Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker won in november 2016 voor de 5de keer de Travel Magazine Award voor “Meest Duurzame Touroperator van het jaar”en ontving in 2014 het Travelife-certificaat. Na een uitgebreide audit in 2016 kregen we opnieuw het Travelife-certificaat voor 2 jaar toegekend. 

Als duurzame reisorganisator kiezen we voor:

Reizen in kleine groepen (5 tot 13 personen): hierdoor is de impact van onze aanwezigheid ter plaatse minder groot. We bezetten minder plaatsen op de bus, hebben minder voedingsmiddelen of water nodig, verstoren het dagelijkse leven in een dorp niet…

Eenvoudige logies: we overnachten in hotelletjes en pensions die veelal in handen zijn van plaatselijke families. Zo ondersteunen we rechtstreeks de lokale economie, niet de aandeelhouders van een (inter)nationale hotelketen.

Verantwoord transport: we kiezen voor openbaar vervoer, daar waar mogelijk. Voor elke reisbegeleider compenseren we de CO2-uitstoot van zijn vlucht.

Respect voor de natuur: tijdens wandeltochten blijven we op de paden en laten we ons leiden door een lokale natuurgids. Met ons bezoek aan natuurparken en het betalen van vastgestelde toegangsgelden ondersteunen we plaatselijke natuurprojecten en milieuzorg.

Eerlijk prijsbeleid: het geld dat jij als reiziger ter plaatse uitgeeft aan logies, maaltijden, transport, toegangsgelden enz. komt rechtstreeks ten goede aan de plaatselijke bevolking. Joker verdient hier geen commissie op zodat  de lokale bevolking maximaal geniet van de inkomsten van het toerisme in hun regio.

Goed opgeleide reisbegeleiders: tijdens hun opleiding leren onze reisbegeleiders omgaan met de dilemma's waarmee reizigers te maken krijgen als thuisblijven geen optie is.

Daarnaast beheren Joker, Karavaan vzw en ViaVia Tourism Academy samen het Projectenfonds, een solidariteitsfonds waarmee we samenwerkingsprojecten opzetten in de landen die we bereizen. Onze jarenlange expertise op het vlak van vorming van reisbegeleiders zetten we in om reisbegeleiders in het Zuiden op een duurzame manier te ondersteunen.  Zo organiseerden we in 2010 een opleiding  voor gidsen in Mali, in 2011 vond een gelijkaardige training plaats in Peru en in 2013 keerden we terug naar Peru voor een nieuwe training. Momenteel werken we samen met een school voor gidsen in Tanzania. 

CO2-compensatie

Joker biedt je de mogelijkheid om via Greenseat de schadelijke CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Door een vrijwillige bijdrage steun je namelijk twee duurzame energieprojecten in Cambodja en India, waar door gebruik van biogas en windmolens groene energie wordt opgewekt en de leefomstandigheden verbeterd worden.

Wat is het Travelife duurzaamheidscertificaat?

We krijgen internationale erkenning voor onze inspanning om duurzaam te reizen en te ondernemen! Op 15 januari 2014 ontvingen we immers als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat. Het certificaat, dat twee jaar geldig is, bevestigt dat we bij Joker aan meer dan 150 criteria voldoen in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het rapport dat de basis vormt voor de Travelife Award werd opgesteld door een onafhankelijke auditor. De Travelife standaard voor touroperators is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC ( Global Sustainable Tourism Criteria) voldoet. Lees meer...

Voor vragen over duurzaamheid bij Joker kan je terecht bij duurzaamheid@joker.be. 

Lees ook het blogartikel Joker 14 x duurzaam voor meer informatie over duurzaam reizen met Joker!