Imposante bergen en meren, dichte bossen vol wildlife en ongeziene uitzichten nodigen uit tot een rondreis of roadtrip in Canada. Of je nu een groepsreis maakt of kiest voor een vakantie met het gezin, we hebben zeker wat in ons aanbod voor jou!
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Individuele reizen met huurwagen
De glooiende bossen en cultuursteden van Oost-Canada nodigen uit tot een leuke trip. Of ga je toch voor een vakantie naar de impressionante Nationale Parken in West-Canada? Wij werkten verschillende routes uit voor je rondreis. Boek je enkel een vliegticket en een huurwagen of camper. Of kies je voor een door ons volledig uitgewerkte begeleide rondreis in Canada? Hier vind je alvast heel wat voorstellen. Lees zeker ook onze brochure!
Vluchten naar Canada
Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina.
Inspiratie over Canada op onze Reisblog
Nog meer van dit type reizen bij onze partners:
Over Canada
Canada is het tweede grootste land ter wereld, na Rusland. De oppervlakte bedraagt 9.984.670 km². Canada is bijna even groot als heel Europa (zonder Rusland natuurlijk).
Canada grenst enkel aan de Verenigde Staten. De rest van Canada is omgeven door oceanen; de kustlijn van Canada is langer dan 200.000 km!
In Canada bevindt zich zowel de magnetische als de geografische noordpool. Mount Logan is met zijn 5.959 meter de hoogste berg van Canada. In de Rocky Mountains, in het westen, komen de hoogste bergen voor. Voor de rest bestaat Canada uit grote middelhoge vlaktes en in het zuidoosten laagland.
Door het strenge klimaat in het grootste deel van Canada komen er verhoudingsgewijs met de oppervlakte erg weinig verschillende fauna en flora voor.
Het noorden van Canada bestaat voornamelijk uit toendra’s, vaak bedekt met ijs. In het zuiden vind je verschillende naaldbossen en meren. Aan de grens met de Verenigde Staten ligt het Grote Merengebied met o.a. Lake Erie, Lake Ontario en de Niagarawatervallen. Centraal in Canada liggen de prairies die het hart van de landbouw vormen. De esdoorn en bijbehorend blad is de nationale boom van Canada.
In Canada zijn verschillende natuurparken en natuurgebieden te vinden. Het landschap is er dan ook erg divers: toendra, grote grasvlakten, meren, rivieren, uitgestrekte bossen etc. Veel voorkomende boomsoorten zijn o.a. de berk, de beukenboom, de spar en de esdoorn. De dieren die in Canada voorkomen zijn o.a. de wolf, de grizzlybeer, de lynx, de bever en de sneeuwuil. De bever is het nationale dier van Canada.
In 1867 verklaarde Canada zich onafhankelijk van het Britse Rijk, maar beide landen behielden wel een stevige band. Zo is koning Charles III nog steeds het officiële staatshoofd van Canada.
Canada heeft als staatsvorm een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel. Koning Charles III laat zich vertegenwoordigen door een gouverneur-generaal. Sinds 2021 is dit Mary Simon. De koning stelt de gouverneur-generaal aan op aanbeveling van de premier voor een termijn van 5 jaar.
Het Canadese parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 105 zetels en de House of Commons met 308 zetels. Senatoren worden aangesteld door de gouverneur-generaal en blijven in principe aangesteld tot ze 75 jaar worden. Parlementairen uit het Lagerhuis worden door de bevolking gekozen voor een periode van 4 jaar.
De regeringsleider is Justin Pierre James Trudeau.
De hoofdstad van Canada is Ottawa.
In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen. De oorspronkelijke bevolking van Canada, de indianen en de Inuit, vormt vandaag nog slechts een klein deel van de totale bevolking.
Het grootste deel van de bevolking woont in steden zoals Toronto (6 miljoen), Montreal (4 miljoen) en Vancouver (1,4 miljoen).
Het overgrote deel is immigrant of stamt af van immigranten, meestal afkomstig uit Europa (vooral de Britse Eilanden (28%) en Frankrijk (23%)). De bevolkingsspreiding in Canada is zeer ongelijk, het overgrote deel van het land is dunbevolkt.
Canada behoort tot de welvarendste landen ter wereld. Het is een grote industriële natie dankzij de productie van o.a. nikkel, zink en zilver. In de centrale provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba zijn de belangrijkste agrarische gebieden te vinden. Tarwe is het belangrijkste exportproduct dat hiervan afkomstig is. Daarnaast haalt men ook veel inkomsten uit de bosbouw en de visserij.
De munteenheid is de Canadese Dollar (CAD). 1 CAD = 0.67 EUR (wisselkoers op 8 november 2018)
Het grootste deel van de Canadese bevolking is aanhanger van het christendom. Hiervan is 42,6% rooms-katholiek, 23,3% is protestant. Ongeveer 16% van de bevolking heeft geen religie.
- In restaurants en cafés is het gebruikelijk een fooi van 10 à 15% te geven.
- Het is ongebruikelijk om onverwacht ergens op bezoek te gaan. Te laat komen is erg ongepast.
- Voordringen is taboe, ook bij de bushalte zal je vaak een wachtrij zien.
Canada kent verschillende tijdszones, het kan er 4,5 tot 9 uur vroeger zijn dan in België.
- in Saint John's is het 4,5 uur vroeger dan in België
- in Montreal is het 6 uur vroeger dan in België
- in Calgary is het 8 uur vroeger dan in België
- in Vancouver is het 9 uur vroeger dan in België
- in Whitehorse is het 9 uur vroeger dan in België
De netspanning in Canada bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is iedereen zich evenwel bewust geworden van het wereldwijd verhoogde risico op terreurdaden.
Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.
Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.
Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:
- Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen;
- Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen;
- Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
- Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
- Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.