Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze expert op vlak van sneeuwreizen vertelt je graag alles wat je wilde weten over onze wintervakanties naar Fins Lapland. Wie weet doe je nog wel wat frisse ideeën op voor trips in het komende winterseizoen!

Hoe kies je de wintervakantie die bij je past?

De ene persoon houdt van een mix van activiteiten, de andere houdt van een stevige fysieke uitdaging of wil net gewoon het fenomenale noorderlicht een keer gezien hebben. Belangrijk dus om de trip te kiezen die perfect aansluit bij wat je wil!

Onze sneeuwexpert geeft even een kort overzicht van alle reizen:

  • Winterse cocktail in Fins Lapland: Dé intro tot Fins Lapland. Een uitgebalanceerd en goed gevuld programma met de beste activiteiten. We reizen met een Joker-groep in één van de meest ideale reisperiodes. De vlucht is inbegrepen in de prijs, en zo gekozen dat de vluchttijd kort is.
  • Op zoek naar het noorderlicht: Een korte maar krachtige trip naar het Hoge Noorden! Je bent 3 volle dagen ter plaatse, met elke dag een topactiviteit: hondenslede-, sneeuwscooter- en rendiersledetocht. Natuurlijk doen we er op deze reis alles aan om het noorderlicht te kunnen bewonderen!
  • Finse wintersafari: Dit programma is gelijkaardig aan dat van de Winterse cocktail in Fins Lapland. Je hebt tijdens deze sneeuwreis meer vrije momenten, die je zelf kan invullen met optionele activiteiten die je apart betaalt. Omdat je hier aansluit bij een internationale groep is deze reis heel de winter beschikbaar, maar zijn de vluchten niet inclusief.
  • Hondensledetocht in Finland: into the wild met je eigen hondenspan. Je trekt 5 dagen door de witte wildernis en verzorgt zelf je honden. Tijdens deze reis in internationaal gezelschap overnacht je in hutten zonder elektriciteit of stromend water. Een zacht bed, lekker eten en een gezellige open haard zijn er wel.

Liever op reis met je eigen groep vrienden, je partner of je gezin?

Dan stel je toch gewoon zelf je reis samen?! Bij de Wintermix in Fins Lapland bepaal je zelf de duur van je reis, geef je aan welke activiteiten je zeker wil doen en kan je kiezen uit logementen in verschillende comfortniveaus. Op basis van die info werken de Joker-sneeuwexperten voor jou een reis uit, uiteraard incl. alle hoogtepunten van Fins Lapland.

Moet het niet perse Lapland zijn?

  • Met sneeuwschoenen in sprookjesachtig Turkije: Dat is een wintervakantie in Turkije! In het Taurusgebergte wandel je door een flinke laag sneeuw naar desolate bergdorpjes. Een heel andere ervaring dan een winterreis in Scandinavië. Ook het feeërieke Cappadocië ligt er in de winter verlaten, maar minstens even prachtig bij.
  • Noorse wintersafari: 8 dagen genieten van de rust en wonderlijke landschappen van het Rondane Nationaal Park. Gastheer en -vrouw van onze Rondane Lodge zijn 2 Vlaamse koppels die ons elke avond laten kennismaken met de lokale specialiteiten. Op het programma: hondensledetocht, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, backcountry ski en schaatsen. Wie weet spot je wel die iconische muskusos...

Moet je een goede fysieke conditie hebben om mee te gaan op sneeuwreis?

Je hoeft geen atleet te zijn om mee te gaan! We zijn vaak actief bezig, maar nooit te intens. Een normale conditie is zeker voldoende. In het Hoge Noorden kan het natuurlijk wel erg koud zijn, wat het moeilijker kan maken. Gelukkig krijg je op de meeste reizen een superwarme uitrusting!

Er is één uitzondering, dat is de hondensledetocht in Finland. Je team husky’s beschikt over heel wat trekkracht, en jij moet hen 5 dagen lang goed onder controle houden. Dit is zowel fysiek als mentaal een stevige uitdaging, want je concentratie mag niet verslappen. Ook op het gebrek aan luxe onderweg moet je voorbereid zijn.

Hoe koud is het nu eigenlijk op winterreis?

In Finland is de gemiddelde temperatuur in december en januari ongeveer -15°C. Maar een dag met -25°C kan ook zeker voorkomen. Dat klinkt behoorlijk koud, en dat is het ook! Gelukkig bewapenen we ons met goeie thermische pakken en andere technische kledij. Als we buiten gaan zijn we meestal actief bezig, en dan werk je je al snel in het zweet. Bibberen, dat doen we misschien wel wanneer we ’s avonds laat het noorderlicht bewonderen en het proberen te fotograferen zonder handschoenen. Maar het resultaat maakt alles dan weer de moeite waard!

In Noorwegen (Rondane Nationaal Park) is het in februari en maart ongeveer -10° C. In Turkije is het meestal wat minder koud, en ook in Finland zijn de temperaturen tijdens de andere maanden van het jaar gemiddeld iets milder (maar nog steeds koud!).

Moet ik zelf een complete winteruitrusting aanschaffen?

Wie zelf geen dikke winterjas in de kast hangen heeft, kiest best voor een trip naar Finland. Daar krijg je immers ter plaatse een thermisch pak, bivakmuts, speciale binnen- en buitenhandschoenen en winterschoenen. Voor de reis naar Noorwegen kan je een thermisch pak en/of thermische laarzen huren als je zelf niet voldoende warme kledij hebt. Bij de reis naar Turkije moet je zelf je winteruitrusting meenemen.

Onze ervaring met een thermisch pak: draag eronder nog een t-shirt met lange mouwen of thermisch ondergoed en een fleece. Als broek kies je voor een trainingsbroek of thermisch ondergoed. Zo heb je het zeker lekker warm. Tijdens de activiteiten zal je sowieso transpireren. Tijdens stops in een kota of voor de lunch zal je het bovenste deel van het thermisch pak willen uitdoen. Zorg dus dat je iets presentabels aan hebt eronder!  Neem zeker voldoende warme kleren mee. Het is beter om tijdens een activiteit een laagje uit te doen, dan heel de dag kou te lijden.

Reis ik best met een Joker-groep of een internationale groep?

De reizen Winterse cocktail in Fins LaplandMet sneeuwschoenen in Turkije en Op zoek naar het Noorderlicht zijn samengesteld door Joker. De groepsreis Noorse Wintersafari is een samenwerking tussen Joker en Noorderhuis. We doen alle activiteiten met onze Nederlandstalige groep. Wij kozen voor goede reisperiodes en legden de vluchten reeds vast. Zo kunnen we immers scherpe tarieven onderhandelen met de luchtvaartmaatschappij.

Bij de andere reizen sluit je aan bij een programma van een lokale partner. Deze partners werden zorgvuldig geselecteerd en reizen in dezelfde stijl als Joker: avontuurlijk, duurzaam en in kleine groep. Bij deze reizen sluit je aan bij een internationaal gezelschap. Het grote voordeel is dat je kan kiezen uit veel verschillende afreisdata. De vluchten zijn niet inclusief.

Hoe regel ik mijn vluchten het beste?

Wanneer je reist met een Joker-groep zijn je vluchten inbegrepen. Wanneer je in internationale groep reist, boek je best via een Joker-reiskantoor. Zo kunnen onze reisexperts meteen ook de beste vluchten voor je regelen die aansluiten bij je reisprogramma. Meestal geldt dat hoe later je boekt, hoe duurder je vlucht zal zijn. Ik raad iedereen dus aan om zo vroeg mogelijk te boeken.

Wat is de kans dat ik op reis het noorderlicht kan zien?

Dat is erg moeilijk te voorspellen. Maar we geven alvast deze 3 tips mee die je kans aanzienlijk kunnen vergroten:

  • Kans op noorderlicht heb je tussen 66 en 70 graden noorderbreedte. Onze programma’s in Finland vinden plaats op 68 graden, en geven je dus de meeste kans op noorderlicht. 
  • Hoe langer het donker is, hoe meer kans dat je het noorderlicht ziet. Later op het seizoen wordt het later donker, en moet je dus langer wachten voordat je mogelijk het noorderlicht zou kunnen zien.
  • Kleed je warm aan en wees geduldig. Soms is het noorderlicht er maar voor 5 minuten, voor je het weet is het weer weg. Als je al buiten bent, kan je er dus maximaal van genieten. Veel laagjes kleding zijn een must, want na zonsondergang kan het héél koud zijn.

Natuurlijk speelt ook het weer een grote rol: als het bewolkt is gaat het schouwspel in de lucht al zeker niet door. Maar dat kan je natuurlijk niet voorspellen…

Wat is de beste reisperiode?

In februari en maart ligt de temperatuur iets hoger (hoewel het nog steeds best koud is). In december en januari kan het echt heel koud zijn, ook overdag. Van december tot eind maart heb je lange nachten – midden maart gaat de zon onder om 18.30u – en hoef je dus niet lang op te blijven om te proberen het noorderlicht te spotten. Daarna worden de nachten snel korter: elke dag duurt 8 minuten langer dan de vorige.

Toch kan je ook in de paasvakantie nog perfect naar het Hoge Noorden reizen. Overdag kunnen de temperaturen al boven het nulpunt uitkomen, maar ’s nachts vriest het nog stevig. De zon gaat onder rond 20.30u. Je zal dus wat langer moeten opblijven om het noorderlicht te zien.

Nog een vraag over onze sneeuwreizen?

Contacteer onze reisexperts in één van de Joker-reiskantoren! Ze helpen je graag met het regelen van je reis in groep of individueel reisprogramma, ook uitgewerkt op maat! 

 

Bekijk onze groepsreizen naar Fins Lapland

Bekijk onze individuele reizen naar Fins Lapland

Misschien is dit ook interessant voor jou?