Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindeloze zandduinen, een woestijn, een canyon en wildparken: Namibië is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen. Tijdens deze rondreis in jeeps kamperen we op unieke plaatsen en koken we ons eigen potje. We leggen heel wat afstanden af, maar de Sossusvlei, Naukluft-woestijn, game drives in Etosha N.P. en een bezoek aan de Himba’s in hun natuurlijke habitat maken elke verplaatsing de moeite waard!

De hoogtepunten van deze reis

Namibië Etosha

Etosha National Park waar we aan verschillende drinkplaatsen veel dieren spotten

Namibië

Beklimming van de 300m hoge duinen (in de omgeving van Sesriem) die als bergen uit het zand rijzen

Namibië

Een relaxe oceaansafari in Swakopmund, begeleid door pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-6
Fish River Canyon, Lüderitz en Kolmanskop

Bij aankomst in Windhoek pikken we onze jeeps op. Wanneer we de stad verlaten, wordt al snel duidelijk waar Namibië voor staat: droge weidsheid en eindeloze gravelwegen. Nà de Grand Canyon in Amerika is de Fish River Canyon de grootste ter wereld en biedt de canyon adembenemende uitzichten, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Overdag het perfecte landschap voor dagtochten, ’s avonds het uitstekende decor voor een drankje met subliem vergezicht. Dit is puur genieten! Via kuststad Lüderitz en ghost town Kolmanskop, tijdens de jaren '40 hét centrum van de diamantwinning in Namibië, rijden we naar Sesriem.

2 Dag 7-10
De Namibwoestijn

We begeven ons naar één van de oudste en beroemdste kustwoestijnen van de wereld. De duinen lonken en we slaan ons kamp op in Sesriem. We trotseren de hitte voor een dagtocht naar de mooiste duinenvalleien en beklimmen de 300 m hoge zandheuvels. Een ochtendklim op de beroemde ‘Dune 45’ mag niet ontbreken en we krijgen er een schitterende zonsopgang als beloning. Daarna zetten we koers naar de bergwoestijn van Namib Naukluft National Park dat met zijn 50.000 km² één van de grootste, beschermde gebieden ter wereld is. Hier gaan we voor een stevige staptocht

3 Dag 11-15
Damaraland en de kust

Ondanks de enorme droogte barst de kust van leven en is het de uitvalsbasis voor actie en wildlife. We maken een relaxe oceaansafari, begeleid door pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen en krijgen een kick van tal van mogelijke sportieve activiteiten in de duinen van Swakopmund zoals sandboarding of een landschapsvlucht boven de skeletkust. We wandelen tussen de duizenden zeeleeuwen op de rotsen van Cape Cross. We bezoeken Twyfelfontein waar we bij het schitterende lichtspel van de zon op de rotsen op zoek gaan naar rotsschilderingen van bushmen of San genaamd. We doorkruisen Damaraland en de Kunene regio, een extreem droog gebied waar overleven voor mens en dier onmogelijk lijkt, maar waar Himba’s hun thuisgebied hebben gemaakt.

4 Dag 16-19
Etosha National Park

Door uitgestrekte landschappen rijden we naar Etosha National Park ook wel bekend als ’de grote, witte plaats met het droge water‘. Onderweg in Opuwo brengen we een bezoek aan de Himba’s, een ervaring die ons zeker zal bijblijven! De rijke begroeiing rond Etosha zorgt voor één van de mooiste wildparken ter wereld. In dit oerlandschap slaan we onze tenten op. Zittend bij de drinkplaats of speurend vanuit de wagen genieten we van de vele dieren die het park bevolken. 

5 Dag 19-23
Windhoek en de San

Op weg naar Windhoek maken we kennis met de primitieve cultuur van de bosjesmannen of San en keren we terug naar Windhoek waar het allemaal begon en waar we nog onze laatste souvenirs inslaan.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 23/07/2021
Terug: 14/08/2021
Basisprijs: €3.450
+ 925 USD budget
al 7 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-351
36-452
46-552
56-651
+651
Geslacht
mannen2
vrouwen5
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020
Vertrek: 03/09/2021
Terug: 25/09/2021
Basisprijs: €3.409
+ 925 USD budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2021
Vertrek: 23/07/2022
Terug: 14/08/2022
Basisprijs: €3.671
+ 990 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Windhoek en terug
 • Alle luchthaventaksen
 • 21 dagen 4x4 jeeps omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof jeeps
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Voorschotten logies t.w.v. € 400
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis zijn we vaak onderweg, van hoogtepunt naar hoogtepunt en we overbruggen een afstand van meer dan 4.000 km. Een niet te onderschatten onderneming! Centraal staat de beleving van de overweldigde en wondermooie natuur, waar we (zelf) doorheen rijden met onze jeeps, of al wandelend in ons opnemen.

De wandelingen naar uitzichtpunten over de Fish River Canyon, de beklimming van de duinen van de Sossusvlei in alle vroegte, wandelingen op uitdagende paadjes in de Naukluft woestijn, een bootcruise vanaf de Walvisbaai, wandelingen op zoek naar overblijfselen (petroglyphs) van oude beschavingen , de game drives bij de oneindige zoutpan van Etosha, een bezoek aan de Himba’s in hun natuurlijke omgeving , maken de verplaatsingen iedere dag weer de moeite.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Onze hotelletjes en kampplaatsen zoeken we dichtbij de bezienswaardigheden, met onze bezoeken ondersteunen we het behoud van oude culturen, de bescherming van diersoorten. Een natuurreis met tentjes vraagt speciale aandacht voor de figuurlijke voetafdruk die we er nalaten: correct omgaan met afval, voorzichtig zijn met kampvuur in een droge omgeving, op de paden blijven enz... We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject met jeeps (jeeps omwille van de zanderige ondergrond) af te leggen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Omdat de reis naar Namibië een echte natuurreis is en we veel (nationale) parken en natuurregio's vertoeven, is het contact met de lokale bevolking in deze reis eerder beperkt. De jeeps tanken is een aanleiding om een gesprekje aan te knopen met het personeel van het tankstation. We ontdekken de Himba’s, een herdersvolk dat er door hun geïsoleerde ligging een zeer specifieke cultuur op nahoudt. We steunen door onze aanwezigheid de lokale economie.

Documenten

voor Namibië heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is. Een internationaal rijbewijs kan, maar ook het nationaal rijbewijs met opschrift “driving licence” wordt aanvaard. Meer info op: www.diplomatie.be. Belgische burgers moeten geen speciaal visum aankopen om Namibië binnen te mogen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Gedurende 21 dagen maken we gebruik van jeeps (het aantal en type afhankelijk van de grootte van de groep). We kunnen zelf het reistempo bepalen en tijd maken voor wandelingen, een picknick of andere activiteiten. De wegeninfrastructuur is op de meeste plaatsen van zeer goede (lees: westerse) kwaliteit, gemiddeld rijden we 350 km om de twee dagen (een enkele keer tot bijna 600 km op een dag). Het gebruik van jeeps heeft als voordeel dat we in alle vrijheid kunnen bepalen waarlangs we willen avonturieren. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens vragen we dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur, 2de chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, zoals autorijden en kaartlezen en misschien eens een band vervangen is dan ook noodzakelijk. Wie zal autorijden, dat wordt afgesproken tijdens de vertrekvergadering.

De chauffeurs moeten in het bezit zijn van een Belgisch of een internationaal rijbewijs (“The driving license requirements in Namibia/Botswana state that you must have a full driving license that is valid in your country of residence. An international driver's licence is also required if your driving license is not in English” dat je kan aanvragen in je gemeentehuis.) Alle deelnemers en zeker de chauffeurs moeten als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Elke hoofdchauffeur moet ook over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Tijdens deze reis slapen we 3/4 in tenten (ca. 12 tot 15 nachten) en 1/4 in hostels/guesthouses (ca. 5-6 tot 8 nachten). Wijzigingen zijn echter mogelijk. De campings zijn voorzien van propere sanitaire blokken en barbecue-mogelijkheden.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij -genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 50 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De keuken van Namibië wordt beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en Duitse keuken. Er zijn dus zowel lokale als westerse gerechten te vinden. Vooral vlees- (wild, lamsvlees, rundvlees) en vis wordt veel gegeten. Een bekend gerecht is Sadza, een maïspap die met de hand gegeten wordt. De pap wordt tot balletjes gerold en gedipt in saus of gegeten met vlees of gevulde groenten. En we gaan zeker gezellig braaien!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - grote rugzak (geen koffer of reistas!) - dagrugzak - plastic zakken: tegen regen, vuile was - vuilzak ( of linnen zak) - warme slaapzak - matje - lakenzak - drinkzak of drinkfles - eventueel stevige rugzakhoes - geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!) - zaklamp - slotje

Kleding:

 • stapschoenen
 • licht schoeisel en/of sandalen
 • ondergoed
 • t-shirts (licht en makkelijk te wassen) , ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(en) (wol) of fleece, het kan er 's nachts heel koud worden!
 • Zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief
 • Plastic teenslippers (o.m. voor douche)
 • sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
 • slaapkledij

Toiletgerief + toiletpapier, (papieren) zakdoeken

Persoonlijke medicatie, EHBO, zonnemelk, lippenbalsem, muggenmelk

Extra handig

 • gsm/smartphone en oplader, best ook een externe oplader of solar charger omdat er niet altijd mogelijkheid is tot opladen
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader
 • verrekijker
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Namibië is de officiële munteenheid de Namibische Dollar (NAD). Richtkoers (op 24/10/2020): 100 NAD = € 5,21

Neem bij voorkeur cash euro’s en dollars mee. Kredietkaarten worden alleen in grote steden aanvaard, dus enkel meenemen voor noodgevallen. Ook ATM's zijn alleen beschikbaar Windhoek en Swakopmund. Opgelet: sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

MALARIA: : Er is een beperkt malaria-risico in een gebied 100 km ten zuiden van de grens tussen Angola en Namibië (Kunene-regio). Van juli tot en met oktober is de inname van malariatabletten in de rest van Namibië niet nodig, maar moet je wel antimugmaatregelen toepassen tussen zonsondergang en zonsopgang, en bij koorts ook aan de mogelijkheid van malaria denken. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem dus een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit water te zwemmen of pootje te baden.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. De hoge zandduinen in Sossusvlei zijn haalbaar voor iedereen. Belangrijk zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de vermoeidheid na lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

Namibië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. We komen in juli dus aan te midden van hun 'winter'. Gemiddelde dagtemperaturen in Windhoek variëren tussen 15 en 21°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot het vriespunt. In september - de 'lente'- schommelen de temperaturen overdag rond de 27 graden, en 's nachts rond de 12° C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Namibië bestaat uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Namibië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Fauna en flora

Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. Er zijn een groot aantal wildparken (zoals Etosha N.P.) waar je enorm veel wilde dieren aantreft.

Staatsvorm

Namibië is een parlementaire democratie. Het staatshoofd wordt rechtstreeks voor vijf jaar door het volk gekozen en is eenmaal herkiesbaar. Namibië was van 1884 tot 1915 een Duitse kolonie. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. Van 1921 tot eind jaren '60 kwam het onder bewind van Zuid-Afrika. Deze laatste bleef Namibië echter bezetten. Pas sinds 1990 verkreeg Namibië officieel zijn onafhankelijkheid. Huidig president is Hage Geingob.

Bevolking

In Namibië wonen 2,48 miljoen mensen. Bijna de helft van de bevolking behoort tot de Ovambostam, een Bantoevolk dat voornamelijk in het noorden van het land woont. Zij kwamen later in het land dan de oorspronkelijke bewoners: de Khoi-Khoi en de San. In de Kalahariwoestijn woont nog wel een kleine groep San. Verder komen de volgende stammen voor: de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en de Kaokovelders.

Economie

De grote voorraden bodemschatten in Namibië zoals diamant, uranium, goud en koper leveren een groot deel van alle export inkomsten. Toch is zo'n een derde van de bevolking werkloos en wordt deze problematiek versterkt door de jaarlijkse groep schoolverlaters, waarvoor nauwelijks werk is.

Religie

De grote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. Ook is de Nederland Hervormde Kerk er groot. Dat laatste komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst. Vooral in het noorden leven nogal wat rooms-katholieken. Zij stammen af van bekeerlingen van Portugese evangelisten, die Namibië via de Portugese kolonie Angola binnentrokken. De meeste niet-christelijke volken, zoals de Himba, San en sommige Herero groepen geloven in Afrikaanse animistische tradities zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

Ongevraagd foto's nemen van mensen is niet beleefd in Namibië, net als ongevraagd hun huis (hut) binnenlopen.

Tijdsverschil

Tijdens onze juli-reis is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze septemberreis is er geen tijdsverschil. De zon komt er gemiddeld op om 06u30 en gaat onder rond 18u00.

Elektriciteit

De netspanning in Namibië is 220 volt (50 Herz), met drie rond pinnen in een driehoek (driepootstekker – type D). Neem best ook een adaptor mee. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.

Veiligheid

In Namibië is het veilig reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Namibië duinen

Wat andere reizigers vinden

De prachtige duinen overtroffen mijn verwachtingen. De wind vervoerde zandkorrels over de duinen en deed deze ritmisch bewegen. Een fantastisch schouwspel van moeder natuur.

Dirk Plessers

Topreisje! Ik heb bijzonder genoten van zowel het land als van de groepssfeer. Er was een goede balans tussen natuur, cultuur, avontuurlijke momenten en lange autoritten. Ik had zonder problemen nog twee weken langer kunnen blijven.

Sam Cleymans

Ik heb ongelooflijk genoten van deze reis. Je hebt het gevoel van vrijheid door het reizen met eigen auto's en het kamperen. De prachtige natuur heeft me meerdere malen de adem ontnomen. 

Veerle Van Hoof

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.