Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Afrikaanse landen doorkruisen met slechts openbaar vervoer, dat is een unieke ervaring! Gooi daar nog eens veel couleur locale in Zambia, ontzagwekkende natuurpracht en beesten in Botswana, speciale rotsformaties in Zimbabwe... bij, en je weet dat je het beste van de regio te zien zal krijgen. Dit is de perfecte combinatie van safari, leerrijke ontmoetingen en Afrikaanse vibes. 

Afsluiten gebeurt waar we begonnen: met een drankje in de hand aan de Victoria Falls. Puur genieten, en dat voor alle leeftijden!

De hoogtepunten van deze reis

Vic Falls

Adrenaline-activiteiten en wandelen bij de Victoria Falls

Chobe National Park olifanten Botswana

Beestenpracht spotten in Chobe National Park waar de grootste populatie olifanten in Afrika leeft

Makgadikgadi Pans

Kamperen op de eindeloze Makgadikgadi zoutvlakten

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1- dag 4
Adrenaline bij Victoria Falls (Zimbabwe) en ontdekking van Livingstone (Zambia)

Bij aankomst horen we het direct: we zijn hier in het land van de Victoria Falls, in de lokale mond ook als 'het donderende rook' gekend. We laten het niet aan ons hart komen, en gaan op ontdekkingstocht. AL wandelend zien we de watervallen van alle kanten: vanvoor, van de zijkant... Neem zeker een regenjas mee!

Verschillende optionele activiteiten zijn hier mogelijk, de één al actiever dan de ander, maar wel steeds in of rond het water van de machtige Zambezi. Dit is de rivier die de watervallen voeden en de scheiding is tussen Zambia en Zimbabwe.

We steken de rivier, en dus de grens, over en zetten onze exploratie verder in Zambia. Hier krijgen we, al dan niet met fietsen, zicht op het dagelijkse leven en worden meer dan eens verwelkomd door een groepje nieuwsgierige kinderen. Tijdens deze dagen zullen we al helemaal gewend zijn aan de lokale gastronomie, die we in onze lodge aan het zwembad ontdekken.

2 Dag 5 - dag 6
Chobe National Park: op safari langs en op de Chobe Rivier

We verlaten Zimbabwe en kiezen Kasane (Botswana) als uitvalsbasis om Chobe National Park te verkennen. Tijdens een ochtendsafari in 4x4’s en een tocht in een safariboot spotten we hopelijk de meeste dieren van the Big Five: buffels, olifanten, luipaarden en leeuwen.

Dit is een once in a lifetime ervaring want wie Chobe zegt, zegt: grote kuddes olifanten, elegante giraffes, krokodillen, nijlpaarden en grazende buffels. De perfecte achtergrond voor een mooie zonsondergang!

3 Dag 7 - dag 8
De ontzagwekkende zoutvlakten van Makgadikgadi (Botswana)

Volgende halte is de Elephant Sands Lodge waar we -de naam zegt het zelf- een prachtig zicht hebben op olifanten die komen drinken bij de waterpoel vlak voor de lodge.

Als het weer het toelaat gaan we een nachtje kamperen op de zoutvlakten van Makgadikgadi. Het eindeloze maanlandschap met zijn witte, droge bodem maakt dit een ideale fotogenieke locatie. We genieten van prachtige zonsondergangen, zonsopgangen en sterrenhemel.

Ook kunnen we in een echte bush camp wild spotten vlak voor onze tent. Hier gaan we slapen bij het geluid van toeterende olifanten en huilende jakhalzen. Zalig!

4 Dag 9 - dag 11
Varen op de Okavangodelta (Botswana)

In Maun verkennen we de uitlopers van de Okavangodelta. Met een lokale boot, genaamd een mokoro, spotten we vele vogels en nijlpaarden. Dit is een rustig tochtje langs het riet van de oevers, compleet met een wandeling op één van de eilandjes. Misschien spotten we wel een zebra of een giraf!

Optioneel krijgen we vanuit een klein vliegtuigje een uitgebreid zicht op de machtige Okavangorivier en zien we hoe die uitwaaiert om uiteindelijk uit te monden in de Kalahariwoestijn. Het resultaat zijn idyllische lagunes en kleine eilandjes, waar we ook over kunnen wandelen om zebra's en andere dieren van dichtbij te spotten.

5 Dag 12 - dag 16
Op de eco-boerderij bij Lucy (Botswana), Bulawayo (Zimbabwe) en Matobo National Park (Zimbabwe)

In het dorpje Sebina bezoeken we lokale eco-boerderij Kuminda Farm, uitgebaat door de immer charmante en interessante Lucy. We verkennen het terrein terwijl we meer leren over lokale tradities.

Erna gaan we verder naar Bulawayo. Dit is een bruisende Zimbabwaanse stad met kraampjes, bars, restaurants en gezellige uitgaansmogelijkheden. Vele gebouwen getuigen hier nog van de koloniale geschiedenis, en ook het lokale treinmuseum zorgt dat je je even Cecile Rhodes waant.

De dag erna reizen we richting Matobo National Park dat behalve geschiedenis -zoals het graf van Cecile Rhodes en goed bewaarde rotstekeningen van de San- ook een mooi assortiment aan rotsformaties biedt en waar een grote populatie van witte en zwarte neushoorns met succes wordt gefokt. Een ontmoetingen met deze beesten kan dus zeker niet ontbreken!

6 Dag 17 - dag 19
Afsluiten aan de Victoria Falls (Zimbabwe)

Afsluiten doen we in schoonheid. De (nacht)bus brengt ons van Bulawayo naar de Victoria Falls. We arriveren aan The Great Victoria Falls Hotel waar we een cocktail of High Tea kunnen proeven. Souvenirtjes shoppen of een laatste helikoptervlucht over de watervallen (optioneel) kunnen hier ook nog.

Met een laatste blik op de enorme wolk van de Victoria Falls stappen we in het vliegtuig richting Brussel.

Data en prijzen

Vertrek: 23/07/2024
Terug: 10/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 04/09/2024
Terug: 22/09/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Victoria Falls en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschotten logies t.w.v. $ 550
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, visum Zimbabwe, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 27 / 09 / 2023
Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Zimbabwe - Botswana - Zambia bush camp olifant

Wat andere reizigers vinden

Mijn eerste Afrika-ervaring ... Het was een schitterend avontuur, elke dag mochten we een nieuw pareltje ontdekken. Ik heb mijn hart verloren in Afrika! Ik kom zeker nog eens terug!

Liesbeth De Gryse

Ik heb een ganse reis kunnen genieten van overweldigende natuur en dieren.

Rudi Minschart

Deze reis is uniek, zowel voor deelnemers die Afrika al kennen als voor een reiziger die er een eerste keer komt. Volgende hoogtepunten maken de reis compleet: de zoektocht naar de big 5, de Vic Falls, bushcamps, Afrikaanse nachttrein... Ik zal deze nooit vergeten!

Kris Verbouw

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".