Overslaan en naar de inhoud gaan

Sia William moét je ontmoeten. Dat deden wij gelukkig 7 jaar geleden, toen ze voor het eerst een Joker-groep de natuur van haar prachtige land kon laten zien. Als jong meisje droomde ze ervan om een plaats te krijgen in de wereld van professionele natuurgidsen en reisbegeleiders om zo haar passie voor de natuur van Tanzania te kunnen delen. Hoewel er al meer voorbeelden zijn van Tanzaniaanse vrouwen die hun welvaart en welzijn in eigen handen nemen, is de empowerment van vrouwen er nog steeds een grote uitdaging. Sia ging die uitdaging aan met onze steun. 

Hoe Sia terechtkwam in het toerisme

Sia groeide op in Kimangano, een dorpje aan de voet van de Kilimanjaro. Ze was de oudste van een gezin van 3 meisjes en een jongen, én met de zorg voor een grootmoeder en een nichtje. Haar vader bouwde huizen terwijl haar moeder het huishouden deed.

Sia hield van de natuur en was erg leergierig: de Tanzaniaanse fauna en flora intrigeerde haar zodanig dat ze natuurgids wilde worden. Een dom idee volgens haar vader, die dat een mannenjob vond. Ze zou thuis meehelpen en kreeg de opdracht haar studieplannen op te bergen. Omdat Sia zichtbaar ongelukkig was en bleef aandringen, kreeg ze toch de toelating om uit te kijken naar een school. Veel steun kreeg ze echter niet, enkel haar moeder moedigde haar stiekem aan.

Via vrienden kwam ze te weten dat er in Arusha een Professional Tourguide School (PROTS) was met een sterke opleiding voor natuurgidsen, waar ook meisjes studeerden. Het lukte haar om haar ouders te overtuigen. Ze mocht zich inschrijven.

Het verhaal van Sia en Joker

Izoba, oprichter van de school en lesgever, vertelde tijdens de lessen enthousiast over Joker en hoe wij zijn school ondersteunen. Dankzij die samenwerking krijgen studenten immers de kans om als stagiair mee te reizen met een Joker-groep. Ze zetten de eerste stappen in het gidsen, doen ervaring op in de omgang met toeristen en leren inspelen op hun verwachtingen. 

Zo kon Sia, samen met vier andere studenten, een groep Joker-reizigers vergezellen onder het goedkeurende oog van Joker-reisbegeleider Marc Geerts. Ze ontpopte zich al snel van een eerder schuchtere begeleider tot een sterke reisgids.

Intussen is Sia afgestudeerd als professionele reisgids en zijn we 7 jaar verder. Sia werkt gestaag aan haar droom. Ze zette haar eerste website online, organiseerde en begeleidde al meerdere safari’s, waaronder ook safari’s voor Joker-groepen.  Vandaag kan ze zich een volwaardige, lokale touroperator noemen.

Sia William
“Ik had aanvankelijk niet het zelfvertrouwen en het geloof dat ik dit als vrouw zou kunnen realiseren. Dankzij de eerste ervaringen met Joker en de aanmoediging die ik toen kreeg van de reizigers, ben ik meer in mijzelf gaan geloven. Ik ben fier op wat ik al gerealiseerd heb. Dankzij mijn inkomen kan ik mijn familie helpen waar nodig, wat we erg belangrijk vinden in Tanzania. Mijn missie gaat intussen wel een stuk verder dan mijn eigen business. Ik werk hoofdzakelijk met vrouwelijke gidsen en promoot hun kunnen zoveel ik kan.”

Misschien is dit ook interessant voor jou?