Groepsreizen
Individuele rondreizen
Individuele reizen met huurwagen
Vluchten naar Nicaragua
Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina.
Partners
Over Nicaragua
Nicaragua (het Land van Meren en Vulkanen genoemd) grenst aan Honduras, Costa Rica, de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan. Aan de Stille Oceaan vind je laagland met bijna veertig vulkanen en het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt. Aan de andere kust heb je laaglanden, dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste berg is de Pico Mogoton (2.107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), het grootste meer in Midden-Amerika. Het idyllische eilandje Isla de Ometepe ligt in het meer van Nicaragua en is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. Het bestaat uit twee vulkanen, de Concepción en de Maderas.
Leon, de voormalige hoofdstad van Nicaragua, is een wondermooie stad met de grootste kathedraal van Centraal-Amerika. Ook Granada vertoont veel koloniale invloeden, vooral Castilliaanse en Moorse.
Nicaragua is van verschillende markten thuis en heeft zowel regenwoud, vulkanen als natuurreservaten. In het beschermde regenwoud langs de oostkust vind je vele diersoorten zoals panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijnen, papegaaien, pelikanen en slingerapen. Qua vogels kan je er de kolibrie, rode specht en de quetzal (groene vogel met rode borst) spotten. De quetzal is overigens de heilige vogel van de Maya's. Aan de kusten wonen er verschillende zeeschildpadden.
Nicaragua heeft de grootste oppervlakte regenwoud in Centraal-Amerika en moet zeker niet onderdoen voor zijn bekendere onderbuur Costa Rica.
In 1821 wordt Nicaragua onafhankelijk van de Spanjaarden. De Amerikanen hadden veel in de Nicaraguaanse politiek te zeggen, totdat er linkse guerilla's op het toneel verschenen die het daar niet mee eens waren. In 1925 komt de socialistische Augusto Sandino, die landhervormingen wil doorvoeren, met een guerrillaleger in opstand tegen de Amerikaanse mariniers en de Nationale Garde. In 1934 wordt hij op bevel van de leider van de Nationale Garde, Anastasio Somoza, vermoord. De familie Somoza regeert tot 1979 het land en bouwt in die tijd een aanzienlijk imperium uit. De Samoza's worden op 19 juli 1979 (Dag van de Nationale Bevrijding) ten val gebracht door de FSLN – Frente Sandinista de Liberación Nacional- met Daniel Ortega als eerste sandinistische president. Na 30 jaar en 3 neoliberale regeringen is Ortega momenteel terug verkozen als president van Nicaragua.
Nicaragua is één van de armste landen van Midden-Amerika. Hoofdpijlers van het politieke beleid zijn dan ook voortzetting economische groei, meer aandacht voor de armen, gezondheid, onderwijs en rurale productie.
In Nicaragua wonen zo'n 6,15 miljoen mensen, de meesten leven in de hoofdstad Managua. De bevolking bestaat uit mestiezen (69%), blanken (17%), afrikanen (9%) en indianen (5%). Aan de Caraïbische zee wonen zo'n 80.000 Miskito-, Sumo-, Rama- en Garífuna-indianen verspreid over 140 inheemse gemeenschappen. Ze leven van de visvangst en kleinschalige landbouw op de afgelegen eilanden.
Er is ook een kleine gemeenschap van mensen uit het Midden-Oosten (Syriërs, Armeniërs, Palestijnen, Joden en Libanezen). En een kleine gemeenschap Japanners en Chinezen. De levensverwachting van een Nicaraguaan is 74 jaar. Er is wel een grote analfabetismegraad.
Nicaragua is na Haïti het armste land van het westelijk halfrond. De Nicaraguaanse economie leeft vooral op export van landbouwproducten zoals koffie, fruit, katoen, bananen en suikerriet. Je betaalt er met de córdoba (NIO).
De meeste boeren en boerinnen verbouwen op kleine schaal maïs, aardappelen, groenten, fruit en bonen. Er is de afgelopen decennia weinig geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.
De aardolieraffinaderij in Managua levert behalve brandstoffen ook chemische producten, deels voor export. Ruim de helft van de industriële activiteit is geconcentreerd in en rond Managua; andere centra zijn Chinandega, León en Corinto. De winning van delfstoffen is in handen van Noord-Amerikaanse en Canadese ondernemingen.
De meeste mensen in Nicaragua zijn rooms-katholiek (65% procent). De overige inwoners zijn protestants.
Met Semana Santa en tijdens Kerst en Nieuwjaar heeft bijna iedereen vakantie. Nicaraguanen kijken elk jaar massaal uit naar de nationale feestweek in de vorm van Semana Santa, wanneer iedereen zijn toevlucht zoekt op het strand vergezeld met een heleboel drank en Nicaraguaanse lekkernijen. De zogenaamde ‘zomervakantie’ valt in december en januari. In Nicaragua heeft iedere stad en ieder dorp zijn eigen patroonheilige. Zij worden geëerd tijdens de uitgebreide en uitbundige fiestas patronales (die 1 tot 3 weken duren), met als hoogtepunt de optochten, hanengevechten, concerten en parades.
Op 1 januari is er de processie voor Cristo Rey in Managua en Granada. Deze religieuze dag is uitgegroeid tot de belangrijkste processie van het jaar, waar mensen ´Cristo Rey´ bedanken voor de zegeningen die hen gegeven zijn en bidden voor het aankomende jaar.
In Nicaragua wordt een woordje Spaans sterk geapprecieerd.
De Nicaraguanen, zoals in verschillende Midden-Amerikaanse landen, houden ervan om al hun eten te frituren. Op elke hoek van de straat vind je pollerías, waar alle delen van de kip gefrituurd te koop zijn.
Iedereen in Nicaragua is gek op poëzie van nationale dichter Rubén Darío.
Nicaraguanen groeten elkaar meestal met een handdruk. Zijn het goede vrienden of familieleden? Dan geven ze elkaar één kus op de wang.
Verder hechten Nicaraguanen veel waarden aan verzorging en uiterlijk. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent en fris ruikt als je op bezoek gaat bij een Nicaraguaan.
Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua zeven uur vroeger, tijdens de zomertijd is dit acht uur. Nicaragua kent geen zomer-of wintertijd en heeft geen eigen tijdszones.
Nicaragua werkt op 110 volt, voorzie je dus best van een adaptor of wereldstekker.
Mits gewone voorzorgsmaatregelen is Nicaragua een veilig land om te reizen. Neem geen grote sommen geld mee of draag geen waardevolle voorwerpen. Neem een kopie van je reispas mee op uitstap en bewaar het origineel in een kluis van je accommodatie.
Meer info vind je via Buitenlandse Zaken op diplomatie.belgium.be.