Overslaan en naar de inhoud gaan

De provincie Québec in Oost-Canada: bekend om bruisende steden als Montréal en Québec City omringd door natuurpracht in tientallen sublieme nationale parken. Maar wist je dat de 11 autochtone Naties, met wel 55 unieke gemeenschappen hier springlevend zijn? Wij zochten voor jou de meest memorabele stopplaatsen, accommodaties en activiteiten uit langs onze rondreizen doorheen Québec waar je kan kennismaken met deze waardevolle culturen.

1. De Wendat bij Québec City

In Wendake, vlakbij Québec City, vind je de enige erkende Huron-Wendat gemeenschap van Canada. Hun nabijheid tot de moderne stadsinfrastructuur en sterk gevoel voor samenhorigheid maakt van hen een bijzonder veerkrachtige First Nationsgroep.

Je hoeft downtown Québec City zelfs niet te verlaten om een stukje van hun cultuur - letterlijk - te proeven. In Restaurant Sagamité kan je terecht voor een gastronomisch-culturele ervaring gebaseerd op de eeuwenoude ingrediënten en technieken van de Wendat Natie. Het hertenwild is hier de ster op het menu, vergezeld van inheemse groenten zoals maïs, pompoen en bonen.

De gemeenschap verwelkomt je ook met open armen op hun voorouderlijk grondgebied in Wendake, waar ze met veel trots hun cultuur met je delen.

Verblijven kan bijvoorbeeld in het prachtige Hotel-Musée Premières Nations waar je met zicht op de omringende bossen en de Akiawenrahk Rivier gegarandeerd helemaal tot rust komt. Naast een comfortabel verblijf is een diner in het aangrenzende restaurant La Traite een absolute aanrader.  Je kan tevens optioneel aansluiten bij enkele inspirerende activiteiten zoals een bezoek aan het Huron-Wendat Museum, een aanvullende gegidste rondleiding door Wendake, of een intiem kampvuurmoment waar een Wendat storyteller je helemaal inpakt met de mythes en legendes uit de Natie.

Weinig tijd? Het betoverende klank- en lichtspel Onhwa’ Lumina doorheen de bossen van Wendake is een absolute must-do. Tijdens deze kleurrijke en ontroerende wandeling maak je kennis met de Wendatverhalen, symbolen en ritmes.

🎁 Souvenirtip: Op zoek naar een uniek en authentiek Canadees souvenir voor jezelf of een geliefde thuis? Handgemaakte moccasins van Bastien Industries zijn zeker en vast een voltreffer. Je vindt ze in verschillende boetieks in Québec, waaronder de museumshop van het Hotel-Musée Premières Nations.

2. De Ilnu van Saguenay-Lac-Saint-Jean

De regio rondom het Lac-Saint-Jean en het Saguenayfjord heeft veel van haar faam te danken aan de wondermooie natuur, maar ook de Ilnu First Nations, hebben altijd een grote invloed gehad in zijn geschiedenis. Genesteld langs de westelijke oever van Pekuakami, de Innu-aimun benaming van Lac-Saint-Jean, vind je de Mashteuiatsh gemeenschap. Hier komen sinds honderden jaren de Autochtone bewoners van de regio samen. Met de aankomst van de kolonisten in de 18de eeuw spitsten de Ilnu zich toe op pelsjagen, later evolueerde hun economie verder naar mijnbouw tot uiteindelijk de uitbouw van hydro-elektriciteit.

In het Musée ilnu in Mashteuiatsh, vlakbij Roberval, kom je alles te weten over deze bijzondere en wendbare gemeenschap

3. De Innu van de Côte-Nord

Langs het uitgestrekte gebied van de Côte-Nord, met zijn 240.000 km² landoppervlakte en 1.300 km kustlijn, vind je de grootste Natie van Québec met wel 10 springlevende gemeenschappen: de Innu.

Gelegen op slechts een half uurtje van Tadoussac ligt de Innu gemeenschap van Essipit in Les Escoumins. Ze ontvangen je hier maar al te graag voor een ontspannen verblijf aan de kust van de St. Lawrencerivier. Geniet hier in alle rust van het prachtige uitzicht op het water vanuit je gezellige chalet of ruime condo. Hou je ogen open voor de vele beluga's die in de wateren van de rivier vertoeven.

Liever actie? Wat dacht je dan van een zeekajaktocht op zoek naar walvissen in het nabijgelegen Anse-à-la-Cave. Neem ook zeker de tijd om kennis te maken met de First Nationsgemeenschap van dit dorp in het Centre Culturel Manakashun.

4. De Anishinaabe in Abitibi-Témiscamingue

Ongerepte bossen, ontelbare meren en kronkelende rivieren: dit is het uitgestrekte en nog onbekende Abitibi-Témiscamingue. In moderne tijden is deze regio vooral bekend geraakt om zijn bloeiende mijnbouw, maar de Anishinaabe Natie identificeert zich vooral als een volk van het water. Zo betekent Abitibi zoveel als “waar de waters scheiden”, en Témiscamingue “plaats van diepe wateren”.

Tijdens je doorkruising van deze regio langs de Explorers Route reis je langs de Pikogan gemeenschap vlakbij Amos. In samenwerking met het gerenommeerde Moment Factory ontwikkelden ze Anisipi: De Tipi, een aangrijpend klank- en lichtspel waarin de onlosmakelijke band van de Anishnaabeg en het water tot leven wordt gebracht.

5. De Kanien'kehá:Ka rond Montréal

In het zuidwesten van de provincie Québec, langs Montréal, lagen belangrijke handels- en verplaatsingsroutes voor de nomadische First Nations. Vandaag de dag zijn de overgebleven gemeenschappen in deze regio -door de Franse kolonisten de “Mohawks” genoemd- belangrijke bewaarders van de Iroqouis-taal en identiteit.

Kunstliefhebbers kunnen in, onder andere, Galerie Shé:kon in downtown Montréal hun hart ophalen tijdens de Biennale of Contemporary Native Art (BACA). De tentoonstellingen worden gecureerd door verschillende First Nations kunstenaars. Je hebt er ook vaak de kans om met hen in gesprek te gaan; zeker doen!

Vlakbij Montréal bevindt zich de Kanien'kehá:Ka gemeenschap van Kahnawake. Het hart van deze plaats bevindt zich in hun Language and Cultural Center (Kanien’kehà:ka Onkwawén :na Raotitiohkwa). Niet alleen worden hier allerlei culturele activiteiten georganiseerd voor de inwoners, maar ook het Museum en Welcoming Center is absoluut een bezoekje waard.

💡 Tip: een geleid bezoek reserveer je op voorhand. (via info@kahnawaketourism.com)

Sluit je dag in Kahnawake in stijl (én smaak) af in de lokale Kahnawake Brewing Company.

6. De Wolastoqiyik en de Mi'gmaq Bas-Saint-Laurent & Gaspésie

Hier, in Bas-Saint-Laurent en het Gaspé schiereiland, worden de Saint-Lawrencerivier en de oceaan één. Vier nationale parken worden omgeven door wilde kusten met impressionante rotsformaties als Percé Rock en de adembenemende Baie des Chaleurs. De natuur heet je hier welkom. Stevig geworteld in deze regio vind je de Wolastoqiyik en Mi'gmaq Naties waar het eerste contact tussen Europese kolonisten de First Nations van Québec werd gelegd.

Op Gaspé, nabij het Forillon National Park heeft de Gespeg gemeenschap van de Mi'gmaq Natie zijn thuis. Met veel toewijding vertellen ze alles over hun cultuur en tradities in de Micmac Interpretation Site of Gespeg.

🎁 Souvenirtip: Esdoornsiroop vind je in Canada uiteraard in iedere souvenirwinkel. Geef de Gespeg gemeenschap een extra duwtje in de rug en neem een fles heerlijke, lokaal geproduceerde Sigewigus Maple Syrup mee naar huis. Je vindt ze in de boektiek van de Micmac Interpretation Site of Gespeg. Getest en goedgekeurd door Joker!

Langs de zuidelijke oever van de Saint-Lawrencerivier, vlakbij Rivière-du-Loup, bevindt zich de Wolastoqiyik gemeenschap van Cacouna. Niet alleen is een stop hier de moeite om de benen te strekken in een van de vele natuurgebieden aan de kust, maar ook voor een bezoek aan het spiksplinternieuwe beluga-observatieplatform.

7. Enkele uitsmijters uit alle regio's

Pracht en praal

First nations regalia zijn veel meer dan een flamboyante outfit. Ze zijn een symbool van trots en identiteit, en worden traditioneel gedragen tijdens feestelijkheden en ceremonies. Een ideale gelegenheid om deze meesterlijke klederdracht te aanschouwen is tijdens een van de tientallen Pow-Wows die tijdens de zomermaanden plaatsvinden. Hier vieren de verschillende Naties hun culturen met dans en muziek.

Je vindt jaarlijks de kalender van de Pow Wow Trail op de website van Tousime Autochtone de Québec.

 

💡 Wist-je-dat ... 

... de nationale zomersport van Canada Lacrosse is, en zijn origine kent bij de First Nations?

 

Authentiek Autochtoons

Wie op zoek is naar een leuk aandenken aan zijn prachtige reis door Québec en zich vragen stelt over de authenticiteit ervan kan uitkijken naar de Bear Badge”, label van authenticiteit. Let op: een item zonder het label kàn ook authentiek zijn, want handwerkers moeten hun eigen werk registreren. Het label zorg er wel voor dat, wanneer het logo aanwezig is, je er zeker van kan zijn dat je een lokale kunstenaar en Natie sponsort.

Misschien is dit ook interessant voor jou?