Overslaan en naar de inhoud gaan

Paradise on earth voor wie wel een portie adrenaline kan gebruiken op reis. Onderstaande activiteiten met hoog avontuurgehalte moét je gewoon uitproberen op reis in Canada.
 

Hiking langs trails voor elk niveau

We kunnen er niet omheen: Canada is bekend als het paradijs voor wandelaars. Van lichte, korte wandelingen over eenvoudige paden tot meerdaagse trekkings in de woeste natuur, het kan allemaal in de vele nationale parken die het land rijk is. Trails zijn over het algemeen duidelijk aangegeven. Check wel op voorhand of je eigen proviand moet meenemen. Let’s go!

Beren spotten in de Canadese wouden

Bear watching tours kan je op veel verschillende plekken doen. En ja hoor, het is best wel spannend om zwarte beren of grizzlyberen eens in het wild te spotten! Voor je eigen veiligheid draag je de dag van je trip best geen kledij met felle kleuren en gebruik je ’s morgens geen parfum, shampoo of douchegel. Voor alle zekerheid kan je ook 'bear spray' meenemen. 

Joker-medewerkers deden de bear watching tours al in Knight Inlet, waar je in kleine groep met een boot naartoe gaat. Eens aangekomen stap je over in een klein bootje dat dicht bij de oever vaart. Zo kan je de beren veilig observeren, en hebben zij ook geen last van jou. Naast beren kan je met wat geluk in Knight Inlet ook ander wildlife spotten zoals Amerikaanse zeearenden, dolfijnen, zeeleeuwen, wolven en poema’s.
 

Rafting op reis in Canada

Woeste bergen met daartussen schuimende rivieren, ons hart komt van minder in een stroomversnelling! Van absolute beginner tot rafting-pro, er is altijd wel een stukje rivier waarop je je uitleeft. De raftingroutes zijn ingedeeld in niveaus zodat je niet kopje onder gaat in het aanbod. Op de gemakkelijkere stukken mogen kinderen vanaf 14 jaar mee. Dankzij thermische pakken hoef je ook van het koude (smelt)water niet bang te zijn. Enig nadeel: rafting is in geen enkel land goedkoop, en Canada is helaas geen uitzondering… Onze rafting-hotspot: nabij het plaatsje Golden tussen Glacier National Park en Banff National Park.

Ice walking op een gletsjer

De Athabasca gletsjer, deel van het Columbia Icefield in Jasper National Park is dé plek voor wie graag eens een wandeltocht óp een gletsjer wil maken. De tochten duren 3 tot 5 uur en zijn niet moeilijk. Je krijgt ijzers om aan je schoenen te bevestigen en wandelt gewoon over het ijs. Ice walking is door weersomstandigheden alleen mogelijk in de zomer. In het hoogseizoen reserveer je best op voorhand je plek.

Niet-sportievelingen kunnen ook met de Icefield Explorer (een soort bus) over de gletsjer. Wij raden dat af. Er wordt een weg voor de bussen uitgehouwen in de gletsjer, en dat is niet echt duurzaam!

Mountainbiken in de nationale parken van Canada

Natuurlijk kan een gewone fietstocht ook, maar dan loop je het risico dat je dezelfde wegen moet nemen als de auto’s. Dat kan beter dus. Met de mountainbike kan je via de kleine paadjes gaan, en raak je sneller vooruit dan te voet. Vraag wel op voorhand na welke routes geschikt zijn voor (beginnende) mountainbikers, zodat je niet de hele tijd hoeft te wandelen!

Nationale Parken zoals Banff en Whistler zijn erg geschikt om te verkennen per mountainbike. Sommige parken hebben zelfs biketrails met kleurcodes die – net als bij skipistes – de moeilijkheidsgraad aangeven.

Extreme downhill biken voor een adrenaline-overload

Beetje adrenaline te kort? Dat los je zo op met een dagje extreme downhill! Ingepakt in beschermende kledij krijg je in de voormiddag training en steel je met je ogen de technieken van de pro’s. In de namiddag race je dan naar beneden aan een rotvaart langs een parcours dat zeker je grenzen verlegt! Enige nadeel: omdat je veel materiaal moet huren, les moet nemen en een liftpas moet aanschaffen, wordt dit geen goedkope activiteit.

Zipline langs de langste canopy-route van Canada

Over het woud vliegen, genieten van het uitzicht en de spanning. Klinkt goed? Dan moet je zeker de ziplines in Whistler National Park eens uitproberen! Je vindt er Canada’s beste ziplines: 1 km lang, 150 meter hoog, topsnelheid van 100 km/u! Extra plus: er zijn steeds 2 ziplines naast elkaar, dus je kan samen het avontuur beleven!

Paardrijden in de woeste natuur

Een dagje paardrijden is een prachtig alternatief voor een trektocht te voet. Te paard raak je op plekken waar auto’s nooit komen en leg je meer afstand af dan te voet. Win-win, toch? Bovendien is paardrijden in zo’n schitterende setting gewoon een ervaring die je eens beleefd moet hebben. Je kan excursies te paard boeken in o.a. Banff National Park, maar ook andere plekken lenen zich ertoe!

Whale watching: op een bootje tussen de walvissen

Vanaf Vancouver Island kan je inschepen op een boot om enkele van de grootste zeezoogdieren ter wereld te observeren. Kies bij voorkeur voor een kleine boot, mét zeebioloog of een andere expert die je uitleg kan geven aan boord. Op enkele meters van zo’n gigantische walvis of orka voel je je ongetwijfeld héél klein!

Het mag duidelijk zijn: op reis door Canada beperk je je best niet tot de spectaculaire panoramische routes die je met de wagen kan doen. Erop uit trekken in de ongelooflijk mooie natuur, liefst op avontuurlijke wijze, is een must voor een onvergetelijke reis!
 

Dit blogartikel kwam tot stand met dank aan Cindy (Joker Wilrijk), Hannelore (ViaVia Tourism Academy) en Deborah (Incoming).

Zelf op reis naar Canada?

Misschien is dit ook interessant voor jou?