Overslaan en naar de inhoud gaan

Of je hart nu smelt van kleine, donzige dotjes of van grote, imponerende pracht. Of je nu gefascineerd bent door de joekels van de zee of het liever in de lucht gaat zoeken. Canada heeft ruimte genoeg voor habitats van het meest uiteenlopende wildlife. 

Beren

Een bruine beer is - uiteraard - bruin. Maar... een zwarte beer is soms ook bruin. Wie zich niet wil laten beetnemen door deze fluffy foppers, focust zich beter op de oren van de beer. Bij een zwarte beer zijn die lang en puntig. Bij een bruine beer, kort en rond!

P.S. Bedankt Wim Helsen. Dankzij jou denken we nu alleen nog aan de “beer en het bang saapjen” wanneer we deze donzige vriend tegenkomen.

Wangzakeekhoorns

De chubby cheeks van chipmunks ?. Deze wangzakeekhoorns zullen helaas niet voor je zingen zoals Alvin and the Chipmunks. Ook niet tetteren zoals Knabbel en Babbel. Maar de show stelen, dat doen ze zonder twijfel! Je herkent ze aan de strepen op hun rug en hun snoezige bolle wangetjes.

Marmotten

Liever een minder kleine en fijne eekhoornsoort? Met zijn winterslaap als excuus kan deze pluizenbol zich in de zomer schaamteloos volproppen. Wie hem wil zien smikkelen, komt dus best niet tijdens de koudste maanden. Dan is hij al lang ingedommeld op een bedje van gras ?.

Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend slaat zijn vleugels uit over de meren, rivieren en kustgebieden van de USA en Canada. Dit nationale symbool van de Verenigde Staten straalt macht, schoonheid en vrijheid uit. En die uitstraling zal je zelf ook voelen wanneer hij met zijn 240 cm lange spanwijdte over je hoofd vliegt.

Elanden

Een knoert van een beest! Het mannetje kan tot 800 (!) kilogram wegen en tot ruim 2 meter hoog worden. En dat is dan zonder zijn imponerende snuit en gewei gerekend ?. Deze loebas snuistert voornamelijk rond in de drassige streken van naaldbossen. Al kan het ook zijn dat deze waterrat zich in de zomer ergens aan een plonsje waagt.

Walvissen

Canada is een walviswalhalla. Meer dan 30 walvissoorten dobberen langs de kust van het land, waaronder de dwergvinvis! Deze nieuwsgierige acrobaat zwemt graag eens mee met je boot en merkte jou misschien eerder op dan jij hem. Wie spot er dan wie tijdens het whale watching? ?

Orka's

Naast walvissen baden ook orka's in de Canadese zee. Ze slapen altijd met één oog open, letterlijk ?. Deze arme stakkers moeten ook tijdens het slapen naar adem komen happen. Dus, wissel van de wacht voor de hersenhelften! Terwijl de ene helft wakker blijft, kan de andere lekker soezen.

De enige bedreiging van deze king of the ocean is trouwens de mens. Nochtans valt de orka nooit mensen aan in het wild. Maar houd je ze in gevangenschap, dan knapt er iets in hen. Free Willy!

Zeehonden

Ze gaan 35 kilometer per uur door het water, en 2 kilometer per uur op het droge. Zeehonden sjezen in de zee, maar bobberen op het land. Het is niet altijd even handig, die flippers ?.  

Die flippers houden ze trouwens, net als hun hoofd, liever droog en warm aangezien ze daar geen dikke laag vet hebben. Ze liggen dus niet voor de lol in een banaanhouding te zonnebaden ?.

Wapiti's

Wapiti betekent letterlijk 'witte achterzijde'. En zo weet je ook meteen hoe je deze hertachtige herkent. Ze doen niet aan burling, maar bugling. Geen diepe brul dus, maar een hoog, schril gepiep. De wapiti is op de eland na de grootse hertensoort. Het is dus eventjes wennen om een piepgeluid uit zo'n beest te horen komen ?. Al echoot het wel prachtig door de bergen!

Noord-Amerikanen noemen deze kanjer trouwens ook “elk”, wat de Britten dan weer gebruiken voor “eland”.  Als ze maar verwarring kunnen zaaien ??.

Grijze notenkrakers

Een klein beest met een grote (positieve!) impact op de Canadese natuur. Deze gratis tuinier begraaft tot wel 30.000 dennenzaden over een oppervlakte van 205 km² in de herfst. 70% daarvan graaft hij weer op in de winter. De overige 30%? Die zorgen de komende lente voor prachtige asgrijze dennen ?. 

Mal-shi

Geen wildlife... maar we konden hem toch niet uitsluiten ?.

(Voor de geïnteresseerden: het is een mix van een malteser en een shih tzu, de ideale familiehond voor Canadese gezinnen!)

Zin in meer Canada?

Misschien is dit ook interessant voor jou?