Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Afrikaanse landen doorkruisen met slechts openbaar vervoer, dat is een unieke ervaring! Gooi daar nog eens veel couleur locale in Zambia, ontzagwekkende natuurpracht en beesten in Botswana, speciale rotsformaties in Zimbabwe... bij, en je weet dat je het beste van de regio te zien zal krijgen. Dit is de perfecte combinatie van safari, leerrijke ontmoetingen en Afrikaanse vibes. 

Afsluiten gebeurt waar we begonnen: met een drankje in de hand aan de Victoria Falls. Puur genieten, en dat voor alle leeftijden!

De hoogtepunten van deze reis

Vic Falls

Adrenaline-activiteiten en wandelen bij de Victoria Falls

Chobe National Park olifanten Botswana

Beestenpracht spotten in Chobe National Park waar de grootste populatie olifanten in Afrika leeft

Makgadikgadi Pans

Kamperen op de eindeloze Makgadikgadi zoutvlakten

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1- dag 4
Adrenaline bij Victoria Falls (Zimbabwe) en ontdekking van Livingstone (Zambia)

Bij aankomst horen we het direct: we zijn hier in het land van de Victoria Falls, in de lokale mond ook als 'het donderende rook' gekend. We laten het niet aan ons hart komen, en gaan op ontdekkingstocht. AL wandelend zien we de watervallen van alle kanten: vanvoor, van de zijkant... Neem zeker een regenjas mee!

Verschillende optionele activiteiten zijn hier mogelijk, de één al actiever dan de ander, maar wel steeds in of rond het water van de machtige Zambezi. Dit is de rivier die de watervallen voeden en de scheiding is tussen Zambia en Zimbabwe.

We steken de rivier, en dus de grens, over en zetten onze exploratie verder in Zambia. Hier krijgen we, al dan niet met fietsen, zicht op het dagelijkse leven en worden meer dan eens verwelkomd door een groepje nieuwsgierige kinderen. Tijdens deze dagen zullen we al helemaal gewend zijn aan de lokale gastronomie, die we in onze lodge aan het zwembad ontdekken.

2 Dag 5 - dag 6
Chobe National Park: op safari langs en op de Chobe Rivier

We verlaten Zimbabwe en kiezen Kasane (Botswana) als uitvalsbasis om Chobe National Park te verkennen. Tijdens een ochtendsafari in 4x4’s en een tocht in een safariboot spotten we hopelijk de meeste dieren van the Big Five: buffels, olifanten, luipaarden en leeuwen.

Dit is een once in a lifetime ervaring want wie Chobe zegt, zegt: grote kuddes olifanten, elegante giraffes, krokodillen, nijlpaarden en grazende buffels. De perfecte achtergrond voor een mooie zonsondergang!

3 Dag 7 - dag 8
De ontzagwekkende zoutvlakten van Makgadikgadi (Botswana)

Volgende halte is de Elephant Sands Lodge waar we -de naam zegt het zelf- een prachtig zicht hebben op olifanten die komen drinken bij de waterpoel vlak voor de lodge.

Als het weer het toelaat gaan we een nachtje kamperen op de zoutvlakten van Makgadikgadi. Het eindeloze maanlandschap met zijn witte, droge bodem maakt dit een ideale fotogenieke locatie. We genieten van prachtige zonsondergangen, zonsopgangen en sterrenhemel.

Ook kunnen we in een echte bush camp wild spotten vlak voor onze tent. Hier gaan we slapen bij het geluid van toeterende olifanten en huilende jakhalzen. Zalig!

4 Dag 9 - dag 11
Varen op de Okavangodelta (Botswana)

In Maun verkennen we de uitlopers van de Okavangodelta. Met een lokale boot, genaamd een mokoro, spotten we vele vogels en nijlpaarden. Dit is een rustig tochtje langs het riet van de oevers, compleet met een wandeling op één van de eilandjes. Misschien spotten we wel een zebra of een giraf!

Optioneel krijgen we vanuit een klein vliegtuigje een uitgebreid zicht op de machtige Okavangorivier en zien we hoe die uitwaaiert om uiteindelijk uit te monden in de Kalahariwoestijn. Het resultaat zijn idyllische lagunes en kleine eilandjes, waar we ook over kunnen wandelen om zebra's en andere dieren van dichtbij te spotten.

5 Dag 12 - dag 16
Op de eco-boerderij bij Lucy (Botswana), Bulawayo (Zimbabwe) en Matobo National Park (Zimbabwe)

In het dorpje Sebina bezoeken we lokale eco-boerderij Kuminda Farm, uitgebaat door de immer charmante en interessante Lucy. We verkennen het terrein terwijl we meer leren over lokale tradities.

Erna gaan we verder naar Bulawayo. Dit is een bruisende Zimbabwaanse stad met kraampjes, bars, restaurants en gezellige uitgaansmogelijkheden. Vele gebouwen getuigen hier nog van de koloniale geschiedenis, en ook het lokale treinmuseum zorgt dat je je even Cecile Rhodes waant.

De dag erna reizen we richting Matobo National Park dat behalve geschiedenis -zoals het graf van Cecile Rhodes en goed bewaarde rotstekeningen van de San- ook een mooi assortiment aan rotsformaties biedt en waar een grote populatie van witte en zwarte neushoorns met succes wordt gefokt. Een ontmoetingen met deze beesten kan dus zeker niet ontbreken!

6 Dag 17 - dag 19
Afsluiten aan de Victoria Falls (Zimbabwe)

Afsluiten doen we in schoonheid. De nachttrein Bulawayo - Vic Falls wordt een nostalgische rit in een basic slaapcompartiment. We arriveren aan The Great Victoria Falls Hotel waar we een cocktail of High Tea kunnen proeven. Souvenirtjes shoppen of een laatste helikoptervlucht over de watervallen (optioneel) kunnen hier ook nog.

Met een laatste blik op de enorme wolk van de Victoria Falls stappen we in het vliegtuig richting Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 05/07/2023
Terug: 23/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 06/09/2023
Terug: 24/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Victoria Falls en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschotten logies t.w.v. $ 500
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, visa, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 09 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis Safari's, adrenaline-activiteiten aan de Vic Falls, stadsverkenningen en bezoek aan een lokale markt, een boottocht in Chobe National Park, een vlucht over de Okavangodelta (optioneel) en (een workshop) Afrikaans dansen met de locals dragen hier zeker aan bij!

Deze reis heeft eerder een laag tempo, en is minder sportief. Ook zijn er heel regelmatig rustpunten.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis Dit is een echte roadtrip, we kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject al rijdend (in bus, gecharterd vervoer en trein) af te leggen. Ook logeren we in gezellige pensions en hotelletjes in handen van lokale mensen zodat we rechtstreeks de lokale economie steunen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis Tijdens deze prachtige trip kom je met allerlei verschillende bevolkingsgroepen in contact. Onze gidsen (aan de Vic Falls, Chobe, Makgadikgadi zoutvlakten, Livingstone,...) zijn allemaal locals.

Documenten

Voor Zimbabwe heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst in Zimbabwe geldig is, evenals een visum. Op Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens.

Voor Botswana is enkel een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot minstens 6 maanden na aankomst. Voor Zambia heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum meestal aan aan de grens. Je kan dit echter ook online aanvragen via https://eservices.zambiaimmigration.gov.zm/#/home. Een single entry visum kost zo'n 25 USD.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis We reizen voornamelijk met het openbaar vervoer (bus, minibus en eventueel (nacht)trein), een perfecte gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te komen en een heus avontuur op zich! Deze manieren van transport zijn niet het meest comfortabel. De bussen zijn vaak vrij klein en worden goed vol geladen. Beenruimte is minimaal en er is niet altijd veel ruimte voor bagage. Af en toe hebben we onze eigen jeeps (voornamelijk tijdens safari's) met lokale gids en chauffeur ter beschikking.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de reis slapen we meestal in gezellige pensionnetjes, ho(s)tels, lodges en/of guesthouses. Tijdens het kamperen op het domein van Elephant Sands en op de Makgadikgadi zoutvlakten in Botswana (als het weer het toelaat), en eventueel ook in Matobo National Park (Zimbabwe) overnachten we telkens één nacht in (reeds opgestelde) tenten.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Als voormalige Engels kolonies merk je de deze invloed terug in het eten in deze landen. Zo kan je er meat pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeegbroodje. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. De alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In Botswana en Zimbabawe wordt veel geïmporteerd van buurland Zuid-Afrika. Drink best geen kraantjeswater.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak
 • dagrugzak
 • slaapzak (voor de nachten kamperen) - je kan terplaatse een extra deken krijgen
 • stapschoenen: degelijk profiel, sportschoen alleen niet voldoende, mag laag zijn
 • geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor kleingeld (geen dikke portefeuille!)
 • sokken
 • licht schoeisel en/of sandalen
 • ondergoed
 • T-shirts (licht en makkelijk te wassen), ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(tje) (wol) of fleece --> zeker nog om in de tenten te slapen: voorzie dan laagjes en dikke sokken; eventueel zelfs een muts!
 • (regen)jas
 • zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief, eventueel strandhanddoek
 • slaapkledij
 • gsm en oplader
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader
 • wereldstekker
 • oordopjes
 • een minigezelschapsspelletje, een boek, kaarten... --> we hebben regelmatig tijd vrij
 • pen en papier , eventueel dagboekje
 • persoonlijke reisapotheek
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Zimbabwe is de officiële munteenheid de Zimbabwe dollar (ZWL), maar meer courant zijn betalingen met Amerikaanse dollar.

In Botswana is de officiële munteenheid de Botswana Pula (BWP).

In Zambia is de officiële munteenheid de Kwacha (ZMW).

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Je neemt bij voorkeur cash euro’s en/of Amerikaanse dollars mee. Info hierover krijg je op de vertrekvergadering. Kredietkaarten zijn ook handig, om de 3 à 4 dagen is er wel een punt waar geld kan afgehaald worden. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten:

 • Devil's Pool Tour aan Vic Falls: ca. 90 USD
 • Vlucht boven Okavangodelta: ca. 145 USD
 • Helikoptervlucht boven Vic Falls: ca. 110 USD
 • Bungeejump aan Vic Falls: ca. 160 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is niet verplicht, enkel Zambia is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 09020/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Het transport kan lang en niet erg comfortabel zijn (zeker als je bv. last hebt van de rug of knieën), maar eventuele wandelingen zijn niet zwaar. Dit is geen sportieve reis, maar eerder eentje voor genieters en dierenliefhebbers.

Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Deze landen liggen op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. December tot april: warm en nat, mei tot augustus: koel en droog, september - november: heet en droog. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 25 - 35 graden. In de winter liggen de temperaturen tussen de 6 en 24 graden. Wij gaan in het droge seizoen, en de temperaturen zullen behoorlijk hoog zijn overdag. 's Nachts is het koud, zeker als we in tenten slapen. Voorzie je hierop!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika. Het grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.

Zimbabwe kan al naargelang de hoogte opgedeeld worden in vier gebieden. Het hart van Zimbabwe bestaat uit een hoog plateau met aan beide zijden het iets lager gelegen middenveld. De bekkens van de rivieren de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen samen het laagveld. Aan de grens met Mozambique ligt een bergachtige regio.

De hoofdstad van Zimbabwe is Harare.

Fauna en flora

In de parken en reservaten van Zimbabwe zit veel wild, o.a. leeuwen, giraffen, zebra’s en olifanten. In het Karibameer zitten krokodillen en nijlpaarden.

Een groot deel van het land bestaat uit savanne. Aan de grens met Mozambique komen regenwouden voor. In het oosten, op de Eastern Highlands, zijn er theeplantages. Hier vind je ook veel bos en exotische bomen en planten, o.a. mahonie, orchideeën, azalea’s etc.

Staatsvorm

Zimbabwe heeft als staatsvorm een republiek. De president is Emmerson Mnangagwa (de vroegere vicepresident) die eind november 2017 de derde president van Zimbabwe werd nadat militairen de macht overnamen. De vorige president Mugabe (die sinds 1980 het land regeerde) moest aftreden nadat een afzettingsprocedure was opgestart.

Mnangagwa is 75. Hij heeft de bijnaam gekregen van 'De Krokodil', omdat hij ooit verzetstrijder was tegen de blanke minderheids­regering. Hij beloofde de grondwet te respecteren en de rechten van alle Zimbabwanen te beschermen. Hij blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar daar is nog geen datum voor bekend.

De Zimbabwanen hopen op verandering. Maar Mnangagwa maakt deel uit van de heersende elite. De oppositie spoort hem aan om een einde te maken aan de corruptiecultuur in het land. Kenners vrezen dat de wissel van de macht voorlopig niet veel verandering zal brengen voor de Zimbabwanen, die gebukt gaan onder een zware economische crisis.

Ex-president Robert Mugabe (93 jaar) en zijn vrouw Grace worden vrijgesteld van vervolging. Het koppel mag ook in Zimbabwe blijven wonen. Hij wordt al jaren verdacht van massamoord en het uitschakelen van politieke tegenstanders. Zijn mogelijke misdaden zullen evenwel geen gevolg krijgen: hij en zijn vrouw hebben een deal gesloten met de nieuwe machthebbers, die hen immuniteit en een veilig verblijf in Zimbabwe garandeert.

De Shona, een groep van prehistorische jagers, en de Ndebele waren de oorspronkelijke bewoners van Zimbabwe. Zelfs nu nog vormen de Shona de grootste etnische groep in Zimbabwe. Eind 19de eeuw arriveerden er onder leiding van de Brit Cecil Rhodes een groep Europeanen op zoek naar minerale voorraden. De exploitatie van de mijnen werd een minder groot succes dan gedacht, maar de Europeanen bleven en vestigden zich als boeren.

South Rhodesia (Cecil Rhodes' Asia), zoals het land heette, werd tot 1923 geleid door Rhodes' British South Africa Company. (Zambia werd in die tijd North Rhodesia genoemd.) De regering in Groot-Brittannië had weinig interesse in het land (mede door de tegenvallende mijnexploitatie) en liet het land (d.w.z. de blanke minderheid) in 1923 de keuze tussen inlijving bij Zuid-Afrika of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Het werd het laatste.

In 1962 kwam een nieuwe partij aan de macht, het Rhodesian Front (RF), die vasthield aan de blanke (minderheids-)overheersing en voor volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië was. Ian Smith, leider van het RF, verklaarde Zimbabwe in 1965 onafhankelijk. Deze eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werd door Groot Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties en een VN-handelsembargo.

Begin jaren '60 ontstond er een georganiseerde Afrikaanse beweging die zich verzette tegen de jarenlange blanke overheersing. De eerste grote organisatie was de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) onder leiding van Joshua Nkomo. Een afsplitsing hiervan, de Zimbabwe African National Union (ZANU), ging zich later voornamelijk richten op de belangen van de Shona terwijl de ZAPU haar aanhang vooral onder de Ndebele vond. In de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid kwam Robert Mugabe (ZANU) als grote winnaar naar voren en vormde later Zimbabwe's eerste regering. Op 18 april 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk. De ZANU heerste sinds 1980 tot 2000 met een vrijwel absolute meerderheid. Van oppositie was geen sprake. Openlijke protesten en kritiek werden vele jaren door de regering in de doofpot gestoken. Sinds eind 1997 zag een officiële oppositie het levenslicht, the Movement for Democratic Change (MDC).

Bevolking

In Zimbabwe leven een aantal etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de Shona. Zo'n 16,15 miljoen mensen leven in Zimbabwe.

Economie

De officiële munteenheid van Zimbabwe was de Zimbabwaanse dollar (ZWD), maar door de sterke waardedaling kan je hier niet meer mee betalen. De US dollar en de Zuid-Afrikaanse rand worden wel geaccepteerd.

De economie steunt vooral op de landbouwsector. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, thee, katoen, suiker en koffie.

Religie

De meest voorkomende geloofsovertuigingen in Zimbabwe zijn het christendom en enkele inheemse religies.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Zimbabwe een uur later dan in België. In de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Zimbabwe bedraagt de netspanning 220 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

In Zimbabwe kan je over het algemeen veilig reizen. Wel moet je goed opletten voor de toenemende criminaliteit, vooral in de hoofdstad Harare en andere toeristische centra. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie

De Okavangodelta in Botswana is ontstaan door de bedding van de rivier Okavango die zijn oorsprong in Angola vindt. In plaats van in zee uit te monden loopt de rivier dood in een wirwar van kreekjes in de Kalahari-woestijn. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Fauna en flora

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. De meeste camps en lodges zijn niet omheind, waardoor het wil bijna vlak voor je accommodatie te spotten valt. Botswana richt zich niet op massatoerisme, maar op een laag volume maar met een des te authentiekere belevenis.

Staatsvorm

Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Democraat Mokgweetsi Masisi is momenteel aan het bewind.

Bevolking

In Botswana is het grootste deel van de inwoners (2,25 miljoen) Tswana wat 'Bosjesman' betekent. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam. Nu heet iedereen die in Botswana woont zo. Andere bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.

Economie

Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van de diamant begin jaren '70 zorgde voor een enorme economische groei. De meeste mensen zijn actief in de landbouw. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Maar de werkloosheid blijft in bepaalde regio's een probleem, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle. Niettegenstaande is Botswana is vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer welvarend.

Religie

Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele Afrikaanse tradities, zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Botswana moet je, voor je iets vraagt (bijvoorbeeld de weg), iemand steeds begroeten en vragen hoe het met hem gaat. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. Vooral op het platteland is het als vrouw aan te raden je dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes daar dragen.

Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil. In onze winter is het in Botswana één uur later.

Elektriciteit

Voor Botswana neem je best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Botswana is een relatief veilig land. Wegen zijn bovendien doorgaans goed berijdbaar. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Zambia bestaat voornamelijk uit plateaus, met uitzondering van het zuiden waar je meer rivieren en meren vindt. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia: de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. Beroemd zijn de Victoriawatervallen in de Zambezi, ruim 100 meter hoog en bijna twee kilometer breed. De Zambezi stort zich hier donderend omlaag in de lange zigzaggende Batoka Gorge en stroomt dan in het kunstmatige Karibameer achter de Karibadam. Het Karibameer is 274 kilometer lang en tot 48 kilometer breed. Het grootste deel van de bodem van Zambia bestaat uit een combinatie van zand en leem; West-Zambia is overdekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. In het noordoosten en in de Central, Southern en Eastern Province regent het veel meer en daar vinden we kleigrond.

Fauna en flora

Zambia kent een uitgebreid netwerk van 19 nationale parken en wildreservaten. Het bekendst zijn het Kafue National Park en de reservaten in het dal van de Luangwarivier. De Luangwa Valley behoort tot de rijkste Big Five-gebieden (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) van Afrika. Vogelliefhebbers zullen hier ook zeker hun hart ophalen.

Staatsvorm

Zambia, vroeger een slavenkolonie onder de naam Noord-Rhodesië, werd onafhankelijk van de UK in 1964 en is een presidentiële republiek binnen het Gemenebest, met aan het hoofd een voor vijf jaar gekozen president. De president kan slechts één keer herkozen worden en volgens de grondwet dienen beide ouders van een presidentskandidaat van Zambiaanse afkomst te zijn. Momenteel is Hakainde Hichilema president van Zambia.

Bevolking

Ruim 98% van de Zambianen behoort tot een van zeven taalgroepen: Bemba, Tonga, Nyanja, Lunda, Luvale, Lozi en Kaounde. De basis van zo'n stam is de ‘clan’, een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De ‘chief’ van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Dit is nog zo vooral in de dorpen. Een minderheid van de bevolking zijn Aziaten en Europeanen. Zambia telt zo'n 16,5 inwoners.

Economie

De lokale munt in Zambia is de kwacha. De meeste Zambianen zijn actief in de landbouwsector. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: koper, zink, kobalt, lood en tabak. De belangrijkste industriële activiteiten zijn voedsel- en dranken-, textiel-, chemische en lichte ijzerproductie. Er wordt nauwelijks voor de export geproduceerd. Het land kampt met enorme betalingsbalanstekorten en een hoge buitenlandse schuld.

Religie

Zambia is een christelijk land volgens de grondwet maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Een deel gelooft sterk in de traditionele, vaak animistische Afrikaanse manier van leven (=voorouderverering), ongeveer 72% zijn christenen en protestanten. Ook de Jehova’s getuigen, pinkstergemeenten, evangelische gemeenschappen en zevendedagsadventisten hebben een groeiende aanhang. Een klein deel is islamiet of hindoe.

Lokale gebruiken en gewoonten

Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Je moet in Zambia ook iemand altijd eerst groeten voor je hem of haar iets vraagt. Ook moet je als man wachten tot de (Zambiaanse) vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat. Als je ergens te gast bent, ontvang je vaak een welkomstcadeautje. Een gift weigeren is erg onbeleefd.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.

Elektriciteit

In Zambia neem je voor alle zekerheid best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Wees in Zambia op je hoede voor zakkenrollers in grote steden en neem best geen al te grote sommen cash op zak mee. Het is een veilig land om in te reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Zimbabwe - Botswana - Zambia bush camp olifant

Wat andere reizigers vinden

Mijn eerste Afrika-ervaring ... Het was een schitterend avontuur, elke dag mochten we een nieuw pareltje ontdekken. Ik heb mijn hart verloren in Afrika! Ik kom zeker nog eens terug!

Liesbeth De Gryse

Ik heb een ganse reis kunnen genieten van overweldigende natuur en dieren.

Rudi Minschart

Deze reis is uniek, zowel voor deelnemers die Afrika al kennen als voor een reiziger die er een eerste keer komt. Volgende hoogtepunten maken de reis compleet: de zoektocht naar de big 5, de Vic Falls, bushcamps, Afrikaanse nachttrein... Ik zal deze nooit vergeten!

Kris Verbouw

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".