
Van Kaapstad naar Victoria Falls
Roadtrippen door en kamperen in Zuidelijk Afrika met vijf landen en vier grensovergangen: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe & Zambia. Van de ene verbazing in de andere, dat is wat je van deze reis mag verwachten. Van de woestijnen van Namibië, tot het levendige Kaapstad, de 1001 olifanten in Botswana, het echte Zambiaanse leven in Zambia,... Elk land is uniek, met als gemene deler de vriendelijkheid van de mensen. En de kers op de taart? Het aanschouwen van de machtige Victoria Falls in Zimbabwe (en Zambia). Staren met open mond is toegelaten!
De hoogtepunten van deze reis
Dune 45 in de Sossusvlei beklimmen

Safari in Chobe National Park, waar de grootste olifantenpopulatie van Afrika leeft.

De San ontmoeten en van hen bijleren
Deze reis is iets voor jou als je...
-
houdt van een indrukwekkende variëteit in de weidse natuur.
-
de diversiteit aan cultuur en talen van zuidelijk Afrika wilt ontdekken.
-
ook minder toeristische plaatsen in zuidelijk Afrika wil bezoeken op een flexibele manier.
-
kennis wil maken met de tradities van de San.
-
een echte roadtrip wil maken, en er niet tegenop ziet veel afstanden in een huurwagen af te leggen (en/of zelf (co-)chauffeur te zijn).

































Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
We starten in het levendige Kaapstad. Dit is direct een kennismaking met het echte Zuid-Afrikaanse leven: zo gaan we naar een township en vertelt een voormalige gevangene over zijn tijd op Robben Island. Uitwaaien doen we op de top van de Tafelberg, die ons ons een 360° perspectief op het prachtige Afrikaanse continent geeft.
De bekende Zuid-Afrikaanse wijn proeven hoort er natuurlijk ook bij, en dat doen we in de wijnkelders en wijngaarden van Stellenbosch. Met een glas fonkelwijn in de hand klinken we aan Kaap de Goede Hoop op ons verblijf in Kaapstad en nemen we afscheid van diens prachtige natuur en Afrikaanse pinguïns. Daarna rijden we via de koperkleurige Cederbergen naar de grens met Namibië. Bedankt, Zuid-Afrika!
Je weet dat je in Namibië bent aangekomen als de woestijn, en de occassioneel voorbij passerende oryx, je tegemoet komt. De Namibwoestijn toont zich op zijn best: okerkleurige zandduinen, fotogenieke dorre bomen, verlaten dorpjes,... Het kan niet op! Ook de 150 km lange Fish River Canyon, ook wel eens Afrika's 'Grand Canyon' genoemd, verwend ons met prachtige uitzichten.
In Sossuvlei tonen we ons van onze sportiefste kant bij de beklimming van een woestijnduin, waarbij we getrakteerd worden op een schitterende zonsopgang. Hier kan je niet anders dan volledig te ontstressen en stil te worden...
We steken de grens over met Botswana en gaan op bezoek bij de San. In D'kar bezoeken we een inleefproject waar de Sanbevolking hun tradities met ons delen. De Sanvrouwen nemen ons mee in de onherbergzame Kalahariwoestijn die voor hun een onuitputtelijke bron is van bruikbare wortels en vruchten. Een interessante en leerrijke ontmoeting! Om dit alles te laten bezinken maken we, onder de enorme sterrenhemel, een vuurtje en genieten van elkaars gezelschap.
Safari's te water, ter land en in de lucht: de mogelijkheden zijn eindeloos in het prachtige Botswana. We beginnen in Maun, waar we de machtige Okavangodelta vanop een traditioneel bootje, een mokoro, ontdekken. Hier krijgen we de kans om van tussen het riet de nijlpaarden, die huizen in de lagunes van de delta, te spotten. Hoe de Okavangodelta uitwaaiert en eilandjes vormt, zien we pas goed vanuit een klein vliegtuigje.
Hierna gaan we direct verder naar nog zo'n hoogtepunt: Chobe National Park! De cheetahs, olifanten, leeuwen en giraffen staan ons al op te wachten als we het park met de jeep binnenrijden. Vanop de Chobe-rivier spotten we dan weer krokodillen en andere beestjes die liggen te loeren in het water. Dit voelt als het echte Afrika!
We eindigen waar we begonnen, met bruisend fonkelend water, maar dan in een heel andere gedaante: de Victoria Watervallen. Hier stort en dondert de Zambezi over een breedte van 1.300 m steil naar beneden. Letterlijk overdonderende natuurpracht! We ontdekken zowel de Zambiaanse als de Zimbabwaanse kant van de watervallen, en zorgen dat we onze benen nog even kunnen strekken tijdens een fietstocht of een spannende rafting. Met spijt in het hart nemen we afscheid van deze prachtige streek.
Vertrekdata en prijzen
Wie gaat mee?
18-25 | 1 |
26-35 | 5 |
36-45 | 1 |
46-55 | 2 |
56-65 | 2 |
mannen | 4 |
vrouwen | 7 |
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Kaapstad en Victoria Falls - Brussel
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- 16 dagen huurwagens/minibus omnium verzekerd, met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
- Brandstof huurwagens
- Voorschotten logies t.w.v. € 330
- Gebruik van Joker-tenten
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, visa, luchthaventaksen ter plaatse, wegentaksen, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis zijn we vaak onderweg, van hoogtepunt naar hoogtepunt en we overbruggen een afstand van meer dan 4.000 km. Een niet te onderschatten onderneming! Centraal staat de beleving van de overweldigde en wondermooie natuur, waar we doorheen rijden met onze minibusjes en safari-jeep (Chobe N.P.), of vanuit een boot of al wandelend in ons opnemen. In Livingstone gaan we fietsen.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Een natuurreis vraagt speciale aandacht voor de figuurlijke voetafdruk die we er nalaten: correct omgaan met afval, voorzichtig zijn met kampvuur in een droge omgeving, op de paden blijven enz... We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject met huurwagens/minibusjes en gecharterd vervoer af te leggen.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Specifiek voor deze reis
- Een begeleid bezoek aan een township
- Een dag bij de Sanbevolking in D'qae (Botswana) - hier tonen ze hoe ze indertijd leefden als jager-verzamelaars
- Zuid-Afrikanen zakken al graag eens door, en houden van eten en drinken. Ga een praatje aan met hen, en je zal verrast zijn door hun vriendelijkheid!
- Tijdens deze reis zijn we veel onderweg, we zullen dus zelf het initiatief moeten nemen om contact op te zoeken: met de staff op onze campings, in een lokale bar, met de kassier in een winkel, onze (safari-)gids,...
Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis.
voor Namibië heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is. Een internationaal rijbewijs kan, maar ook het nationaal rijbewijs met opschrift “driving licence” wordt aanvaard. Meer info op: www.diplomatie.be. Belgische burgers moeten geen speciaal visum aankopen om Namibië binnen te mogen.
Voor Botswana is enkel een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot minstens 6 maanden na aankomst.
Voor Zambia heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum meestal aan aan de grens. Je kan dit echter ook online aanvragen via https://eservices.zambiaimmigration.gov.zm/#/home. Een single entry visum kost zo'n 25 USD. Als je graag ook nog even oversteekt naar Zimbabwe (bv. voor het bezoeken van de Victoria Falls aan de Zimbabwaanse kant), dan is een KAZA UNI visum nodig. Dit kost zo'n 50 USD.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.
VluchturenReis met vertrek op 09/07/2023
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
Gedurende 16 dagen - van Kaapstad tot Kasane in het noorden van Botswana - maken we gebruik van huurwagens (2 minibusjes die elk 6 passagiers en bagage kunnen vervoeren). We kunnen zelf het reistempo bepalen en tijd maken voor wandelingen, een picknick of andere activiteiten. De wegeninfrastructuur is uitstekend, regelmatig rijden we tot 600 km per dag. Men rijdt links dus dat is even wennen! Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Na Kasane maken we gebruik van openbaar en/of gecharterd vervoer (nog 80 km naar Victoria Falls).
Voor reizen met huurwagens vragen we dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, zoals autorijden en kaartlezen, is dan ook noodzakelijk. Wie zal autorijden, dat wordt afgesproken tijdens de vertrekvergadering.
De chauffeurs moeten in het bezit zijn van een Belgisch en internationaal rijbewijs dat je kan aanvragen in je gemeentehuis. Alle deelnemers en zeker de chauffeurs moeten als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering worden hier de nodige afspraken voor gemaakt.
Elke hoofdchauffeur moet ook over een kredietkaart (met reliëf) op zijn/haar naam beschikken.
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
Specifiek voor deze reis:
De verhouding guesthouse, lodges en ho(s)tels en tenten tijdens deze reis is 30/70. Wijzigingen zijn echter mogelijk. De campings zijn voorzien van propere sanitaire blokken en barbeque mogelijkheden.
Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij -genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van €65.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Een reis met een 'hoog' culinair niveau en keuzemogelijkheden te over! Ofwel gaan we voor een gezellig restaurant 's avonds , maar evengoed, als we daar zin in hebben, organiseren we een braai (barbeque) op de camping. Bovendien is het plezierig om bijna dagelijks te picknicken: we doen onze aankopen in een supermarkt, een prachtig uitzicht krijgen we er gratis bij.
2 specialiteiten uit Zuid-Afrika in de kijker: Boboti en Biltong. Boboti is wereldwijd misschien wel het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. En terecht, want Boboti is een heel bijzonder avondmaal. Het is een mengsel van gehakt, witbrood, melk en andere ingrediënten. Meestal wordt het gerecht met rijst, komkommersalade en chutney geserveerd, zoals echte Zuid-Afrikanen dat doen. Biltong is dan weer een typisch tussendoortje van gedroogd vlees met kruiden.
De keuken van Namibië wordt beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en Duitse keuken. Er zijn dus zowel lokale als westerse gerechten te vinden. Vooral vlees- (wild, lamsvlees, rundvlees) en vis wordt veel gegeten. Een bekend gerecht is Sadza, een maïspap die met de hand gegeten wordt. De pap wordt tot balletjes gerold en gedipt in saus of gegeten met vlees of gevulde groenten.
De gerechten in Botswana zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse keuken. De braai (barbecue) is erg populair. Er wordt sowieso veel vlees, met name rundvlees en wild, gegeten. In Botswana is veel minder fruit dan in de omliggende landen omdat het land te droog en zanderig is. Alles wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika.
In Zambia heeft de lokale keuken als ex-Britse kolonie dan weer veel Engelse accenten. Meat Pie vind je er zeker en vast terug.
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- grote rugzak (geen koffer of reistas!)
- dagrugzak
- katoenen of andere herbruikbare zakken: tegen regen, vuile was
- zomerslaapzak (alternatief: lakenzak uit fleece)
- matje
- lakenzak
- drinkzak of drinkfles
- eventueel stevige rugzakhoes
- geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!
- zaklamp
- slotje
Kleding:
- stapschoenen
- licht schoeisel en/of sandalen
- ondergoed
- T-shirts (licht en makkelijk te wassen) , ook met lange mouwen
- broeken, lang en kort of afritsbaar
- warm trui(tje) (wol) of fleece
- Regenjas
- Zonnepet/zonnebril
- zwemgerief
- Teenslippers (o.m. voor douche)
- sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
- slaapkledij
Toiletgerief + toiletpapier, (papieren) zakdoeken
Persoonlijke medicatie, EHBO, zonnemelk, lippenbalsem, muggenmelk
Extra handig
- gsm en oplader
- fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
- batterijlader
- verrekijker
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In ZUID-AFRIKA is de officiële munteenheid de Rand (ZAR).
In NAMIBIË is de officiële munteenheid de Namibische Dollar (NAD) die gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand.
In ZAMBIA is de officiële munteenheid de Zambiaanse Kwacha (ZMK).
In BOTSWANA is de officiële munteenheid de Botswana Pula (BWP).
In ZIMBABWE is de officiële munteenheid de Zimbabwe dollar (ZWL), maar meer courant zijn betalingen met Amerikaanse dollar.
Neem bij voorkeur cash euro’s en dollars mee. Kredietkaarten worden alleen in grote steden aanvaard, dus enkel meenemen voor noodgevallen. Ook ATM's zijn alleen beschikbaar in de grote steden. In Zuid-Afrika zijn er ook problemen met het opwekken van elektriciteit, waardoor er regelmatig problemen zijn waarop je niet met kaart kan betalen of kan afhalen.
Opgelet: sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis gebruik wil maken van je kaart!
Goed om weten:
De Namibische Dollar en de Rand hebben dezelfde waarde en de Rand wordt ook zonder probleem aanvaard in Namibië. Omgekeerd is dit niet het geval! Namibische Dollars kunnen buiten Namibië niet meer worden ingewisseld.
Aan de grensovergang met Botswana moeten we vermelden met hoeveel geld we de grens oversteken en we moeten hiervan een bewijs krijgen. Dit bewijs moet worden voorgelegd wanneer je geld wisselt in Botswana.
Aan de Victoria Falls in Zimbabwe betalen we voornamelijk met Amerikaanse Dollars.
Facultatieve activiteiten:
- Devil's Pool Tour (aan Vic Falls): ca. 90 USD
- Helikoptervlucht boven Vic Falls: ca. 110 USD
- Bungeejump aan Vic Falls: ca. 160 USD
In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!
Voor deze reis zijn er geen verplichte vaccinaties, aanbevolen zijn wel TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
MALARIA: van juli tot en met oktober is de inname van malariatabletten niet nodig, maar moet je wel antimugmaatregelen toepassen tussen zonsondergang en zonsopgang, en bij koorts ook aan de mogelijkheid van malaria denken. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem dus een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.
BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit water te zwemmen of pootje te baden.
CORONAVACCIN (17/02/2023): - Zimbabwe: iedereen met een basisvaccinatie kan zonder meer naar Zimbabwe reizen. Als u niet gevaccineerd bent, moet u een PCR-test voorleggen. De test mag niet ouder zijn dan 48u bij binnenkomst in Zimbabwe. - Botswana: er gelden geen COVID-19-maatregelen meer om naar Botswana te reizen - Zambia: iedereen die volledig gevaccineerd is kan zonder meer naar Zambia komen. Als u niet gevaccineerd bent, moet u een PCR-test voorleggen. De test mag niet ouder zijn dan 72u voor vertrek naar Zambia. - Namibië: er gelden geen COVID-19-maatregelen meer om naar Namibië te reizen - Zuid-Afrika: er gelden geen COVID-19-maatregelen meer om naar Zuid-Afrika te reizen
Kosten voor eventuele PCR-testen zijn voor eigen rekening.
Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.wanda.be.
Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. De enige 2 tochten in het programma zijn de beklimmingen van de Tafelberg in Kaapstad en de hoge zandduinen in Sossusvlei – Namibië. Indien gewenst kan je ook met de lift naar de top van de Tafelberg, i.p.v. 3 uur te klimmen. De hoge zandduinen in Sossusvlei zijn haalbaar voor iedereen. Belangrijk zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de vermoeidheid na lange verplaatsingen.
Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. We komen dus aan te midden van de Kaapse lente. Gemiddelde dagtemperaturen in Kaapstad variëren tussen 15 en 25°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot 2°C en soms zelf tot vriestemperaturen. In The Great Karoo heeft men ongeveer dezelfde lentetemperaturen als bij ons. Vanaf Botswana genieten we van meer zomerse temperaturen zoals wij ze gewoon zijn. Dagtemperaturen van 25 tot 30°C en soms hoger zijn hier te verwachten.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.
Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.
Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.
Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.
Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.
Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.
Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.
Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.
Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.
Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.
In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.
Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.
Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.
In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.
De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.
Namibië bestaat uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Namibië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied een uitloper van de Kalahariwoestijn.
Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. Er zijn een groot aantal wildparken (zoals Etosha N.P.) waar je enorm veel wilde dieren aantreft.
Namibië is een parlementaire democratie. Het staatshoofd wordt rechtstreeks voor vijf jaar door het volk gekozen en is eenmaal herkiesbaar. Namibië was van 1884 tot 1915 een Duitse kolonie. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. Van 1921 tot eind jaren '60 kwam het onder bewind van Zuid-Afrika. Deze laatste bleef Namibië echter bezetten. Pas sinds 1990 verkreeg Namibië officieel zijn onafhankelijkheid. Huidig president is Hage Geingob.
In Namibië wonen 2,48 miljoen mensen. Bijna de helft van de bevolking behoort tot de Ovambostam, een Bantoevolk dat voornamelijk in het noorden van het land woont. Zij kwamen later in het land dan de oorspronkelijke bewoners: de Khoi-Khoi en de San. In de Kalahariwoestijn woont nog wel een kleine groep San. Verder komen de volgende stammen voor: de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en de Kaokovelders.
De grote voorraden bodemschatten in Namibië zoals diamant, uranium, goud en koper leveren een groot deel van alle export inkomsten. Toch is zo'n een derde van de bevolking werkloos en wordt deze problematiek versterkt door de jaarlijkse groep schoolverlaters, waarvoor nauwelijks werk is.
De grote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. Ook is de Nederland Hervormde Kerk er groot. Dat laatste komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst. Vooral in het noorden leven nogal wat rooms-katholieken. Zij stammen af van bekeerlingen van Portugese evangelisten, die Namibië via de Portugese kolonie Angola binnentrokken. De meeste niet-christelijke volken, zoals de Himba, San en sommige Herero groepen geloven in Afrikaanse animistische tradities zoals voorouderverering.
Ongevraagd foto's nemen van mensen is niet beleefd in Namibië, net als ongevraagd hun huis (hut) binnenlopen.
Tijdens onze juli-reis is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze septemberreis is er geen tijdsverschil. De zon komt er gemiddeld op om 06u30 en gaat onder rond 18u00.
De netspanning in Namibië is 220 volt (50 Herz), met drie rond pinnen in een driehoek (driepootstekker – type D). Neem best ook een adaptor mee. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.
In Namibië is het veilig reizen. Meer info vind je hier.
De Okavangodelta in Botswana is ontstaan door de bedding van de rivier Okavango die zijn oorsprong in Angola vindt. In plaats van in zee uit te monden loopt de rivier dood in een wirwar van kreekjes in de Kalahari-woestijn. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna.
Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. De meeste camps en lodges zijn niet omheind, waardoor het wil bijna vlak voor je accommodatie te spotten valt. Botswana richt zich niet op massatoerisme, maar op een laag volume maar met een des te authentiekere belevenis.
Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Democraat Mokgweetsi Masisi is momenteel aan het bewind.
In Botswana is het grootste deel van de inwoners (2,25 miljoen) Tswana wat 'Bosjesman' betekent. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam. Nu heet iedereen die in Botswana woont zo. Andere bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.
Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van de diamant begin jaren '70 zorgde voor een enorme economische groei. De meeste mensen zijn actief in de landbouw. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Maar de werkloosheid blijft in bepaalde regio's een probleem, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle. Niettegenstaande is Botswana is vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer welvarend.
Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele Afrikaanse tradities, zoals voorouderverering.
In Botswana moet je, voor je iets vraagt (bijvoorbeeld de weg), iemand steeds begroeten en vragen hoe het met hem gaat. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. Vooral op het platteland is het als vrouw aan te raden je dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes daar dragen.
In de zomer is er geen tijdsverschil. In onze winter is het in Botswana één uur later.
Voor Botswana neem je best een verloopstekker mee.
Botswana is een relatief veilig land. Wegen zijn bovendien doorgaans goed berijdbaar. Meer info vind je hier.
Zambia bestaat voornamelijk uit plateaus, met uitzondering van het zuiden waar je meer rivieren en meren vindt. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia: de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. Beroemd zijn de Victoriawatervallen in de Zambezi, ruim 100 meter hoog en bijna twee kilometer breed. De Zambezi stort zich hier donderend omlaag in de lange zigzaggende Batoka Gorge en stroomt dan in het kunstmatige Karibameer achter de Karibadam. Het Karibameer is 274 kilometer lang en tot 48 kilometer breed. Het grootste deel van de bodem van Zambia bestaat uit een combinatie van zand en leem; West-Zambia is overdekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. In het noordoosten en in de Central, Southern en Eastern Province regent het veel meer en daar vinden we kleigrond.
Zambia kent een uitgebreid netwerk van 19 nationale parken en wildreservaten. Het bekendst zijn het Kafue National Park en de reservaten in het dal van de Luangwarivier. De Luangwa Valley behoort tot de rijkste Big Five-gebieden (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) van Afrika. Vogelliefhebbers zullen hier ook zeker hun hart ophalen.
Zambia, vroeger een slavenkolonie onder de naam Noord-Rhodesië, werd onafhankelijk van de UK in 1964 en is een presidentiële republiek binnen het Gemenebest, met aan het hoofd een voor vijf jaar gekozen president. De president kan slechts één keer herkozen worden en volgens de grondwet dienen beide ouders van een presidentskandidaat van Zambiaanse afkomst te zijn. Momenteel is Hakainde Hichilema president van Zambia.
Ruim 98% van de Zambianen behoort tot een van zeven taalgroepen: Bemba, Tonga, Nyanja, Lunda, Luvale, Lozi en Kaounde. De basis van zo'n stam is de ‘clan’, een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De ‘chief’ van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Dit is nog zo vooral in de dorpen. Een minderheid van de bevolking zijn Aziaten en Europeanen. Zambia telt zo'n 16,5 inwoners.
De lokale munt in Zambia is de kwacha. De meeste Zambianen zijn actief in de landbouwsector. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: koper, zink, kobalt, lood en tabak. De belangrijkste industriële activiteiten zijn voedsel- en dranken-, textiel-, chemische en lichte ijzerproductie. Er wordt nauwelijks voor de export geproduceerd. Het land kampt met enorme betalingsbalanstekorten en een hoge buitenlandse schuld.
Zambia is een christelijk land volgens de grondwet maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Een deel gelooft sterk in de traditionele, vaak animistische Afrikaanse manier van leven (=voorouderverering), ongeveer 72% zijn christenen en protestanten. Ook de Jehova’s getuigen, pinkstergemeenten, evangelische gemeenschappen en zevendedagsadventisten hebben een groeiende aanhang. Een klein deel is islamiet of hindoe.
Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Je moet in Zambia ook iemand altijd eerst groeten voor je hem of haar iets vraagt. Ook moet je als man wachten tot de (Zambiaanse) vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat. Als je ergens te gast bent, ontvang je vaak een welkomstcadeautje. Een gift weigeren is erg onbeleefd.
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.
In Zambia neem je voor alle zekerheid best een verloopstekker mee.
Wees in Zambia op je hoede voor zakkenrollers in grote steden en neem best geen al te grote sommen cash op zak mee. Het is een veilig land om in te reizen. Meer info vind je hier.
Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika. Het grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.
Zimbabwe kan al naargelang de hoogte opgedeeld worden in vier gebieden. Het hart van Zimbabwe bestaat uit een hoog plateau met aan beide zijden het iets lager gelegen middenveld. De bekkens van de rivieren de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen samen het laagveld. Aan de grens met Mozambique ligt een bergachtige regio.
De hoofdstad van Zimbabwe is Harare.
In de parken en reservaten van Zimbabwe zit veel wild, o.a. leeuwen, giraffen, zebra’s en olifanten. In het Karibameer zitten krokodillen en nijlpaarden.
Een groot deel van het land bestaat uit savanne. Aan de grens met Mozambique komen regenwouden voor. In het oosten, op de Eastern Highlands, zijn er theeplantages. Hier vind je ook veel bos en exotische bomen en planten, o.a. mahonie, orchideeën, azalea’s etc.
Zimbabwe heeft als staatsvorm een republiek. De president is Emmerson Mnangagwa (de vroegere vicepresident) die eind november 2017 de derde president van Zimbabwe werd nadat militairen de macht overnamen. De vorige president Mugabe (die sinds 1980 het land regeerde) moest aftreden nadat een afzettingsprocedure was opgestart.
Mnangagwa is 75. Hij heeft de bijnaam gekregen van 'De Krokodil', omdat hij ooit verzetstrijder was tegen de blanke minderheidsregering. Hij beloofde de grondwet te respecteren en de rechten van alle Zimbabwanen te beschermen. Hij blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar daar is nog geen datum voor bekend.
De Zimbabwanen hopen op verandering. Maar Mnangagwa maakt deel uit van de heersende elite. De oppositie spoort hem aan om een einde te maken aan de corruptiecultuur in het land. Kenners vrezen dat de wissel van de macht voorlopig niet veel verandering zal brengen voor de Zimbabwanen, die gebukt gaan onder een zware economische crisis.
Ex-president Robert Mugabe (93 jaar) en zijn vrouw Grace worden vrijgesteld van vervolging. Het koppel mag ook in Zimbabwe blijven wonen. Hij wordt al jaren verdacht van massamoord en het uitschakelen van politieke tegenstanders. Zijn mogelijke misdaden zullen evenwel geen gevolg krijgen: hij en zijn vrouw hebben een deal gesloten met de nieuwe machthebbers, die hen immuniteit en een veilig verblijf in Zimbabwe garandeert.
De Shona, een groep van prehistorische jagers, en de Ndebele waren de oorspronkelijke bewoners van Zimbabwe. Zelfs nu nog vormen de Shona de grootste etnische groep in Zimbabwe. Eind 19de eeuw arriveerden er onder leiding van de Brit Cecil Rhodes een groep Europeanen op zoek naar minerale voorraden. De exploitatie van de mijnen werd een minder groot succes dan gedacht, maar de Europeanen bleven en vestigden zich als boeren.
South Rhodesia (Cecil Rhodes' Asia), zoals het land heette, werd tot 1923 geleid door Rhodes' British South Africa Company. (Zambia werd in die tijd North Rhodesia genoemd.) De regering in Groot-Brittannië had weinig interesse in het land (mede door de tegenvallende mijnexploitatie) en liet het land (d.w.z. de blanke minderheid) in 1923 de keuze tussen inlijving bij Zuid-Afrika of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Het werd het laatste.
In 1962 kwam een nieuwe partij aan de macht, het Rhodesian Front (RF), die vasthield aan de blanke (minderheids-)overheersing en voor volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië was. Ian Smith, leider van het RF, verklaarde Zimbabwe in 1965 onafhankelijk. Deze eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werd door Groot Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties en een VN-handelsembargo.
Begin jaren '60 ontstond er een georganiseerde Afrikaanse beweging die zich verzette tegen de jarenlange blanke overheersing. De eerste grote organisatie was de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) onder leiding van Joshua Nkomo. Een afsplitsing hiervan, de Zimbabwe African National Union (ZANU), ging zich later voornamelijk richten op de belangen van de Shona terwijl de ZAPU haar aanhang vooral onder de Ndebele vond. In de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid kwam Robert Mugabe (ZANU) als grote winnaar naar voren en vormde later Zimbabwe's eerste regering. Op 18 april 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk. De ZANU heerste sinds 1980 tot 2000 met een vrijwel absolute meerderheid. Van oppositie was geen sprake. Openlijke protesten en kritiek werden vele jaren door de regering in de doofpot gestoken. Sinds eind 1997 zag een officiële oppositie het levenslicht, the Movement for Democratic Change (MDC).
In Zimbabwe leven een aantal etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de Shona. Zo'n 16,15 miljoen mensen leven in Zimbabwe.
De officiële munteenheid van Zimbabwe was de Zimbabwaanse dollar (ZWD), maar door de sterke waardedaling kan je hier niet meer mee betalen. De US dollar en de Zuid-Afrikaanse rand worden wel geaccepteerd.
De economie steunt vooral op de landbouwsector. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, thee, katoen, suiker en koffie.
De meest voorkomende geloofsovertuigingen in Zimbabwe zijn het christendom en enkele inheemse religies.
In de wintertijd is het in Zimbabwe een uur later dan in België. In de zomertijd is er geen tijdsverschil.
In Zimbabwe bedraagt de netspanning 220 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt best een wereldstekker mee.
In Zimbabwe kan je over het algemeen veilig reizen. Wel moet je goed opletten voor de toenemende criminaliteit, vooral in de hoofdstad Harare en andere toeristische centra. Meer info vind je hier.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren

Wat andere reizigers vinden
"Het 'you got watch, we got time'-principe, een totale verademing!"
"Unieke reis doorheen de 5 mooiste landen van Afrika! Je mond valt open bij het zien van het ene natuurwonder naar het ander."
Er was zo veel onvergetelijk, van de groene bergwanden van de Tafelberg in Kaapstad tot de oranjerode zandduinen van Dead Vlei; zwevend over de glinsterende moerasarmen van de Okavango en hobbelend over het safarigrind tussen impala’s en leeuwen.
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?
We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Wat betekent avontuur bij Joker?
Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!
Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?
Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.
Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar.
- Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
- Man 47% / Vrouw 53%
- Single 92% / Koppel 8%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".