Overslaan en naar de inhoud gaan

Een roadtrip met je eigen vervoer is een heerlijke manier om een land echt te leren kennen. Of je nu je route zelf bepaalt of ze door onze reisexperts laat uitstippelen, sowieso stop je waar jij dat wil. Een omwegje naar dat leuke stadje? Stoppen aan alle viewpoints onderweg? Even terugdraaien om wat lekkers te kopen aan een kraam langs de weg? Alles kan! 

Maar één belangrijke keuze moet je wel eerst maken. Kies jij voor een rondreis met camper of campervan? Of hou je meer van roadtrippen met een huurwagen waarbij je overnacht in hotels? De prijs is alvast niét de belangrijkste factor. Maar waarop baseer je je keuze tussen een camper(van) of huurwagen en hotels dan wel? Dat ontdek je hier.

Welke statements passen het beste bij jou?

Camper(van)

  • Ik hou ervan om te verblijven op campings midden in de natuur
  • Ik kook graag mijn eigen eten
  • Ik vind het praktisch om alles in een (kleer)kast te kunnen leggen
  • Ik zie het zitten om met een groot voertuig te rijden, en blijf liefst voornamelijk buiten de stad

Herken je jezelf in het bovenstaande? Lees snel meer over reizen met een camper(van) >

Huurwagen en hotels

  • Ik hou van het comfort en de ruimte van een hotelkamer
  • Ik geniet ervan om elke dag een restaurant uit te kiezen waar ik zal gaan eten
  • Ik vind het niet erg om (bijna) dagelijks mijn spullen te moeten in- en uitpakken
  • Ik vind het belangrijk om op mijn trip vlot steden en natuur te kunnen combineren

Spreken deze statements je aan? Kijk snel verder voor meer over reizen met een huurwagen & hotels >

Dat je een geweldige roadtrip langs wonderlijke locaties zal maken staat vast. Maar op onderstaande 4 punten verschilt het reizen met een camper of een huurwagen toch wat van elkaar.

Reizen met een camper of campervan: je eigen huis op wielen, middenin de natuur

Je komt net terug van een heerlijke wandeling met waanzinnige uitzichten. Je rijdt nog een kort stukje naar je camping, die middenin dit prachtige nationaal park gelegen is. Terwijl jij een lekkere pasta klaarmaakt, zet je reispartner de campingstoelen buiten zodat jullie kunnen eten met uitzicht op het kabbelende riviertje. ’s Avonds babbelen jullie nog gezellig na bij het kampvuur, onder de mooie sterrenhemel.

Zo verloopt het reizen met een camper(van)

De voorbereiding

Op populaire bestemmingen, in het hoogseizoen of als je reist in de USA of Canada, moet je al je verblijfplaatsen vooraf vastleggen. De campings in nationale parken of langs drukke routes raken dan snel volzet. Het is dus aan jou om zelf je kampeerplaatsen ruim op tijd te boeken, dit doen de Joker-reisexperts niét voor jou. Je hebt dus alle vrijheid om zelf je route en de campings van jouw voorkeur te kiezen. Wij brengen wel de huur van je camper, eventuele hotelovernachtingen en je vliegtickets in orde. Reis je in de USA of Canada, dan krijg je een campermanual met tips en tricks over campings boeken en kamperen, onze favoriete kampeerplekken  én voor de meeste routes ook bestemmingsinfo.  

De unieke troeven

Reizen met een camper betekent dat je veel tijd buiten zal doorbrengen, middenin de natuur. Na een drukke dag kan je heerlijk bekomen bij je camper, wie weet kan je genieten van een mooie zonsondergang terwijl je nog een kopje thee drinkt, of rooster je marshmallows aan het kampvuur. Neem wel een boek of gezelschapsspel mee, zodat je het ook gezellig kan maken in je camper als de regen op het dak tikt. Heerlijk voor wie eerder van slow travel houdt. 

Maak je graag nieuwe vrienden? Op een camping leg je makkelijk contact met je buren, zowel locals als andere reizigers van over heel de wereld. Voor je het weet, zitten jullie met een drankje in de hand de strafste reisverhalen uit te wisselen.

De beschikbare ruimte

Met een camper(van) neem je steeds je huis met je mee. Je moet maar één keer alles uitpakken en hebt je spullen steeds bij de hand. Je kan van je camper echt je eigen plekje maken. Voor wie reist met kinderen is het erg leuk om steeds alles binnen handbereik te hebben. De kinderen moet dan maar één keer wennen aan een nieuw bed. 

Een camper beschikt over alle faciliteiten: slaapplaatsen, eetruimte, keuken met koelkast, een toilet en douche. Een campervan heeft een eetruimte die omvormt tot een bed, en een buitenkeuken. Geen toilet of douche dus, daarvoor gebruik je de faciliteiten van de camping. Alles is dus aanwezig, maar natuurlijk wel compact. Er zijn campers met slaapplaatsen voor 2 tot max 7 personen.

Overdag maak je wellicht veel uitstappen, en ook tijdens het rijden heb je voldoende (been)ruimte ter beschikking. ’s Avonds/ ’s nachts leef je natuurlijk met je hele reisgezelschap op een erg beperkte oppervlakte. Minder privacy, maar wel supergezellig voor wie graag intens samen geniet met partner of het gezin. 

Dit zal je gaan doen

Een camper is groot om mee rond te rijden. In de USA en Canada kan je zelfs kiezen voor familiecampers die tot 10 meter lang kunnen zijn. Hou bij de keuze van het model hier rekening mee, want je gaat er straks zelf mee rondrijden én parkeren. Reis je in de USA of Canada, dan zijn zowel de wegen als parkeerplaatsen een stuk groter dan elders, wat het gemakkelijker maakt. Een camper is wat trager dan een huurwagen. Je zal dus wat langer doen over dezelfde route als je kiest om te rijden met een camper.

Tijdens een rondreis met de camper hou je zelf je camper schoon, vul je de watertank, leeg je het toilet enzovoort. Maar geen zorgen hierover, bij het afhalen krijg je een uitgebreide uitleg van hoe alles werkt!

Met een camper heb je het voordeel dat je zelf kan koken. Ideaal als je niet graag uit eten gaat (bijvoorbeeld met kleine kinderen), bepaalde dieetvoorkeuren hebt of op het budget wil letten. Maar uiteraard kan je ook eens lekker op restaurant als dat je goed uitkomt.

De prijs

Hou er rekening mee dat de basisprijs van de camper niet alles omvat. Afhankelijk van je bestemming moet je ook betalen voor een mijlen/kilometerpakket, extra items om te huren zoals stoelen of beddengoed, extra uitrusting voor je camper enzovoort. Vergeet ook niet om de kost voor je kampeerplaatsen mee te rekenen, en natuurlijk je benzineverbruik dat groter is dan bij een huurwagen.

Reizen met een huurwagen en slapen in hotels: fijne combinatie van stad en natuur

Je komt net terug van een heerlijke wandeling met waanzinnige uitzichten. Je stapt in je huurwagen en rijdt het nationaal park uit, tot in het nabijgelegen stadje. Daar wacht een comfortabele hotelkamer je op. Na het uitpakken van je koffer en een verfrissende douche ben je helemaal klaar om de stad te verkennen. Samen met je reispartner kies je een gezellig restaurantje dat lokale gerechten serveert, heerlijk! Nadien gaan jullie nog iets drinken in één van de vele bars.

Zo verloopt het reizen met een huurwagen

De voorbereiding

Boek je een roadtrip met huurwagen en hotels bij Joker, dan boeken wij alle hotels voor jou. Je kiest uit de formules budget, comfort of deluxe - die je overigens kan combineren - waarna wij de perfecte hotels voor je vastleggen. Dat wil zeggen dat je reisroute al vastligt. Natuurlijk vul je de dagen in zoals jij dat wil, met of zonder vooraf geboekte excursies. Je hoeft dus zelf weinig voor te bereiden, gewoon je koffers pakken en vertrekken!

De unieke troeven

Wij stippelen de hele reis voor je uit. Je gaat lekker uit eten, dus meer dan rijden, je koffers uitladen en genieten hoef je niet te doen. Je kan vlot overal parkeren, ook op drukke plaatsen. Een huurwagen is ideaal voor wie vlot steden en natuur wil combineren tijdens een reis. 

De beschikbare ruimte

Je geniet elke dag van een ruime hotelkamer met eigen badkamer. Soms hebben de hotels ook een lobby, bar, restaurant, zwembad… ruimte te over dus! Reis je met een groter gezelschap, dan kan je kiezen voor een familiekamer of meerdere hotelkamers. Hotels liggen vaak centraal én je hebt je wagen altijd bij de hand, dus ook ’s avonds kan je er nog gemakkelijk op uit trekken. Kookgelegenheid is er dan weer niet, dus je moet wel dagelijks uit eten of picknick kopen. Dat is een grotere hap uit het budget.

Dit zal je gaan doen

Alle hotels en de huurwagen worden op voorhand door onze Joker-reisexperts vastgelegd. Als je in de USA of Canada reist krijg je een roadbook met uitgebreide dag-aan-dag planning en de nodige info over je bestemming. Voor andere bestemmingen vind je wat inbegrepen is op de detailpagina van de reis op onze website. Over je planning hoef je je dus geen zorgen te maken. Het enige wat jij nog hoeft te doen is zelf rijden, je wagen in- en uitpakken en leuke plekken zoeken voor een stop en om te eten. Omdat je geen technische taken hoeft te doen (watertank van de camper vullen, koken etc…), kan je een wat hoger reistempo aanhouden als je met een huurwagen reist. Handig voor wie weinig vakantiedagen te besteden heeft!

De prijs

Je kiest uit verschillende formules zodat de hotels passen bij je comfortwensen en budget. Ook voor de huurwagen kan je kiezen uit verschillende types. Zorg er wel voor dat je een voldoende ruime auto kiest. Want vier zitplaatsen, betekent niet noodzakelijk ook voldoende kofferruimte voor vier personen. De kosten die je hier moet inrekenen zijn dus je hotels, huurwagen, benzine en eventuele extra’s zoals een kinderstoel.

Heb je beslist welke reisformule het beste bij je past?

Je merkte het vast al: of je kiest voor een roadtrip met de camper(van) of huurwagen en hotels beslis je niet op basis van de prijs. Beide types reizen zijn echt een andere beleving, met elk hun eigen focus. Heb je kunnen kiezen welke manier van reizen het best bij je past? Dan is het nu tijd om je bestemming en reisroute uit te zoeken!

Misschien is dit ook interessant voor jou?