Overslaan en naar de inhoud gaan

‘The only risk is wanting to stay!’… Deze reis heeft het allemaal: van citytrippen in Bogota en Medellín tot een trekking naar verborgen pre-Colombiaanse ruïnes. Voor actie en avontuur gaan we naar San Gil en aan tropische baaien genieten we van de Caraïbische kust. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Colombia - Valle de Cocora

Een duik in de natuur in koffieregio Salento: op koffietour, stevig wandelen tussen de hoge palmbomen in de grasgroene Cocoravallei

Groepsreis Colombia - Hip Medellín

Een bezoek aan de hipste stad van Zuid-Amerika, beleef de transformatie van Medellín.

Groepsreis Colombia - Parque Tayrona

De indrukwekkende kustlijn van Tayrona National Park

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Eerste kennismaking met cultuur en natuur

Bogotá, de bruisende hoofdstad van Colombia, is een stad van contrasten en diversiteit. Gelegen op een indrukwekkende hoogte van bijna 2.640 meter in de Andes, is de metropool omgeven door majestueuze bergen die haar skyline sieren. Bogotá is niet alleen het politieke en economische centrum van het land, maar ook een cultureel epicentrum met een rijke geschiedenis.

Het historische centrum van La Candelaria ademt koloniale charme met smalle geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen en historische pleinen. Hier vinden bezoekers een overvloed aan musea, waaronder het beroemde Museo del Oro, dat een indrukwekkende collectie pre-Spaanse gouden voorwerpen herbergt en Museo Botero, misschien wel de bekendste schilder van Zuid-Amerika.

Met de fiets ontdekken we de verschillende wijken van de multiculturele stad, we proeven vers fruit op de markt en spelen een spelletje typische Colombiaanse tejo.

Ook een beklimming van de Cerro Monseratte voor een adembenemend uitzicht staat zeker op ons programma. We logeren in de koloniale Candelariawijk, omgeven door indrukwekkende street art. 

2 Dag 4-5
Een duik in de natuur van Salento

Vanuit het gezellige stadje Salento rijden we in jeeps naar de grasgroene Valle de Cocora. Bijzonder hoge waspalmen kenmerken het landschap. We maken een impressionante dagtocht in het nationale park Los Nevados.

Ook mag een lokaal kopje koffie in de 'Zona Cafetera'  niet ontbreken. Wie op zoek is naar meer avontuur kan zich wagen aan paardrijden of parapenten (facultatief).

3 Dag 6-8
Hip Medellín

Na een lange busrit komen we aan in Medellín. Het is de hipste stad van Colombia en dat zullen we geweten hebben.

Medellín, gelegen in het weelderige Andesgebergte van Colombia, is een stad doordrenkt van geschiedenis, cultuur en veerkracht. Ooit geplaagd door geweld en drugskartels, heeft Medellín zich getransformeerd tot een bruisende metropool die bekend staat om haar innovatie en levenskwaliteit.

We verkennen de moderne (uitgaans)wijk Poblado waar Colombiaanse vibes en rum niet ontbreken en de koloniale binnenstad vol mooie pleinen met Botero beelden. Tijdens een rondleiding door een local in Comuna 13 leren we alles over het pijnlijke verleden van het land. 

Met een binnenlandse vluchten verplaatsen we ons naar de Caraïbische kust. 

4 Dag 9-12
3-daagse jungle trekking

We acclimatiseren aan de Caraïbische warmte in Paso Del Mango in een koffiefarm, van waaruit we op trekking vertrekken. We kiezen bewust voor een authentieke en niet-toeristische 3-daagse trektocht in de Sierra Nevada (de Santa Marta).

We stappen 3 dagen met onze dagrugzak door de warme en vochtige jungle. We stappen 4 à 7 uur per dag, slapen in eenvoudige logies bij koffie en kaasboeren en we verfrissen ons in een riviertje en zwemmen onderweg in de watervallen die we tegenkomen. Onze lokale gidsen leren ons over de natuur, geschiedenis en het leven van de locals.

 

5 Dag 13-16
Uitblazen aan de Caraïbische kust

We reizen naar Palomino, een klein en gezellig dorpje aan de Caraïbische kust. Dé plek om even te relaxen aan het strand, maar ook om in actie te komen voor wie dat wenst. Al tubend de rivier af richting de zee, of liever een wandeling in de Sierra Nevada?  Een dagwandeling in het indrukwekkende Tayrona National Park mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Tayrona National Park, gelegen aan de Caribische kust van Colombia, is een betoverend stukje natuur dat een harmonieus samenspel vormt tussen tropisch regenwoud en prachtige zandstranden. Dit park, doordrenkt van inheemse geschiedenis en biodiversiteit, biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het park herbergt een weelderig regenwoud, bewoond door een divers scala aan planten- en diersoorten, waaronder brulapen, toekans en felgekleurde vlinders. De paden door het park leiden bezoekers door weelderige vegetatie en openen plotseling naar adembenemende vergezichten op de Caribische Zee.

Een van de meest kenmerkende kenmerken van Tayrona is het samenspel tussen het groene regenwoud en de azuurblauwe zee. Wandelaars kunnen langs kronkelende paden slenteren om afgelegen baaien en witte zandstranden te ontdekken, waar ze kunnen ontspannen onder de schaduw van wuivende palmbomen. Ook duiken bestaat hier tot de mogelijkheden (facultatief).

6 Dag 17-20
Actie en koloniale gezelligheid

Met een nachtbus komen we aan in San Gil, een typisch Colombiaanse stad waar we het lokale leven opsnuiven. Het is eveneens de perfecte plaats om de adrenaline te voelen stromen door ons lijf.

We gaan er raften en de waaghalzen kunnen kiezen voor bungeejumpen (de 2de hoogste van Zuid-Amerika). Ook de wandelaars kunnen hun hart ophalen met een wandeling in misschien wel de mooiste koloniale dorpen van Colombia Barichara & Guane.

Tijd voor ontspanning is er ook, genieten doen we in de thermische baden van Villa de Leyva en wie wil kan ook het kleurrijke keramiekdorpje Raquira bezoeken. 

7 Dag 22 - 23
Afsluiten in Bogota

We duiken nog een laatste keer in het levendige Bogota en bezoeken wat we in de eerste dagen nog niet konden ontdekken. We kopen wat laatste souvenirs en genieten nog een keer van Colombiaanse lekkernijen. 

Vanuit Bogota vliegen we terug naar huis. 

Data en prijzen

Vertrek: 17/07/2024
Terug: 08/08/2024
Basisprijs: €2.395
+ 1.500 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
255
262
274
282
Geslacht
mannen6
vrouwen7
Vertrekvergadering op: 15/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 11/09/2024
Terug: 03/10/2024
Basisprijs: €1.985
+ 1.500 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
231
241
252
261
273
284
301
Geslacht
mannen5
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 10/08/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024
Vertrek: 19/07/2025
Terug: 10/08/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 16/08/2025
Terug: 07/09/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 13/09/2025
Terug: 05/10/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Bogotá en terug
 • Binnenlandse vlucht Medellín - Santa Marta
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Colombia heb je een internationaal reispaspoort nodig, geldig t.e.m. de dag van terugreis. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis verplaatsen we ons met nachtbussen, bussen, gecharterde transporten, de fiets en te voet. De transporten zijn comfortabel, maar vaak zijn de trajecten lang en soms ook over niet-geasfalteerde wegen.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 17/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 17/07/24 - 12:05
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 17/07/24 - 14:30
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 17/07/24 - 16:40
BOGOTA - EL DORADO INT. 17/07/24 - 19:55
MEDELLIN - J. M. CORDOVA INT. 26/07/24 - 15:25
SANTA MARTA - S. BOLIVAR INT. 26/07/24 - 16:40
BOGOTA - EL DORADO INT. 07/08/24 - 13:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/08/24 - 05:55
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/08/24 - 09:05
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/08/24 - 11:25

Reis met vertrek op 11/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/09/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 11/09/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 11/09/24 - 12:15
BOGOTA - EL DORADO INT. 11/09/24 - 15:45
MEDELLIN - J. M. CORDOVA INT. 19/09/24 - 19:52
SANTA MARTA - S. BOLIVAR INT. 19/09/24 - 21:06
BOGOTA - EL DORADO INT. 02/10/24 - 17:25
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/10/24 - 10:05
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/10/24 - 12:25
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/10/24 - 14:45
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Grote rugzak (70l) 

 • Dagrugzak 

 • Lakenzak

 • Goede (regen)jas

 • Stapschoenen

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. We zullen 's middags regelmatig picknicken.

In de Colombiaanse keuken wordt er veel vlees gebruikt. Het is als vegetariër echter wel mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Vegan eten is in Colombia niet evident, maar ook niet onmogelijk. 

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige guesthouses en ho(s)tels, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

We slapen in 2-, 4-, of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Mogelijke optionele activiteiten tijdens deze reis: 
- paragliden in San Gil, richtprijs 30USD
- canopy in San Gil: richtprijs 26 USD

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Er zitten enkele inspannende wandelingen, een meerdaagse staptocht met dagrugzak , een paardrijtocht en een fietstocht in deze reis. Door de hoogte en de eventuele hitte in sommige gebieden, kan de reis als extra inspannend aanvoelen.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Tijdens de wandelingen dragen we onze dagrugzak. Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Colombia ligt vrijwel op de evenaar maar door de grote hoogteverschillen komen er vier verschillende klimaatzones voor. De laaggelegen gebieden hebben een gemiddelde temperatuur van 24 graden landinwaarts en langs de kustgebieden in het westen, tot ongeveer 28 graden langs de kust in het noorden en noordoosten. De gebieden die tussen duizend en tweeduizend meter boven de zeespiegel liggen, hebben een gemiddelde jaartemperatuur van 16 tot 19 graden, tussen 2000 en 3000 is dit alweer gedaald naar 10 tot 15 graden. Tijdens deze reis reizen bijna enkel boven 1495m, met als hoogste Bogota 2625m boven zeeniveau. Uitzondering is daar Tatacoa, met 440m boven zeeniveau het laagste gelegen.

De seizoenen worden in Colombia eerder gekarakteriseerd door regenval dan door temperatuurwisselingen. In het zuiden wordt het regenseizoen onderbroken door een periode van minder regen in juni en juli. Het regenseizoen is er anders dan in België. Het wordt gekenmerkt door hevige regenval op korte tijd, maar het is zeker niet zo dat het hele dagen regent tijdens het regenseizoen. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.