Overslaan en naar de inhoud gaan

Nevelwouden, vulkanen, jungle, watervallen, eilanden en kratermeren: Costa Rica en Nicaragua bieden een ongelooflijke verscheidenheid aan fauna en flora. Het is dé plek om op zoek te gaan naar kolibries, luiaards, de zeldzame quetzal en kikkers in alle kleuren en formaten. Niet alleen natuur, maar ook tal van actie: we gaan raften, volcanoboarden, canopyen over hangbruggen in de jungle,…. Pura vida!

De hoogtepunten van deze reis

Costa Rica & Nicaragua

Canopyen door de jungle van Costa Rica

Costa Rica & Nicaragua

2-daagse trekking in een prachtig, vulkanisch en groen decor

Costa Rica & Nicaragua

Volcanoboarding in Nicaragua

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
De nevelwouden van Monteverde

Bij aankomst nemen we de bus naar het dorpje Santa Elena. De natuurreservaten van Monteverde zijn ideaal om er te voet op uit te trekken, zowel overdag als in het donker. Onvermijdelijk zijn we in de dichtbegroeide nevelwouden onder de indruk van de enorme natuurpracht én geheimzinnige sfeer. De meest avontuurlijken onder ons wagen zich aan een canopy: als een heuse Tarzan of Jane zweven tussen de toppen van het nevelwoud. Diegenen die nog meer adrenaline willen, kunnen gaan bungeejumpen (facultatief, richtprijs: 60 USD).

2 Dag 5-7
La Fortuna

We reizen verder richting Lago Arenal dat we per boot oversteken, eindpunt is La Fortuna. De machtige kegel van de Arenalvulkaan domineert het hele landschap! Te voet, per fiets of misschien vanuit onze raft genieten we van dit prachtig stukje natuur. We sluiten af met een frisse duik in de waterval van La Fortuna of gaan kopje onder in de warmwaterbronnen.

3 Dag 8-12
De jungle in het grensgebied San Carlos

Per boot ontdekken we de jungle, net als de ontdekkingsreizigers en piraten die destijds de Río San Juan verkenden. Brulapen, iguana's, papegaaien en orchideeën laten een enorme indruk na. 's Nachts gaan we op zoek naar kaaimannen, kikkers en slapende vogels. De hele schepping lijkt wel binnen handbereik en we zijn verder van de bewoonde wereld dan ooit! In welk land waren we ook al weer? Jawel: Nicaragua! Kayakken in the middle of nowhere kan hier ook (facultatief, richtprijs: 25 USD)!

4 Dag 13-16
Lago Cocibola en Ometepe

In San Carlos nemen we de ferry naar het vulkanische eiland Ometepe. Daarbij genieten we van het uitzicht over het grootste meer van de regio Centraal-Amerika. Het relaxe Ometepe verkennen we te voet of te paard, al uitkijkend naar de indrukwekkend mooie beklimming van de Maderasvulkaan, een pittige kuitenbijter. Gaan we op dagtocht naar de San Ramonwaterval, of liever op zoek naar hiërogliefen? Een duik in het meer is natuurlijk een must!

5 Dag 17-21
De kust, Léon en zijn vulkanen

Een workshop surfen, schildpadden zoeken of zonnebaden? Of liever avontuurlijk door de mangroven varen en klauteren? De Stille Oceaan heeft het allemaal. Wie zei hier iets van 'het Zeetje'? Nog niet helemaal droog komen we in het snikhete León aan, de voormalige hoofdstad van Nicaragua. In deze 'stad van de revolutie' ontdekken we Nicaragua's turbulente politieke verleden. We vinden er de grootste kathedraal van Centraal-Amerika en in het ViaVia Joker Reiscafé mag een welkomstmaaltijd en een rumtasting niet ontbreken! Ook de pleinen, kerken en musea zijn een lust voor het oog. De sportievelingen gaan van hieruit op 2-daagse uitstap, op canyoning, op een vulkaan kamperen of er af boarden.

6 Dag 22-23
Afsluiten in het koloniale Granada

De omgeving van Granada is één en al natuur. De spectaculaire krater van de Masayavulkaan springt meteen in het oog. Op de wereldbefaamde artisanale markt bezwijken we compleet voor de handgemaakte, lokale producten, zoals hangmatten en lederwaren. Granada zelf, aan de noordelijke oever van het meer, staat bol van koloniale gebouwen. Een plek om weg te dromen! Vanuit Managua vliegen we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 06/07/2023
Terug: 28/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 07/09/2023
Terug: 29/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - San José en Managua - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Léon
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Een reis naar Costa Rica en Nicaragua is een echte actieve natuurbeleving. Deze reis staat bol van actie en avontuur: canopyen en canyonen door de jungle, bungeejumpen (voor wie wil), raften en wandelen aan de Arenalvulkaan, de Maderasvulkaan beklimmen, volcanoboarden van de Cerro Negrovulkaan, zwemmen in meren,... ! Reken ook op culturele bezoeken en veel contact met de lokale bevolking in Los Guatuzos.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Costa Rica is het land bij uitstek voor duurzaam toerisme. Reeds tientallen jaren zijn de Costa Ricanen zich bewust van de natuurpracht die hun land te bieden heeft en dragen zij er goed zorg voor. Ongeveer één vierde van Costa Rica is beschermd natuurgebied! Ook Nicaragua herbergt vele beschermde wouden, Nationale Parken en vulkanen. Als Joker-reiziger dragen wij uiteraard ons steentje bij door respectvol om te gaan met de natuur die we tegenkomen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Omdat deze reis overwegend een natuurreis is en we veel in wouden en nationale parken vertoeven, is het contact met de lokale bevolking in deze reis eerder beperkt. Er zijn toch mogelijkheden onderweg en in Los Guatuzos en Granada (waar we een sociaal project bezoeken).

Documenten

Voor Costa Rica heb je een internationaal paspoort nodig dat geldig is bij inreis en geldig blijft tijdens verblijf.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/. Je hebt een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder. We vliegen met Iberia en Avianca en het vluchtschema is het volgende (onder voorbehoud):

 • Afreis 04/07/2019 04/07 Brussel-Madrid 07.20-09.40 04/07 Madrid-San José 11.35-14.25

25/07 Managua-San Salvador 17.30-18.20 25/07 San Salvador-Madrid 19.50-14.35 26/07 Madrid-Brussel 19.55-22.15

 • Afreis 11/07/2019 11/07 Brussel-Madrid 07.20-09.40 11/07 Madrid-San José 11.35-14.25

01/08 Managua-San Salvador 17.30-18.20 01/08 San Salvador-Madrid 19.50-14.35 02/08 Madrid-Brussel 15.40-18.00

 • Afreis 08/08/2019 08/08 Brussel-Madrid 07.40-10.00 08/08 Madrid-San José 11.35-14.25

29/08 Managua-San Salvador 17.30-18.20 29/08 San Salvador-Madrid 19.50-14.35 30/08 Madrid-Brussel 15.40-18.00

 • Afreis 31/08/2019 31/08 Brussel-Madrid 07.40-10.00 31/08 Madrid-San José 11.35-14.25

21/09 Managua-San Salvador 17.30-18.20 21/09 San Salvador-Madrid 19.50-14.35 22/09 Madrid-Brussel 15.40-18.00

Vluchturen

Reis met vertrek op 06/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/07/23 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 06/07/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 06/07/23 - 11:35
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 06/07/23 - 14:30
MANAGUA - A SANDINO INTL 27/07/23 - 16:50
SAN SALVADOR - COMALAPA INT 27/07/23 - 17:45
SAN SALVADOR - COMALAPA INT 27/07/23 - 19:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 28/07/23 - 14:25
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 28/07/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/07/23 - 18:55

Reis met vertrek op 07/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 07/09/23 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 07/09/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 07/09/23 - 11:35
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 07/09/23 - 14:30
MANAGUA - A SANDINO INTL 28/09/23 - 19:35
SAN SALVADOR - COMALAPA INT 29/09/23 - 14:25
SAN SALVADOR - COMALAPA INT 28/09/23 - 19:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 29/09/23 - 14:25
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 29/09/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 29/09/23 - 18:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Meestal nemen we de bus, die is zeer goed georganiseerd en redelijk comfortabel. Desondanks is het avontuur telkens niet ver weg. Over het algemeen is het wegennet goed. Bepaalde ritten in ons programma zijn echter over onverharde wegen. Ook grote stukken van het traject worden met prauwen of bootjes afgelegd. Het comfort daarvan varieert nogal. Een pijnlijk achterste behoort dan ook af en toe tot de mogelijkheden.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid en we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Het comfort van de lokale hotelletjes is erg variabel, alhoewel over het algemeen degelijk naar Latino normen. De kamers variëren van 2 tot 6, soms zelfs 12 personen, soms gedeelde badkamers, soms zijn er handdoeken ter beschikking. Hier en daar logeren we ook in een ecolodge (bv. in de buurt van Los Guatuzos, op het strand van Las Peñitas)

Slapen in meerpersoonskamers (vaak met tweepersoonsbedden) met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In de ‘comedores populares’ kunnen we van een typisch indiaanse keuken proeven: frijoles (bruine bonen), tortillas (maïskoeken), chiles rellenos (gevulde pepers), tamales (meel met vlees, gekookt in maïsblad), ... De typische Costa Ricaanse & Nicaraguaanse gerechten zijn op basis van maïs, zoals tortilla, taco, enchilada, totoposte, tamales (griesmeel met vlees gekookt in maïsblad), gallo pinto (rijst met bonen), kip, eieren, tortilla's, guacamole, veel vers fruit … De creoolse keuken vult aan met topado (maaltijdvissoep), ceviche (rauwe vis gemarineerd in limoensap), bananen, kokosnoten, zeevruchten...

Voor de grote dorst vinden we vele soorten vers geperst fruitsap, pilsbier, coca-cola, plaatselijke frisdranken en cocktails met rum en ‘guaro’!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak
 • dagrugzakje voor de staptochten
 • katoenen zomerkledij
 • regenkledij / paraplu
 • lange broek
 • fleece
 • goede wandelschoenen
 • zwemgerief
 • watersandalen
 • muggenwerend middel
 • tropenbroeken
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voorzie USD 1.370 voor uitgaven ter plaatse.

In Costa Rica is de officiële munteenheid de Costa Rica Colón (CRC)

Richtkoers (op 15/11/18): 100 Costa Rican colón = € 0,14 en USD 0,17

In Nicaragua is de officiële munteenheid de Córdoba Oro (NIO)

Richtkoers (op 15/11/18): 10 Nicaragua Córdoba Oro = € 0,27 en USD 0,32

Voor de meest recente wisselkoers: [zie www.oanda.com/currency/converter/](zie www.oanda.com/currency/converter/ "zie www.oanda.com/currency/converter/")

Het beste neem je cash USD's mee. Deze circuleren in Costa Rica vrij naast Colones. In Nicaragua wissel je naar Córdoba. Enkel in de grote steden kan je geld uit de muur halen met VISA/Mastercard of Maestro/Cirrus. Enkel in de duurdere hotels, restaurants en winkels (souvenirs) kan je betalen met je kredietkaart.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Activiteit die niet is inbegrepen:

 • bungeejumpen in Santa Elena: richtprijs 75 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

In het overgrote deel van Costa Rica en Nicaragua is er geen enkel risico voor malaria, en zijn dus geen antimalaria-maatregelen nodig. Er is enkel een beperkte kans voor malaria bij avontuurlijke reizen waarbij er in primitievere omstandigheden geslapen wordt.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en GELE KOORTS aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen enkele inspannende elementen in voorkomen door de hitte, maar de wandelingen zijn niet té zwaar en we zoeken regelmatig verfrissing in het water. Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ helpen ongetwijfeld de cultuurverschillen, de hitte en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter verteren.

Een schema hoe de 2-daagse beklimming van het vulkaancomplex El Hoyo er normaal uitziet: Na het ontbijt om 7u vertrekken we naar de trekkersorganisatie waarmee we de beklimming doen. We vullen onze dagrugzak met een matje, tent, slaapzak, iets van eten en 4 grote flessen water. (De slaapzak, tent en het matje worden door de trekkersorganisatie voorzien. Als je liever je eigen slaapzak meeneemt, is dat geen probleem). In totaal neem je dus 8 liter water mee, waarvan een klein deel wordt gebruikt om te koken. We eten nog een beetje fruit en dan vertrekken we in een busje naar de Cerro Negro-vulkaan.

Omstreeks 9u komen we aan bij de vulkaan en gaan we volcano boarden. Aan de voet van de Cerro Negro laten we onze grote rugzakken achter bij de bureau van de coöperatie die de vulkaan uitbaat en krijgen we een kleine zak (pak, handschoenen, bril, extra fles water) en een board om naar boven te klimmen. We stappen ongeveer een uur naar het vertrekpunt van de volcano boarding, met ongelooflijk mooie uitzichten. Daar trekken we onze outfit aan en krijgen nog wat instructies. Daarna is het tijd voor het echte werk! We glijden één voor één de vulkaan af, de een al wat sneller en vlotter dan de andere. Daar rijden we terug met het busje naar de bureau. Daar krijgen we ons lunchpakket en heffen we onze zware rugzakken op de rug om te vertrekken naar El Hoyo.

Omstreeks 12u start onze hike naar El Hoyo-Las Pilas. Het eerste uur is het zwaarste. Na het eerste uur komen we aan op de picknickplaats. Na het eerste uur is het een heel stuk minder lastig en wandel je bijna plat. Na twee uur meer (drie uur in totaal dus), kom je aan op de campingplek en mag je je rugzak laten staan. Vanaf de campingplek ga je nog even kijken naar een fumeral (soort geiser) en heb je een machtig zicht op de zonsondergang. Ondertussen maakt één van de gidsen lekkere pasta klaar en worden er marshmallows geroosterd. Iedereen kruipt in zijn tentje voor een korte nacht.

De volgende dag begint met een prachtige zonsopgang vanuit je tent. Daarna volgt het ontbijt, ruimen we onze campingplek op en beginnen we onze afdaling door jungle waarna we de Asososca-vulkaan en bijhorend kratermeer bereiken. Hier eten we onze lunch op en nemen we een verfrissende duik in het meer. Daarna volgt nog een uur stappen naar beneden, 2 busritten en omstreeks 16u zijn we terug in Léon.

Reisperiode en klimaat

Costa Rica kent twee seizoenen. Het droge seizoen, van eind december tot april, wordt door de Costa Ricanen 'zomer’ genoemd. Het natte seizoen, van mei tot november, wordt beschouwd als ‘winterperiode’. Aan de kusten regent het meestal het hele jaar door: gewoonlijk slechts enkele uren per dag, meestal in de late namiddag. Overdag is het warm tot zeer warm; enkel 's avonds wordt het soms frisser. San José heeft een 'eeuwige lente'-klimaat met temperaturen tussen de 15 en 25°C. Aan de kust is het veel warmer, met temperaturen die gemakkelijk de 30°C overschrijden. Aan de oost en westkust is het bijna altijd, en vooral in het droogseizoen, vochtig en heet tot 35°C. In het bergland wordt de temperatuur getemperd door de hoogte (25°C - 30°C). Reizen in het regenseizoen betekent dat je dagelijks op regen kan rekenen, maar daar staat tegenover dat er in deze periode veel minder toeristen zijn. Het droge seizoen is theoretisch gezien de beste periode om dieren te observeren, maar dan ben je beslist niet de enige in de nationale parken.

Het klimaat in Nicaragua is altijd tropisch. Enkel in de bergstreek kan het voorkomen dat de temperatuur wel eens onder de 20°C zakt. Er is een droog en een nat seizoen. Dit betekent dat het in het ene seizoen duidelijk meer regent dan in het andere. Het regenseizoen kenmerkt zich door een vrij korte maar ook wel hevige bui in de namiddag en loopt van half mei tot eind november. Aan de Rio San Juan heerst er een tropisch en vochtig klimaat en kan er het hele jaar door wel dagelijks een regenbuitje vallen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Costa Rica
Over Nicaragua
Geografie

Het kleine en smalle Costa Rica ligt in Centraal-Amerika en grenst in het noordwesten aan Nicaragua en in het zuidoosten aan Panama. In het westen heeft het als natuurlijke grens de Stille Oceaan en in het oosten de Caraïbische zee. Costa Rica telt een aantal omliggende eilanden en heeft als hoofdstad San José (1170 m hoog). De kustlijn is redelijk vlak met vele inhammen, rotsen en kleine tropische zandstrandjes maar naarmate je meer het binnenland intrekt wordt het zeer bergachtig door de vele vulkanen (meest actieve is de Arenal) en het Cordillera-gebergte. De laagvlaktes bestaan vooral uit regenwoud en moerassen.

Costa Rica heeft een oppervlakte van 51.000 km² en is na El Salvador het smalste land in Latijns-Amerika. Ongeveer zo’n 11% van de totale oppervlakte is erkend als N.P. of biosfeerreservaat, indianengebied of als regio op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Daarom is Costa Rica ontdekt door het ecotoerisme en oefent het een grote aantrekkingskracht uit op biologen en natuurliefhebbers.

Fauna en flora

Het voordeel van Costa Rica is dat je op een kleine oppervlakte vele dier- en plantensoorten tegenkomt!

In Costa Rica vind je tal van zoogdieren zoals apen, katachtigen, vleermuizen, vogels waarvan de kolibri de meest voorkomende is. Ook reptielen en amfibieën zoals slangen, hagedissen, leguanen en zelfs krokodillen kan je er spotten.

Verder heeft het land een groot aantal exotische bloemen en planten. De meest voorkomende plant is de orchidee. Deze vind je maar liefst in meer dan 1000 verschillende soorten. De nationale bloem van Costa Rica is een felroze orchidee. Costa Rica telt zo'n 33 verschillende nationale parken en regenwoudgebieden (zoals Santa Elena en Monteverde) en is een populaire plek voor ecotoerisme.

Het bergland in het noorden van Costa Rica is vulkanisch. De vulkanen die hier liggen (6 actieve en 61 slapende) vormen een onderdeel van een hele reeks vulkanen die van het noorden van Californië tot aan het zuiden van Chili lopen. De meest bekende actieve vulkaan is de 1.633 meter hoge Arenal.

Staatsvorm

De democratische republiek Costa Rica is sinds 15 september 1821 onafhankelijk van Spanje. Costa Rica is opgedeeld in 7 provincies die verder zijn opgedeeld in kantons. 15 september is ook de nationale feestdag van Costa Rica.

Politiek gezien is dit land zeer stabiel op enkele gewelddaden na die in de jaren ’40 plaatsvonden. Enkele jaren nadien schafte de toenmalige president het leger af en sindsdien is het op politiek vlak zeer rustig gebleven. De president van Costa Rica is arlos Alvarado Quesada.

Bevolking

De totale Costa Ricaanse bevolking bedraagt 5 miljoen inwoners waarvan een groot deel in San José woont. Net zoals op het Amerikaanse continent leefden er in dit gebied oorspronkelijk verschillende indianenstammen, maar die zijn nu in de minderheid. In Costa Rica wonen momenteel nog zo'n 60.000 indianen. Langs de Caraïbische kust zijn de meeste inwoners van Afrikaanse oorsprong, afstammelingen van slaven die in de 17e eeuw werden ingevoerd voor de cacaoteelt, of nakomelingen van Jamaicaanse voorouders, die eind 19e eeuw hierheen werden gehaald voor de aanleg van de Atlantische spoorlijn. Bij dat project werden ook nogal wat Chinezen betrokken en ook hun nazaten wonen nog steeds in het Caraïbisch gebied. Meer dan 80% van de Costa Ricanen zijn echter mesties, gemengd Europees en indiaans.

Costa Ricanen noemen zichzelf ticos en ticas, een vriendelijk en gastvrij volk dat trots is op de democratische en vredelievende traditie van het vaderland. De levensverwachting van de Costa Ricanen is 78.6 jaar.

Economie

De munteenheid van Costa Rica is de colón (CRC). De landbouw heeft altijd al een zeer belangrijke rol gespeeld in de economische status van het land. De belangrijkste producten zijn koffie, bananen, ananas en cacao. Costa Rica wordt beschouwd als een welvarend land -het is één van de meest stabiele economieën in Latijns-Amerika- en kent ook een hoge scholingsgraad en een gunstig klimaat. De afschaffing van het leger zorgde voor een grotere investering in het onderwijs.

Het doet vooral handel met de V.S. en Europa. De economie is sterk afhankelijk van de Amerikaanse, zo kan je in Costa Rica ook met dollars betalen.

In 2013 heeft Costa Rica zich bij de Pacific Alliance aangesloten waardoor het makkelijker en meer handel kan drijven met Chili, Peru, Colombia en Mexico. Costa Rica had al een handelsovereenkomst met de EU.

Religie

Meer dan 75% van de tico’s is katholiek. Ongeveer 14% is evangelist. De zwarte bevolking is overwegend protestant. En dan zijn er nog een paar kleine groepen joden in San José en Jaco.

Op 2 augustus vieren de Costa Ricanen het feest van de Zwarte Maagd in Carthago, vele mensen kruipen er zelfs naartoe. Net zoals in de meeste Latijnse landen wordt de week voor Pasen, Semana Santa, uitvoerig gevierd met missen en processies, maar vooral met familie. Er zijn vele kleurrijke optochten in de steden die de laatste dagen van Jezus' leven uitbeelden. Op de stranden wordt er minder aandacht besteed aan de ceremoniële gedeeltes, daar wordt vooral gegeten en gedronken.

Lokale gebruiken en gewoonten

Costa Ricanen houden ervan om samen te komen met familie.

Als je iemand wil fotograferen, vraag je het best even op voorhand. Costa Rica is een redelijk welvarend en westers land. De cultuurverschillen zijn niet bijzonder groot. Tico’s zijn welgemanierd en willen alles op een vriendelijke manier oplossen. Je komt heel ver met een glimlach.

Op 11 april wordt de nationale held van Costa Rica herdacht: Juan Santamaria. In 1856 wilden William Walker en zijn Amerikaanse troepen Costa Rica impalmen, de jonge Costa Ricaan Juan probeerde dit te verhinderen door hun hutten in brand te steken. Toch kon deze heroïsche tussenkomst de overname door de Amerikanen niet tegenhouden.

Op 15 september is het de Costa Ricaanse Onafhankelijkheidsdag. Twee dagen lang vinden er kleurrijke optochten, concerten en culturele activiteiten plaats.

Elk jaar op 12 oktober wordt de aankomst van Christopher Columbus gevierd, ook wel de dag van de Ontdekking van Amerika genoemd. De straten lopen vol met parades, dansers, muzikanten, acrobaten,... Het is een soort van carnavalsfeest waar mensen zich verkleden in Columbus of andere figuren.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Costa Rica bedraagt 7 uur in de winter. In de zomer is dit 8 uur. Costa Rica kent geen zomer- of wintertijd en heeft geen eigen tijdszones.

Elektriciteit

In Costa Rica heb je 110 V. Neem een aangepaste adaptor of wereldstekker mee.

Veiligheid

Costa Rica heeft een goede naam als het om de veiligheid van buitenlandse toeristen gaat, maar de kleine criminaliteit neemt toe. Tico’s wijten dit aan de economische crisis en de aanwezigheid van grote groepen illegalen uit Nicaragua, Panama, Colombia. Gebruik je gezond verstand om diefstallen/overvallen te vermijden. Verlies of diefstal van officiële papieren/creditcards geef je best aan bij de plaatselijke politie. Vraag een kopie van het proces-verbaal of noteer ten minste het nummer en bezorg dit aan je financiële instelling. Verwittig ook de politie in België bij terugkeer.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Nicaragua (het Land van Meren en Vulkanen genoemd) grenst aan Honduras, Costa Rica, de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan. Aan de Stille Oceaan vind je laagland met bijna veertig vulkanen en het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt. Aan de andere kust heb je laaglanden, dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste berg is de Pico Mogoton (2.107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), het grootste meer in Midden-Amerika. Het idyllische eilandje Isla de Ometepe ligt in het meer van Nicaragua en is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. Het bestaat uit twee vulkanen, de Concepción en de Maderas.

Leon, de voormalige hoofdstad van Nicaragua, is een wondermooie stad met de grootste kathedraal van Centraal-Amerika. Ook Granada vertoont veel koloniale invloeden, vooral Castilliaanse en Moorse.

Fauna en flora

Nicaragua is van verschillende markten thuis en heeft zowel regenwoud, vulkanen als natuurreservaten. In het beschermde regenwoud langs de oostkust vind je vele diersoorten zoals panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijnen, papegaaien, pelikanen en slingerapen. Qua vogels kan je er de kolibrie, rode specht en de quetzal (groene vogel met rode borst) spotten. De quetzal is overigens de heilige vogel van de Maya's. Aan de kusten wonen er verschillende zeeschildpadden.

Nicaragua heeft de grootste oppervlakte regenwoud in Centraal-Amerika en moet zeker niet onderdoen voor zijn bekendere onderbuur Costa Rica.

Staatsvorm

In 1821 wordt Nicaragua onafhankelijk van de Spanjaarden. De Amerikanen hadden veel in de Nicaraguaanse politiek te zeggen, totdat er linkse guerilla's op het toneel verschenen die het daar niet mee eens waren. In 1925 komt de socialistische Augusto Sandino, die landhervormingen wil doorvoeren, met een guerrillaleger in opstand tegen de Amerikaanse mariniers en de Nationale Garde. In 1934 wordt hij op bevel van de leider van de Nationale Garde, Anastasio Somoza, vermoord. De familie Somoza regeert tot 1979 het land en bouwt in die tijd een aanzienlijk imperium uit. De Samoza's worden op 19 juli 1979 (Dag van de Nationale Bevrijding) ten val gebracht door de FSLN – Frente Sandinista de Liberación Nacional- met Daniel Ortega als eerste sandinistische president. Na 30 jaar en 3 neoliberale regeringen is Ortega momenteel terug verkozen als president van Nicaragua.

Nicaragua is één van de armste landen van Midden-Amerika. Hoofdpijlers van het politieke beleid zijn dan ook voortzetting economische groei, meer aandacht voor de armen, gezondheid, onderwijs en rurale productie.

Bevolking

In Nicaragua wonen zo'n 6,15 miljoen mensen, de meesten leven in de hoofdstad Managua. De bevolking bestaat uit mestiezen (69%), blanken (17%), afrikanen (9%) en indianen (5%). Aan de Caraïbische zee wonen zo'n 80.000 Miskito-, Sumo-, Rama- en Garífuna-indianen verspreid over 140 inheemse gemeenschappen. Ze leven van de visvangst en kleinschalige landbouw op de afgelegen eilanden.

Er is ook een kleine gemeenschap van mensen uit het Midden-Oosten (Syriërs, Armeniërs, Palestijnen, Joden en Libanezen). En een kleine gemeenschap Japanners en Chinezen. De levensverwachting van een Nicaraguaan is 74 jaar. Er is wel een grote analfabetismegraad.

Economie

Nicaragua is na Haïti het armste land van het westelijk halfrond. De Nicaraguaanse economie leeft vooral op export van landbouwproducten zoals koffie, fruit, katoen, bananen en suikerriet. Je betaalt er met de córdoba (NIO).

De meeste boeren en boerinnen verbouwen op kleine schaal maïs, aardappelen, groenten, fruit en bonen. Er is de afgelopen decennia weinig geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

De aardolieraffinaderij in Managua levert behalve brandstoffen ook chemische producten, deels voor export. Ruim de helft van de industriële activiteit is geconcentreerd in en rond Managua; andere centra zijn Chinandega, León en Corinto. De winning van delfstoffen is in handen van Noord-Amerikaanse en Canadese ondernemingen.

Religie

De meeste mensen in Nicaragua zijn rooms-katholiek (65% procent). De overige inwoners zijn protestants.

Met Semana Santa en tijdens Kerst en Nieuwjaar heeft bijna iedereen vakantie. Nicaraguanen kijken elk jaar massaal uit naar de nationale feestweek in de vorm van Semana Santa, wanneer iedereen zijn toevlucht zoekt op het strand vergezeld met een heleboel drank en Nicaraguaanse lekkernijen. De zogenaamde ‘zomervakantie’ valt in december en januari. In Nicaragua heeft iedere stad en ieder dorp zijn eigen patroonheilige. Zij worden geëerd tijdens de uitgebreide en uitbundige fiestas patronales (die 1 tot 3 weken duren), met als hoogtepunt de optochten, hanengevechten, concerten en parades.

Op 1 januari is er de processie voor Cristo Rey in Managua en Granada. Deze religieuze dag is uitgegroeid tot de belangrijkste processie van het jaar, waar mensen ´Cristo Rey´ bedanken voor de zegeningen die hen gegeven zijn en bidden voor het aankomende jaar.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Nicaragua wordt een woordje Spaans sterk geapprecieerd.

De Nicaraguanen, zoals in verschillende Midden-Amerikaanse landen, houden ervan om al hun eten te frituren. Op elke hoek van de straat vind je pollerías, waar alle delen van de kip gefrituurd te koop zijn.

Iedereen in Nicaragua is gek op poëzie van nationale dichter Rubén Darío.

Nicaraguanen groeten elkaar meestal met een handdruk. Zijn het goede vrienden of familieleden? Dan geven ze elkaar één kus op de wang.

Verder hechten Nicaraguanen veel waarden aan verzorging en uiterlijk. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent en fris ruikt als je op bezoek gaat bij een Nicaraguaan.

Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua zeven uur vroeger, tijdens de zomertijd is dit acht uur. Nicaragua kent geen zomer-of wintertijd en heeft geen eigen tijdszones.

Elektriciteit

Nicaragua werkt op 110 volt, voorzie je dus best van een adaptor of wereldstekker.

Veiligheid

Mits gewone voorzorgsmaatregelen is Nicaragua een veilig land om te reizen. Neem geen grote sommen geld mee of draag geen waardevolle voorwerpen. Neem een kopie van je reispas mee op uitstap en bewaar het origineel in een kluis van je accommodatie.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Costa Rica & Nicaragua

Wat andere reizigers vinden

"Een aaneenschakeling van hoogtepunten: de canopytour met de Superman- en de Tarzansprong, het dagje surfen, het volcanoboarden en de warmwaterbronnen, logeren bij de ViaVia in Leon! De hele korte reistijden tussen de verschillende locaties waren super, nooit het gevoel gehad dat we ons van de ene plek naar de andere moesten haasten."

Wouter De Smet

"Mijn eerste ontmoeting met Centraal-Amerika en het geeft de kriebels om nog eens terug te gaan!"

Annemie Zwaenepoel

“Prachtige natuur, gevarieerde landschappen, onverwachte  activiteiten, leuke feestjes... “

Charlotte De Geest

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".