Overslaan en naar de inhoud gaan

Genieten van 'Pura Vida' in Costa Rica en Panama voor jongeren van 18 tot 26 jaar. Van regenwouden tot vulkanen, van toekans tot luiaards, beide landen bieden een ongelooflijke verscheidenheid aan fauna en flora. 

Het is dus dé plek om op zoek te gaan naar wildlife, of je onder te dompelen in de overweldigende natuur. We gaan ook tal van actie tegemoet: avontuurlijke raftings op wilde rivieren, ziplinen over boomtoppen in de jungle, canyoning, duiken of snorkelen, surfen en nog veel meer... Pura vida!

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Costa Rica en Panama

Canopyen door de jungle van Costa Rica

groepsreis Costa Rica en Panama

2-daags rafting avontuur op de rio Pacuare

Groepsreis Costa Rica en Panama

genieten van prachtige stranden aan zowel de Caraibische zee als de Pacific!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
De nevelwouden van Monteverde

Bij aankomst in hoofdstad San José nemen we de bus naar het dorpje Santa Elena. De natuurreservaten van Monteverde zijn ideaal om er te voet op uit te trekken, zowel overdag als in het donker. In de dichtbegroeide nevelwouden zijn we onder de indruk van de enorme natuurpracht én geheimzinnige sfeer.

De grootste waaghalzen onder ons kunnen zich, indien het weer het toelaat, wagen aan een canopy tour: als een heuse Tarzan of Jane zweven tussen de toppen van het nevelwoud. Diegenen die nog meer adrenaline willen, kunnen gaan bungeejumpen (facultatief, richtprijs: 75 USD).

2 Dag 5-7
La Fortuna

Met een busje zakken we af naar Lago Arenal dat we met een boot oversteken. We reizen verder naar La Fortuna. Majestueus beheerst de Arenalvulkaan de omgeving en vanaf nu ook onze gedachten. Apengebrul en papegaaiengekrijs nodigen in een nabijgelegen natuurgebied uit om te gaan wandelen.

Onze uitstap sluiten we af met een frisse duik in de waterval van La Fortuna of met zalig relaxen in warmwaterbronnen. Andere activiteiten zoals canyoning (richtprijs 99USD) of gravity falls waterfall jumping (richtprijs 125USD) behoren tot de mogelijkheden (facultatief). 

3 Dag 8-9
2-daags raftingavontuur

Bereid je voor op 2 dagen van waterexplosies! We gaan twee dagen white river raften (klasse II-IV) op de wereldbefaamde Rio Pacuare en overnachten in een idyllische, afgelegen ecolodge. De Pacuare rivier, die uitmondt in de Caraïben, is een van de beste plaatsen ter wereld om te raften en te kajakken.

Het omringende regenwoud herbergt een grote verscheidenheid aan tropische dieren en enorme aantallen vogelsoorten. De Pacuare heeft alles van klasse II tot klasse V stroomversnellingen, evenals meerdere watervallen. We eten 's avonds in open lucht en genieten ondertussen van de prachtige sterrenhemel.

4 Dag 10-12
Puerto Viejo de Talamanca

We maken voor het eerst kennis met een stukje Costa Rica dat wel heel caraibisch aanvoelt. Een plek waar voor ieder wat wils is: een wandeling in nationaal park Cahuita, een fietstocht met stops aan prachtige stukjes strand, een bezoek aan het plaatselijke jaguar rescue center? Of we doen gewoon as the locals do en genieten op het strand van een glaasje lokale rum. 

5 Dag 13-15
Bocas del Toro

We steken de grens met Panama over en reizen per bus en boot verder naar het eiland Bocas del Toro. Snorkelen in de lagunes, dolfijnen observeren of op een verlaten strand luisteren naar de golfslag, dat is genieten! Ook is deze plek dé place to be om te surfen en te duiken, dus dat behoort ook tot de mogelijkheden (facultatief).

6 Dag 16-18
Hiken in de jungle en walvissen spotten aan de Pacific

Gelegen in een smalle vallei en in de schaduw van de Baru vulkaan ligt Boquete, een pittoresque bergstadje dat onze uitvalsbasis is voor een avontuurlijke wandeling. We volgen het eeuwenoude handelspad Sendero Los Quetzales bergaf doorheen nevelwoud naar Boquete (voorlopig gesloten). Of kiezen we voor El Pianista Trail? Een magische tocht waar je je tijdens de beklimming in de wolken waant. Voor wie naar een grotere uitdaging op zoek is, is een beklimming van de Baru vulkaan ook een mogelijkheid (optionele activiteit). Door het constant aangename klimaat en de ideale hoogte is dit ook het centrum van de koffieteelt. Een koffietour mag dan ook niet ontbreken.

In het westen van Panama (aan de Stille Oceaan) ligt Santa Catalina, een klein vissersdorpje dat nog vrij onbekend is en de toegang vormt tot het Nationaal Park Coiba. Surfdudes, wuivende palmbomen, hangmatten, mooie stranden, helderblauwe zeeën en snorkelen in een schitterende onderwaterwereld: je vindt het allemaal in dit onverdorven paradijs. Wie weet spotten we een bultrug-walvis, ze 'overwinteren' van december tot en met februari en van juli tot en met oktober voor de kust van Coiba!

7 Dag 19-20
Wandelparadijs Valle de Anton

Valle de Anton is nog relatief onbekend en onbemind in Panama, iets dat ons petje te boven gaat! Het wandelparadijs biedt voor ieder wat wils. Stevige hikes, watervaller die tot de verbeelding spreken en thermale bronnen om helemaal tot rust te komen aan het einde van een prachtige reis. 

De unieke ligging van het stadje, genesteld in de krater van een oude vulkaan, maakt het allemaal nog wat meer de moeite waard. De hogere ligging op zo'n 600 meter hoogte zorgt voor een aangenaam (wandel)klimaat en een uniek groen berglandschap.

8 Dag 21-22
Panama city

In Panama City aangekomen, kiezen we voor Casco Viejo, het oude stadsgedeelte of maken we een wandeling in het nabijgelegen Parque Natural Metropolitano. Het Panama-kanaal -het uithangbord van deze metropool waar moderne, historische, latino en internationale vibes elkaar ontmoeten-, mag natuurlijk niet ontbreken. Ook gaan we fietsen of wandelen langs de Amador Causeway, dé strandbouvard van Panama. Nog even de laatste souveniertjes inslaan voor we terug naar huis keren!

Data en prijzen

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid Travel enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 03/07/2024
Terug: 24/07/2024
Basisprijs: €2.370
+ 2.100 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
191
202
213
223
231
242
251
Geslacht
mannen3
vrouwen10
Vertrekvergadering op: 05/05/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 10/07/2024
Terug: 31/07/2024
Basisprijs: €2.510
+ 2.100 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
191
202
212
243
255
Geslacht
mannen3
vrouwen10
Vertrekvergadering op: 08/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 25/07/2024
Terug: 15/08/2024
Basisprijs: €2.360
+ 2.100 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
191
212
223
234
242
251
Geslacht
mannen3
vrouwen10
Vertrekvergadering op: 22/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 22/08/2024
Terug: 12/09/2024
Basisprijs: €1.935
+ 2.100 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
213
222
242
255
261
Geslacht
mannen4
vrouwen9
Vertrekvergadering op: 19/07/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 05/09/2024
Terug: 26/09/2024
Basisprijs: €1.750
+ 2.100 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
211
234
244
254
Geslacht
mannen7
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 04/08/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Vertrek 3 en 10 juli 2024: Lijnvluchten Amsterdam Schiphol - San José en Panama City - Amsterdam Schiphol
 • Vertrek 3 en 10 juli 2024: Transport Antwerpen Berchem - Amsterdam Schiphol en terug
 • Andere afreizen: Lijnvluchten Brussel - San José en Panama City - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Voor de afreizen op 3 en 10 juli 2024 maken we gebruik van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Je hebt daarom ook een elektronische toestemming (ESTA) nodig voor de overstap in de VS. Je kan deze aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. De kostprijs hiervoor is 21 USD, te betalen met je kredietkaart.  

Opgelet! Indien u in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Noord-Korea, Somalië of Syrië geweest bent (sinds 01/03/2011) of in Cuba (sinds 12/01/2021) is de kans dat je met een ESTA kan reizen erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel. 

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 27 / 03 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Costa Rica heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens geldig is gedurende je volledige verblijf in Costa Rica. Voor Panama heb je een internationaal reispaspoort nodig, geldig tot 6 maanden na de datum van binnenkomst in het land.  

Voor deze reis maken we (al dan niet) gebruik van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Je hebt daarom ook een elektronische toestemming (ESTA) nodig voor de overstap in de VS. Je kan deze aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. De kostprijs hiervoor is 21 USD, te betalen met je kredietkaart.  

Opgelet! Indien u in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Noord-Korea, Somalië of Syrië geweest bent (sinds 01/03/2011) of in Cuba (sinds 12/01/2021) is de kans dat je met een ESTA kan reizen erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel. 

Meer informatie hierover kan je hieronder terugvinden

diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Ter plaatse verplaatsen we ons met een gecharterd busje met privéchauffeur en met het openbaar vervoer. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/07/2024

Vertrek
Aankomst
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 03/07/24 - 09:15
NEWARK LIBERTY INTERNATIONAL 03/07/24 - 11:20
NEWARK LIBERTY INTERNATIONAL 03/07/24 - 17:02
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 03/07/24 - 20:19
PANAMA CITY - TOCUMEN INT. 23/07/24 - 10:00
HOUSTON G. BUSH INTERCONTINENT 23/07/24 - 14:21
HOUSTON G. BUSH INTERCONTINENT 23/07/24 - 16:50
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 24/07/24 - 09:20

Reis met vertrek op 10/07/2024

Vertrek
Aankomst
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 10/07/24 - 09:15
NEWARK LIBERTY INTERNATIONAL 10/07/24 - 11:20
NEWARK LIBERTY INTERNATIONAL 10/07/24 - 17:02
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 10/07/24 - 20:19
PANAMA CITY - TOCUMEN INT. 30/07/24 - 10:00
HOUSTON G. BUSH INTERCONTINENT 30/07/24 - 14:21
HOUSTON G. BUSH INTERCONTINENT 30/07/24 - 16:50
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 31/07/24 - 09:20

Reis met vertrek op 25/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 25/07/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 25/07/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 25/07/24 - 11:30
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 25/07/24 - 14:25
PANAMA CITY - TOCUMEN INT. 14/08/24 - 17:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 15/08/24 - 10:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 15/08/24 - 20:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 15/08/24 - 22:30

Reis met vertrek op 22/08/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 22/08/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 22/08/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 22/08/24 - 11:30
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 22/08/24 - 14:25
PANAMA CITY - TOCUMEN INT. 11/09/24 - 17:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 12/09/24 - 10:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 12/09/24 - 12:25
BRUSSELS - BRU AIRPORT 12/09/24 - 14:45

Reis met vertrek op 05/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 05/09/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 05/09/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 05/09/24 - 11:30
SAN JOSE - J. SANTAMARIA INT. 05/09/24 - 14:25
PANAMA CITY - TOCUMEN INT. 25/09/24 - 17:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 26/09/24 - 10:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 26/09/24 - 12:25
BRUSSELS - BRU AIRPORT 26/09/24 - 14:45
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

•          Grote rugzak (70L) 

•          Dagrugzak

•          Goede stapschoenen

•          Lakenzak

•          Goede (regen)jas

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.

Om tijd te winnen kan het zijn dat we 's middags al eens picknicken en 's avonds de keuken van onze accommodatie gebruiken. 

In de Centraal Amerikaanse keuken wordt er veel met koriander, bonen en mais gewerkt. 

Logies

We logeren in eenvoudige en gezellige guesthouses en ho(s)tels, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit. 

We slapen in 2-, 4-, of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er zitten enkele inspannende wandelingen (5 à 6u wandelen). Door de hoogte en tropische temperaturen, kunnen de activiteiten als inspannend aanvoelen. 

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Tijdens de wandelingen dragen we onze dagrugzak. Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Zoals alle Midden-Amerikaanse landen hebben ook Costa Rica en Panama een tropisch klimaat waarbij de gemiddelde temperatuur tijdens het jaar amper schommelt (gem. 27°C). Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en kenmerkt zich door een vrij korte maar ook wel hevige bui in de namiddag. In november begint het droge seizoen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Costa Rica en Panama

Wat andere reizigers vinden

Een avontuur om niet te vergeten; van midden in de jungle naar de palmboom stranden zoals in de boekjes. Eindeloze opties om te zwemmen in de prachtige watervallen, hot springs, hot rivers en in de zee op verschillende stranden. Geweldig voor de actieve uitdagende activiteiten (rivierkajakken, ziplinen, bungyjumpen,...) met een prachtig zicht op de geweldige fauna en flora. Het was mijn eerste reis buiten Europa: een heel unieke ervaring met prachtige fauna en flora en veel contact met de lokale bevolking. Gewoon genieten!

Cedric Van Duyse

Deze Jokerreis was onvergetelijk. Het land, de natuur en de dieren waren wondermooi. De natuurwandelingen afgewisseld met de actieve activiteiten zorgden voor een gevarieerde reis. Samen met de groep hebben we grenzen verlegd zowel in eten als in activiteiten. Ik vind het gemakkelijk dat alles geregeld is op voorhand. Je moet zelf niet uitdenken waar je moet logeren, hoe je overal geraakt. Er is ook geen stress om je activiteiten te boeken. Met Joker ben je zeker dat je alle hoogtepunten en ook alle niet-toeristische plaatsen bezoekt. Daarnaast is deel uitmaken van een groep heel fijn. Je leert nieuwe mensen kennen en dit op een andere manier.

Anoniem

Meer stilstaan bij wat belangrijk is in het leven en wat je doelen zijn. Ontdekt hoe erg ik kan genieten van natuur en dieren. Grenzen verlegt qua
fysische acitiviteiten en beseft dat ik daar heel veel energie van krijg. Rijker teruggekomen door fantastische reis met super mensen en
begeleider.

Evelyn

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".