafé.

Hoe hebben jullie de prijs voor “Bedrijf met Goede Arbeidsomstandigheden” binnengehaald?

ViaVia Ayacucho is een van de weinige formele (horeca)ondernemingen die alle wettelijke arbeidsverplichtingen naleeft in Peru, laat staan in Ayacucho. We springen er bovenuit door het uitvoeren van enkele extra "good labor practices". Sinds de opstart zetten we ons in voor SDG 8 “decent work for all”. Mannen, vrouwen, minderheidsgroepen … voor iedereen gelden er gelijke kansen in onze ViaVia en we willen dat iedereen zich hier thuis voelt! 

Hoe zet ViaVia Ayacucho zich precies extra in om te komen tot waardig werk voor iedereen?

We focussen ons op (alleenstaande) jonge moeders en jonge studenten. Ze worden extra ondersteund met onder andere continue trainingsprogramma's, flexibele uurroosters, een studiebonus aan moeders bij de start van het schooljaar van hun kinderen, renteloze leningen in geval van onderwijs of gezondheid, cofinanciering van externe opleidingen, etc.

De vrouw in Ayacucho bevindt zich in een minderwaardigheidspositie. Huiselijk geweld, tienerzwangerschappen, alleenstaande moeders zijn er dagelijkse realiteit. ViaVia Ayacucho helpt hen uit die benarde omstandigheden en hun minderwaardige positie te ontsnappen.

Zo kreeg een van de personeelsleden, een jong meisje dat in erbarmelijke omstandigheden leefde en – naast haar eigen kind - ook voor haar broers moest zorgen – een anonieme donatie van ViaVia Ayacucho en het personeel, en werd haar de weg getoond naar instanties die haar meer steun konden bieden. Dit dankzij onze sociale assistente. Die hebben we aangeworven sinds we bijna 100 mensen aan het werk hebben. Ze staat in voor de ondersteuning van de moeilijke sociale omstandigheden van ons personeel.

Pauline Evers
ViaVia Ayacucho helpt jonge moeders uit hun minderwaardige positie en geeft studenten kansen op de arbeidsmarkt.
ViaVia Ayacucho Peru goede arbeidsomstandigheden duurzaam

Langs de andere kant hebben jongeren in Ayacucho het vaak moeilijk om de arbeidsmarkt binnen te geraken. ViaVia Ayacucho geeft hen de kans om ervaring op te doen, wat hen later aan een job zal helpen. Meer nog, ViaVia Ayacucho werkt samen met het Ministerie van Arbeid om personeelsleden met enkel of zelfs geen middelbareschooldiploma te helpen aan een certificaat. Dat verbetert hun positie op de arbeidsmarkt. Binnen de werkuren lopen ze een traject af met als beloning een diploma!

Verschillende ex-werknemers hebben ondertussen een baan gevonden. En niet zomaar een baan. Terwijl de ene een job heeft gevonden in Europa, kon de andere terecht bij Gastón Acurio: “de Jeroen Meus van Peru”.

Veel mensen starten ook hun eigen zaak op, de ene al wat succesvoller dan de andere. Loopt het niet zo lekker, dan staat de ViaVia nog altijd paraat om op de een of andere manier een handje te helpen. Julio, een van de obers, runt ondertussen een succesvolle bar, waar ze zelfs Belgisch bier verkopen!

Bovendien komen de ex-personeelsleden vaak nog eens terug naar Ayacucho om de ViaVia te bedanken en zelfs een motivatiespeech te geven voor de rest van het personeel.

Maar jullie bieden natuurlijk niet alleen hulp aan jonge moeders en studenten, maar aan al jullie personeelsleden.

Inderdaad. Elk personeelslid deelt jaarlijks mee in de winst van de ViaVia. Bovendien kunnen alle werknemers genieten van begeleiding door onze interne sociale assistente. Toen we slechts uit een kleine groep werknemers bestonden in het prille begin, was het gemakkelijk om naar elkaar te luisteren en elkaar de juiste hulp te bieden. Ondertussen zijn er bijna 100 werknemers! Dankzij onze interne sociale assistente wordt er toch nog persoonlijk naar iedereen geluisterd. Zij staat in voor het welzijn van het personeel, maar ook voor de teamspirit van de groep.

Pauline Evers
Sinds de opstart zetten we ons in voor SDG 8 “decent work for all”. Mannen, vrouwen, minderheidsgroepen … voor iedereen gelden er gelijke kansen in onze ViaVia en we willen dat iedereen zich hier thuis voelt!
ViaVia Ayacucho Peru goede arbeidsomstandigheden duurzaam

Daarnaast zorgen we ook altijd voor interne doorgroeimogelijkheden voor onze eigen werknemers. Dat doen we door ze als eerste de kans te geven om een hogere functie te bemachtigen. Zo begon iemand als afwasser en is hij nu de rechterhand van de boekhouder.

Ten slotte zijn er ook periodieke teambuildingactiviteiten voor Moederdag, Vaderdag, dag van de arbeid en Kerst, of voor de verjaardag van ViaVia Ayacucho. En die is op 1 juni! Dit jaar vierde ViaVia Ayacucho haar negende verjaardag. Het reiscafé zelf is gesloten, maar alle personeelsleden komen samen voor hun jaarlijks kampioenschap. De keuken, de zaal, etc. maken allemaal hun eigen trui met logo om vervolgens tegen elkaar te strijden om de unieke ViaVia Beker. Dat verloopt natuurlijk wel in een vriendschappelijke sfeer.

Zijn er nog toekomstplannen?

Onze droom is om een kinderopvang te kunnen openen voor de kinderen van onze werknemers. Ondanks de flexibele werkuren, vinden veel alleenstaande moeders niet gemakkelijk opvang voor hun kinderen. Soms willen ze hun kinderen zelfs niet bij iemand achterlaten omdat ze vrezen voor huiselijk geweld. Ze sluiten hun kinderen dan nog liever thuis alleen op in een kamer tot ze terugkomen van het werk.

Er is wel al een lactatieruimte waar vrouwen borstvoeding kunnen geven, maar het zou ideaal zijn als de kinderen nu nog in de ViaVia zouden kunnen blijven.

Samenwerking met NGO Mama Alice

Het ViaVia Joker Reiscafé in Ayacucho en Mama Alice zijn al jaren twee handen op één buik. Mama Alice stoomt kwetsbare jongeren uit de achterstandswijken van Ayacucho klaar voor de arbeidsmarkt door hen een vakopleiding aan te bieden en hun zelfbeeld en sociale vaardigheden te verbeteren. Hierdoor blijven deze jongeren weg van bendevorming en hebben ze een hoopvolle toekomst.  Samen ontwikkelen ze toeristische tours in Quinua en Ayacucho en de jongeren kunnen stages volgen in de ViaVia.   

Tijdens de Peru-reis (Go-26) verblijven we in de ViaVia van Ayacucho en doen we regelmatig een stadstour of mountainbiketocht met Mama Alice. De jonge gidsen zijn erg gemotiveerd en ze doen hun uiterste best om er een onvergetelijke uitstap van te maken.

 

Zijn er nog andere ViaVia‘s die zich extra inzetten voor hun personeel?

Van in het begin draaien alle ViaVia’s rond hun werknemers.

ViaVia Yogyakarta hielp bijvoorbeeld na de aardbeving de huizen van het personeel heropbouwen. Maar de band die het personeel met de ViaVia heeft is er zo sterk dat ze eerst allemaal samen de ViaVia hebben opgebouwd. Ook al lag hun eigen huis in puin.

Leon biedt net zoals ViaVia Ayacucho renteloze leningen aan en betaalt bij ontslag elke werknemer nog vijf maanden extra loon, of ze nu zelf ontslag namen of ontslagen werden. Het is een soort bonus voor de gewerkte tijd.

Ook in de Belgische ViaVia’s staan ze niet stil. Zo kreeg een vluchteling de Belgische nationaliteit dankzij een vast werkcontract bij ViaVia Mechelen. Dit gebeurde ook in ViaVia Leuven, waar ze geregeld vluchtelingen hadden die na een opleiding in de keuken aan het werk konden. ViaVia Antwerpen organiseert dan weer jaarlijks een weekend naar de Ardennen voor het personeel en ook in Heverlee wordt een jaarlijks uitje georganiseerd.

En dit is slechts een greep van voorbeelden die je in elke ViaVia kan terugvinden!

Misschien is dit ook interessant voor jou?