Overslaan en naar de inhoud gaan

West-Canada lijkt wel een lappendeken van bergen, valleien en gletsjers. Waar je ook kijkt, telkens opnieuw word je overdonderd door de overweldigende natuur. Met huurwagens trekken we het land door en stoppen op de mooiste plaatsen voor uitdagende wandelingen in verschillende nationale parken. We volgen de Icefields Parkway, de mooiste autosnelweg ter wereld, en zien hopelijk een zwarte beer of grizzly!

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Canada

Tijdens de reis zagen we veel wildlife, zo ook deze zwarte beer.

groepsreis Canada

Na de stevige tochten onze tentjes opslaan nabij de Nationale Parken en samen ons potje koken rond het kampvuur.

groepsreis Canada

De stevige dagtochten over smalle paden, na de inspanning werden we beloond met prachtige uitzichten.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Calgary

We komen 's avonds aan in Calgary en doen er de nodige inkopen voor onze reis.

2 Dag 2 - 5
Banff N.P. en Yoho N.P.

Onze ontdekkingstocht begint in de Rocky Mountains waar de nationale parken van Banff en Yoho de mogelijkheid bieden tot stevig stappen. De keuze aan tochten is groot. De Iceline Trail, Lake O’Hara, de Sentinel Pass en Sunshine Meadows zijn slechts enkele van de vele andere, prachtige dagtochten. Door de lange stapdagen, de ruwe paden en het wisselende weer kruipen we telkens weer vermoeid in onze tenten. De omgeving varieert tussen een maanlandschap met traag afsmeltende gletsjers en immense wouden met azuurblauwe meren. We vergeten niet een bezoek te brengen aan het beroemde Lake Louise en zijn château, en het toeristische maar toch gezellige Banff.

3 Dag 6 - 8
Jasper N.P.

De Icefields Parkway wordt niet zonder reden de mooiste autosnelweg ter wereld genoemd: op onze 230 km lange rit van Lake Louise naar Jasper rijden we letterlijk tussen de gletsjers. Met een beetje geluk kunnen we een zwarte beer of zelfs een grizzly spotten, en ook ander wild steekt graag de snelweg over. Verder houden we geregeld pauze: om te genieten van het uitzicht, om het Columbia Icefields Centre te bezoeken of voor een korte wandeling. We nemen ruim de tijd om van al dat moois te genieten.

4 Dag 9 - 11
Wells Gray N.P. en Whistler

Na de Rockies brengt een 900 km lange roadtrip ons dwars door British Columbia. Onderweg maken we een tussenstop in Wells Gray N.P., een minder bekend, maar prachtig en ongerept park. We wandelen naar één van de 39 watervallen die het park rijk is, maar ook raften, kajakken of paardrijden kunnen (facultatief).
 

We stoppen in Whistler, een wereldwijd bekend wintersportmekka. Ook in de zomer is het hier druk omwille van de oneindige buitensportmogelijkheden en de prachtige ligging.

5 Dag 12 - 15
Vancouver Island

Vanuit Whistler rijden we over de adembenemende Sea to Sky Higway naar Horseshoe Bay, waar we oversteken naar Vancouver Island. We doorkruisen het eiland en passeren indrukwekkende oerwouden met eeuwenoude ceders. We maken korte wandelingen in het regenwoud of op het strand en hebben de mogelijkheid om op beer- en walvissafari te gaan.

6 Dag 16 - 18
Vancouver

We varen terug naar het vasteland en sluiten de reis af in Vancouver. Deze stad wordt steevast verkozen tot één van de meest leefbare steden ter wereld. De combinatie van een mild klimaat, veel ruimte en de nabijheid van water en bergen, maakt dat ook een natuurmens hier kan aarden.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 25/08/2022
Terug: 11/09/2022
Basisprijs: €2.620
+ 1.100 CAD budget
Vertrekvergadering op: 05/08/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 01/09/2022
Terug: 18/09/2022
Basisprijs: €2.510
+ 1.100 CAD budget
Vertrekvergadering op: 13/08/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2022
Volzet
Vertrek: 06/07/2023
Terug: 23/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 13/07/2023
Terug: 30/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 03/08/2023
Terug: 20/08/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 24/08/2023
Terug: 10/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 31/08/2023
Terug: 17/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 07/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €2.620
+ 1.100 CAD budget
Vertrekvergadering op: 17/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 04/08/2022
Terug: 21/08/2022
Basisprijs: €2.620
+ 1.100 CAD budget
Vertrekvergadering op: 16/07/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Inschrijvingen afgesloten

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Calgary en Vancouver - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 16 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Ferry Horseshoe Bay - Vancouver Island en terug
 • Voorschot logementen t.w.v. CAD 300
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
   

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Tijdens deze reis trekken we met huurauto's vanuit Calgary doorheen de prachtige Canadese Rocky Mountains en British Columbia tot in Vancouver.

Tijdens de eerste 10 dagen ondernemen we pittige dagtochten in de bekende nationale parken van Alberta (Yoho NP, Banff NP, Jasper NP). 's Avonds kamperen we op een van de talrijke campings en koken we ons eigen potje. Met wat geluk zien we wilde dieren, zoals wasberen, herten, elanden en beren.

In het tweede deel van de reis doorkruisen we British Columbia, een waar buitensportparadijs. Onderweg stoppen we in kleinere, maar daarom niet minder mooie natuurparken. Op Vancouver Island genieten we van de adembenemende en ruige Pacifische kust. Hier hebben we de mogelijkheid om walvissen en ander wild te spotten. We sluiten onze reis af in het mooie Vancouver, waar we zullen zien dat een actieve levensstijl deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de Vancouverites.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

De natuur in Canada is fenomenaal en kan enkel blijven bestaan indien we deze respecteren. Aangezien deze reis overwegend een wandel- en kampeerreis is, is het erg belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt, o.a. door niet af te wijken van de wandelwegen, geen afval achter te laten, afval te sorteren, respect te tonen voor wilde dieren...

Tijdens deze reis werd er verder bewust voor gekozen om enkel te werken met organisaties (walvistochten...) die op een ecologisch verantwoorde manier (o.a. met respect voor de dieren en hun leefmilieu) te werk gaan.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

In Canada heerst er een echte 'kampeercultuur'. Canadezen doen niets liever dan hun vakanties door te brengen op een camping, dicht bij een meer of in de bergen. Door tijdens deze reis overwegend te overnachten in tenten op kampeerplaatsen reizen we dus als 'echte Canadezen' en is het gemakkelijker om contacten met de lokale bevolking te leggen.

Verder starten de Canadezen hun dag graag met een stevig ontbijt en genieten ze vaak (zeker onderweg) van een smakelijke hamburger. Het ontbijten in typische, plaatselijke ontbijtcafés en het eten in wegrestaurants zal dan ook zeker niet ontbreken op deze reis.

Documenten

Voor Canada heb je naast je geldig reispaspoort ook een elektronische toestemming nodig om het land binnen te komen. Je kan deze aanvragen via onderstaande website. De kostprijs hiervoor is CAD 7, te betalen met je kredietkaart.

ETA Canada

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we met Air Canada.

Vluchturen

Reis met vertrek op 07/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 07/07/22 - 10:30
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 07/07/22 - 12:00
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 07/07/22 - 14:05
CALGARY - YYC INTERNATIONAL 07/07/22 - 16:41
VANCOUVER - YVR INTERNATIONAL 23/07/22 - 09:20
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 23/07/22 - 16:51
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 23/07/22 - 18:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 24/07/22 - 06:55

Reis met vertrek op 04/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/08/22 - 10:30
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 04/08/22 - 12:00
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 04/08/22 - 14:05
CALGARY - YYC INTERNATIONAL 04/08/22 - 16:41
VANCOUVER - YVR INTERNATIONAL 20/08/22 - 09:20
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 20/08/22 - 16:51
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 20/08/22 - 18:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 21/08/22 - 06:55

Reis met vertrek op 25/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 25/08/22 - 10:30
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 25/08/22 - 11:55
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 25/08/22 - 14:05
CALGARY - YYC INTERNATIONAL 25/08/22 - 16:47
VANCOUVER - YVR INTERNATIONAL 10/09/22 - 09:20
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 10/09/22 - 16:57
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 10/09/22 - 19:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/09/22 - 08:15

Reis met vertrek op 01/09/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/09/22 - 10:30
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 01/09/22 - 12:00
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 01/09/22 - 14:05
CALGARY - YYC INTERNATIONAL 01/09/22 - 16:47
VANCOUVER - YVR INTERNATIONAL 17/09/22 - 09:20
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 17/09/22 - 16:57
MONTREAL - PIERRE E. TRUDEAU 17/09/22 - 19:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/09/22 - 08:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

specifiek voor deze reis

Aangezien het gebruik van openbaar vervoer in Canada beperkt is, wordt er bij deze reis gebruik gemaakt van huurwagens. Het gebruik van huurwagens geeft ons een grotere vrijheid en flexibiliteit.

Tijdens het eerste deel van de reis zijn de verplaatsingen steeds heel kort. Tussen het eerste deel en tweede deel zit een echte roadtrip van meer dan 900 km door de uitgestrekte Canadese landschappen.

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis slapen we bijna altijd (minstens 11 nachten) in onze tentjes.

Enkel in steden Calgary en Vancouver slapen we in jeugdherbergen. In de jeugdherbergen zijn er bijna altijd gemeenschappelijke douches en wc’s op de gang. Slapen in meerpersoonskamers met wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Idem voor de tentenindeling.

In de parken kamperen we altijd, de toiletten beperken zich soms tot een propere ‘kist met een gat’ maar het uitzicht is steeds adembenemend. Niet alle campings beschikken over warme douches.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Canadese keuken leunt sterk aan bij de Amerikaanse junkfoodcultuur. Dit betekent dat je weinig boeiende specialiteiten mag verwachten (met uitzondering van Vancouver dat een waar voedselparadijs is). Lekkere salades, heerlijke hamburgers en Mexicaanse invloeden vind je bijna overal op het menu. We proberen in elk geval op diverse manieren kennis te maken met de calorierijke eetgewoontes van de Canadezen.

Tijdens deze kampeerreis wordt er vaak gepicknickt en koken we 's avonds onze maaltijd op een vuurtje. Iedereen steekt de handen uit de mouwen. Langs de reisroute bezoeken we zeker enkele ‘truckstops’ met de Canadese fast food en hamburgercultuur.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • dagrugzak
 • warme slaapzak, liefst met kap
 • evt. extra zijden lakenzak: isolatie!
 • goed isolerend slaapmatje
 • stevige, ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
 • goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden
 • evt. stapstokken en getten
 • degelijke regenjas (van ‘ademend’ type) + regenbroek
 • waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
 • zakmes, bord of gamel, beker en bestek, licht en onbreekbaar, aansteker of lucifers
 • thermisch ondergoed
 • een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
 • muts en handschoenen, eventueel een sjaal, eventueel in fleece
 • zwemkledij
 • waterbestendige sandalen, type Teva
 • trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, géén jeans
 • T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
 • muggenmelk, zonnemelk en lippenstift
 • natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo en wc-papier
 • EHBO-set: met o.a. Compeed, sporttape en persoonlijke medicatie
 • trekkershanddoek, oordoppen
 • voedzame extra’s (granenrepen ed.)
 • verrekijker
 • zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
 • zaklamp en reservebatterijen
 • een stevige herbruikbare vuilzak, om bagage achter te laten
 • handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw

Voorzie vooral voor reis in september voldoende warme kledij en slaapmateriaal. Het kan in de Rockies 's nachts vriezen.

Omdat we met huurwagens reizen, vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

We nemen de tenten vanuit België mee. De reisbegeleider zal elke deelnemer vragen om iets in de bagage mee te nemen. Vul je reistas dus niet tot aan de limiet, maar reserveer enkele kilo’s voor de tenten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Een kredietkaart (Visa of MasterCard) is vaak gemakkelijker en wordt overal aanvaard. Zo moet je het budget ook niet volledig cash meenemen.

In de parken is er een groot aanbod van activiteiten mogelijk zoals raften, paarrijden, MTB, ... Deze activiteiten zijn facultatief en zitten niet inbegrepen in het bovenstaand budget. Reken op 75 à 100 CAD per activiteit.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Je kan enkel naar Canada reizen na een volledige vaccinatie tegen Covid. Zowel een dubbele vaccinatie als de enkele vaccinatie met J&J worden toegestaan. De vaccinaties moeten wel minimaal 14 dagen voor vertrek gezet zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Geen verplichte inentingen voor deze bestemming.

Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Lees grondig deze praktische infofiche. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je je inschrijft!

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie.

De wandelingen met dagrugzak zijn niet overdreven zwaar hoewel het soms wel steil kan zijn. De dagtochten zijn ongeveer 15 à 20km lang en de hoogteverschillen lopen op tot 1.000m. Meestal wandelen we in groep, maar opsplitsen in meerdere kleinere groepen is ook mogelijk.

Het belangrijkste is een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte/koude/regen, het gebrek aan comfort tijdens de tochten en het kamperen en de vermoeidheid na de geleverde inspanningen.

Het intensieve programma zorgt ervoor dat je “moe maar voldaan” terug op het vliegtuig stapt.

Reisperiode en klimaat

Canada heeft korte zomers en lange, koude winters. In de Rockies kan het in de zomer echt warm en droog zijn gedurende de dag, maar ’s avonds en ’s nachts kan het in de bergen ijzig koud zijn. Het weer kan hier ook zeer veranderlijk zijn en je bent dan ook best altijd op alles voorbereid (regenkledij, kledij voor warm en koud weer). Vancouver en Vancouver Island kennen milde, droge zomers. Gemiddelde zomertemperatuur in Vancouver is 23°C en 22°C in Calgary.

In september kan het 's nachts serieus afkoelen in de Rockies. Temperaturen rond of onder het vriespunt zijn niet abnormaal. Voorzie voor deze afreizen dus zeker een warme slaapzak en warme kledij!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Canada is het tweede grootste land ter wereld, na Rusland. De oppervlakte bedraagt 9.984.670 km². Canada is bijna even groot als heel Europa (zonder Rusland natuurlijk).

Canada grenst enkel aan de Verenigde Staten. De rest van Canada is omgeven door oceanen; de kustlijn van Canada is langer dan 200.000 km!

In Canada bevindt zich zowel de magnetische als de geografische noordpool. Mount Logan is met zijn 5.959 meter de hoogste berg van Canada. In de Rocky Mountains, in het westen, komen de hoogste bergen voor. Voor de rest bestaat Canada uit grote middelhoge vlaktes en in het zuidoosten laagland.

Fauna en flora

Door het strenge klimaat in het grootste deel van Canada komen er verhoudingsgewijs met de oppervlakte erg weinig verschillende fauna en flora voor.

Het noorden van Canada bestaat voornamelijk uit toendra’s, vaak bedekt met ijs. In het zuiden vind je verschillende naaldbossen en meren. Aan de grens met de Verenigde Staten ligt het Grote Merengebied met o.a. Lake Erie, Lake Ontario en de Niagarawatervallen. Centraal in Canada liggen de prairies die het hart van de landbouw vormen. De esdoorn en bijbehorend blad is de nationale boom van Canada.

In Canada zijn verschillende natuurparken en natuurgebieden te vinden. Het landschap is er dan ook erg divers: toendra, grote grasvlakten, meren, rivieren, uitgestrekte bossen etc. Veel voorkomende boomsoorten zijn o.a. de berk, de beukenboom, de spar en de esdoorn. De dieren die in Canada voorkomen zijn o.a. de wolf, de grizzlybeer, de lynx, de bever en de sneeuwuil. De bever is het nationale dier van Canada.

Staatsvorm

In 1867 verklaarde Canada zich onafhankelijk van het Britse Rijk, maar beide landen behielden wel een stevige band. Zo is koningin Elizabeth II nog steeds het officiële staatshoofd van Canada.

Canada heeft als staatsvorm een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel. Koningin Elizabeth II laat zich vertegenwoordigen door een gouverneur-generaal. Sinds 2 oktober 2017 is dit Julie Payette. De koningin stelt de gouverneur-generaal aan op aanbeveling van de premier voor een termijn van 5 jaar.

Het Canadese parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 105 zetels en de House of Commons met 308 zetels. Senatoren worden aangesteld door de gouverneur-generaal en blijven in principe aangesteld tot ze 75 jaar worden. Parlementairen uit het Lagerhuis worden door de bevolking gekozen voor een periode van 4 jaar.

De regeringsleider is Justin Pierre James Trudeau.

De hoofdstad van Canada is Ottawa.

Bevolking

In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen. De oorspronkelijke bevolking van Canada, de indianen en de Inuit, vormt vandaag nog slechts een klein deel van de totale bevolking.

Het grootste deel van de bevolking woont in steden zoals Toronto (6 miljoen), Montreal (4 miljoen) en Vancouver (1,4 miljoen).

Het overgrote deel is immigrant of stamt af van immigranten, meestal afkomstig uit Europa (vooral de Britse Eilanden (28%) en Frankrijk (23%)). De bevolkingsspreiding in Canada is zeer ongelijk, het overgrote deel van het land is dunbevolkt.

Economie

Canada behoort tot de welvarendste landen ter wereld. Het is een grote industriële natie dankzij de productie van o.a. nikkel, zink en zilver. In de centrale provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba zijn de belangrijkste agrarische gebieden te vinden. Tarwe is het belangrijkste exportproduct dat hiervan afkomstig is. Daarnaast haalt men ook veel inkomsten uit de bosbouw en de visserij.

De munteenheid is de Canadese Dollar (CAD). 1 CAD = 0.67 EUR (wisselkoers op 8 november 2018)

Religie

Het grootste deel van de Canadese bevolking is aanhanger van het christendom. Hiervan is 42,6% rooms-katholiek, 23,3% is protestant. Ongeveer 16% van de bevolking heeft geen religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In restaurants en cafés is het gebruikelijk een fooi van 10 à 15% te geven.
 • Het is ongebruikelijk om onverwacht ergens op bezoek te gaan. Te laat komen is erg ongepast.
 • Voordringen is taboe, ook bij de bushalte zal je vaak een wachtrij zien.
Tijdsverschil

Canada kent verschillende tijdszones, het kan er 4,5 tot 9 uur vroeger zijn dan in België.

 • in Saint John's is het 4,5 uur vroeger dan in België
 • in Montreal is het 6 uur vroeger dan in België
 • in Calgary is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Vancouver is het 9 uur vroeger dan in België
 • in Whitehorse is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in Canada bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is iedereen zich evenwel bewust geworden van het wereldwijd verhoogde risico op terreurdaden.

Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.

Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen;
 • Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen;
 • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
 • Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Canada

Wat andere reizigers vinden

De reis naar Canada was een onvergetelijke ervaring.
Van bergen naar stranden,
van meren naar bossen,
van sneeuw naar zand,
van slapen in een tent naar slapen in een hostel,
van de stille natuur naar bruisende steden,
kortom een reis met heel wat variatie en afwisseling. Het kamperen liet je ook dichter bij de natuur staan, waardoor je Canada op een andere
manier gaat verkennen. Niets dat leuker is om met natuurgeluiden in slaap te vallen! Om dan nog maar te zwijgen over de verscheidenheid aan
wilde dieren die je ziet, een reis die je zeker op je bucketlist moet staan hebben!

Sanne Vanmarcke

Het was een fantastische reis. Het feit dat we kampeerden, maakte de reis enkel nog indrukwekkender. Hierdoor was je nog meer betrokken bij de natuur en werd de groepssfeer er enkel maar beter op. Door de koudere temperaturen waren we meer op elkaar afgestemd en dit heeft de groepssfeer enkel maar bevorderd. Ik wou vooral een natuurreis en dit was uiteindelijk ook zo.

Laurence Vandevyver

Het was voor mij een reis waar ik mijn grenzen verlegd heb, zowel op fysiek vlak als op mentaal vlak, ik ben het niet gewoon van stapvakanties te doen maar heb dit echt als geweldig ervaren en heb hier zeker grenzen verlegd, ik heb dingen gezien en ervaren die ik op mij zelf nooit zou gedaan hebben, en dit heeft me alleen maar gestimuleerd op nog zo’n uitdagingen aan te gaan. Bovendien had ik er geen idee van hoe het zou zijn om te reizen in groep met mensen die je helemaal niet kent, maar ook op dit vlak is alles zeer goed meegevallen en was er een hele goede groepssfeer wat de reis extra aangenaam maakt!

Els Augustinus

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".