Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-collega Maarten (Joker Online) trok doorheen met machtige West-Canada met een camper. Hij vertelt je heel wat praktische zaken over het ophalen, rijden en reizen met een camper die zeker van pas zullen komen tijdens een roadtrip doorheen Canada.

Maarten vertelt: “De prachtige Canadese natuur roept en wij antwoorden. Gepakt en gezakt zijn we klaar voor dit avontuur. Maar elke dag weer onze bagage uitpakken om deze de volgende dag weer in te laden? Nee, dat is niets voor ons. Wij willen één keer uitpakken, overnachten in de natuur, zelf ons potje koken en de dag afsluiten rond het kampvuur met een prachtig uitzicht op de nachtelijke sterrenhemel. Daarom vertrekken we met ons huis op wielen: een camper van het populaire model C25 die we huurden via Joker bij Cruise Canada.”  

De camper ophalen

Maarten: “Na een intercontinentale vlucht moet je eerst een nachtje in een hotel verblijven voor je een camper mag ophalen. Als je een Early Bird Departure Special (EBDS) boekt, kan je de camper al ’s ochtends ophalen. Wij boekten deze niet, en verkennen de stad nog even voor we rond de middag koers zetten naar het verhuurdepot.

Eens we zijn aangekomen bij Cruise Canada is het vrij rustig en worden we snel geholpen. We moeten enkel onze voucher, paspoorten, rijbewijzen en een geldige kredietkaart overhandigen. De camper die we huren heeft een maximum van 5 personen die er kunnen overnachten, dit betekent ook dat er maximum 5 chauffeurs kunnen zijn. Let op, er moet in het Engels “drivers license” vermeld zijn op je rijbewijs.”

Een lesje ‘hoe werkt een camper’?

“Voordat we naar de camper gaan, bekijken we een instructiefilmpje. Zo leren we alvast heel wat over hoe deze werkt. Daarna krijgen we een een korte rondleiding in de camper. Al onze vragen worden professioneel beantwoord. Ten slotte nog een snelle inspectie van de camper op schade en we zijn bijna klaar om te vertrekken. Dan volgt nog een fijne verrassing: binnen vinden we een tafel waar reizigers die hun camper weer hebben ingeleverd hun overschotten hebben achtergelaten. Denk hierbij aan ongeopende droge voeding, aanstekers, grote flessen water… We mogen meenemen wat we kunnen gebruiken. Wat een leuk systeem!”

Tip: doe je inkopen in de stad

Maarten: “Eerste stop van ons avontuur? De supermarkt. Aangezien we momenteel nog in de stad zijn slaan we meteen zo veel mogelijk voeding in voor we de nationale parken intrekken. Daar is het aanbod aan supermarkten namelijk een stuk kleiner en is alles duurder.  

“Na deze snelle tussenstop zijn we echt op weg richting de Rocky Mountains. Het rijden met de camper is eerst wat onwennig maar het went snel. De camper rijdt vlot en de wegen zijn breed genoeg. Hier in Canada gebruiken ze km/u, dus ook hier moeten we ons niet aan aanpassen.

Ondertussen kijken onze reisgenoten achteraan in de camper hun ogen uit naar het prachtige en woeste landschap dat opdoemt nu we eindelijk in de Rocky Mountains aankomen. Het zijzicht is achteraan wat minder goed, maar ze kunnen wel goed meekijken door de voorruit. Het is wel erg makkelijk om met elkaar te praten tijdens het rijden, wat voor veel gezellige momenten zorgt.”

Boek je campings ruim op tijd

“Next stop: onze eerste kampeerplaats”, gaat Maarten verder. “Deze boekten we zelf en heel goed op tijd. Campings op populaire plekken kunnen immers snel volzet raken. Het inchecken aan de camping verloopt vlot en al snel zijn we onderweg naar onze kampeerplek voor de nacht. Op onze eerste kampeerplaats is het niet nodig, maar later tijdens de reis moeten we ook regelmatig water bijtanken en uiteraard ook lozen. Dit werkt erg eenvoudig. Wel goed opletten dat we eerst het zwart water van het toilet lozen en daarna het grijs water, bijvoorbeeld afwaswater. Zo worden de leidingen meteen gespoeld. Deze ‘technische stops’ vergen soms wel wat planning. Het kan er namelijk erg druk zijn, zeker op de momenten dat veel mensen aankomen en vertrekken.”

Gezellige avonden bij het kampvuur

“Uiteraard koken we ons potje zelf, en met de nodige georganiseerde chaos lukt het ons om ons eten klaar te krijgen. Voor deze eerste avond hadden we een wat ingewikkeld gerecht gekozen. Volgende keer pakken we het slimmer aan en kiezen we voor een éénpansgerecht, want het aantal kookvuurtjes in de camper is beperkt.

We eten onze maaltijd gezellig in openlucht, en steken het kampvuur aan. We babbelen nog heerlijk na onder een prachtige sterrenhemel. Wanneer het vuur uitdooft wordt het fris, en kruipen we in de camper onder onze warme dekens. 

De volgende ochtend komt traag op gang. We maken ons ontbijt en daarna vertrekken we weer met onze camper, op naar ons volgende avontuur.”

Zelf op reis met een camper in Canada?

Maarten en andere Joker-collega's reisden met een camper doorheen de Canadese Rocky Mountains. Maar of je er nu voor kiest om een roadtrip te maken met een huurwagen of met een camper, in Oost-Canada of West-Canada,  onvergetelijk wordt het sowieso! Bekijk hieronder alvast enkele reisvoorstellen, of contacteer je Joker-reiskantoor om zelf je trip samen te stellen of een vliegticket, huurwagen of camper(van) te boeken.

Benieuwd wat onze Joker-collega's nog meer deden tijdens deze reis?

Lees ook onze andere blogs over reizen in West-Canada, boordevol nuttige tips en ervaringen uit eerste hand! 

Misschien is dit ook interessant voor jou?