Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig streken spreken zo tot de verbeelding als Fins Lapland. De afwisseling tussen bevroren meren en besneeuwde bossen zorgt voor een fabelachtige setting. We worden ondergedompeld in de Lapse cultuur en proeven van alles wat Lapland te bieden heeft: een huskysafari, een rendierensledetocht, rijden met sneeuwscooters, en zo veel meer. Met wat geluk spotten we zelfs het noorderlicht. 

De hoogtepunten van deze reis

sneeuwscooter

Verken alle facetten van Fins Lapland met alle soorten van transport

rendierboerderij

Ontdek het lokale leven en do as the locals do

iglo

Knus en origineel slapen tijdens een nacht in een sneeuwiglo

Programma

Programma

1 Dag 1
Aankomst in Fins Lapland

Op de luchthaven van Kittilä worden we door onze enthousiaste begeleider opgehaald. Nadat we ons hebben geïnstalleerd in onze kamer wacht ons een rijkelijk welkomstdiner. Overnachting in hotel op basis van een dubbele kamer.

2 Dag 2
Sneeuwschoenen & de magie van het noorderlicht

We beginnen aan onze dag met een verkwikkende ochtendwandeling. Met sneeuwschoenen aan onze voeten, één van de oudste manieren om je voort te bewegen in Lapland, ontdekken we de omgeving. Lunch is voorzien in het hotel.

2 Dag 3
Sneeuwscooters & Ijsvissen

We trekken er op uit met sneeuwscooters. Na de nodige instructies en veiligheidstips zijn we klaar voor een tocht van ongeveer 2 uur, goed voor een 30-tal km. De sneeuwscooter (per 2 personen) besturen we zelf, ervaring is niet nodig.  Onderweg genieten we van een landschap met bevroren meren, moerassen en met sneeuw bedekte bossen. Tijdens de namiddag proberen we een vis te vangen op het bevroren meer tijdens een sessie Ice Fishing.

2 Dag 4
Hondensledetocht

We maken kennis met de pluizige, typische Lapse inwoner: de husky.   Na de nodige instructies maken we ons klaar om aan de tocht van 15 kilometer te beginnen. Per twee bemannen we een slede die voortgetrokken wordt door 6 over-enthousiaste huskies. Nadien maken we nog even de tijd om met onze vermoeide viervoetige vrienden op de foto te gaan. In de namiddag verkennen we op eigen houtje de prachtige omgeving van Harriniva.   Na het avondeten krijgen we het bezoek van een  Sami.  Hij vertelt ons alles over hun traditionele gewoontes en gebruiken. 

2 Dag 5
Arctic Sauna World & overnachting in een iglo

Na het ontbijt rijden we naar een nabijgelegen kuuroord dat over een traditionele Finse smoke-sauna beschikt. Dit soort sauna is zelfs voor de lokale bevolking een uitstapje waard. Vanuit de jacuzzi en het relaxatiebad hebben we een prachtig zicht over de omgeving. Echte durvers wagen zich aan een korte dip in het ijskoude meer waaraan het complex gelegen is. Zwemmen bij temperaturen die ver onder het nulpunt liggen is ongetwijfeld een unieke ervaring!  Alweer wacht een overheerlijk diner in het restaurant. In de namiddag trekken we richten een typische Finse Kota waar een heerlijk diner ons wordt geserveerd.  We maken ons klaar voor een avontuurlijke overnachting in een iglo.  

2 Dag 6
Langlaufen & Aurora Wellness

Na de overnachting in de iglo duiken we de sauna zodat we weer lekker opgewarmd aan onze actieve dag kunnen beginnen. Nadat we onze latten hebben opgepikt begeven we ons naar één van de nabijgelegen tracks. Langlaufen is de nationale sport van Finland en met veel overgave legt onze gids uit hoe we ons het best voortbewegen met de ski's.

2 Dag 7
Rendierboerderij

We bezoeken een typisch oude Lapse rendierboerderij waar we alles over rendieren en de traditionele Lapse bevolking te weten komen. Nadat we geleerd hebben hoe we als echte rendierherders en lassowerpers een rendier moeten vangen, maken we een tocht met de rendierslede. Een korte wandeling brengt ons naar een feeërieke winterdorp waar we lunchen in een ijsrestaurant. We sluiten de dag af met een speciaal Laps diner in het restaurant.

3 Dag 8
Terug naar huis

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Kittilä.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 27/01/2024
Terug: 03/02/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 10/02/2024
Terug: 17/02/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 24/02/2024
Terug: 02/03/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 02/03/2024
Terug: 09/03/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 23/03/2024
Terug: 30/03/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Vluchten van Brussel naar Kittilä en terug
 • Transfer van luchthaven Kittilä naar hotel en terug
 • Alle overnachtingen: comfortabel hotel op basis van dubbele kamer en iglo (1 nacht)
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Activiteiten zoals vermeld in het programma
 • Huur van langlaufski's en sneeuwschoenen
 • Huur van complete winteruitrusting
 • Verzekering sneeuwscooter met eigen risico (tot max. € 800), rijbewijs verplicht 
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • De diensten van een Engelstalige gids
 • BTW & Garantiefonds

 

 

Niet inbegrepen:

 • Single supplement sneeuwscooter (verplicht als je alleen inschrijft): € 35
 • Facultatieve activiteiten
 • Drank en persoonlijke uitgaven

 

Bijkomende info

Dit is een échte groepsreis. Je schrijft weliswaar alleen of met vrienden in, maar vanaf dan is het 100%  groepsgevoel! Je  vertrekt samen in België, alle activiteiten doe je met je eigen groep, je eet samen, duikt samen de bar in ’s avonds. 13 medereizigers om je indrukken mee te delen!

Kan je niet tijdens de voorgestelde data? Mogelijks hebben we een gelijkaardig programma beschikbaar, maar dan in een internationale groep. Contacteer hiervoor je Joker-reiskantoor.

Twee maanden voor afreis dienen we onze kamers te bevestigen, daarom schrijf je best tijdig in. Vanaf twee maanden voor afreis kunnen we immers niet meer garanderen dat we nog een plaatsje voor je hebben. 

Voor deze reis organiseren we geen vertrekvergadering. Met vragen kan u zich richten tot uw Joker-reiskantoor.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 08 / 03 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Lapland is een van de meest ongeschonden natuurgebieden in Europa. Het heuvelachtige landschap is bedekt met bossen, doorsneden door rivieren en bezaaid met meren. In de winter vriezen rivieren en meren dicht en wordt het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw. Een gedroomd gebied voor diverse wintersporten: langlaufen, hondensleetochten, ijsvissen, sneeuwscootertochten, alpineskiën, … Aan actieve beleving geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Het hotel wordt gerund door Finnen. De gidsen waarmee we werken hebben de Finse nationaliteit of kennen de plaatselijke cultuur als hun broekzak. Het hotel zelf telt ook vele Finse gasten maar uiteraard zal je het meeste in contact komen met gasten die er voor dezelfde reden zijn als jij.

Documenten

Voor Finland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor de Joker Avontuur-reis: de (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het bankkaarttype rijbewijs nodig.

Transport
Heen en terug

De vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Ter plaatse

Transfer van de luchthaven in Kittilä naar Muonio (op ong. 70 km van Kittilä, 1 uurtje rijden) met (mini)bus. Deze transfer is inbegrepen.

Rendierslee (1 of 2 personen per slede), 1 sneeuwscooter per 2 personen , 1 hondenslede per twee personen, sneeuwschoenen en ski’s.

Er is een mogelijkheid de sneeuwscooter alleen te besturen mits een supplement van 35 euro. Indien gewenst, gelieve dit bij inschrijving te vermelden. Schrijf je als individuele reiziger in, ben je verplicht om een single sneeuwscooter te reserveren aan dezelfde kostprijs.

De honden die we gebruiken zijn Siberische en Alaska-husky’s. Ze zijn in goede gezondheid en conditie en worden streng geselecteerd op hun karakter. Ieder span bestaat uit 6 honden waar jij verantwoordelijk voor bent. Je bestuurt de slee zelf. Je moet stoppen, sturen en de slee controleren met de rem en je lichaamsgewicht. Een deel van de techniek komt overeen met die van alpineski.

De trekkracht van iedere hond is ongeveer 35 kg op vlak terrein en 20 kg bergop. De gemiddelde snelheid is ongeveer 12 km/u maar kan soms oplopen tot 25 km/u. Natte sneeuw of andere factoren kunnen dit nog beïnvloeden.

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren eenvoud en gezelligheid, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Je overnacht 6 nachten in een comfortabel hotel. Het hotel is gezellig ingericht en is ideaal om er te vertoeven met familie of vrienden. Elke kamer is ingericht met materiaal uit dennenbomen en beschikt over een eigen badkamer met badkamer/douche. Je verblijft op ongeveer 3 kilometer buiten het centrum van Muonio, net naast de rivier. Gebruik van de sauna is inbegrepen.

Het single supplement is voor deze reis niet mogelijk. Bij individuele inschrijvingen zullen de kamers gedeeld worden. Een kamer delen met iemand van het andere geslacht is dan ook mogelijk.

Eén nacht breng je door in een onvergetelijke sneeuwiglo in het winterdorp. Hier slaapt men zoals tijdens de rest van de reis in gedeelde kamers. De gezellige kamers, gebouwd van sneeuw zijn een niet te vergeten ervaring! Buiten kan de temperatuur zwaar onder nul zakken, maar binnen in de iglo's blijft de temperatuur zachter. Je bed is gemaakt van sneeuw, maar zachte, warme rendierhuiden, een dikke slaapzak en warme drankjes houden je 's nachts warm.

Je verblijft op basis van volpension, zowel in het hotel als in de sneeuwiglo.

Maaltijden

In het hotel worden meestal traditionele Finse gerechten bereid. Zalm en rendier staan zeker op het menu.

Je verblijft op basis van volpension, zowel in het hotel als in de sneeuwiglo.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen: • een hervulbare drinkbus • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar) • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Een goede uitrusting is voor deze reis zeer belangrijk.

Ter plaatse beschik je over een complete winteruitrusting die je voldoende beschermt tegen koude, sneeuw en wind: thermische broek en jas, laarzen, sokken, handschoenen en een slaapzak.

Kledij:

 • lang thermisch ondergoed, t-shirts met lange mouwen, lange onderbroek (geen katoenen ondergoed gebruiken! (*) of soepele broeken (geen jeans)
 • minstens 4 paar dikke wollen sokken
 • dunne sokken (aangeraden is om onder je dikke sokken, 1 paar dunne sokken te dragen)
 • voldoende lagen om onder het thermisch pak te dragen (iedereen verdraagt de koude anders)
 • 2 warme zweetdoorlatende wollen pulls of polarvest (fleece)
 • lichte fleece
 • pyjama of lang ondergoed voor de nacht in de iglo
 • handschoenen en muts

Andere:

 • een rijbewijs is verplicht om de sneeuwscooters te mogen besturen
 • toiletgerief (zeep, shampoo, medicijnen, …)
 • badhanddoek
 • eventueel skibril (geen donkerkleurig), vanaf half februari ook zonnebril
 • fototoestel en batterijen
 • hoofdlamp of zaklamp + extra batterijen
 • gezichtscrème (lente) + lippencrème
 • zonnecrème (lente)
 • eventueel een thermos om warme dranken te bewaren
 • badpak / zwembroek

Mensen die normaal gezien een bril dagen, raden wij aan om vooral tijdens de sneeuwscootertocht contactlenzen te dragen. Bij voorkeur daglenzen opdat je je lensvloeistof dan niet nodig hebt. Bij koud weer gaat je bril immers aanslaan en bevriezen. Vermits ook het vizier van de helm bevriest zie je al snel geen steek meer.

Het is aangeraden om je thermisch ondergoed in je handbagage te steken zodat je bij het niet tijdig arriveren van de bagage toch lekker warm zit.

(*) Draag best geen katoen: katoen houdt het lichaamsvocht vast en gebruikt lichaamswarmte om te drogen, wat een afkoelend effect heeft. Ideaal voor de tropen, maar dus niet voor een koud klimaat. Beter is ondergoed en kledij uit syntetisch materiaal. Wol kan ook omdat wol de eigenschap heeft nog te isoleren wanneer het nat is.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Dranken, persoonlijke uitgaven en facultatieve activiteiten kunnen ter plaatse betaald worden met kredietkaart.

Fooien
Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Er is geen speciale conditie vereist voor dit programma. In de winter (december-februari) kan het wel koud zijn, maar door de speciale kleding vormt dit doorgaans geen probleem.

Er is geen voorafgaande ervaring nodig om aan dit programma te kunnen deelnemen.

Dit programma is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Reisperiode en klimaat

In de maanden december, januari en februari schommelt de gemiddelde temperatuur rond de -24°C. In maart kan het iets warmer zijn. Doch willen we opmerken dat ook in Finland de temperaturen het noorden kwijt zijn en je best voor vertrek de temperaturen checkt zodat je nog extra kledij kan meenemen.

Elke periode tijdens de winter heeft zijn voor en nadelen. Wij kiezen echter bewust voor de periode februari en maart omwille van een aantal factoren.

1) Zonlicht. In december en januari zijn de nachten het langst en heb je maar een paar uur zonlicht. Om ideaal te kunnen genieten van de vergezichten raden we dan ook februari en maart aan.

2) Temperatuur. Ook al gaat het kwik 's nachts nog gemakkelijk richting de -25°, overdag valt het al iets beter mee aangezien de zon warmte begint af te geven. In december en januari is het overdag nog steeds extreem koud.

3) Noorderlicht. Het noorderlicht is te zien vanaf begin september tot eind april (maw zo lang de zon ondergaat) maar kent een piek van februari tot midden april.

Vorig jaar (2018) hebben we bovendien voor het eerst een groep in de paasvakantie naar het Hoge Noorden gestuurd en ook zij hebben kunnen genieten van een prachtig wit landschap en hebben van alle activiteiten kunnen genieten, zelfs in meer aangenamere temperaturen. Ook het prachtige noorderlicht hebben ze mogen aanschouwen.

De reisbegeleider
Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. Het land is onder te verdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer (1.300 km²).

De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.

In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.

Fauna en flora

Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.

Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.

Staatsvorm

Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan 2 termijnen na elkaar zetelen. Antti Rinne is de eerste minister.

Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.

De Finnen noemen hun land zelf Suomi.

Bevolking

In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.

Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 18/km² (2022).

Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1.000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.

De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.

Economie

Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.

Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.

In Finland betaal je met de euro.

Religie

In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.

1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.

De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijssysteem van Finland behoort bij de beste van de wereld.

Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.

Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.

Tijdsverschil

Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.

Veiligheid

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Harriniva

Wat andere reizigers vinden

Het was een fantastische reis met een heel leuke groep. De afwisselende activiteiten lieten ons toe om Lapland op verscheidene manieren te ontdekken. Als kers op de taart hebben we 3x het Noorderlicht kunnen aanschouwen. Zeker en vast voor herhaling vatbaar!

Lapland op verscheidene manieren ontdekken

Ik stond eerder twijfelachtig tegenover deze reis: we zijn geen wintersporters, geen skiërs. Zijn de sneeuwscooter- en huskytocht wel iets voor mij? Uiteindelijk heeft mijn echtgenoot de knoop doorgehakt, want ik zou eeuwig blijven twijfelen. En kijk, ik denk dat dit een van mijn meest aangename reizen was. De huskytocht door het sneeuwlandschap was uiterst mooi, de sneeuwscooter heb ik in mijn eentje bestuurd en was technisch geen enkel probleem. De thermo-uitrusting was voldoende om geen kou te lijden, ook al hadden we meestal temperaturen van -20 tot -25 graden. Enkel af en toe koude voeten bij het stilstaan of koude vingers door foto's te nemen - maar dat namen we er graag bij! 

Eeuwige twijfelaar

Ik heb enorm van deze reis genoten! We hebben kunnen proeven van verschillende, voor mij, nieuwe activiteiten in de prachtige natuur van Finland. Ook het slapen in de iglo was fantastisch. En als kers op de taart Aurora Borealis!

Dankjewel!

Aurora Borealis

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.