Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-medewerker en Canada-experte Nele vertoefde de voorbije winter in een sneeuwwit West-Canada. Haar uitvalsbasis was de stad Edmonton, gelegen op de onzichtbare grens tussen de prairies in Alberta en de Canadese Rocky Mountains. Haar speelterrein: de hellingen en pieken van diezelfde Rocky Mountains.

Hier lees je Neles tips voor een avontuurlijke winter in West-Canada.

De stad Edmonton

De vriendelijke stad Edmonton, het ideale vertrekpunt voor een wintervakantie in West-Canada. De nieuwste hotspot is het centraal gelegen ICE district, incl. ijshockey-arena. Ook het Royal Alberta Museum is zeker een aanrader. Ten zuiden van de rivier Saskatchewan, die de stad doorkruist, bevindt zich het historische Old Strathcona. In dit deel van de stad zijn oude, bakstenen gebouwen omgetoverd tot honderden hippe restaurants en brouwerijen.

Wat je niet mag missen in Edmonton

  1. Een hockeymatch van de Edmonton Oilers! Smeer je keel goed en supporter uit volle borst voor het National Hockey League (NHL) team van Edmonton.
  2. Elk Island National Park. Dit beschermd natuurgebied is de thuis van een kudde impressionante woudbizons. Maak een rit over de bison loop of huur sneeuwschoenen in het bezoekerscentrum en trek eropuit. Je bereikt Elk Island National Park na een korte rit naar het oosten.
  3. Met de meer dan 30 stadsparken op de oevers van de Saskatchewan-rivier is North Saskatchewan River Valley het grootste aaneengesloten gebied van stadsparken in het land. Je kan er een mooie wandeling maken op sneeuwschoenen >>

Wist je dat...

Edmonton bekendstaat als festivalstad? Het hele jaar lang worden er honderden evenementen georganiseerd. In de winter kan je onder andere genieten van het Flying Canoe Festival (ja, glijden met kano’s), Ice on White (ijssculpturen) en Silver Skate (een combinatie van sport (schaatsen), kunst en cultuur).

Jasper National Park

Een kleine 4 uur rijden, ten westen van Edmonton, ligt het stadje Jasper in het gelijknamige nationale park. Jasper National Park, dat ook UNESCO-werelderfgoed is, is niet enkel overdag een prachtig winter wonderland. Jasper NP is officieel aangeduid als een Dark-Sky Preserve. Dat betekent dat je er na zonsondergang getuige bent van een indrukwekkende sterrenhemel. Met wat geluk zie je zelfs het noorderlicht.

Wat je zeker moet doen in Jasper National Park

  1. Skiën! De hoge pieken van de Rocky Mountains en de ligging zorgen voor hét perfecte klimaat voor meters poedersneeuw. De 91 pistes van het Marmot Basin-skigebied houden beginners én gevorderde skiërs vast en zeker enkele dagen zoet. Had ik al gezegd dat er nauwelijks rijen aan de liften staan?
  2. Verken de Maligne Canyon op een andere manier, met een uniek perspectief. Met crampons (stijgijzers) aan je voeten wandel je, samen met een gids, over de bevroren rivierbedding. De watervallen die ’s zomers met een enorme kracht naar beneden donderen zorgen nu, helemaal bevroren en sprankelend wit, voor een oorverdovende stilte.
  3. Beren mogen dan wel hun welverdiende winterslaap houden, ook in de winter loont het de moeite om wildlife te spotten! Kuddes wapiti wandelen ’s ochtends door de straten van het stadje. Wat verder buiten het bewoonde gebied vind je elanden, sneeuwgeiten, arenden en kuddes dikhoornschapen. Dat levert gegarandeerd prachtige foto’s op van deze dieren tegen een hagelwitte achtergrond!
  4. Vergeet vooral de omgeving van het stadje Jasper niet verkennen. Laat een inwoner je te voet meenemen op een food tour met een namiddag vol lekkers, trek er zelf op uit op sneeuwschoenen of ga schaatsen op één van de vele meren. Mijn favorieten: Lake Mildred en Pyramid Lake.

Zin in een sneeuwwitte winter in Canada?

Misschien is dit ook interessant voor jou?