Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-collega Annick (HR) trok doorheen de Canadese Rocky Mountains. In haar eigen, meeslepende stijl pent ze haar reiservaringen neer. Heerlijk ontspannende én inspirerende lectuur, geniet ervan!

Annick: “Geen dilemma voor mij: als ik moet kiezen tussen bergen en zee, kies ik resoluut voor de bergen. Ik ben dus blij om na 15 jaar nog eens terug te keren naar de Canadese Rockies. Deze keer verken ik met een groepje Joker-collega’s dit wondermooie stukje natuur. Net zoals zovelen reizen we per camper, met in de kastjes weggestopt een stel outdoorkleren – laagjes! – en een paar goed ingelopen bergschoenen.

 

Foto: Annick aan Peyto Lake in Banff National Park, West-Canada. 

De Canadese Rocky Mountains strekken zich uit over de staten Alberta en British Columbia, wat maakt dat er verschillende toegangspoorten zijn. We starten onze reis in Calgary, de grootste stad van Alberta die een moderne skyline combineert met westerntradities. Wie cowboyboots wil kopen of line dancing wil proberen: this is the place to be. Wij rijden echter al snel richting de Rocky Mountains, wiens contouren al van ver zichtbaar zijn. Eenmaal dichterbij, zien we hoe een muur van rotsen, bossen en bergtoppen uit het vlakke prairieland oprijst. We zijn er.   

We zijn hier niet alleen en wij zijn hier ook niet de eersten. Vooraleer Europeanen interesse toonden in dit gebied, waren er duizenden jaren geleden al volkeren die zich in de bergen en het omliggende land kwamen vestigen. Die oudste gemeenschappen waren heel divers en hadden allen hun eigen leefgewoonten. Ze leefden met en van het wild uit de bossen en rivieren en gaven de bergpieken namen in hun eigen taal. Met de komst van de Europeanen kregen deze zogenaamde First Nations te maken met ziektes, racisme en discriminatie. Exemplarisch voor hun trieste lot en hun tanende cultuur: ook de bergpieken verloren hun inheemse naam en werden door de Europeanen herdoopt. Vandaag is er gelukkig weer veel interesse voor de inheemse cultuur en wordt er ingezet op verzoening. Maar Mount Robson, met zijn 3.954 m de hoogste top van de Rockies, bleef Mount Robson.

Wij zijn hier dus niet de eersten en we zijn hier ook niet alleen. Canada is een populaire bestemming en de Rocky Mountains zijn goed toegankelijk. Voor ieder wat wils, en het is altijd spectaculair. Zo wandelen wij langs Maligne Canyon, Mistaya Canyon en Johnston Canyon. We kijken onze ogen uit aan de talloze turkoois blauwe meren zoals Emerald Lake, Lake Louise, Lake Moraine en Peyto Lake, om er maar een paar te noemen. We zoeken het tweemaal wat hogerop met behulp van een gondola (een kabelbaan) in de nationale parken Jasper en Banff, en happen naar adem wanneer we naar Plain of Six Glaciers klimmen. Laat die laatste ook mijn favoriete wandeling zijn in de buurt van Lake Louise.

Voor een echt ‘into the wild’-gevoel trek je beter wat verder, tijdens een meerdaagse tocht, dieper de natuur in. Of toch. Wanneer we aan Maligne Lake twee trails combineren, de Great Divide Trail en Moose Lake Loop, zijn we quasi alleen en houden we het stil om de natuur diep te laten doordringen. Elk moment kan er een beer of eland tevoorschijn komen. Dit lijkt wel een safaribestemming waarbij je alert rondkijkt in de hoop wild te zien: wapiti-herten (ook wel ‘elk’ genoemd), coyotes, stekelvarkens… , het kan allemaal. Mijn eerste-keer-ervaring was deze reis de gletsjerwalk op de Athabasca Glacier die deel uitmaakt van het enorme Columbia Icefield. Hoewel ik het aanvankelijk best spannend vond, bleek het vooral erg leuk, mooi en toegankelijk voor elke mens met een normale conditie.

Voor wandelaars en fietsers zijn er veel trails. Vaak zijn er wegaanduidingen maar met een wandelapp als Komoot, Alltrails en andere bij de hand hoef je niet te twijfelen over de route die je wil volgen. De meest indrukwekkende weg is echter de Icefields Parkway die de bergen over een lengte van 232 km doorkruist. Geen huizen, geen dorpen, enkel een brede autoweg in een uitgestrekte vallei, omringd door bergtoppen, bossen, gletsjers. Onze campers lijken nietig te midden de weidsheid en grootsheid van het landschap. Ik geniet terwijl ik een deel van de route met één van de campers mag rijden.

Tenslotte is er ook nog de opmerkelijke aanwezigheid van de trein. Er is de Rocky Mountaineer, een trein met grote panoramische ramen en een glazen dak, bestemd voor wie op een luxueuze manier de Rockies wil bewonderen. Het spoor is er echter vooral bedoeld  voor transport van goederen zoals onder meer graan. De lengte van die goederentreinen is echt bijzonder. Als lange linten van meer dan 2 km banen zij zich een weg doorheen het landschap. Vaak een verbazingwekkend en voor ons ongewoon zicht.

Reizen is jezelf verwonderen en is ook leren. Dan is het goed om af en toe beroep te doen op een lokale gids. Als voorbeeld vernoem ik graag de gids van de cruisetocht die we maakten op Maligne Lake. Hoeveel goesting had die man om op vragen te antwoorden! Hoe komen de meren van de Canadese Rocky Mountains aan die opvallende groenblauwe kleur? En wat met bosbranden? Zo vertelt hij dat bosbranden er altijd geweest zijn, zelfs noodzakelijk voor hernieuwing van het bos. Maar dat er de laatste decennia teveel is ingezet op het vermijden van die branden, waardoor de bomen steeds dichter bij mekaar kwamen te staan en dus recentere bosbranden heviger en meer vernietigend zijn, tot diep in de bodem. We zien op weg naar Lake Maligne restanten van zo’n bosbrand van 8 jaar geleden, gelukkig met alweer frisgroene scheuten tussen de dode bomen.

Het was 15 jaar geleden dat ik nog in de Rockies was. Andere tijden, ander gezelschap. De bergen en een ongeziene sterrenhemel zijn echter gebleven, maar de gletsjers, die zullen langzaamaan verdwijnen. Met 7 nationale- en provinciale parken in de Canadese Rockies beschermen de autoriteiten nochtans het natuurschoon zo goed mogelijk en organiseren ze het toerisme op haalbare schaal. Daarom ben je er best snel bij om een plekje te reserveren. Want het aanbod is beperkt en vol is vol. Mijn meest waardevolle tip? Voor optimaal reisplezier, begin op tijd met het voorbereiden van je reis en het inwinnen van advies!”

Zelf op reis naar West-Canada en de Rocky Mountains?

De Canadese Rockies zijn ongetwijfeld één van de hoogtepunten in West-Canada, je vindt er onder andere de wereldberoemde nationale parken Jasper en Banff. De regio is perfect om te bereizen tijdens een roadtrip met huurwagen of camper.  Je kan er voor kiezen om – buiten de Rockies – nog meer nationale en provinciale parken te bezoeken zoals Banff NP, Yoho NP, Glacier NP, Wells Gray provincial park en meer.

Een andere optie is te reizen richting kust, voor een bezoek aan de hippe stad Vancouver en om de natuur op Vancouver Island te ontdekken. Hieronder vind je een aantal roadtrip-voorstellen. Wil je enkel een camper(van) en/of vliegtickets boeken en verder zelf je reis uitwerken, dan kan dat natuurlijk ook! Uiteraard kan je ook in groep rondreizen in West-Canada

Misschien is dit ook interessant voor jou?