Overslaan en naar de inhoud gaan

Peru & Bolivia hebben heel wat in petto! Grandioze Incaruïnes, uitgestrekte zoutmeren, kleurrijke lagunes (met horden flamingo’s), cactuseilanden, het diepblauwe Titicacameer en zanderige woestijnlandschap staan op ons te wachten!

Deze echte roadtrip langs adembenemende landschappen organiseren we speciaal voor 24- tot 30-jarigen. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Peru

Uitzicht over Machu Picchu, vooral 's morgens met ochtendmist heel mysterieus!

Groepsreis Bolivië

De leukste groepsfoto's nemen op de uitgestrekte zoutvlakten van Salar de Uyuni

Groepsreis Peru

De verbluffende natuurpracht van zowel Peru als Bolivia

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
De kust van Peru

Na aankomst in Lima nemen we meteen een bus naar Huacachina, dat verscholen ligt tussen de zandduinen, een uitstekende plek om je stoute schoenen aan te trekken en van de duinen te sandboarden. Een bezoek aan een lokale pisco-brouwerij mag niet ontbreken, pisco sour proeven is nl. een must!

2 Dag 4-7
Arequipa en de Colcacanyon

Een nachtbus brengt ons naar Arequipa aan de voet van de mysterieuze Mistivulkaan (5.822 m). Indrukwekkend is de 2-daagse uitstap naar de Colcacanyon. Langs de grazende lamakuddes en bewerkte landbouwterrassen leidt de weg naar Cruz del Condor, waar de machtige condor muisstil boven de duizelingwekkende kloof zweeft. Ook kunnen we raften op de naburige Chili-rivier (facultatief).

3 Dag 8-11
Cuzco en Machu Picchu

Cuzco heeft met zijn marktjes een gezellige charme en er is steeds wat te doen. Daarna is het tijd voor één van de hoogtepunten van de reis: het mysterie van de verborgen Incastad Machu Picchu. Een comfortabel busje brengt ons 's ochtends vanuit Cuzco naar het treinstation van Hidroelectrica. Van daaruit wandelen we langs het spoor in een drietal uur naar Aguas Calientes waar we de nacht doorbrengen in een hostel. De dag nadien bezoeken we 's ochtends Machu Picchu, na de middag sporen we terug naar Cuzco.

4 Dag 12-16
Titicacameer en La Paz

Door de weidse altiplano rijden we tot aan het Titicacameer. We steken de Boliviaanse grens over en varen naar het Isla del Sol. Daarna trekken we naar de Boliviaanse hoofdstad La Paz, vlakbij de indrukwekkende Illimanivulkaan (6.458 m). Vanuit La Paz dalen we met een mountainbike spectaculair af tot Coroico, ook wel bekend als 'The World's Most Dangerous Road'. 

5 Dag 17-19
Salar de Uyuni

We bereiken Uyuni met een bus vanuit La Paz. We ondernemen een meerdaagse jeeptocht door de Salar de Uyuni. We overnachten, warm ingepakt, in eenvoudige huisjes en zetten ons schrap voor de stevige wind die hier waait. We rijden door de zoutvlakte naar het cactuseiland Inca Huasi en zetten dan onze tocht verder door een woestijnlandschap op meer dan 5.000 m hoogte! 

6 Dag 20-24
Koloniale sfeer in Sucre

Laatste halte is witte universiteitsstad Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia, waar we genieten van de gezellige, koloniale sfeer. De omgeving is gekend voor haar schitterend textiel met subtiele kleuren en geometrische motieven. We kunnen nog een laatste wandeling langs een oud Incapad maken voor we naar Santa Cruz trekken. Daar slaan we onze laatste souvenirs in, om zo via Madrid, naar huis te vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 17/09/2023
Terug: 10/10/2023
Basisprijs: €2.550
+ 1.365 USD budget
al 5 boekingen (Als jij nu boekt, is de reis gegarandeerd!)
Wie gaat mee?
Leeftijd
252
261
271
291
Geslacht
mannen3
vrouwen2
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

  • Lijnvluchten Brussel - Lima en Santa Cruz - Brussel
  • Bezoek aan Machu Picchu, treinticket Machu Picchu-Ollantaytambo, privé-transport van/naar Cuzco en 1 overnachting
  • Voorafbetaalde luchthaventaksen
  • Karavaan-lidmaatschap
  • Organisatiekosten
  • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
  • KBC-reisbijstandsverzekering
  • Bijdrage Garantiefonds
  • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

  • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
  • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Bijkomende info

  • Voor de toegang tot het Machu Picchu-complex hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders is je toegang niet bevestigd). Bezorg deze dus zo snel mogelijk aan je Joker-reiskantoor. 
  • Intensieve reis met lange afstanden. Dit is een echte road trip (met 3 of 4 nachtbussen) waarbij je veel tijd onderweg in bus/auto/jeep spendeert. Voordeel: je ziet tal van prachtige landschappen!

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding op je reis. trek je mee op ons mountainbike en wandel weekend in La roche  Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Deze reis bevat behoorlijk wat actieve elementen: staptochten, sandboarden in Huacachina (Peru), mountainbiken in de buurt van La Paz (Bolivia), raften of paardrijden in de buurt van Arequipa (Peru, facultatief), ... kortom, je valt van de ene actie in de andere!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We verblijven in lokale accommodaties en nemen het lokaal openbaar transport waar mogelijk. Te paard, met een bus,... het kan allemaal! Duurzaam en zo steunen we de lokale bevolking! We kiezen er, indien mogelijk, ook voor om geen binnenlandse vlucht tijdens deze reis te nemen. Wat voor ons natuurlijk een evidentie is, is om ons afval op te ruimen en respectvol met de locals om te gaan.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

We logeren vooral in lokale familiepensions/hostels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. Peruanen en Bolivianen zijn vriendelijke mensen die zeer graag openstaan voor een praatje, het zal dus moeilijk zijn om niet met locals in contact te komen!

Documenten

Je hebt voor Peru een geldig internationale reispas nodig dat minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Voor de toegang tot het Machu Picchu-complex en de permit voor de Hyana Picchu (deze laatste enkel Peru Go en Avontuur) hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders is/zijn je toegang (en je permit) niet bevestigd). We vragen je daarom zo snel mogelijk na je inschrijving een scan van je internationaal reispaspoort aan je Joker-kantoor te bezorgen.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. We begrijpen dit, maar willen met aandrang vragen om zo snel mogelijk de paspoortscan door te sturen. Zonder deze scan kunnen wij je toegang niet bevestigen. Je hebt voor Bolivia een geldige reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer. Meer info vind je via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Ook ben je sinds begin 2017 (omdat er een geval van gele koorts is vastgesteld) verplicht een certificaat van inenting (het 'gele boekje') te kunnen voorleggen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 17/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 17/09/23 - 18:55
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 17/09/23 - 21:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 17/09/23 - 23:55
LIMA - JORGE CHAVEZ INT. 18/09/23 - 04:30
SANTA CRUZ - VIRU VIRU INT. 09/10/23 - 12:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 10/10/23 - 05:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 10/10/23 - 07:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/10/23 - 09:45
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is goedkoop en goed georganiseerd, met variabel comfort. Soms luxueus, maar ook vaak ‘hotsend en klotsend’ over slechte wegen. De transporttijden zijn soms lang en vermoeiend (3 tot 4 keren nemen we een nachtbus, voorzie hier zeker warme kledij). De grote wegen zijn meestal van redelijke kwaliteit.

Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje met chauffeur een alternatief zijn: soms zeer comfortabel, soms weinig plaats en slechte veringen. Op het Titicacameer varen we met een overdekte motorboot.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid, en we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Soms hebben we privé-sanitair, soms gemeenschappelijk sanitair op de gang. Een warme douche is in theorie meestal beschikbaar, in de praktijk klopt dit niet altijd.

Eenvoudig comfort, handdoeken zijn meestal niet beschikbaar. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Andeskeuken in Peru en Bolivia is zeer gevarieerd; basisbestanddelen zijn vlees, aardappelen en maïs. Naast de traditionele vleesrijke Andeskeuken vind je chifa’s (Chinees op Peruaanse wijze!) en vegetarische restaurants.

Typische gerechten zijn: Cuy (=geroosterde cavia) Alpaca steak (=een soort lama) Pisco sour Gevulde paprika's, ...

De lokale markten zijn rijk aan heerlijk fruit en noten, maar ook allerlei vormen van brood, vlees en kaas. Vaak maken we gebruik van deze markten om onze eigen voorraad in te slaan voor picknicks, dagtochten, nachtbussen of gewoon voor dat extra snackje overdag.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

  • een hervulbare drinkbus
  • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
  • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
  • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
  • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

  • rugzak

  • lakenzak

  • warme slaapzak is zeker geen overbodige luxe

  • stevige stap- of bergschoenen met stevig profiel zijn een absolute must voor deze reis

  • winddichte jas

  • waterzak met drinkslang of drinkbus

  • muts, handschoenen en sjaal

  • warme kledij, best in laagjes (meerdere fleeces of warme truien)

  • eventueel thermisch ondergoed

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

In Bolivia is de officiële munteenheid de Boliviano (BOB)

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/. Kredietkaarten zijn algemeen verspreid. Ook geldautomaten zijn gemakkelijk te vinden.

Belgische banken blokkeren de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor moet je je Maestro-functie tijdens je reis buiten Europa laten activeren door je bank of je kan dit zelf doen via je bank-app. Anders is het niet mogelijk om ermee te betalen of er geld mee af te halen. Een kredietkaart (zoals Visa en Mastercard) is gemakkelijker in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland.

Facultatieve activiteiten die niet inbegrepen zijn:

  • Cahuachi + Acueductos de Ocongalla, richtprijs 30 dollar

  • Arequipa: rafting, richtprijs 40 dollar

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, via https://www.wanda.be/nl/ of telefonisch op 03 247 66 66. Voor de specifieke info per land verwijzen we door naar onderstaande websites:

https://www.wanda.be/nl/landen/bolivie/

https://www.wanda.be/nl/landen/peru/

MALARIA

In de regio's die we bij tijdens reis bereizen, is er slechts een heel klein malariarisico. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Of malariamedicatie al dan niet aangeraden is, bespreek je met je huisarts.

VACCINATIES

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

GELE KOORTS

Er is risico op gele koorts ten oosten van de Andes; gans de departementen Beni, Pando, Santa Cruz en de gekleurde gebieden van Chuquisaca, Cochabamba, La Paz en Tarija. Zie kaart: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/gele-koorts-wereldkaart/

Het risico is zeer laag in de gebieden boven 2300m hoogte of de gebieden die hierboven niet vermeld staan, inclusief de steden La Paz, Sucre en Cochabamba.

Vaccinatie is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar: - Als u vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen (zie kaarten: Afrika, Zuid-Amerika) - Als u langer dan 12 uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt.

Breng je certificaat (het zogenaamde gele boekje) zeker mee. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast omdat het vaccin voor gele koorts tegenwoordig levenslang geldig is, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/gele-koorts#risicogebieden

Conditie

Een ‘open mind’ en 'positieve ingesteldheid' helpen wel in ruime mate de andere voedingsgewoonten en het soms vermoeiende transport te verteren. Hou ook rekening met de hoogte: tussen 2.300 m en 4.200 meter, dit kan gedurende de eerste dagen lichamelijke last geven (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, ...).

Deze reis is ook een echte road trip waar je veel afstanden aflegt.

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in de reis voorkomen. De trektocht in de Colcacanyon is een intensieve en inspannende wandeling.

De trekking in de Colca Canyon is niet te onderschatten: de grote hoogte (3.000 m en meer), maar vooral de hoogte verschillen die ze zullen maken, het grillige klimaat en het aantal stapuren. Er zijn geen dragers voorzien. We hebben 1 gids die ons begeleidt; slapen doen we in hutjes. De bagage draag je zelf, indien nodig kan je een extra ezel huren. Hoe de Colca Canyon-trekking er normaal uitziet (onder voorbehoud van wijzigingen):

Dag 1 : we vertrekken omstreeks 6u naar Cruz del Condor, waar we op het uitzichtpunt de machtige condors spotten. Daarna maken we in het dorpje Cabanaconde kennis met onze lokale gids. Een laatste toiletstop, we kopen water, koeken en laten onze overbodige bagage in onze grote rugzak achter. We nemen het hoogst noodzakelijke mee. De eerste dag wandelen we (voornamelijk dalen!) van ongeveer 10u tot 17u, met een picknick-pauze.

Dag 2: we staan reeds om 5u op. Vandaag moeten we een heel stuk stijgen en vanaf een uur of acht is het weer heel warm. Het is een stevige tocht, maar eens op de top kunnen we de canyon in al zijn glorie aanschouwen! Een stevig ontbijt wacht op ons. Nadien laten we onze spieren ontspannen in plaatselijke warm waterbronnen. Heerlijk zo een inspanning!

Reisperiode en klimaat

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust, het hoogland en de jungle. Aan de kust is het dor en droog. In het hoogland (Andes) heb je 2 seizoenen: het droge seizoen (april-oktober) met zonnige dagen/koude nachten en het regenseizoen (november-maart) met stevige buien. Als laatste is er de jungle (langs de Amazonerivier) die het grootste deel van het land omvat met tropische temperaturen en hevige stortbuien. In het noordelijk gelegen Amazonebekken is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud.

In de dalen van de Andes is het tropisch warm. In de laaglanden heerst een tropisch, vochtig klimaat. De surazo is een koele zuidenwind.

Het regenseizoen valt in de zomer (de klimaten zijn hier omgekeerd), van december tot april. De winter, die van mei tot augustus duurt, vormt het droge seizoen.

De kuststreek (costa) is warm en zonnig van november tot april, gedurende de overige maanden is het mistig en fris. Het grootste deel van de reis situeert zich in het hooggebergte (siërra), waar het klimaat tegengesteld is aan dat van de kust. Gedurende de maanden juli tot oktober spreken we van de winterperiode. Van mei tot oktober is het zeer droog. Overdag is het in de siërra koel tot warm (15 tot 20°C), wegens de grote hoogte koelt het ‘s nachts sterk af (soms tot 0°C of lager).

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Peru ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika aan de Stille Oceaan. Het grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De hoofdstad is Lima. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.285.220 vierkante kilometer, vergelijkbaar met 42 maal België. Het hoogste punt van het land bevindt zich in de Andes, de Nevado Huascarán, op 6768 meter hoog.

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust (Lima), het hoogland (Machu Picchu, Titica, Arequipa) en de jungle (Iquitos). De 2.400 km lange kust ligt tussen Stille Oceaan en is heel droog. Dan heb je de Andes met een gemiddelde hoogte van 4.000 m. Ten oosten van de Andes (aan de grens met Brazilië) heb je het Amazone laagland waar je de spectaculaire jungle kan bewonderen.

Fauna en flora

Danzkij zijn verschillende klimaattypes staat Peru bekend om zijn prachtige en diverse fauna en flora. Palmbomen, zeeleeuwen, dolfijnen, pelikanen en cactussen aan het strand; planten en papegaaien in de jungle en lama's en chinchilla's in de Andes. Meer dan 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1700 soorten vogels en 50.000 plantensoorten vind je hier! Ook kan je in Peru tal van N.P.'en bezoeken. Symbool van Peru is de lama, het dier staat afgebeeld op geld, postzegels en luciferdoosjes. Ook vind je er vele familieleden van de lama: de alpacas (berglama's), guanacos (wilde lama's) en vicuñas (kleine broertjes van de lama).

Tijdens de Inca of Salkantay Trail zal je ook vele orchideeën, bomen, vogelsoorten en herten tegenkomen.

Staatsvorm

Peru verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje op 28 juli 1821, 28 juli is ook de nationale feestdag in Peru. Het is een republiek en heeft als president Martín Vizcarra (23 maart 2018). Een president kan 5 jaar zijn ambt uitvoeren en voor maximaal 2 ambtstermijnen verkozen worden.

In het verleden waren de presidenten militairen uit de Peruviaanse krijgsmacht die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land en in de Salpeteroorlog tegen Chili. Om die reden wordt de president van Peru ook wel aangeduid als de "Beschermer van Peru" (in het geval van José de San Martin) en "Opperste Beschermer" (in het geval van Andrés de Santa Cruz).

Bevolking

Peru telt 32 miljoen inwoners. 47% van de Peruaanse bevolking bestaat uit indíginas (dit zijn indianen, nakomelingen van de Inca's), 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen aan de kust en in de grotere steden (Lima) wonen. De hoogland-indianen van de bergstreken (zo'n 40 stammen) behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer vind je vooral Aymara-indianen. De gemiddelde levensverwachting van de Peruaan is 74 jaar.

Economie

In Peru betaal je met de sol. Peru haalt zijn belangrijkste inkomsten uit visserij, mijnbouw (koper), toerisme, aardgas en olie. belangrijke exportproducten van het land zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De laatste jaren doet Peru het economisch als één van de besten van Zuid-Amerika. Het land heeft een jonge beroepsbevolking die volop consumeert. Peru heeft ook een goede geografische ligging. Via de Stille Oceaan exporteert het veel naar de Verenigde Staten, Canada, China en Japan.

Sinds 1969 hebben Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela onderling een samenwerkingspact, het zogenaamde Andespact. Ook de Europese Unie heeft een samenwerkingsakkoord met de landen van het Andespact. En bovenop heeft Peru ook bilaterale handelsovereenkomsten met zijn buurlanden.

Religie

Het merendeel van de mensen (81%) in Peru is rooms-katholiek, de rest is protestants. Sommige missen worden ook in Quechua, Aymará en andere indianentalen gehouden. Vele pre-Columbiaanse en natuurtradities zijn in het katholicisme geslopen, zo wordt Pachamama (Aarde) en Maria naast elkaar vereerd. Ook wordt de Semana Santa (voor Pasen) uitbundig gevierd. Op Paasmaandag en Witte Donderdag vindt er een spectaculaire processie in Cuzco ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores plaats.

In Peru heb je zo'n 3000 feesten per jaar, meestal om de dag van een lokale beschermheilige te vieren. We mogen hier zeker Inti Raymi op 24 juni niet vergeten, een Incafestival dat in het teken staat van de zonnegod.

Lokale gebruiken en gewoonten

Inti Raymi, het Festival van de Zon dat elk jaar op 24 juni plaatsvindt, is het grootste festival in Peru en brengt duizenden bezoekers naar Cuzco.

Een populair drankje in Peru is de pisco sour. Het is een cocktail gemaakt van de lokale sterke drank pisco, geklopt eiwit, rietsuikerstroop, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap.

Peruanen eten cuy, en nee dit is geen koe op Vlaamse wijze, maar cavia.

Bij hoofdpijn leggen ze schijfjes aardappel op hun voorhoofd.

Vooraleer ze samen iets drinken laten ze enkele druppels op de grond vallen om Moeder Aarde (Pacha Mama) te bedanken.

Het kennen van een paar Spaanse woordjes wekt sympathie/respect op bij de lokale bevolking. Iemand vriendelijk goeiedag zeggen wordt steeds geapprecieerd.

Korte broeken worden niet echt als beledigend ervaren, maar in de minder toeristische gebieden kies je toch beter voor een lange broek.

Warm, stromend water is niet altijd vanzelfsprekend in Peru. Ga er zo zuinig mogelijk mee om.

Blijf tijdens wandelingen op de officiële paden en laat geen afval achter.

Het kauwen van cocabladeren helpt tegen hoogteziekte.

Tijdsverschil

In Peru is het in de zomer 7 uur vroeger dan in België, in de winter 6 uur.

Elektriciteit

Het voltage is in Peru meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Vooral in Lima en de grote steden komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Loop dus niet demonstratief met je geld, camera of fototoestel op straat. Bewaar kostbare bezittingen (je paspoort!)en grote sommen geld in een kluis van je hotel of accommodatie. Neem enkel taxi's van erkende taxibedrijven.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Geografie

Bolivia ligt tussen Argentinië, Paraguay, Chili, Peru en Brazilië. In het westen van Bolivia vind je de Andes met als hoogste top de Nevado Sajama (6.542 m). Het oosten van Bolivia is laagland en het begin van het Amazoneregenwoud. Het Titicacameer is een groot meer op de grens van Bolivia met Peru. In het zuiden van Bolivia ligt Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld en decor voor schitterende foto's. Aan de wonderbaarlijk gekleurde meren Laguna Verde en Laguna Colorada kan je zelfs flamingo’s en viscacha’s(tamme Andeskonijnen) spotten.

In hoofdstad La Paz kan je lokale heksenmarkt bezoeken waar offerandes voor Pachamama, ‘Moeder Aarde’, worden aangeboden. Je treft hier lama-embryo’s aan en allerlei kruiden en middeltjes tegen kwalen en boze geesten of juist voor goed geluk. In Potosi kan je een bezoekje aan een zilvermijn brengen en zelfs een karretje meeduwen. De koloniale stad Sucre concurreert qua hoofdstad vaak met La Paz. 'Sucre is de echte en La Paz de administratieve', zeggen ze. In Tupiza waan je je dan weer in The Far West en zie je talrijke rode canyons.

Fauna en flora

De vicuña (wilde lama) is een beschermd dier waarvan er in Bolivia nog zo'n 2000 van leven. De lama speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Bolivianen (vlees, wol, lastdier). Zelfs de uitwerpselen kunnen ze gebruiken als brandstof.

In het Andesgebergte leeft de viscacha, een grote chinchilla (soort konijn) met een lange staart. In het tropische regenwoud wonen de panter, jaguar, tapir, navelzwijn, anaconda, brulaap, luiaard. In Bolivia leven 1300 soorten vogels. De condor is een roofvogel met een spanwijdte van drie meter die volgens de Boliviaanse mythologie de boodschapper van de goden was. Verder vind je hier nog de rhea (struisvogelsoort).

De fauna in Bolivia wordt sterk bepaald door de hoogte. De Amazone is een van de meest rijke natuurgebieden ter wereld. Op de Altiplano (hooggebergte) groeit ook weinig, door de kou en het gebrek aan regen kunnen alleen lage struiken en cactussen hier overleven.

Staatsvorm

Bolivia is een presidentiële republiek, President is de socialist Evo Morales, de eerste van indiaanse afkomst. De volgende presidentsverkiezingen vinden in 2019 plaats. De president vormt samen met het kabinet de regering. Bolivia heeft een tweekamerstelsel: de Senaat heeft 27 zetels en de Kamer van afgevaardigden 130.

Van 1200 tot 1520 was het deel van het Inca rijk. In 1825 werd Bolivia onafhankelijk van de Spanjaarden. De politiek in Bolivia kan je niet echt stabiel noemen: in de laatste eeuw waren er niet minder dan 50 staatsgrepen. Sinds 1982 is het land officieel een democratische republiek, maar van echte grote verbeteringen is er nog geen sprake.

Bevolking

Bolivia telt 11 miljoen inwoners. Meer dan de helft hiervan (het grootste percentage in heel Zuid-Amerika) stamt nog af van de oorspronkelijk bevolking: de Aymara-, Quechua-, Mataco-, Guarayo-, Chipaya- en Ayoréodo-indianen (in totaal leven er nog 32 indianenstammen). Ongeveer 30% van de bevolking is van gemengde (blanke+indiaanse) afkomst. De rest zijn voornamelijk blanken.

3/4 van de bevolking leeft in de steden La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Sucre, Potosí en in de valleien van het Andesgebergte. De gemiddelde levensverwachting in Bolivia is ca. 69 jaar. 32% van de bevolking is jonger dan 15 jaar; slechts 5% is 65 jaar of ouder. Helaas heeft Bolivia de hoogste zuigelingensterfte van Zuid-Amerika; per 1000 geborenen stierven er in 2000 in het eerste levensjaar 63,7 kindjes.

Economie

De officiële munteenheid in Bolivia is de Boliviano, maar de meeste winkels aanvaarden ook dollars. Bolivia is een arm land, heeft geen sterk sociaal systeem, kent weinig buitenlandse investeringen en een lage scholingsgraad. Er is veel werkloosheid. Vroeger haalde het zijn inkomsten voornamelijk uit tin, zilver en goud. Maar door de veroudering van de mijnen en weinig mogelijkheden tot export (geen haven, slechte wegen) daalde deze inkomsten sterk.

De belangrijkste sectoren momenteel zijn de drank- & voedselindustrie en olieraffinaderijen. Nieuwe aardgasvelden zijn de grote hoop voor meer economische aantrekkingskracht. Bolivia is ook sterk afhankelijk van ontwikkelingshulp.

Religie

In Bolivia zijn de meeste inwoners rooms-katholiek. Er zijn nog indianen die hun eigen tradities hebben en die met het katholicisme mengen. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, de godin Moeder Aarde, en wordt ze op 1 augustus vooral op het platteland gevierd. De Bolivianen hangen in hun huis bij het vuur twee potten, één met een feestmaaltijd en de andere met eten voor Pachamama. Voor hun huis openen ze daarna het gat van het vorige jaar, waar ze tevreden vaststellen dat Pachamama de aangeboden maaltijd van verleden jaar heeft opgegeten. Dan wordt het gat besprenkeld, kippen geofferd en zegenen ze alles en elkaar met wierook en de verzoening met Pachamama is weer voor een jaar bezegeld.

De curandero of yatiri is een medicijnman die nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van de Boliviaan. Bolivia telt heel veel lokale (godsienstige) feestdagen: zo vieren ze 24-31 januari de feestdag van de god Ekek'o in La Paz, Feest van de Rozekrans op 1 oktober in La Paz, Feest van Potosi op 10 november,...

Lokale gebruiken en gewoonten

Bolivianen zie je vaak op een cocablad kauwen. Ze gebruiken het tegen hoogteziekte en om hun hongergevoel te onderdrukken.

Bolivianen houden van muziek en bespelen vaak de quena (rieten fluit) en de zamponã(panfluit).

Een woordje Spaans wordt door de lokale bevolking ten zeerste geapprecieerd.

De Boliviaanse vrouwen dragen typsiche bolhoeden. Veel vrouwen dragen ook rokken in verschillende lagen over elkaar. Hun haar is vaak gevlochten in twee vlechten die zij onderaan met een touwtje aan elkaar vastknopen.

De mensen die in het gebied rond het Titicacameer wonen, dragen zelfgebreide mutsen. Het zijn in dat gebied vooral de mannen die kleding breien terwijl ze al keuvelend met hun vrienden over straat lopen. De vrouwen weven kleurrijke doeken die zij gebruiken om hun kinderen en hun boodschappen op hun rug te vervoeren.

Het is in Bolivia de gewoonte om altijd eerst goedendag te zeggen en te informeren hoe het ermee gaat.

Tijdsverschil

Het tijdverschil in Bolivia bedraagt 5 uur in de winter en 6 uur in de zomer.

Elektriciteit

Bolivia heeft ook 220 volt als stroomnetwerk.

Veiligheid

In Bolivia is het veilig om te reizen. Neem wel geen grote sommen geld mee op zak, bewaar waardevolle documenten in een kluis van je accommodatie, maak een kopie van je paspoort, neem steeds officiële taxi's en hou steeds je drankje in het oog. Haal geld enkel af bij bankautomaten die zich in de beveiligde zone van officiële banken bevinden.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
  • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
  • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
  • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

  1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
  2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
  • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
  • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.