Beklim jij met een gemotiveerde groep de Kilimanjaro? Kies je voor een begeleide rondreis met gids/chauffeur doorheen Tanzania? Of kies je voor een mix van safari en relaxen op het strand?
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Voor wie graag met eigen reisgezelschap op vakantie gaat naar Tanzania, hebben we een groot aanbod uitgewerkt. Van fantastische safari's tot begeleide tours met gids, of gewoon een relaxte strandvakantie op Zanzibar. Bekijk onze rondreizen hieronder, en lees zeker ook de brochure even door!
Vluchten naar Tanzania
Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina.
Partners
Over Tanzania
Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.
Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.
Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.
Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde.
Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.
Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.
Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.
Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.
Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.
De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.
Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.
Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.
In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.
In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.
Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:
'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'
Meer info vind je hier.