Overslaan en naar de inhoud gaan

Met ViaVia Accra in Ghana zet Joker zijn 15e ViaVia reiscafé op de kaart. Begin juli organiseert ViaVia Accra een groot openingsfeest in het gezelschap van een Belgische delegatie Joker-sympathisanten. Ook vandaag kan je al tot rust komen in één van de zes kamers in het gastenverblijf.

Het restaurant, dat eind januari zijn vernieuwde deuren opende, is nu al een ontmoetingsplek voor Ghanezen en reizigers van over de hele wereld die verhalen uitwisselen en plannen smeden bij een heerlijk geurende maaltijd.

Henk en Joa Bosch, eigenaars ViaVia Accra
Alles begint met ontmoeten. Die uitspraak bepaalt ons hele leven. Uit ervaring weten we dat ontmoetingen met Ghanezen altijd heel hartelijk én verrijkend zijn. Daar willen we mogelijkheden voor aanreiken.

Sociaal en duurzaam ondernemen

Alle ViaVia Joker Reiscafés willen een brug slaan tussen de lokale bevolking en internationale reizigers. De restaurants met lokale en wereldkeuken en/of een al-dan-niet alcoholische drank bieden daarvoor het ideale kader.

Daarnaast zijn onze buitenlandse ViaVia Joker reiscafés ook budgethostels. Wat ons zo uniek maakt? Alles staat in het teken van sociale ontwikkeling en duurzaam ondernemen.

En dat betekent: correcte arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor het personeel, zelfs beter dan gemiddeld. Dat lijkt evident, maar betekent een wereld van verschil voor de werknemers.

Henk: “We runnen het guesthouse en restaurant samen met Rejoice, Grace, Adjei en Kwame. Door goed te zijn voor hen, zullen zij ook goed zijn voor de gasten. We betrekken hen in de besluitvorming en organiseren samen leuke momenten. Voor Ghana is dat atypisch: meestal geeft de baas je taakopdrachten en bemoeit hij zich verder niet met jou.

Daarnaast steunen Henk en Joa hun werknemers in hun andere projecten. Zo bekijken ze samen met Rejoice de mogelijkheden om te studeren naast haar werk en worden Grace en Adjei aangemoedigd in hun projecten. Sinds 1 december 2017 is hun loon ook met 15% verhoogd. En Kwame?

Henk: “Kwame, onze kok, doet bij ons zijn National Service, een maatschappelijk sociaal jaar dat elke studerende Ghanese jongere moet doen ten dienste van de gemeenschap. Zijn salaris is vastgelegd door de National Service. Hij heeft zijn eigen onderneming opgericht als exclusieve kok Biishville voor pop-up-diners. We geven hem de ruimte om ook zijn eigen events te organiseren in ViaVia Accra.

Workshops en leermaterialen voor kinderen

Het engagement van Henk en Joa gaat verder dan hun eigen medewerkers. Via het AMO Programme ontwikkelen ze materialen voor kleuter- en basisscholen die het actief leren bevorderen. Ze startten dit project op in 1995 toen ze vaststelden dat er geen leermiddelen waren in de basisscholen. Reizigers kunnen het project bezoeken en, indien gewenst, financieel ondersteunen.

Via themareizen en -trainingen willen ze reizigers in contact brengen met het échte Ghana. ViaVia Accra brengt mensen ook samen via kookworkshop gegeven door kok Kwame, leesgroepen, workshop batikken van stoffen, dans- en muziekavonden, …

Joa: “De Ghanese cultuur en waarden zijn een echte verrijking voor onze westerse manier van denken. In onze themareizen en -trainingen leggen we daar de nadruk op. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met Adinkra-symbolen en leren over de koloniale geschiedenis van het land, o.a. via een bezoek aan de slavenforten.

Heimwee naar Ghana

Henk en Joa weten waarover ze spreken. In de jaren ’90 woonden en werkten ze ruim 6 jaar lang in Ghana. Ze preken ook Twi, een van de belangrijkste talen. Bijna 20 jaar later, in mei 2017, keerden ze definitief terug.

Joa: “Het land en de mensen spreken ons gewoon heel erg aan. Er zijn heel wat historische plekken om te bezoeken. De mensen zijn ongelooflijk hartelijk en de cultuur enorm boeiend. We willen reizigers en Ghanezen met elkaar in contact brengen, omdat we uit ervaring weten dat dit meer dan de moeite waard is.

ViaVia Accra, Ghana

16 Adjei Onanor Street, East-Adenta Accra, Ghana

  • Kamerprijzen tussen €30 tot €50 per nacht
  • Openingsuren keuken: 11:00 u. tot 21:00 u. Gasten kunnen tussen 7:00 u. en 10:00 u. terecht in het restaurant voor hun ontbijt.

Meer informatie en eventkalender: viavia.world/nl/afrika/accra

Onze trouwe partner Brussels Airlines vliegt je 5 keer per week non-stop naar Accra (duur: 6,5 uur).

Wil je graag verblijven in ViaVia Accra en deelnemen aan het openingsfeest?

Schrijf je dan zeker in op onze Joker-groepsreis naar Ghana:

Misschien is dit ook interessant voor jou?