Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen kent Peru, Mexico, Cuba: de bekende kleppers van Latijns-Amerika. Maar het continent heeft zoveel méér dan deze klassiekers. We belichten in dit artikel 5 alternatieve regio’s die onze medewerkers om verschillende redenen zálige reisbestemmingen vinden in Zuid-Amerika en Centraal-Amerika.

In alfabetische volgorde:

1. Colombia: Latino-paradijs terug van weggeweest

Colombia was door interne strubbelingen een tijdje een grote afwezige in de reisbrochures, maar nu is het Zuid-Amerikaanse land helemaal terug.  Joker-medewerker Dries is niet alleen verliefd geworden op zijn Colombiaanse vriendin, maar ook op het land zelf. Een overzicht van zijn meest memorabele ervaringen in dit deel van Latijns-Amerika:

Kerstmis in Colombia

Kerstmis in Colombia, dat zijn lichtjes, aguardiente, vuurwerk en feest. Voor Colombianen begint Kerstmis al begin december. Uitgelaten Colombianen duiken in hun versie van onze Kerstmarkt: standjes met perros calientes, bandeja paisa, maïskolven en sapjes van de meest exotische fruitsoorten lokken tal van nieuwsgierigen. Straten worden afgesloten met een halve huisraad en omgetoverd in voetbalvelden. Buren palmen de stoep in en koken samen een potje voor de ganse wijk. Vergeet ook zeker de lokale rum niet te proeven!

Cartagena

Ook imposant is Cartagena, volgens mij de allermooiste koloniale stad op het Amerikaanse continent! De nauwe straatjes, de Spaanse kerken, de houten balkons: geen wonder dat Marlon Brando en Robert De Niro hier lichtjes lyrisch werden op en naast de set, en dat vele romans van Gabriel García Márquez zich hier (zouden) afspelen. En dan hebben we het nog niet gehad over de imposante stadswallen en de Spaanse forten. Het broeierige van de Caraïben en het mythische verleden van de piraten: you name it, Cartagena has it all.

Cartagena is een stad van muziek. Het lokale Hard Rock Café dweept zowaar onverschillig met Shakira. In Café Havana leeft de ziel van de salsa bij een glas heerlijke rum. De Donde Fidel Salsa Club brengt je in een galerij van de groten, en heb je het liever wat moderner, dan wacht er boven op de stadsmuur het trendy Café del Mar, dat zijn zwoele beats over de Caraïben spuit.

Wandel je overdag door de historische stad, let dan zeker ook even op de deurkloppers. Ze waren je misschien niet opgevallen als je dit niet gelezen had, maar de creativiteit kende hier duidelijk geen grenzen!”

Reisinspiratie richting Colombia

2. Bolivia: van het ene verbluffende landschap naar het andere

Teleurgesteld terugkeren van Bolivia? Zo kennen we echt niemand.  Het land biedt een gamma van spetterende landschappen en natuurfenomenenn van de Amazone tot de Andes. Zo is de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, met mijlenverre witte woestijnen het perfecte decor voor reisfoto’s vol optisch bedrog. Tijdens je reis door Bolivië kom je bovendien overal wel sporen tegen van oude Incaculturen.

Karavaan-collega en reisbegeleidster Ann is dol op Bolivia:

El Che

“ Iedereen kent Ernesto Che Guevara van de revolutie in Cuba, maar zijn laatste maanden bracht hij in Bolivië door, waar hij de revolutie verder wou zetten. Deze campagne werd een fiasco en uiteindelijk werd hij er door het Boliviaanse leger gevangen genomen en geëxecuteerd.

De Ruta del Che vertrekt vanuit Samaipata en voert langs een afgelegen en onherbergzaam gebied naar de plekken die met zijn gevangenneming en dood te maken hebben. In het dorpje La Higuera, waar hij gedood werd en waar tot op de dag van vandaag amper elektriciteit is, had ik het geluk om een hele avond met Manuel te kunnen praten, een oude man die 20 was toen de feiten zich voordeden en die zich alles nog goed herinnerde. Een werkelijk magisch moment!

De rijkdom van Potosí

In Potosí staat een berg, de Cerro Rico en zoals zijn naam het aangeeft heeft het zilver van deze berg de Spaanse veroveraars gigantisch veel rijkdom gebracht. Helaas hebben in de loop der eeuwen maar liefst 8 miljoen indígenas het leven gelaten in deze mijn. Ze werden als slaven ingezet en gedwongen onder gruwelijke omstandigheden te werken. Ook vandaag nog verdienen veel inwoners van Potosí in de mijn hun dagelijkse kost.

Als toerist kan je de mijn ook bezoeken: een letterlijk en figuurlijk beklemmende ervaring. Het stof spoelden we af in de Laguna de Tarapaya, een klein meertje in de omgeving.

Een andere aanrader in Potosí is een bezoek aan het klooster van Santa Clara. De gids geeft je een goed beeld van het leven in het klooster, volkomen afgezonderd van familie en de buitenwereld. Als tweede dochter van het gezin had je het aan je been…

De zoutvlakte van Uyuni

En ten slotte natuurlijk de Salar de Uyuni! Superlatieven schieten te kort om deze gigantische zoutvlakte te omschrijven. De Salar zelf en de natuur van de omliggende Altiplano zijn onwaarschijnlijk mooi!”

Reisinspiratie richting Bolivia

3. Nicaragua: een minder gekend eco-paradijs en alternatief voor Costa Rica

Nicaragua, het land van ‘Meren en vulkanen’ in Centraal-Amerika, is zich de laatste jaren aan het opwerpen als het nieuwe eco-paradijs en (even rijk aan fauna en flora) alternatief voor buurland Costa Rica. Met 28 vulkanen, 400 eilandjes, diverse tropische wouden en reservaten, heeft Nicaragua wel een sterk dossier. Dit is de top 3 van Joker-medewerkster Kirsten, die onlangs in Latijns-Amerika was en enkele weken doorbracht in Nicaragua :

“De omgeving van Lake Nicaragua en Ometepe is een waar natuurparadijs. Wat je zeker moet doen: Isla de Ometepe oversteken, de Maderasvulkaan beklimmen en op Lake Nicaragua kajakken. Je kan in deze regio bovendien superschattige kapucijnaapjes spotten!

Ook heeft Nicaragua een hoogavontuurgehalte. Enkele aanraders voor de durvers (maar doe alleen wat de locals ook doen): in mangrovewoud op blote voeten klauteren, vulkaanboarden op de vulkaan Cerro Negro en bedolven worden onder wilde golven op het strand van Las Peñitas.

Geschiedenis/cultuur mag ook niet ontbreken. De overblijfselen van Nicaragua’s bewogen, maar oh zo interessante geschiedenis kan je ontdekken in León. Spring zeker ook eens binnen in het gezellige ViaVia Joker-reiscafé!”

Reisinspiratie richting Nicaragua

4. Panama: meer dan het kanaal alleen

Iedereen associeert Panama met het indrukwekkende kanaal. Maar Panama is meer dan dat. Zo heeft het 5 indianendistricten (comarcas) met hun eigen gewoonten en taal die je via community tourism kan bezoeken. Amper 50 km verder beland je in Bocas del Toro, een surfparadijs met wereldbefaamde golven. Waarom vinden Sarah en Marij Panama een parel in Latijns-Amerika?

Boquete

Joker-medewerkster Sarah: “Boquete is top qua natuur. Centraal  gelegen in Panama, tussen de heuvels, is het de ideale plek  voor lange wandelingen (te voet of te paard), voor een trektocht naar de top van de vulkaan (je kan dit ook ’s nachts doen) of voor een warmwaterbad. Zalig!”

Collega Marij proefde in Boquete de beste koffie op de plantage van Café Ruiz: “Een erg professionele gids leidde ons rond, toonde ons het hele verwerkingsproces en liet ons heerlijke gourmet-koffies proeven. Onze souvenirs waren snel gekocht!”

Picknicken op het kanaal

Marij: “Het Panamakanaal bleek ook meer dan een drukke verkeersader te zijn: er zitten heel wat apen, vogels en alligators. In een klein bootje voeren we door de groene mangroves die langs de grote vaargeul liggen, we picknickten op een verlaten eilandje en voelden ons nietig naast die grote schepen in de niet zo verre verte op het kanaal”

Surf, zee, strand

Nog meer tips van Sarah: “Ga ook zeker naar het dorpje Santa Catalina aan de Stille Oceaan, de surfspot bij uitstek. In een tropisch decor verblijf je er in idyllische houten huisjes op het strand. En aan de Caraïbische Zee moet je zeker naar Bastimentos, een eilandje in de archipel van Bocas del Toro. Reggae vibes alom!”

Reisinspiratie richting Panama

5. Patagonië: het einde van de wereld

Het einde van de wereld is dé streek bij uitstek voor dier- en natuurliefhebbers. Je zal er minder locals tegenkomen dan op andere bestemmingen, maar in dit deel van Chili en Argentinië komt er heel wat in de plaats. Enorme gletsjers, grillige bergen, smaragdblauwe meren, grote loofbossen, walvissen, dolfijnen, zeeolifanten, zeeleeuwen, de tweede grootste pinguïnkolonie op het vaste land na Antarctica. Joker-collega Barbara woonde een tijdje in Argentinië en draagt deze streek een warm hart toe.

“De W-trekroute in Torres del Paine, Chili, staat met stip op 1. Ook moet je zeker walvissen en pinguïns in Punta Tombo gaan spotten en een boottocht op het Beaglekanaal maken. Meer één met de natuur kan je je bijna niet voelen! Een prachtige en rustige plek is het dorpje Villa La Angostura in de buurt van Bariloche. Het is ideaal gelegen op de route ‘El Camino de los Siete Lagos’, een highway langs zeven meren en allerlei berglandschappen.”

Reisinspiratie richting Chili en Argentinië

Misschien is dit ook interessant voor jou?