Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelen óp het ijs van een echte gletsjer, voor velen staat het op hun bucketlist. Joker-collega Sara (afdeling vliegtickets) maakte een tocht op de Athabasca gletsjer in West-Canada. Sara: “Eens je op het ijsgedeelte komt, ervaar je de magie van dichtbij: een sprookjesachtige wereld in ijs die voor je opengaat.”

Athabasca gletsjer: de perfecte stop op je roadtrip in West-Canada

De Athabasca gletsjer is een deel van de uitlopers van het Columbia-ijsveld in de Canadese Rocky Mountains. Hij is ongeveer zes kilometer lang en bestrijkt een gebied van zes vierkante kilometer. Het ijs is tussen de 90 en 300 meter dik. Deze beroemde gletsjer ligt niet ver van de Icefields Parkway, een weg die de must-see nationale parken Banff en Jasper met elkaar verbindt. Een perfecte stop dus tijdens je roadtrip, en zeker niet alleen weggelegd voor ervaren expeditiewandelaars.

Gletsjerwandeling onder begeleiding van experten

Om op de gletsjer te kunnen wandelen, moet je op voorhand een excursie boeken en een waiver online invullen. Daarin verklaar je dat je steeds de instructies van de gids zal volgen. Deze wandeling mag je niet alleen maken, je zou immers in een spleet in het ijs kunnen vallen. Sara: “Wanneer we op de parking aankomen, staat onze enthousiaste gids ons al op te wachten. Deze mensen zijn experts in dit soort ijswandelingen, hebben allemaal een opleiding sneeuwredding gehad en zijn zeer ervaren in alles wat met sneeuw en ijs te maken heeft. In hun gezelschap, is een tocht over deze prachtige ijsvlakte dus helemaal veilig.”

Je hoeft zelf geen winteruitrusting mee te nemen. In de prijs is immers de huur van een jas, sneeuwbroek, muts, handschoenen en wandelstokken inbegrepen. Je krijgt ook speciale kettingen om over je schoenen te trekken, zodat je meer grip hebt op het ijs. Zelfs op sneakers kan je dus de gletsjer op wandelen, maar we raden toch aan om stevige schoenen en warme sokken te voorzien.

Een directe confrontatie met de klimaatverandering

Sara: “Eens we onze uitrusting aan hebben, beginnen we aan de drie uur durende wandeling. Eerst klimmen we een steile helling vol rotsblokken en stenen op. Vroeger was dit ook bedekt door de gletsjer, maar door de klimaatverandering krimpt de hoeveelheid ijs aan sneltempo. Onze gids geeft aan dat dit soort rondleidingen en de directe confrontatie met de smeltende gletsjer, mensen meer bewust maakt van de gevolgen van de klimaatverandering.”

Wandelen in een ijskoud sprookje

“Na deze klim, kom je aan bij de voet van de gletsjer”, gaat Sara verder. “Daar doe je de kettingen rond je schoenen en zo loop je verbazend gemakkelijk over het ijs. Dit ziet er ruw uit in het begin, maar naarmate je meer naar boven wandelt, wordt de vlakte meer glooiend en zie je kleine riviertjes met het helderste water dat je ooit gezien hebt.  Onderweg stoppen we regelmatig en geeft de  gids wat meer uitleg over de gletsjer.”

“Eens hogerop kom je in een sprookje terecht.  De schakeringen van blauw, wit en doorschijnend ijs in de gleuven is prachtig. Kleine watervallen, riviertjes onder het ijs, ijsgrotten, een canyon in ijs… Dit kan je enkel zien als je deze glacier hike doet.  De gids geeft streng aan dat je exact moet wandelen waar zij gaat, wat er toch op wijst dat dit niet zonder gevaren is.”

De Athabasca gletsjer is voor iedereen toegankelijk

“Het wandelen op ijs gaat heel vlot en dankzij de goede outdoorkleding hebben we het niet koud”, vertelt Sara. “Je moet geen doorwinterde poolexpeditiereiziger zijn om dit te kunnen doen. Wat zin in avontuur volstaat om deze magische hike te doen. Wij kozen voor de wandeling van drie uur, wat echt de moeite waard was. Wil je nog verder omhoog klimmen, dan kan je ook kiezen voor een intensievere tocht van zes uur.”

Zelf op reis naar West-Canada?

Wil jij ook wandelen door deze sprookjesachtige ijswereld? Dat kan tijdens een roadtrip doorheen West-Canada, met een huurwagen of met een camper. Hier vind je alvast enkele reisvoorstellen:

Misschien is dit ook interessant voor jou?