Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Madagaskar

Geografie

Madagaskar, het vierde grootste eiland ter wereld, ligt voor de kust van Oost-Afrika en is gescheiden van het zwarte continent door de 400 km brede straat van Mozambique. De omtrek van het eiland bedraagt 4.828 km en met een oppervlakte van 587.040 km² is het eiland 19 keer zo groot als België. Van noord naar zuid is de grootste afstand 1.580 km, en van oost naar west 579 km.
Het eiland heeft 5 geografische regio's: het noordelijke Tsaratanana Massief is vulkanisch van oorsprong en de bergen zijn er rijk aan bossen. Het hoogste punt is Mount Maromokotro (2.876 m), tevens ook het hoogste punt van het eiland. Tropisch regenwoud is de vinden aan de oostkust, woenstijnladschap en een doornige vegetatie in het zuidwesten, en dan zijn er nog de centrale hooglanden en de westkust met een brede, moerassige kustvlakte. Daarnaast zijn er vele waterrijke gebieden met rivieren, meren, watervallen, moerassen en lagunes.

Fauna en flora

De natuur van Madagaskar mag gerust uniek genoemd worden: 80% van alle dieren en planten op het eiland, komt alleen hier voor! Miljoenen jaren geleden geraakte het eiland gescheiden van het vasteland waardoor de evolutie van plant en dier zich op een geheel eigen wijze voltrok. Ook het gevarieerde landschap is een factor die de diversiteit in flora en fauna verklaart, van baobabs en steenwoestijnen, van lemuren en gekko's, tot kameleons en fretkatten (fosa's). De beroemdste boom van Madagaskar is de baobab waarvan er op het eiland 7 soorten voor komen. Ze kunnen 30 m hoog worden en massa's water vasthouden. Daarnaast zijn er vele varens, 170 soorten palmbomen, 1.000 soorten orchideeën, duizenden verschillende cactussen, vetplanten ... Ook op faunavlak is diversiteit troef: ontelbare insecten, 300 kikkersoorten, 270 soorten reptielen, vele zoogdieren waarvan de lemuren of maki's het bekendst zijn. Van deze primaten bestaan er heel wat soorten: sommige leven vooral 's nachts, andere leven overdag. De grootste is de Indri Indri die enkel nog in het noordoosten van Madagaskar voorkomt. Hun kreet gaat door merg en been (check de youtube-filmpjes). Helaas zijn door de vernietiging van de bossen veel lemuursoorten met uitsterven bedreigd.

Staatsvorm

Madagaskar is een republiek met als president Hery Martial Rajaonarimampianina Rakotoarimana. De president wordt aangesteld voor een periode van 5 jaar en kan zich voor een 2de ambtstermijn verkiesbaar stellen. De president duidt de eerste minister aan. Het parlement bestaat uit een senaat en een kamer. Vertegenwoordigers van de 22 regio's zetelen voor 6 jaar in de senaat, leden van de kamer worden om de 4 jaar verkozen.

Bevolking

Madagaskar telt ongeveer 24,89 miljoen inwoners, waarvan een 2.5 miljoen in de hoofdstad Antananarivo woont. De inwoners heten Malagasy en velen zijn van Maleis-Indonesische afkomst maar vermengd met Afrikaanse en Arabische invloeden. De traditionele bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken. De bevolking is jong, 61% is jonger dan 25 jaar en slechts 7.5% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 66 jaar, 64 voor de mannen, 67 voor de vrouwen.

Economie

Madagaskar kende tussen 2009 en 2014 een politieke crisis waardoor buitenlandse steun werd ingehouden en het land in een economische crisis belandde. De internationale steun is in 2015 hernomen toen de nieuwe president verkozen werd, die het land politiek in stabieler vaarwater kan leiden. 80% van de mensen leven van de land- en bosbouw en visvangst, goed voor 25% van het BNP. De voornaamste exportgoederen zijn koffie, schaaldieren, suiker, vanille, katoenstoffen, chromiet en aardolieproducten. 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het land staat daarmee op een betreurenswaardige 26ste plaats.

Religie

41% hangt het christendom aan, 7% de islam en 52% inheemse religies. Voorouderverering en taboes (fady) zijn heel belangrijk. De heuvels van Madagascar zijn bezaaid met tijdelijke of permanente, vierkante grafconstructies, al of niet opgesierd met schilderkunst. Begrafenisgebruiken zijn talrijk en verschillen van stam tot stam en zelfs van familie tot familie. Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana, een manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Bij dit ritueel worden de doden uit het graf gehaald, met ze gedanst en gefeest als bewijs dat men de overledenen nog niet vergeten is. Daarnaast is er ook veel geloof in heilige plekken en dieren die een spirituele kracht bezitten. Tenslotte is er, fady, een typisch Malagasisch begrip. Het is een soort bijgeloof, waarbij het verboden is om bepaalde dingen te doen of te betreden, en dat kan van alles zijn!

Lokale gebruiken en gewoonten
  • De fady is een typisch Malagasisch begrip. Een fady is een taboe of een (meestal beperkend) voorschrift, bijvoorbeeld: verbod op het eten van bepaalde diersoorten, niet op het land werken op donderdag, niet met de wijsvinger wijzen naar heilige plaatsen.

  • De familie staat centraal. Ouderen moet je gehoorzamen en respecteren. Overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen wonen samen in een huis. Trouwen doe je meestal met iemand van dezelfde bevolkingsgroep. Zo zal een Bara (veehouder) niet trouwen met een Merina (landbouwer). Als je een jonge man met een kam in het haar ziet, is hij op zoek naar een vrouw.

Tijdsverschil

In Madagaskar is het tijdens onze wintertijd 2 uur later dan in België. In de zomer is het tjdsverschil 1 uur.

Elektriciteit

De normale netspanning is 220 volt (als er al elektriciteit is). Een wereldstekker is niet nodig, een zaklamp dan weer wel.

Veiligheid

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geldt volgend advies: 'Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Madagaskar gereisd worden.' Het is interessant om er de veiligheidsmaatregelen op na te lezen op diplomatie.belgium.be.